בזמן שאנו רבים על הדמוקרטיה, האנושות מתמודדת עם משבר אקלים שהולך ומחריף. החיים על פני כדור הארץ הולכים והופכים לבלתי נסבלים. שיאי הטמפרטורות נשברים חודש אחר חודש. גלי חום הורגים אנשים, גם בישראל. למרות זאת, ישנם אנשים המטילים ספק במשבר.
יש כאלה הטוענים שמדעני אקלים ממציאים את המשבר כדי לקבל מענקי מחקר. זה כמו להגיד שמנתחי לב פתוח עובדים בשביל הכיף. האמת היא שהמדע שעומד מאחורי משבר האקלים הוא אחד התהליכים הכי קפדניים, שקופים ומדוקדקים שיש.
גלי חום הורגים אנשים, גם בישראל. למרות זאת, ישנם אנשים המטילים ספק במשבר האקלים. יש כאלה הטוענים שמדעני אקלים ממציאים את המשבר כדי לקבל מענקי מחקר
אז קחו חמש דקות – זה חשוב – ובואו למסע אל לב ליבו של המדע. בעזרתה האדיבה של ד"ר ליה אטינגר, בחנתי את התהליך הקפדני וחסר התקדים שעומד מאחורי הקביעות בנושא שינויי האקלים.
האו"ם הקים ב-88' את הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים (IPCC), מעין "צוות לעניין" של מדעני אקלים מהשורה הראשונה, במטרה לספק הערכה מקיפה ומבוססת מדעית של שינויי האקלים. הצוות הזה כולל מדענים ומשקיפים ממעל ל-150 ארגונים ונציגי ממשלות. בפאנל חברות 195 מדינות, כולל ישראל. איך זה עובד?
התהליך מאחורי דו"חות ה-IPCC
במקום לערוך מחקרים חדשים, ה-IPCC מבצע סקירה מקיפה של המחקרים הקיימים בתחום שינויי האקלים. מאות מדענים בוחנים עשרות אלפי מאמרים מדעיים שעברו ביקורת עמיתים, ומסכמים את הממצאים העדכניים ביותר.
ביקורת עמיתים, אגב, זה המבחן האולטימטיבי לכל מחקר. זה אומר שכל מאמר עובר בדיקה קפדנית על ידי מומחים אחרים, שמנסים למצוא בו חורים וטעויות. רק המחקרים שעומדים במבחן הזה, מתפרסמים.
חבר המושבעים של כדור הארץ
ואז מגיע השלב הממש מטורף: כל המחקרים שעברו את המבחנים האלה, נאספים יחד ומוערכים על ידי הפאנל. הפאנל הוא כמו חבר מושבעים של מדענים, שמגיעים מכל העולם ומכל תחומי המדע הרלוונטיים.
כל המחקרים שעברו את מבחני ביקורת העמיתים ע"י מאות מדענים, נאספים יחד ומוערכים ע"י פאנל, שהוא כמו חבר מושבעים של מדענים, שמגיעים מכל העולם ומכל תחומי המדע הרלוונטיים
הם בוחנים את כל הראיות, שוקלים את כל הטיעונים, ומגיעים למסקנה משותפת, לרבות לגבי רמת הוודאות שלה. וכן, הם הגיעו לקונצנזוס מדעי רחב שהמשבר הוא תוצאה של מעשי האנושות, ובפרט של שריפת דלקים פוסיליים – נפט, פחם וגז. כלומר – בידינו, בני האדם, עוד לשנות כיוון.
חזרה לתהליך. הוא כולל כתיבת טיוטות, קבלת הערות ומשוב מאלפי מומחים נוספים טרם כתיבת הדוח הסופי.
הכל בהתנדבות
אבל זה לא נגמר שם. המסמך הסופי משמש בסיס לכתיבת תמצית קצרה יותר, המיועדת למקבלי החלטות, שכוללת הערכה של רמת הביטחון של המדענים בכל קביעה. ההערכה עוברת אישור קפדני, שורה אחר שורה, על ידי נציגי ממשלות מכל העולם. כן, המסקנות של ה-IPCC עוברות עוד סבב של ביקורת, הפעם על ידי נציגי מדינות כולל המדינות שמזהמות בעצמן ואחראיות לפליטות ענק של גזי חממה. זה כמו לתת לעורכי דין לשנות את פסק הדין של השופט.
תהליך האישור המדוקדק הזה מבטיח שהתמצית משקפת את הקונצנזוס המדעי הרחב ביותר, שהוסכם ואושר על ידי 195 מדינות כולל אלה שמרוויחות כסף מהדלקים המזהמים ביותר. חשוב לציין: כל העבודה המדעית הזו נעשית בהתנדבות – המדענים מקדישים מזמנם למען העתיד של כולנו.
המדע במיטבו
למעשה, התהליך המדעי הכפול הזה, הכולל סקירה מדעית מקיפה ואישור ממשלתי קפדני, הוא הסיבה לכך שמדענים רבים טוענים שה-IPCC נוטה לשמרנות יתר. מה ששמעתם. לטענתם, האזהרות על חומרת משבר האקלים בכלל מרוככות בדו"חות הסופיים. בחינת הדו"חות לאורך השנים מראה שהם צודקים. התחזיות בדבר חומרת המצב אכן מתממשות ואף מחמירות מדו"ח לדו"ח.
תהליך האישור המדוקדק הזה מבטיח שהתמצית משקפת את הקונצנזוס המדעי הרחב ביותר, שהוסכם ואושר על ידי 195 מדינות כולל אלה שמרוויחות כסף מהדלקים המזהמים ביותר
אז בפעם הבאה שמישהו ינסה להגיד לכם שמשבר האקלים הוא סתם המצאה, הזכירו לו את התהליך המדעי המטורף הזה. ואם זה לא מספיק, כפי שכתבו ב"הארץ: "לפי 4 מחקרים 97%-99% ממדעני האקלים בעולם ושלל גופי מחקר כמו נאס"א קובעים שיש התחממות עקב פעילות אנושית".
משחקי הכס של העולם האמיתי
אם כך, למה רבים – כמו דונלד טראמפ – מכחישים את המשבר? בשביל להרוויח הון עתק. חברות מזהמות, ובראשן חברות הדלקים הפוסילים – גז, נפט ופחם – מממנות קמפיינים שמטילים ספק במדע האקלים ובכך שהמשבר הוא תוצר של התנהלות אנושית. הן מקדמות מדענים ושרלטנים המכחישים את קיומו ברשתות ובתקשורת. אנשים טובי לב מפיצים את המידע הכוזב מבלי לדעת שהם משרתים את הטייקונים ופוגעים בציבור.
הכחשת משבר האקלים מזכירה את ההכחשה ההיסטורית של נזקי העישון, שהובלה על ידי חברות הטבק. תעשיית הנפט והגז משתמשת בדיוק באותה מניפולציה ששירתה את תעשיית הטבק – זריעת ספק ויצירת בלבול שיעכב אותנו מלעסוק בפתרונות בזמן שהעובדות חדות, ברורות ומבהילות.
ההשלכות: כאן ועכשיו
מה שהזוי במיוחד זה שאין צורך להאמין או לא – אנחנו כבר מושפעים מתעשיות מזהמות באופן ישיר. בישראל לבדה, למעלה מ-2,500 איש מתים מדי שנה כתוצאה מזיהום אוויר. רבים נוספים חולים במחלות הקשורות לזיהום, שאפשר היה למנוע אותן אם רק היינו מפסיקים לשרוף פחם, דלק וגז ומעודדים ברצינות אנרגיות מתחדשות. וכן, גם הולך ונהיה חם רצח. יום ראשון ה-21.7.24 היה החם ביותר שנרשם אי פעם בכדור הארץ. כל חודש נשברים עוד ועוד שיאי חום. האם אנו מוכנים להמשיך לשלם את המחיר הכבד הזה?
הכחשת משבר האקלים מזכירה את ההכחשה ההיסטורית של נזקי העישון, שהובלה ע"י חברות הטבק. תעשיית הנפט והגז משתמשת בדיוק באותה מניפולציה ששירתה את תעשיית הטבק – זריעת ספק ויצירת בלבול
לא רק חום: רכבת הרים של אסונות
משבר האקלים אינו רק עלייה בטמפרטורות. הוא מביא עמו גם אירועי מזג אוויר קיצוניים כמו גלי חום וקור, בצורות ושיטפונות, היכחדות מינים ועליות מחירים שפוגעים בכולנו.
וכן, גם עלייה של מעלה או שתיים בטמפרטורה הממוצעת עלולה להיות הרסנית. דמיינו שחום הגוף שלכם עולה תמידית ל-39 מעלות. זהו מסוכן ולא נסבל.
ואפילו אם המשבר לא אמיתי:
- מי רוצה לנשום אוויר מזוהם?
- מי רוצה לשחות בים מלא פלסטיק וביוב?
- מי רוצה לחיות בעולם בלי יערות?
- מי רוצה להסביר לילדיה למה אין יותר חיות בר?
משבר האקלים: לא נגד הטבע, אלא נגד עצמנו
חשוב להדגיש: כאשר אנו פוגעים ביציבות האקלים, איננו פוגעים בטבע עצמו. הטבע חווה טלטלות קשות בהרבה. הוא שרד מטאורים, עידני קרח, והיכחדויות המוניות. הוא ישרוד גם אותנו.
חשוב להדגיש: כאשר אנו פוגעים ביציבות האקלים, איננו פוגעים בטבע עצמו. הטבע חווה טלטלות קשות בהרבה. הוא שרד מטאורים, עידני קרח, והיכחדויות המוניות. הוא ישרוד גם אותנו
אבל אנחנו? 10,000 שנה של יציבות אקלימית אפשרו לנו לפרוח, אבל עכשיו אנחנו דוחפים את המערכת האקולוגית שלנו, את הבית שלנו, אל עבר כאוס. התהליך המדעי של ה-IPCC אינו מושלם, אך הוא מהווה את הבסיס המדעי המוסכם ביותר להבנת משבר האקלים. אם לא נשנה כיוון – כדור הארץ יהפוך לסיוט עבור הילדים שלנו. ובכלל, איזו רשות יש לדור אחד או שניים לחרב את הטבע ולהוריש לדורות הבאים אדמה חרוכה?
האם אנחנו באמת רוצים להיזכר בדפי ההיסטוריה כאלו שזללו את העוגה והשאירו רק פירורים?
האור בקצה המנהרה: מהפכה ירוקה בפתח
עדיין יש תקווה לסוף טוב ואופטימי כי האנושות מתעוררת. מיליוני אנשים וארגונים ברחבי העולם, צבא שלם של לוחמים למען העתיד, פועלים למען שינוי. הם לא מחכים לגיבורי על שיצילו את המצב, הם הגיבורים. הם מפתחים פתרונות יצירתיים, כמו "כלכלת הדונאט" שמציעה לאנושות כולה דרך לשגשוג מבלי להרוס את הבית.
מעבר לתחבורה ציבורית יעילה יפחית פקקים, זיהום ופליטת גזי חממה. חקלאות בת קיימת תסייע לכדור הארץ ולבריאות של כולנו. שמירה על שטחים פתוחים תעזור למגוון הביולוגי וגם לבריאות הפיזית והנפשית שלנו.
כן, אנחנו, שמאלנים וימנים, אלו שנרוויח מיידית מהפתרונות למשבר האקלים. כולנו – למעט כמה טייקונים ומדינות ערב שגורפים מיליארדים מהמצב המזהם הקיים.
עדיין יש תקווה לסוף טוב כי האנושות מתעוררת. כן, אנחנו, שמאלנים וימנים, אלו שנרוויח מיידית מהפתרונות למשבר האקלים. כולנו – למעט כמה טייקונים ומדינות ערב שגורפים מיליארדים מהמצב המזהם הקיים
מסכימים? תמכו בפוליטיקאים שמדברים על הסביבה ומסרבים לעצום עיניים. רמז: אף אחד מהם לא נמצא בקואליציה. תמכו בארגונים כמו "אדם טבע ודין" ורבים אחרים, חלקם מקומיים ופועלים בשכונות ובבתי ספר שלכם. הצטרפו אליהם, או בואו לקבוצת וואטסאפ א-פוליטית של אנשים פוליטיים שרבים על הכל – חוץ מעל הסביבה.
המדע חד משמעי: אם לא נפעל עכשיו, העתיד שלנו בסכנה. זה הזמן שלנו להפוך לגיבורי העל של הדור הבא.
תומר אביטל הוא אקטיביסט ועיתונאי עצמאי, ממייסדי הגופים במימון הציבור ״שקוף״ ו״לובי 99״. לאורך השנים כתב, עבד והגיש פינות בין היתר ב״עובדה״, ״כלכליסט״, ״הצינור״, ערוץ 14, "הארץ", "מקור ראשון" ו"כאן". הוא זכה בפרס "דיגיט" לעיתונות מצטיינת ודורג ברשימת 100 המשפיעים של ״גלובס״ ו״דה מרקר״. אביטל פרסם את ספר המתח ״המשכן – תעלומת רצח במסדרונות הכנסת״ (הוצאת ״עם עובד״), ו״מדריך מעשי לקריאה ביקורתית של החדשות בישראל״. https://tomeravital1.com/about
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם