בשבוע שעבר הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הגדול בעולם, איבד בתוך קצת יותר מ־48 שעות כ־350 מיליארד דולר משווי השוק שלו. ערכו צנח בכ־12% לשפל של כמעט חצי שנה בלילה של בין חמישי לשישי. אולם במהלך השבת הוא תיקן מעט. לצד הביטקוין התרסקו כצפוי גם שאר מטבעות הקריפטו הגדולים.
נפילות כאלה בערך הביטקוין הן לא דבר נדיר. בקרב אנשי הקהילה רצה בדיחה שמי שמחליט להשקיע במטבע הזה לטווח קצר צריך לצפות שיקבל בתמורה סטירה או דירה. הקריסה הפתאומית הזו נראית במבט ראשון כטלטלה נוספת בשוק הקריפטו. אולם בפועל מדובר באירוע שמקורו דווקא בזיכרון כואב מהעבר – נפילת בורסת Mt. Gox בשנת 2014.
בורסת Mt. Gox פעלה בתחילת העשור הקודם ביפן והייתה אחראית לכ־70% מכלל עסקאות הביטקוין בעולם באותה תקופה. ב־2014 הבורסה הכריזה על פשיטת רגל לאחר שהצהירה שכ־850 אלף ביטקוין שהיו ברשותה אבדו או נגנבו.
האירוע הזה נחשב ללא פחות מאסון בעולם הקריפטו, כזה שהותיר את המשקיעים עם תחושות כבדות של אי־ודאות ופחד. כתוצאה מאובדן האמון, ערך הביטקוין קרס אז בכ־70%
מדובר בשווי ערך של כחצי מיליארד דולר נכון לאותה שנה, וכ־48 מיליארד דולר לפי שווי הביטקוין כיום. האירוע הזה נחשב ללא פחות מאסון בעולם הקריפטו, כזה שהותיר את המשקיעים עם תחושות כבדות של אי־ודאות ופחד. כתוצאה מאובדן האמון, ערך הביטקוין קרס אז בכ־70% בתוך כמה שבועות.
אז מה הקשר בין האירוע הזה לבין ההתרסקות האחרונה? הקשר נמצא בתהליך פירוק הנכסים של Mt. Gox, שעד היום טרם הושלם. מדובר בתהליך פירוק מהמסובכים שידע העולם הפיננסי. הוא כלל בתוכו איתור ומתן מענה לכ־24 אלף נושים מכל העולם, תביעות משפטיות, וכמובן גם את הצורך להתנהל במסגרת כללי המנהל התקין בתחום שכללי המנהל בו לא ברורים בכלל.
מייד אחרי קריסת Mt. Gox אנשי הבורסה והנאמנים הצליחו למצוא 200 אלף מטבעות ביטקוין "אבודים". חלק מהמטבעות שימשו למימון תהליך פשיטת הרגל וחלק הוחזרו לנושים במטבעות אחרים.
החשש בשוק היה שברגע שהפיצויים יימסרו, משקיעים רבים יבחרו למכור את הביטקוין באופן מיידי כדי להמיר את השקעתם למזומן. מדובר במהלך שעשוי היה להציף את השוק במטבעות ולהוביל לירידת ערך
בסך הכול בידי הנאמן נשארה קופת פיצויים של כ־140 אלף ביטקוין, שאמורה הייתה לעבור לנושים. הנושים לצורך כך נאלצו להמתין יותר מעשור כדי לראות את הביטקוין הזה, שמהווה רק פיצוי קטן ביחס למה שהבורסה איבדה בפועל.
החשש בשוק היה שברגע שהפיצויים יימסרו, משקיעים רבים יבחרו למכור את הביטקוין באופן מיידי כדי להמיר את השקעתם למזומן. מדובר במהלך שעשוי היה להציף את השוק במטבעות ולהוביל לירידת ערך.
האות למסירת הביטקוינים ניתן בלילה שבין חמישי לשישי. אז הנאמן פרסם הודעה לפיה החלה העברת מטבעות הקריפטו לנושים. בשלב הראשון מדובר בהעברה של כשליש מכלל הביטקוין שהנאמן אמור להשיב לכ־20 אלף נושים הממתינים לקבלתם.
ההודעה עצמה הייתה סיבה מספיק טובה כדי לגרור פאניקת מכירות מצד המשקיעים. התוצאה: ירידה חדה של הביטקוין ל־53 אלף דולר תוך יממה אחת בלבד. הפחד מריצה לשוק הקריפטו דומה לפחד מהצפה פתאומית של היצע נזילות חדש, מה שגורם לחלק מהמשקיעים להיפטר מנכסיהם במהירות, כדי להקדים את ירידת הערך הצפויה.
בפועל עדיין אין תשובה האם מדובר בפאניקה מוגזמת או החלטה נבונה של המשקיעים. ההשלכות של שחרור הביטקוינים מהאחזקות של Mt. Gox עדיין לא לגמרי ברורות
בפועל עדיין אין תשובה האם מדובר בפאניקה מוגזמת או החלטה נבונה של המשקיעים. ההשלכות של שחרור הביטקוינים מהאחזקות של Mt. Gox עדיין לא לגמרי ברורות. הכול תלוי בסוף בשאלה האם הנושים שיקבלו את מטבעות הביטקוין שלהם ימכרו אותם בקרוב או שימתינו. הדעות בנושא זה בקרב המומחים חלוקות, אולם הרוב מעריכים דווקא שלא תהיה מכירה המונית.
בקרב הקהילה הייתה אופטימיות מסוימת בחודשים האחרונים שקריסות פתאומיות מסוג זה בערך המטבע הן כבר היסטוריה רחוקה. האופטימיות הזו התגברה בעיקר אחרי כניסת השוק הממוסד לתמונה עם השקת מספר קרנות סל גדולות העוקבות אחר הביטקוין.
זה לא אומר כמובן שעולם הקריפטו איבד בסוף השבוע את האטרקטיביות שלו בכל הקשור להשקעה בו. חלק מהאנליסטים מתעקשים שלא יעבור זמן רב עד שערך הביטקוין יתאושש. יש כאלה המאמינים שהוא אף ישבור שיא חדש עוד במהלך השנה הקרובה.
העתיד יקבע מי צודק אבל דבר אחד בטוח: ההתרסקות האחרונה היא תזכורת חשובה כי מדובר עדיין בשוק תנודתי, שטרם הצליח להשתחרר סופית מחבלי הלידה שלו, מה שמצריך משנה זהירות ובדיקה יסודית לפני שמשקיעים בו.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם