המבחן הראשון של קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה החדש, הגיע כבר בחודש הראשון לכהונתו. גל מהומות אלימות, הקשות ביותר מאז 2011, שטף את ערי אנגליה (ובלפסט בצפון אירלנד) בשבוע החולף, כוחות משטרה הותקפו, חנויות נבזזו, מלונות בהם שוכנו פליטים ומהגרים הותקפו, וכלי רכב הוצתו.
6,000 שוטרים הוצבו במוקדי מתיחות, וגורמים מקומיים ובינלאומיים ליבו את המהומות. "מלחמת אזרחים היא בלתי נמנעת", כתב אילון מאסק בפלטפורמה שלו, X, בתקווה לא מוסתרת.
הניצוץ היה טבח בחוג לריקוד בעיירת החוף סאות'פורט שליד ליברפול ב-29 ביולי. ביבי קינג בת שש, אלסי סטנקומב בת שבע ואליס דה סילבה אגויאר בת תשע נרצחו בדקירות סכין ועוד שמונה ילדים ושני מבוגרים נדקרו באירוע.
הניצוץ היה טבח בחוג לריקוד בעיירה סאות'פורט ב-29 ביולי. ביבי קינג בת שש, אלסי סטנקומב בת שבע ואליס דה סילבה אגויאר בת תשע נרצחו בדקירות סכין ועוד שמונה ילדים ושני מבוגרים נדקרו באירוע
הטבח – אירוע נדיר בבריטניה, להבדיל מארצות הברית – עורר זעזוע וגם זעם, אשר היו כאלו שהשכילו לנתב אותו לצרכיהם.
תוך זמן קצר החל גל שמועות מגמתי ברשתות החברתיות שכיוון את הכעס למטרות פוליטיות.
על פי תחקיר "הטיימס", אישה אמידה בשנות החמישים, מנהלת בחברה ונשואה לאמן מצפון אנגליה, היתה הראשונה להעלות פוסט שבו נטען שהרוצח הוא עלי אל-שאקאטי, מסתנן סורי מוסלמי שהגיע לאנגליה על גבי סירה אחרי שיט בתעלת לה מאנש והיה נתון למעקב של שירותי הביטחון הבריטיים. "אם זה נכון, תפרוץ פה מהומה נוראית", היא כתבה.
זה לא היה נכון, אבל מהומה פרצה גם פרצה. הרוצח הוא אקסל רודקובאנה, בן 18, יליד קרדיף בירת ויילס, בן למהגרים מרואנדה שהתגורר ליד סאות'פורט. לא פליט, לא סורי, לא מוסלמי, לא הגיע לאחרונה לבריטניה ולא על גבי סירה – ולא היה חשוד בדבר או תחת מעקב כלשהו.
הרוצח הוא אקסל רודקובאנה, בן 18, יליד קרדיף בירת ויילס, בן למהגרים מרואנדה שהתגורר ליד סאות'פורט. לא פליט, לא סורי, לא מוסלמי, לא הגיע לאחרונה לבריטניה – ולא היה חשוד בדבר או תחת מעקב כלשהו
עדיין לא ברור מה היו מניעיו של רודקובאנה, אבל השמועות היו שקריות לחלוטין. המידע האמיתי התפרסם במהירות ביוזמת הממשלה והפריך את השמועות, אבל לא הצליח להרגיע את הרוחות.
השמועות הודהדו על ידי גורמים פוליטים בימין הקיצוני, סוכני כאוס רוסיים שזיהו וניצלו את ההזדמנות, וגם אתרים בחו"ל שמייצרים טראפיק משמועות עסיסיות כאלו.
"זו הייתה טעות, זה לא היה מכוון, אנחנו מפרסמים כמה שיותר סיפורים", הסביר מנהל אתר שמתחזה לאתר חדשות שהוסיף קליקים לתבערה. והיה כאמור גם אילון מאסק, שתרם את חלקו.
Support freedom of speech in the UK!
— Elon Musk (@elonmusk) August 9, 2024
כל אלו נהנו לראות את התוצאות. ביום שלישי בשבוע שעבר, יום לאחר הרצח, נערכה הפגנה אלימה ברחובות סאות'פורט במהלכה הותקפו המסגד המקומי וכוחות המשטרה. ניידת אחת הוצתה ו-27 שוטרים נזקקו לטיפול רפואי.
יום לאחר הפרעות בסאות'פורט פרצו מהומות נוספות שהתפשטו לכל רחבי אנגליה, מפלימות' ועד סנדרלנד, במהלך שבוע סוער. בבלפסט, בירת צפון אירלנד, אף נראו שני מפגינים – אחד פרוטסטנטי תומך בריטניה ואחד קתולי השואף לאיחוד עם אירלנד – צועדים ביחד בהרמוניה נדירה להפגנה אנטי-מוסלמית. ברות'רהאם שבצפון אנגליה צרו המתפרעים על מלון שאכסן פליטים מבקשי מקלט.
בבלפסט, בירת צפון אירלנד, אף נראו שני מפגינים – אחד פרוטסטנטי תומך בריטניה ואחד קתולי השואף לאיחוד עם אירלנד – צועדים ביחד בהרמוניה נדירה להפגנה אנטי-מוסלמית
כוכבי רשת של הימין הקיצוני כמו טומי רובינסון ואנדרו טייט החלו בקמפיין נגד מהגרים, פליטים ומוסלמים שכלל גם טענות שקריות.
חבר הפרלמנט נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת Reform UK בעלת הקו האנטי-הגירה הנוקשה, אף חזר על חלק מהטענות של טייט שהוכחו כלא נכונות. "מה הם מסתירים מפנינו?" הוא היתמם. כמו דומיו בישראל, השיטה פשוטה: קודם מהדהדים ויוצרים את האפקט ואם צריך מוחקים. איש לא יזכור את הורדת הפוסט.
ג'ו מלהול, מנהל מחקר בעמותה Hope not Hate, תיאר את המהומות כ"גל האלימות הנרחב ביותר של הימין הקיצוני מאז מלחמת העולם השנייה", והוסיף שהימין מובל כיום על ידי משפיעני רשתות חברתיות יותר מאשר אישים ידועים.
הרשתות החברתיות הגבירו את הזעם בעשרות מונים והכווינו את המפגינים לעבר נקודות חיכוך בקהילות המעורבות. המפגינים התעטפו בדגלי בריטניה ואנגליה, צעקו שהם רוצים את המדינה שלהם בחזרה והפגינו נאמנות למולדת: הם שרפו ספרייה בליברפול, הציתו מכוניות של אזרחים, הבעירו חנות מכולת בבלפסט, מנעו מבעלי עסקים להתפרנס, ותקפו את כוחות המשטרה בזיקוקים, לבנים, פחים בוערים, צואה ושתן וכל הבא ליד.
תוך ימים התארגנה רשת של הפגנות נגד של הקהילות המוסלמיות – הפגנות שגם הן היו נגועות באלימות, גזענות ומניעים פוליטיים. פוליטיקאי לונדוני ממפלגת הלייבור קרא לשסף את גרונות המפגינים שכנגד. רחובות שלמים באזורים מסחריים כוסו בלוחות עץ והושבתו. כוחות המשטרה המותשים נאלצו להתמודד עם עשרות אירועי גדולים ביום, ואיומים על חיי חברי פרלמנט ואזרחים.
תוך ימים התארגנה רשת של הפגנות נגד של הקהילות המוסלמיות – הפגנות שגם הן היו נגועות באלימות, גזענות ומניעים פוליטיים. פוליטיקאי לונדוני ממפלגת הלייבור קרא לשסף את גרונות המפגינים שכנגד
בלב המהומות היו גורמים מהימין הקיצוני הגזעני, שונא המהגרים, שניצלו את ההזדמנות לגרוף רווח פוליטי תחת כסות של פטריוטיזם לכאורה. אליהם הצטרפו גם אנשים שנהנו להתפרע ברחובות, בדומה למהומות 2011: החוליגנים לא מסתפקים בכדורגל ומחפשים הזדמנות למכות באמצע הקיץ. יש אנשים שזה התחביב שלהם ואם אפשר להתעמת במסווה פטריוטי, אז מה טוב.
על פי הערכות המשטרה, 70% מהמתפרעים הם בעלי תיק פלילי, אם כי לוויליאם מורגן בן ה-69 שנטל חלק בהתפרעות בליברפול זוהי הרשעה ראשונה. הוא יוכל להרהר האם הבילוי הקיצי היה שווה את זה במשך 32 החודשים הבאים בכלא הוד מלכותו.
זו הייתה דרך הפעולה הראשית של הממשלה: סטארמר, שהיה התובע המלכותי במהלך מהומות 2011, נקט קו תקיף במסיבות העיתונאים וישיבות החירום והבטיח לנקוט ביד קשה נגד המתפרעים. תיקים של עצורי המהומות, כ-500 במספר, קיבלו עדיפות וקודמו במהירות בבתי המשפט ומעמד הקראת פסק הדין במספר תיקים אף שודר בטלוויזיה למען יראו וייראו.
המשטרה עברה ממגנה למתקפה והחלה במעצרים בבתי חשודים והכול בכדי להעביר את המסר, כמו ב-2011, שהמחיר האישי יהיה כבד מאוד. קל ונעים לצעוק "אנחנו רוצים את המדינה שלנו בחזרה", קצת יותר קשה לחיות שנתיים בכלא.
המשטרה עברה ממגנה למתקפה והחלה במעצרים בבתי חשודים והכול בכדי להעביר את המסר שהמחיר האישי יהיה כבד מאוד. קל ונעים לצעוק "אנחנו רוצים את המדינה שלנו בחזרה", קצת יותר קשה לחיות שנתיים בכלא
ביום רביעי בערב היה נדמה שהמצב מחריף. בעשרות ערים נערכה המשטרה להפגנות, קבוצות ברשתות החברתיות הפיצו ידיעות על הערכויות והערכויות נגד, קראו לגיוס כללי ואמצעי התקשורת דיווחו בחשש לקראת ערב קודר ונורא.
מייקל קיין, השחקן והאיקון האנגלי, צייץ "תרגיעו" והתוצאה הפתיעה את כולם: כ-25 אלף איש יצאו לרחובות בהפגנות נגד. התארגנויות קהילתיות – נגד פשיזם, גזענות, הימין הקיצוני ושנאת זרים – גימדו את הפגנות הימין, ולפחות באותו ערב נראה היה שהרוב רוצה בהשקטת הרוחות, רגיעה ותמיכה במיעוטים אתנים. הערב המתוח עבר ללא כל תקריות, כמעט.
Calm down
— Michael Caine (@themichaelcaine) August 7, 2024
בשכונת פינצ'לי בצפון לונדון, המרכז היהודי הגדול ביותר בבריטניה, חולקו דפים לקראת הפגנת "האחדות" "נגד השנאה", באה נאמר ש"אין מקום לציונים" וש"הציונים יגורשו מפינצ'לי". "לא נעמוד לצד ציונים, ציונים ליברלים ותומכי ציונות. הציונות היא פשיזם", נאמר במסר של "פינצ'לי נגד פשיזם".
המועצה האסלאמית לזכויות אדם פרסמה מסר משלה בו נכתב ש"הימין הקיצוני זוכה לתמיכה של הציונים". צייצנים פשיסטים שמחו להזכיר ש"גם יהודים הם מהגרים". יהודי בריטניה לא הרגישו בנוח בשום הפגנה.
המועצה האסלאמית לזכויות אדם פרסמה מסר משלה בו נכתב ש"הימין הקיצוני זוכה לתמיכה של הציונים". צייצנים פשיסטים שמחו להזכיר ש"גם יהודים הם מהגרים". יהודי בריטניה לא הרגישו בנוח בשום הפגנה
ברחובות החלו בהסרת לוחות העץ מבתי העסק, ניקוי הפיח ושברי הזכוכית, מחיקת כתובות גרפיטי וחזרה, כך מקווים, לחיים בתקווה ליהנות מעוד חודש של קיץ.
עם זאת, סטארמר עדיין צריך להתמודד עם המצוקה האותנטית של רבים מתושבי בריטניה. אחרי 14 שנות שלטון שמרני שדרדר את השירות הציבורי, ברקזיט שפגע בכלכלה והגביר את המתח החברתי, ועליות ביוקר המחיה, ישנם אזרחים רבים שמתקשים לשרוד ומרגישים כאזרחים שאיש לא מתעניין בהם בארצם.
השדרית ג'וליה הרטלי ברואר, אחת הדמויות הבולטות בימין הבריטי, כתבה:
"ישנם מיליונים שלא רוצים 'לשלוח את כל המהגרים הביתה' ושלא אכפת להם מצבע העור או דת, אבל הם מודאגים ממצב המדינה, הקהילה שלהם והתרבות במדינה. הם מודאגים מכך שהאליטות הפוליטיות מייבאות מיליוני איש מתרבויות שונות שלא מצליחות להשתלב בחברה או אפילו ללמוד אנגלית. שאכפת להם כשקוראים להם גזענים כשהם מציינים עובדות לא ניתנות לערעור על השפעת הגירה גדולה על דיור, שירותים ציבורים, מקומות בבתי הספר, שירותי רפואה וגם משכורתיהם".
פרופסור מט גודווין, פרשן פוליטי תומך Reform UK, כתב:
"אם אנחנו הולכים להעמיד פנים שזה על הימין הקיצוני – להבדיל מהתנגדות עמוקה לנושאים בהם שיקרו לציבור הבריטים – אז זה רק יחמיר".
ברשתות החברתיות התפשטה הסיסמה Two-Tier Keir – כלומר, קיר סטארמר של איפא ואיפא, אכיפה בררנית, יד נוקשה מול מעמד הפועלים הלבן וחופש הסתה ואלימות לקבוצה אתנית מסוימת מאוד.
ברשתות החברתיות התפשטה הסיסמה Two-Tier Keir – כלומר, קיר סטארמר של איפא ואיפא, אכיפה בררנית, יד נוקשה מול מעמד הפועלים הלבן וחופש הסתה ואלימות לקבוצה אתנית מסוימת מאוד
המשטרה עדיין נושאת את חרפת אי הטיפול בכנופיות אנסים מוסלמיות בצפון אנגליה שפעלו בגלוי ללא פחד וניצלו נערות לבנות במצוקה והקרקע הייתה מוכנה למסר הזה.
ברשתות הופצו סרטונים של מוסלמים אלימים או קציני משטרה שקוראים לשיטור עצמי בקהילות. הפוליטיקאי המוסלמי חבר הלייבור שקרא לשחוט יריבים ברחובות כיכב במשך יום שלם, למרות שהושעה מהמפלגה ונעצר, אבל למה להרוס מסע שנאה עם עובדות. המניפולציות עבדו והסיסמה תפסה ועוררה כעס נוסף.
ראש ממשלת בריטניה לשעבר ג'ון מייג'ור אמר פעם שיש מקרים שצריך לגנות יותר מלהבין. השבוע הזה היה אחד כזה, שבו פעולה נחרצת היתה דחופה יותר מכל שיח. אבל אי אפשר להתעלם מהתחושה של מעמד הפועלים הלבן – קבוצה המושמת ללעג ובתחתית סולם העדיפויות. הרבה מתחת למהגרים, פליטים, אמיתים או מתחזים, וקבוצות אתניות אחרות.
אבל אי אפשר להתעלם מהתחושה של מעמד הפועלים הלבן – קבוצה המושמת ללעג ובתחתית סולם העדיפויות. הרבה מתחת למהגרים, פליטים, אמיתים או מתחזים, וקבוצות אתניות אחרות
הם אלו שנאלצים להתמודד עם גל הגירה גדול והשפעותיו, להבדיל מהמעמדות המבוססים בערים הגדולות. סטארמר צריך, כשהגל העכור יעבור, להקשיב, להבין ולטפל בבעיות שלהם בערים ועיירות שגוועו בעשור האחרון.
היו גם צדדים חיובים שהתגלו בחברה הבריטית. ברנדן, מטפל בקשישים במידלסבורו בצפון מזרח אנגליה, סיים משמרת וגילה שמכוניתו הועלתה באש. קמפיין גיוס כספים זכה לתמיכה גדולה ומהירה שתספיק לא רק למכונית חדשה אלא גם לתרומה לקהילה המקומית.
בכל רחבי המדינה החלו פעולות הניקוי ביוזמות של אזרחים שלא חיכו לרשויות המקומיות ומספר – אם כי לא מספיק -מועדוני כדורגל כמו סנדרלנד קראו לרגיעה במוקדי המתיחות.
היבט חיובי נוסף הוא פתיחת החזית מול אילון מאסק והרשתות החברתיות שליבו את המהומות. מפיצת הפוסט הראשוני שבו נכתב שהרוצח הוא מסתנן מוסלמי נעצרה וסטארמר מכוון גבוה יותר.
"הרשו לי לומר לחברות המדיה החברתית הגדולות ולבעליהן: אלימות ואי סדר ציבורי לובו ברשתות", אמר ראש הממשלה. "זהו פשע. זה קרה בשטח שלכם והחוק יאכף בכל מקום".
"הרשו לי לומר לחברות המדיה החברתית הגדולות ולבעליהן: אלימות ואי סדר ציבורי לובו ברשתות", אמר ראש הממשלה. "זהו פשע. זה קרה בשטח שלכם והחוק יאכף בכל מקום"
מאסק, כצפוי, הגיב באופן ילדותי ומסוכן. בנוסף לציוץ שלו על מלחמת אזרחים בשער הוא גם הדהד ציוץ של כותרת מזויפת של הטלגרף על מחנות מעצר באיי פוקלנד. כל מנהל בכיר אחר היה מודח אחרי שהיה חושף את הבעיותיות של המוצר שלו אבל עבור מאסק זהו יום רגיל בעבודה.
זה לא יהיה קל מבחינה טכנולוגית או חוקית, אבל סטארמר התחייב ציבורית להלחם במכונת הרעל והעומד בראשה. המחיר של אי-פעולה כבר גבוה מדי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
כותב המאמר מציג את הדברים באור של אלה הטובים ( המהגרים) ואלה הרעים ( האנגלים). עצוב מאד לקרוא את המאמר ולגלות את התמיכה של כותב המאמר בסטראמר .
אילון מאסק כתב את מה שכתב והוא לא היחיד שמודאג מאפשרות של מלחמת אזרחים באנגליה – מי שמנותק ושמבזבז את זמנו ברואה רק את הביביסי לא מבין את המציאות באנגליה.
שאלה לכותב המאמר – הידעת? יש עיירות באנגליה שהמשטרה האנגלית נמנעת חוששת מלהיכנס לתוכן….!!!!
ד"א, טומי רובינסון הוא לא ימין קיצוני – למה לא כתוב שהוא פעיל חברתי בין היחידים שכן תומך ותומך בישראל !!! למה לא הזכרת את זה????