ירדן בוחרת באחים המוסלמים
מפלגת האופוזיציה האסלאמית העיקרית בירדן, "חזית הפעולה האסלאמית", רשמה השבוע הישג משמעותי בבחירות לפרלמנט וזכתה ב-31 מתוך 138 מושבים.
מדובר בהבעת אמון ותמיכה משמעותית במפלגה האסלאמיסטית, הזרוע הפוליטית של תנועת האחים המוסלמים בירדן, שבמהלך 11 חודשי המלחמה בעזה ארגנה את מרבית ההפגנות בעד עזה ונגד ישראל בממלכה ההאשמית. למעשה, האחים המוסלמים הצליחו לנצל את הזעם העממי על המלחמה של ישראל בעזה ולתרגם אותו לרווחים פוליטיים.
כל סקר שנערך במהלך השנה החולפת בירדן העיד על תמיכה משמעותית בפלסטינים, עזה ואף בחמאס, בעוד שביקורת נגד בית המלוכה והממשלה שהמשיכו לשתף פעולה ולסחור עם ישראל, הלכה וגברה.
כל סקר שנערך במהלך השנה החולפת בירדן העיד על תמיכה משמעותית בפלסטינים, עזה ואף בחמאס, בעוד שביקורת נגד בית המלוכה והממשלה שהמשיכו לשתף פעולה ולסחור עם ישראל, הלכה וגברה
הפרדוקס של הנהגה פוליטית פרו-מערבית שמקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל אל מול אוכלוסייה העוינת גם את המערב וגם את ישראל, אינו חדש. זה המצב גם במצרים, המדינה הראשונה שחתמה על הסכמי שלום עם ישראל ב-1979.
האפקט של המלחמה בעזה על מדינות ערב מתונות עלול להיות הרסני במיוחד. ככל שהמתח בין האוכלוסייה להנהגה הפוליטית יגבר, הסכנה למשטרים הללו – שלמרות חריקות שיניים ממשיכות לקיים יחסים דיפלומטיים ומסחריים עם ישראל – תגבר אף היא.
דווקא בעזה, לפי סקר חדש שפורסם על ידי מכון מחקר AWRAD, רק 6% מהנשאלים העזתים מעוניינים בכך שחמאס תשלוט ברצועה "ביום שאחרי", ועוד פחות מכך סומכים על הארגון בכל מה שנוגע לשיקום וחלוקת סיוע הומניטרי.
דווקא בעזה, לפי סקר חדש שפורסם, רק 6% מהנשאלים העזתים מעוניינים בכך שחמאס תשלוט ברצועה "ביום שאחרי", ועוד פחות מכך סומכים על הארגון בכל מה שנוגע לשיקום וחלוקת סיוע הומניטרי
בעזה ניסו את השלטון האסלאמיסטי ולמדו בדרך הקשה שהוא מוביל אך ורק לאסון קשה ומלחמה. בירדן, הסנטימנט הפרו-חמאסי חזק אולי דווקא בגלל שלתנועות האסלאמיסטיות אין כרגע שום אפשרות להגיע לשלטון ולקבוע מדיניות.
ועדיין, מדובר במגמה מסוכנת ומדאיגה מאוד. הימשכות המלחמה והעדר פתרון פוליטי לעזה ולסכסוך הישראלי-פלסטיני רק מגבירה את השנאה לישראל בעולם הערבי ומפחיתה את הסיכוי לנורמליזציה מלאה ושיתוף פעולה אזורי רחב.
סעודיה פותחת מחדש את השגרירות בדמשק
13 שנים מאז שהחלו בסוריה מחאות הענק שאיימו לסחוף את משטרו של בשאר אל-אסד, ערב הסעודית פותחת מחדש את השגרירות שלה בדמשק. השגרירות נותרה סגורה מאז דצמבר 2011, כאשר חברי הליגה הערבית החליטו לשלול את החברות מסוריה וניתקו אתה יחסים.
אך לאחר כמה שנים של מאבק עיקש ורצח המוני ובתמיכה של איראן, רוסיה וחזבאללה, אסד ניצל מגורלם של בן-עלי, מובארכ, קדאפי וסאלח. בעולם הערבי הסיקו מסקנות וכבר לפני מספר שנים איחוד האמירויות הייתה החלוצה הראשונה שהחלה לחמם שוב את היחסים עם הרודן הסורי.
במדינות המפרץ התהליך הזה היה חלק מתהליך רחב הרבה יותר – נורמליזציה של יחסים עם טהרן.
ביוני 2024 סעודיה ואיראן הודיעו על חידוש היחסים ביניהן ולאחר מספר חודשים השגרירות האיראנית פתחה את שעריה בבירה הסעודית. פתיחת השגרירות הסעודית בדמשק היא אך המשך טבעי למהלך הזה.
יחד עם זאת, לאחר מספר שנים של גישושים והתקרבות, מעטים בעולם הערבי מאמינים שהחזרתה של סוריה אל חיק העמים הערביים (כך מיתגו האמירתים והסעודים את המהלך) תשפיע על התרופפות הקשר בין דמשק לטהרן.
לאחר מספר שנים של גישושים והתקרבות, מעטים בעולם הערבי מאמינים שהחזרתה של סוריה אל חיק העמים הערביים (כך מיתגו האמירתים והסעודים את המהלך) תשפיע על התרופפות הקשר בין דמשק לטהרן
כמו כן, התבדו התקוות לכך שבעקבות חידוש היחסים, אסד יפסיק להזרים כמויות אדירות של סם קפטגון למדינות המפרץ ומדינות ערביות נוספות. נהפוך הוא: בשנה האחרונה סוחרי סמים סוריים הגבירו את המתקפות שלהם על ירדן ואף ניסו להשתלט על מעברי גבול וחלקים מהשטח הירדני.
אף שלאחרונה סוריה מביעה חוסר שביעות רצון ואף מעיזה לחלוק על המדיניות האיראנית שעלולה לסכן גם את משטרו של אסד, ספק אם פתיחת השגרירות הסעודית בדמשק – שלמעשה נמצאת תחת שליטה איראנית – תשנה במשהו את מצבה של סוריה שעדיין נמצאת תחת סנקציות מערביות נוקשות ורחוקה מאוד משיקום אליו משתוקקים הסורים.
המערב מעניש את איראן בסנקציות
ארה"ב הטילה השבוע סנקציות על ספינות רוסיות המעורבות בהעברת נשק מאיראן לרוסיה, וכן על חברת התעופה "איראן אייר" וגורמים נוספים המעורבים בשיתוף הפעולה הצבאי בין המדינות, בעקבות הידיעות על כך שאיראן העבירה לרוסיה טילים בליסטיים שישמשו את מוסקבה בשדה הקרב באוקראינה.
לפי שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן, איראן אימנה עשרות אנשי צבא רוסים להשתמש במערכת הטילים הבליסטית לטווח קצר. איראן הכחישה את הדיווחים וכינתה אותם "תעמולה מכוערת". בריטניה, צרפת וגרמניה הודיעו על ביטול הסכמי תעופה עם איראן והטלת סנקציות נוספות. גם האיחוד האירופי הבטיח "מענה חזק", למרות שברגע זה לא ברור מה הוא.
לפי שר החוץ אנתוני בלינקן, איראן אימנה עשרות אנשי צבא רוסים להשתמש במערכת הטילים הבליסטית לטווח קצר. איראן הכחישה את הדיווחים וכינתה אותם "תעמולה מכוערת"
אוקראינה ברכה על הסנקציות אך טענה שאינן מספיקות, וחזרה על בקשתה לאישור אמריקאי להשתמש בנשק שסופק על ידי ארה"ב עמוק יותר בתוך רוסיה.
ספק רק אם הסנקציות הללו יגרמו לאיראן להתחרט על ההחלטה. בטהרן מודאגים מכך שרוסיה עלולה להפסיד את מלחמתה עם אוקראינה, כיוון שאז מעצמות המערב יתרכזו באיראן עצמה. אם כך, העברה של טילים וכטב"מים לרוסיה נחשבת באיראן להשקעה סבירה והמחיר של הסנקציות –נסבל ביחס למטרה הסופית.
נשיא אלג'יריה מואשם בזיוף הבחירות
לאחר הודעות סותרות של ועידת הבחירות המרכזית של אלג'יריה, התברר שפחות מ-6 מיליון בוחרים מתוך 24 מיליון בוחרים רשומים מימשו את זכות ההצבעה והגיעו השבוע לקלפי, אך הנשיא עבד אל-מג'יד טבון הכריז על ניצחון מוחלט וטען שזכה ב-94% מהקולות, כמקובל בעולם הערבי.
התברר שפחות מ-6 מיליון בוחרים מתוך 24 מיליון בוחרים רשומים מימשו את זכות ההצבעה והגיעו השבוע לקלפי, אך הנשיא עבד אל-מג'יד טבון הכריז על ניצחון מוחלט וטען שזכה ב-94% מהקולות
מועמדים נוספים – איש האסלאם הפוליטי עבדלהי חסני שריף זכה ב-3.2% מהקולות, יוסף אוסיץ' – ב-2.2%. מנהיגי העולם הערבי, כולל ראשי חמאס, בירכו את טבון עם "זכייתו" בבחירות.
קשה להאמין שרק לפני מספר שנים גל נוסף של אביב הערבי נשב באלג'יריה והביא בסופו של דבר להתפטרותו של הנשיא הקודם עבד אל-עזיז בותפליקה. עתה נדמה שהכול חזר לקדמותו.
הטענות הרבות לזיוף הבחירות, הרדיפה של אנשי "חיראק" – תנועה פוליטית שהביאה בשנת 2019 להתפטרותו של הנשיא בותפליקה – ואדישות של רוב הבוחרים לתהליך ההצבעה מעידים על כך שהמדינה הצפון אפריקאית הגדולה הצליחה לסטות מדרך הרפורמות והשינויים שהובטחו לה על ידי השלטון החדש לאחר המחאות הגדולות של 2019.
במחוזות רבים באלג'יריה פרצו השנה מחאות נגד אוזלת היד של השלטון בעקבות ניתוקי חשמל ומים. המצב הכלכלי במדינה שכל כך עשירה בגז ואוצרות טבע נוספים אינו משתפר, ולמרות "ניצחונו" של טבון בבחירות, נדמה שהפער בינו לבין אזרחיו ימשיך להתרחב.
השבוע במזרח התיכון: ישראל דוחה את תוכנית השלום של הליגה הערבית
ב-11 בספטמבר 1982, בעיצומה של הלחימה בלבנון, ישראל דחתה בתוקף את תוכנית השלום שהוצעה על ידי הליגה הערבית במהלך הפסגה בפז, בטענה כי היא "חסרת הצעות חדשות וכתכנון להשמדתה הסופית של ישראל".
משרד החוץ אמר אז בהודעתו כי התוכנית הייתה גרועה אף יותר מזו שהוצעה באוקטובר שעבר על ידי הנסיך פהד מערב הסעודית, שמאז הפך למלך
משרד החוץ אמר אז בהודעתו כי התוכנית, שגובשה לאחר ארבעה ימים של דיונים אינטנסיביים מאחורי הקלעים על ידי מנהיגים ערבים, הייתה גרועה אף יותר מזו שהוצעה באוקטובר שעבר על ידי הנסיך פהד מערב הסעודית, שמאז הפך למלך.
בפרשנות הישראלית, הצעותיו של פהד – שנדחו אף הן – כללו סעיף עמום "המאשר את זכותן של מדינות האזור לחיות בשלום". במערב האמינו כי ההצעה הסעודית כוללת הבטחה מרומזת להכרה ערבית בישראל. במהלך הפסגה בפז הסעיף הזה הוחלף באחר, לפיו מועצת הביטחון של האו"ם תבטיח שלום בין מדינות האזור.
בישראל גם הצהירו כי ההצעה של הליגה הערבית מפלסת דרך לעליונותה של בריה"מ במועצת הביטחון ומעניקה סמכויות גדולות לאש"ף.
כך, עוד תוכנית שלום פוטנציאלית נדחתה על הסף. ישראל תחתום על הסכם שלום עם ירדן רק בשנת 1994, לאחר הסכמי אוסלו, ועל הסכמי אברהם בשנת 2020, לאחר ויתור על סיפוח של בקעת הירדן.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם