הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

"הים זה חתיכת סיפור"

טמפרטורת מי הים שוברת שיאים, והים התיכון לא לבד: אפילו בחופי אילת המתרחצים מדווחים על תחושה מאכזבת של כניסה לבריכת פעוטות ● התמונות האחרונות של השרפות בבניאס שוברות את הלב ● עוף דורס ניצל אחרי שבלע פקק של בקבוק שמטיילים השאירו בשמורה ● ובשעה טובה, הושק שביל אופניים ברחוב קרליבך בת"א

רוחצים בחוף הים התיכון בתל אביב, 24 ביולי 2024 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
תומר נויברג/פלאש90
רוחצים בחוף הים התיכון בתל אביב, 24 ביולי 2024

1

העובדה שהקיץ הנוכחי בישראל שובר את כל שיאי החום האפשריים היא בגדר חדשות ישנות. יוני היה היוני החם בהיסטוריה של המדידות בארץ, ויולי דורג במקום השני מבין חודשי יולי בכל הזמנים – שתי מעלות מעל הממוצע.

בשליש הראשון של אוגוסט המצב לא משתפר, כך שקיץ 2024 בדרכו הבטוחה להיות החם בהיסטוריה של המפעל הציוני, וזה עוד לפני שדיברנו על המלחמה.

אבל גם בתוך הכבשן יש היררכיה: מתברר שבעוד שבהרים יולי דורג רק חמישי בכל הזמנים, תושבי מישור החוף סבלו את היולי החם אי פעם. כשמחפשים את המפתח לכך שדווקא מישור החוף זכה בבכורה המפוקפקת, מתברר שהוא טמון בים. "הים זה חתיכת סיפור", אומר ד"ר עמיר גבעתי, ראש השירות המטאורולוגי.

מתברר שבעוד שבהרים יולי דורג רק חמישי בכל הזמנים, תושבי מישור החוף סבלו את היולי החם אי פעם. כשמחפשים את המפתח לכך שדווקא מישור החוף זכה בבכורה המפוקפקת, מתברר שהוא טמון בים

כשגבעתי אומר שהים זה סיפור, הוא מתכוון לכך שהמים פשוט חמים ומחממים את כל הסביבה. ביום האחרון של יולי נמדדו במצוף של השירות המטאורולוגי סמוך לחוף חדרה 32 מעלות. הממוצע של אותו יום עמד על 31.7.

הטמפרטורה הממוצעת בחודש יולי בחוף תל אביב מאז קום המדינה, לפי נתוני השירות המטאורולוגי
הטמפרטורה הממוצעת בחודש יולי בחוף תל אביב מאז קום המדינה, לפי נתוני השירות המטאורולוגי

"טמפרטורת מים כזו בסוף יולי זה מטורף", אומר גבעתי, "בדרך כלל מגיעים לאזורים האלה בסוף אוגוסט, אחרי שהים התבשל כל הקיץ. ביולי זה שיא. אגב, אנחנו לא לבד – ככה זה בכל החלק המזרחי של הים התיכון, גם השירות המטאורולוגי היווני פרסם נתונים על שיאי חום ביולי.

"השאלה מה יקרה בסתיו. אם המים יישארו חמים ויבוא אוויר קר, השילוב הזה הוא מתכון לסערות טרופיות".

בדוח המעקב השנתי אחר מצב הים התיכון שהמשרד להגנת הסביבה פרסם בתחילת השנה, נכתב כי נמשכת מגמת התחממות השכבה העליונה של המים בכ-0.13 מעלות צלזיוס לשנה. לפי נתוני הקיץ הנוכחי, בדוח של השנה הבאה המספרים יתעדכנו למעלה בחדות.

הים התיכון לא לבד. באופן מסורתי, מי ים סוף בחופי אילת נחשבים לקרירים יותר, אבל בקיץ הנוכחי גם שם מתרחצים מדווחים על תחושה מאכזבת של כניסה לבריכת פעוטות.

הים התיכון לא לבד. באופן מסורתי, מי ים סוף בחופי אילת נחשבים לקרירים יותר, אבל בקיץ הנוכחי גם שם מתרחצים מדווחים על תחושה מאכזבת של כניסה לבריכת פעוטות

"המים חמים השנה", מאשר פרופ' נדב ששר מקמפוס אילת של אוניברסיטת בן גוריון. "אנחנו עומדים על כמעלה וחצי יותר מהתקופה המקבילה בשנה שעברה". ואכן, טמפרטורת המים במפרץ אילת עמדה לקראת סוף השבוע הנוכחי על 30 מעלות, לעומת 28.3 בתאריכים המקבילים בקיץ שעבר.

רוחצים בים סוף על חוף אילת, ארכיון (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)
רוחצים בים סוף על חוף אילת, ארכיון (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)

"עוד מוקדם לאמוד את כל ההשלכות", אומר פרופ' ששר, "אבל ברור שמי ים חמים יותר יגרמו, למשל, לדגיגים להתפתח מהר יותר ולאכול יותר, בגלל שהמטבוליזם יותר מהיר".

אגב ים ומטאורולוגיה, בשבת לפני שבועיים נרשמה יממה קטלנית כשארבעה בני אדם טבעו למוות בחופי ישראל. באותה שבת פרסם השירות המטאורולוגי לראשונה התראה חמורה מפני רחצה בים בגלל גלים בגובה חריג. מדובר במדד חדש שפותח לאחרונה בשירות.

בשבת לפני שבועיים נרשמה יממה קטלנית כשארבעה בני אדם טבעו למוות בחופי ישראל. באותה שבת פרסם השירות המטאורולוגי לראשונה התראה חמורה מפני רחצה בים בגלל גלים בגובה חריג

"לקחנו 14,500 אירועי גלים מ-2018 עד היום ובדקנו את האחוזונים", מספר ד"ר גבעתי. "החלטנו שגלים בגובה של אחוזון 90 זה צבע צהוב, אחוזון 95 זה כתום ואחוזון 98 זה אדום, ההתראה החמורה ביותר.

"מבחינת גובה הגלים – בין 80 ס"מ ל-1.20 מטר זו אזהרה צהובה, בין 1.20 מטר ל-2.50 מטרים זה כתום, ומעל 2.5 מטרים זה אדום. השנה במהלך יוני, הים דווקא היה שטוח, אבל בשבת לפני שבועיים פתאום היו גלים שהגיעו ל-1.60 מטר, אז הוצאנו לכלי התקשורת התראה כתומה".

את ההתראות על גובה הגלים ומידת המסוכנות של הים ניתן למצוא באתר של השירות המטאורולוגי, ושווה להעיף בו מבט בטרם מגיעים לים ופוגשים את הדגל שמתנופף על סוכת המציל.

ילדים בחוג גלישת גלים בחוף תל ברוך, תל אביב. יולי 2024 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)
ילדים בחוג גלישת גלים בחוף תל ברוך, תל אביב. יולי 2024 (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)

לקראת סוף השבוע הנוכחי, אגב, הסתמן ים רגוע: גלים בגובה 60-90 ס"מ, אין אזהרות. טמפרטורת המים, לעומת זאת, עומדת על 31 מעלות. מי שמחפש מפלט צונן, יצטרך להמשיך להסתפק במזגן.

2

"הדרך אל הבניאס נשרפה. שטחים גדולים מפויחים, ריח של עשן ותחושת עצב כבדה ליוו את הדרך המוכרת. כבר לא נקטוף שם את הפטל שכמעט הבשיל על השיח. בצאתנו מהנחל התחדשה האש בלהבות גבוהות. הטבע נשרף וגם הלב".

"הדרך אל הבניאס נשרפה. שטחים גדולים מפויחים, ריח של עשן ותחושת עצב כבדה ליוו את הדרך המוכרת. בצאתנו מהנחל התחדשה האש בלהבות גבוהות. הטבע נשרף וגם הלב"

סיגל גולדמברג, צלמת ומטיילת מלהבות הבשן שעובדת ביחידה הסביבתית של מועצה אזורית גליל עליון, ביקשה השבוע לטבול בנחל הביתי שלה. אלה לא התמונות הראשונות שמתעדות את נזקי השרפות בצפון במלחמה הזו, אבל משהו בצילומים של סיגל חדר אל ליבם של ישראלים רבים.

השטחים השרופים הללו משתרעים לא רחוק מחורשת טל, אחד מאתרי הנופש הפופולריים בגליל בימים שלווים יותר.

האזורים השרופים בסביבת הבניאס, אוגוסט 2024 (צילום: סיגל גולדמברג)
האזורים השרופים בסביבת הבניאס, אוגוסט 2024 (צילום: סיגל גולדמברג)

"יש גם אזורים בבניאס שלא נשרפו והם בסדר", מתנחמת גולדמברג, "אבל יש בעיה עם הגישה אליהם. נסענו לשם ביום שבת, התרחצנו, כעבור שעתיים כשבאנו לצאת מהנחל השרפה התחדשה וכמעט לא יכולנו לצאת משם.

"הייתה רוח חזקה, בעירה פנימית התלקחה מחדש אחרי יומיים-שלושה, ופתאום מצאנו את עצמנו מול להבות ענקיות. הצלחנו לצאת ממש ברגע האחרון. זה היה מפחיד".

"הייתה רוח חזקה, בעירה פנימית התלקחה מחדש אחרי יומיים-שלושה, ופתאום מצאנו את עצמנו מול להבות ענקיות. הצלחנו לצאת ממש ברגע האחרון. זה היה מפחיד"

גולדמברג אופטימית לגבי האפשרות שעוד תחזור לקטוף פטל בבניאס: "אני מאמינה שהוא יתחדש מהר יחסית. החשש הגדול שלי הוא לגבי העצים. יש שם אקליפטוסים מאוד גדולים שאני לא יודעת אם הם ישתקמו אי פעם. העצים זה באמת הכאב הגדול".

3

העקב העיטי שנחת ליד איתמר טלקר, פקח רשות הטבע והגנים שסייר בשמורת עין פרת, עורר אצלו דאגה.

חתיכה של פקק שבלע עקב עיטי בשמורת עין פרת, אוגוסט 2024 (צילום: איתמר טלקר, רשות הטבע והגנים)
חתיכה של פקק שבלע עקב עיטי בשמורת עין פרת, אוגוסט 2024 (צילום: איתמר טלקר, רשות הטבע והגנים)

טלקר חשד שהוא מיובש והחליט לבדוק אותו. התברר שהעוף הדורס בלע חלק מפקק של בקבוק מים מינרלים. אחרי שהפקק חולץ בזהירות, העוף קיבל מים, התאושש והתעופף לדרכו. עד הפעם הבאה שיפגוש פסולת שמטיילים לא טרחו לקחת איתם ביציאה מהשמורה.

אחרי שהפקק חולץ בזהירות, העוף קיבל מים, התאושש והתעופף לדרכו. עד הפעם הבאה שיפגוש פסולת שמטיילים לא טרחו לקחת איתם ביציאה מהשמורה

4

להגיד שלתושבי תל אביב נמאס לחיות בתוך אתר חפירות זה כמו לומר שהלחות בעיר בלתי נסבלת. אבל גם בתחום הזה לאופניים יש יתרון: עבודות התשתית קצרות יחסית, והתמורה ממתינה מעבר לפינה.

אחרי כמה שבועות שבהן המדרכה ברחוב קרליבך – שהפך לעורק הכניסה הראשי למרכז העיר – הייתה מגודרת, הפציע שביל אופניים חדש.

זה שביל קצר יחסית, אבל אסטרטגי: בקטע המדרכה שמחבר את אזור הבימה ואבן גבירול לקרליבך נרשמו אינספור מפגשים כואבים בין רוכבי אופניים/קורקינטים להולכי רגל. עכשיו סוף סוף התשתיות הופרדו, הרוכבים ירדו מהמדרכה והמשתמשים המקוריים זכו לקבל בחזרה את תחושת הביטחון.

שבילי האופניים החדשים ברחוב קרליבך בתל אביב, אוגוסט 2024 (צילום: עיריית תל אביב)
שבילי האופניים החדשים ברחוב קרליבך בתל אביב, אוגוסט 2024 (צילום: עיריית תל אביב)
עוד 989 מילים
סגירה