לפני כשנה נשיא סוריה בשאר אל־אסד התקבל בחזרה לליגה הערבית בקול תרועה רמה כשצעד על השטיח הסגול בפתח הפסגה שהתקיימה בג'דה, ערב הסעודית.
ההחלטה להחזיר את סוריה לליגה הערבית אחרי 12 שנים של בידוד התקבלה על רקע דחיפה אזורית גדולה לחידוש מעורבותו של משטר אסד והרצון לנרמל את המעמד הדיפלומטי והביטחוני שלו כדי לשכנע אותו לסייע בפתרון כמה מההשלכות הבעייתיות של המשבר המתמשך בסוריה.
בהתבטאויותיו הרשמיות בפסגה במאי 2023, אסד שיבח את מה שכינה "הזדמנות היסטורית… לשלום באזורנו, לפיתוח ושגשוג במקום מלחמה והרס".
לא רק שהמהלך הערבי לא שכנע את אסד לעשות ויתורים כלשהם, אלא שכל היבט במשבר של סוריה החמיר מאז שרגלו של אסד דרכה על אדמתה של ערב הסעודית
כשנה לאחר מכן, ב־16 במאי, אסד חזר לשולחן הליגה הערבית, לצד חברים אחרים, בפסגה שהתכנסה במנאמה, בחריין. אולם, הפעם הוא הורשה להשתתף רק בתנאי שישמור על שתיקה. הסיבה? הניסיון לבטל את הבידוד ולהפוך את משטר אסד לשחקן אחראי החטיא את המטרה.
לא רק שהמהלך הערבי לא שכנע את אסד לעשות ויתורים כלשהם, אלא שכל היבט במשבר של סוריה החמיר מאז שרגלו של אסד דרכה על אדמתה של ערב הסעודית במאי שעבר.
זמן קצר לפני קבלתה מחדש של סוריה לליגה הערבית, המדינות שדחפו בצורה הדומיננטית ביותר ליוזמת הנורמליזציה הזאת נפגשו בירדן יחד עם שר החוץ הסורי כדי להניח את הבסיס ל"תפקיד המנהיגותי הערבי במאמץ לפתור את המשבר הסורי".
תהליך ה"צעד תמורת צעד" של ויתורים הדדיים מעולם לא הרחיק מעבר לגל של ביקורים מתוקשרים אצל אסד בתחילת 2023 וחזרתו לליגה הערבית
על פי הצהרת עמאן בסיכומה של אותה פגישה וסדרה של מסמכי המשך, היוזמה האזורית קבעה חמש עדיפויות עיקריות שיושגו באמצעות עבודתה של מה שנודעה כוועדת הקשר הערבית:
הגדלת והרחבת משלוחי הסיוע ההומניטרי; קביעת התנאים הדרושים לחזרה רחבת היקף של פליטים; הפסקת הייצור והייצוא של סמים מסוריה; חידוש עבודתה של ועדת החוקה והשגת פתרון מדיני בהתאם להחלטת 2254 של מועצת הביטחון של האו"ם; והקמת גוף ביטחוני בינלאומי שירכז את מאמצי המאבק בטרור בסוריה.
ועדת הקשר הערבית התכנסה מאז כמה פעמים, והמגעים הבילטרליים האזוריים עם משטרו של אסד נמשכו – אבל העבודה על כל חמשת הנושאים מעולם לא המריאה. תהליך ה"צעד תמורת צעד" של ויתורים הדדיים מעולם לא הרחיק מעבר לגל של ביקורים מתוקשרים אצל אסד בתחילת 2023 וחזרתו לליגה הערבית.
בכל הנוגע לתהליך המדיני, לא זו בלבד שלא הושגה כל התקדמות, אלא שוועדת החוקה למעשה מתה – ואסד אותת שוב ושוב למדינות ערב על סירובו לקחת חלק בכל תהליך עתידי.
בינתיים, פליטים מסרבים לחזור לסוריה כל עוד היא נשלטת על ידי אסד, וסקרים של האו"ם מראים כי 1% בלבד מהם ישקול לחזור בעתיד אם התנאים הנוכחיים יימשכו
בשנה שעברה גישתם של משלוחי הסיוע נותרה מוגבלת כתמיד, ואילו הסיוע עצמו הגיע לרמת השפל הנמוכה ביותר שלו על רקע קיצוצים אדירים. אף ש־90% מהסורים חיים מתחת לקו העוני, תוכנית המזון העולמית כבר הפסיקה את פעילותה בסוריה, ותוכנית התגובה ההומניטרית של האו"ם קיבלה נכון לעכשיו 6% בלבד מהמימון הנדרש.
בינתיים, פליטים מסרבים לחזור לסוריה כל עוד היא נשלטת על ידי אסד, וסקרים של האו"ם מראים כי 1% בלבד מהם ישקול לחזור בעתיד אם התנאים הנוכחיים יימשכו. ירדן, לבנון וטורקיה – שחשות עומס גובר בשל המצב – פנו לרמות שונות של גירוש כפוי, תוך כדי הפרת החוק ההומניטרי הבינלאומי.
בשעה שהעימותים הקטלניים נמשכים בכל פינה במדינה, סחר הסמים – שנהנה מחסות ומהגנת המשטר – נמשך בקצב גבוה ומפיץ קפטגון בשווי מיליארדי דולרים ברחבי האזור, תוך שימוש בנתיבי הברחה מקומיים, אזוריים ועולמיים ביבשה ובים.
למעשה, תעשיית הברחת הסמים בתמיכת המשטר שילשה את היקף פעילות ההברחה שלה בגבול הירדני ב־12 החודשים האחרונים.
כדי לזרות עוד מלח על הפצעים, בתוך 48 שעות ממינויו של שגריר סעודי בסוריה ב־26 במאי, קפטגון בשווי כ־75 מיליון דולר, שיוצר על ידי שחקנים במשטר אסד, נתפס על אדמת ערב הסעודית
כדי לזרות עוד מלח על הפצעים, בתוך 48 שעות ממינויו של שגריר סעודי בסוריה ב־26 במאי, קפטגון בשווי כ־75 מיליון דולר, שיוצר על ידי שחקנים במשטר אסד, נתפס על אדמת ערב הסעודית – וכמות נוספת בשווי 40 מיליון דולר נתפסה בעיראק.
לא רק שסחר הסמים של המשטר נמשך, אלא שהוא התגוון וכולל כעת גם מתאמפטמין וכלי נשק, המוברחים באמצעות רחפנים וקבוצות מתוחכמות של מבריחים חמושים הקשורים לדיוויזיה הרביעית של המשטר ולשלוחים איראניים.
ירדן – שמוטרדת מאיום הסמים – השקיעה תחילה ביחסי עבודה עם המודיעין של המשטר הסורי, אבל ביצעה פנייה של 180 מעלות והחלה ליירט רחפנים, לנהל התנגשויות כבדות וממושכות בגבול ולבצע תקיפות אוויריות בעומק האזורים הסוריים שבידי המשטר.
בתחושה ברורה של כישלון, מדינות באזור ניסו תחילה לערב את השותפים בארה"ב ובאירופה בדרכי ההתקדמות בסוריה, אבל כל האנרגיה התפוגגה במהרה לאחר מתקפת חמאס על ישראל והמערכה של ישראל בעזה בעקבותיה.
בארה"ב העניין בסוריה הולך ודועך בשנים האחרונות, אבל ממשל ביידן עודד בשקט את חידוש היחסים וחסם למעשה קידום חוק נגד נרמול משטר אסד
השנה, התכנסויות ועדת הקשר הערבית שתוכננו מראש נדחו שוב ושוב על רקע הערמת מכשולים מצד המשטר הסורי וסירובן של מדינות כמו ירדן להשתתף. הסרבנות הירדנית לא מפתיעה, אבל היא גם ממחישה את כישלונה העמוק של היוזמה הערבית.
אפשר לומר שמלך ירדן עבדאללה השני היה האדריכל המרכזי של אג'נדת הנרמול, שכן ממשלתו ניסחה ספר לבן על חידוש המגעים ב־2021 וערכה ניסיונות נמרצים לקדם אותו במוסקבה, בוושינגטון ובמקומות אחרים.
בארה"ב העניין בסוריה הולך ודועך בשנים האחרונות, אבל ממשל ביידן עודד בשקט את חידוש היחסים באזור בשנה שעברה וחסם למעשה קידום חוק נגד נרמול היחסים עם משטר אסד בקונגרס.
אף שבאופן תיאורטי הוא מתנגד לנורמליזציה, הוא עשה מעט מאוד אם בכלל כדי לעצור אותה, בעוד התערבותו בחקיקת הקונגרס שלחה איתותים מדאיגים. כפי שהדברים נראים כעת, "חוק קיסר להגנת אזרחים סורים" עומד לפוג בדצמבר, ובלעדיו ממשלות וישויות מסביב לעולם יהיו חופשיות לקיים מגעים עם משטר אסד ולהשקיע בו כמעט כרצונן.
את הוואקום הזה צריך למלא במהרה.
בסופו של דבר, אחרי יותר מ־13 שנים, המשבר בסוריה נותר בלתי פתור לחלוטין והתנאים במדינה גרועים מאי פעם – וממשיכים להתדרדר. המאמץ האזורי לקדם את הדברים נכשל כישלון מרהיב מפני שהונע על ידי כל ההנחות השגויות.
אין בכך כדי לומר שהדיפלומטיה חסרת תועלת, אבל היא לא תעבוד אם המשטר יתוגמל ללא תנאים מן ההתחלה. דרושים גם מאמץ, רצון והשקעה רצינית משותפים מצד כל הקהילה הבינלאומית. אדישותה של ארה"ב לא יכולה להימשך אם לסוריה יש תקווה כלשהי להיחלץ מהאסון הנוכחי שלה.
צ'ארלס ליסטר הוא עמית בכיר ומנהל תוכנית סוריה והתוכנית ללוחמה בטרור וקיצוניות במכון המזרח התיכון בוושינגטון.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם