בדרשה של יום ראשון באמצע ספטמבר, פטריארך המרונים של לבנון בשארה א־ראעי תקף את אלה המנסים לערער את יציבות המדינה מבפנים.
זה קרה ימים ספורים לפני גל פיצוצי הזימוניות ומכשירי הקשר שהביא לאלפי פצועים ועשרות הרוגים בקרב פעילי חזבאללה, אירוע שהכניס את לבנון לכאוס, דחף את מערכת הבריאות שלה אל סף קריסה וגרם לארגון הטרור לירות בתגובה מאות רקטות לעבר הצפון מאז ליל שבת.
"ישנם פלגים בחברה שלנו הרוצים שלבנון תהיה אדמה ריקה, שבה יוכלו ליישם את תוכניותיהם ללא התערבות של מדינה, חוקים או חוקה. הם מעדיפים שהיא תהיה נדל"ן ולא מולדת", אמר א־ראעי בדרשה בעיר הצפונית מייפוק, לפי סוכנות הידיעות הלאומית של לבנון (NNA).
"כשכל קבוצה מתחילה להרגיש שלבנון שייכת למישהו אחר, אזי לבנון כבר לא שייכת לאף אחד. היא הופכת לחלקת אדמה המחולקת בין כובשים הבוזזים מדינה שאינה שלהם"
"כשכל קבוצה מתחילה להרגיש שלבנון שייכת למישהו אחר, אזי לבנון כבר לא שייכת לאף אחד. היא הופכת לחלקת אדמה המחולקת בין כובשים הבוזזים מדינה שאינה שלהם", המשיך הפטריארך, מבלי להזכיר במפורש את חזבאללה או את איראן.
הפטריארך המרוני אינו זר לגינויים פומביים נגד חזבאללה, ארגון שבנה מדינה בתוך מדינה. עם מיליציה המוערכת כגדולה יותר מהצבא הלבנוני, מערכת בנקאית ומערכת רווחה משלו – ואפילו רשת סופרמרקטים – חזבאללה השתלט על הפוליטיקה והחיים הציבוריים בלבנון.
The Syriac Maronite Patriarch in Lebanon demand to take off all Hezbollah missiles implanted within civilian communities in South Lebanon. These missiles is risking civilians because Israel response to take them down is harming the people around them. Example of human shield. pic.twitter.com/b2nytqSx7z
— Shadi khalloul שאדי ח'לול (@shadikhalloul) December 31, 2023
בבחירות לפרלמנט ב־2022 זכה הארגון ב־13 מושבים, והגוש הפוליטי התומך בו השיג 62 מתוך 128 מושבים. לפי מערכת חלוקת הכוח העדתית של לבנון, נשיאות המדינה חייבת להיות בידי מרוני – הזרם הנוצרי המרכזי במדינה – המקושר לאפיפיור הקתולי.
כבר כמעט שנתיים שחזבאללה חוסם כל ניסיון לבחור נשיא שאינו המועמד המועדף עליו, סולימאן פרנג'יה, נכדו של הנשיא לשעבר. הפטריארך הביע את מורת רוחו מחזבאללה על גרירת לבנון לסכסוכים אזוריים. מאז שהחל הארגון לתקוף את ישראל ב־8 באוקטובר, גינויו הפכו לחלק קבוע בנאומיו הציבוריים.
"מדינה זו מתמודדת עם השלב המסוכן ביותר בהיסטוריה שלה. עלינו לזכור את תור הזהב של לבנון, שבו הכוח היה בידי המרונים"
הביקורת שלו כוונה גם כלפי ישראל. ביום ראשון הוא הביע "צער עמוק על המחיר ההרסני שהונחת על לבנון כתוצאה מתקיפות האוויר הישראליות", ותיאר אותן כ"חסרות אנושיות".
בדרשה קודמת, ב־25 באוגוסט, הביע א־ראעי דאגה מהשוליות הגוברת של המרונים במדינה. "מדינה זו מתמודדת עם השלב המסוכן ביותר בהיסטוריה שלה. עלינו לזכור את תור הזהב של לבנון, שבו הכוח היה בידי המרונים", אמר, כפי שדווח בעיתון הלבנוני "ל'אוריינט לה־ז'ור".
המומחה ללבנון, אלוף משנה במילואים ז'ק נריה, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, הדגיש את התפקיד המרכזי של הפטריארך בהתנגדות לחזבאללה. "ראעי הוא מגדלור שיכול לאחד את הנוצרים סביבו. הם רואים בו סמכות דתית השומרת על אופייה הנוצרי של לבנון כיום", אמר נריה.
"נאומיו יכולים להיות יותר פוליטיים מאשר דתיים. הוא מבקש מהנוצרים להתאחד ולא ללכת אחרי המגמה של הימשכות לחזבאללה", הוסיף.
"נאומיו יכולים להיות יותר פוליטיים מאשר דתיים. הוא מבקש מהנוצרים להתאחד ולא ללכת אחרי המגמה של הימשכות לחזבאללה"
קהילה מחולקת
הנוצרים בלבנון – פעם עמוד השדרה של החברה הלבנונית – רואים את מספרם והשפעתם מצטמצמים בעשורים האחרונים. הלב ההיסטורי של לבנון, הרי השוף, היה בעבר אזור אוטונומי שבו רוב האוכלוסייה הייתה נוצרית בתקופת השלטון העות'מאני.
כאשר המנדט הצרפתי לקח פיקוד, לאחר קריסת האימפריה העות'מאנית ב־1923, צורפו אזורים בעלי רוב מוסלמי, וכך נוצרה המדינה המודרנית של לבנון. השטח הגאוגרפי הורחב, אך נתח האוכלוסייה הנוצרית הצטמצם בתוך האוכלוסייה הכללית.
לאחר קבלת עצמאות ב־1943, לבנון נאלצה להתמודד עם איזון המוזאיקה הדתית המורכבת שלה, הכוללת נוצרים מרונים ואורתודוקסים, מוסלמים סונים ושיעים, דרוזים, ארמנים, עלאווים ומיעוטים אחרים. החוקה מבטיחה ייצוג ל־18 קבוצות דתיות שונות בממשלה, בצבא ובשירות הציבורי.
שלושת התפקידים הבכירים – נשיא, ראש ממשלה ויושב ראש הפרלמנט – מתחלקים בין נוצרי מרוני, מוסלמי סוני ומוסלמי שיעי, בהתאמה. אולם, חלוקת הכוח הזו הפכה לשיטה של פטרונות ושחיתות.
לא נערך מפקד אוכלוסין מאז 1932 כדי לא להפר את איזון הכוחות העדין, אך סביר להניח שהאוכלוסייה הנוצרית הצטמצמה וכיום היא מהווה כשליש מהאוכלוסייה
לא נערך מפקד אוכלוסין מאז 1932 כדי לא להפר את איזון הכוחות העדין, אך סביר להניח שהאוכלוסייה הנוצרית הצטמצמה באופן משמעותי וכיום היא מהווה בערך שליש מהאוכלוסייה, בעוד שהאוכלוסייה המוסלמית – בעיקר השיעית – גדלה משמעותית.
המצב מסתבך עוד יותר בשל הפילוג הפוליטי בקרב הנוצרים עצמם. בעוד שהקהילה האורתודוקסית הקטנה יותר בדרך כלל פרו־סורית ותומכת בחזבאללה, המרונים חלוקים בדעותיהם.
מפלגת הכוחות הלבנוניים המרונית בראשות סמיר ג'עג'ע, היא המתנגדת הנוצרית המרכזית לחזבאללה ומחזיקה ב־18 מושבים בפרלמנט. היא נמצאת בברית עם מפלגת הכתאיב (הפלנגות) הקטנה יותר, שמחזיקה בארבעה מושבים ומנוהלת על ידי סאמי ג'ומאייל.
שני המנהיגים הללו הביעו ביקורת חריפה על חזבאללה ועל פעולותיו הצבאיות נגד ישראל, שמסכנות את לבנון בעימות ממושך והרסני.
מפלגת הכוחות הלבנוניים המרונית בראשות סמיר ג'עג'ע, היא המתנגדת הנוצרית המרכזית לחזבאללה ומחזיקה ב־18 מושבים בפרלמנט
"חזבאללה החליט לצאת למלחמה בלי לבקש רשות"
מנהיג חזבאללה חסן נסראללה, לעומת זאת, דחה את הביקורת שלהם. בנאום שנשא ב־6 באוגוסט הוא האשים את מתנגדיו בכך שהם "נהנים ממסעדות ופעילויות פנאי" בעוד שחברי חזבאללה מקריבים את עצמם במאבק בדרום. "אנחנו דואגים לביטחון המדינה ולתשתיות, ואנחנו נושאים בנטל כדי שמעטים ייפגעו", אמר נסראללה.
ועדיין, ארגון הטרור פתח במתקפה מול ישראל באופן חד־צדדי ב־8 באוקטובר – לאחר טבח חמאס בדרום ישראל ביום הקודם – מבלי להתייעץ עם אף גורם או רשות ממשלתית, מה שעורר זעם רב בקרב רבים בלבנון, במיוחד בקרב נוצרים.
"חזבאללה החליט לצאת למלחמה עם ישראל מבלי לבקש רשות מאף אחד. זה הוסיף דלק לביקורת הנוצרית, אבל אין להם את האמצעים לאתגר את הארגון", אמר נריה. "חזבאללה חזק בהרבה. לנוצרים אין טנקים או טילים; הם חייבים לפעול דרך המערכת".
לחזבאללה יש את תמיכתן של שתי מפלגות מרוניות: תנועת הזרם הפטריוטי החופשי (FPM) ומפלגת מרדה. הראשונה נוסדה על ידי הנשיא לשעבר מישל עאון ומנוהלת כיום על ידי חתנו ג'ובראן בסיל. בבחירות 2022 המפלגה השיגה 18 מושבים, אך מאז כמה מחבריה עזבו או הודחו על ידי בסיל.
"חזבאללה החליט לצאת למלחמה עם ישראל מבלי לבקש רשות מאף אחד. זה הוסיף דלק לביקורת הנוצרית, אבל אין להם את האמצעים לאתגר את הארגון"
מרדה, שבסיסה בצפון המדינה, היא מפלגה פרו־סורית ותומכת בחזבאללה. יש לה רק שני מושבים בפרלמנט, אך מנהיגה, סולימאן פרנג'יה, הוא המועמד המועדף על חזבאללה לנשיאות.
ללבנון אין נשיא מאז אוקטובר 2022, בעקבות עזיבתו של עאון, בשל ההתנגדות הנחרצת של הפלגים המתנגדים לחזבאללה למועמדותו של פרנג'יה.
סאלח (שם בדוי), פעיל פוליטי מרוני ותיק שחי כיום בצרפת, התייחס לפילוג בקהילתו בשיחה עם זמן ישראל. הוא היה בעבר חבר במפלגת הזרם הפטריוטי החופשי (FPM), אך עזב אותה לאחר שהמפלגה תמכה רשמית בפעילויות הצבאיות של חזבאללה ושינתה בשנת 2005 את חוקתה כך שהיא מחשיבה את השימוש בנשק של חזבאללה כ"פעולת התנגדות".
"המרונים מפסידים בגלל בוגדים מבפנים", הוא אמר בצער, תוך התייחסות למנהיגים היסטוריים של הקהילה, שלדבריו מאז תחילת שנות ה־80 סירבו לחתום על הסכם שלום עם ישראל, ובכך פעלו נגד האינטרסים של הקהילה וחיזקו את חזבאללה.
סאלח העריך כי כיום רבים מחברי ה־FPM מאוכזבים ומכירים בכך שחזבאללה הוא כוח כיבוש הנתמך על ידי איראן ושואף להפוך את לבנון לרפובליקה אסלאמית
"מעשה הבגידה הגדול ביותר", טען סאלח, היה הברית שעאון כרת עם ארגון הטרור השיעי בשנת 2005, מה שהביא מרונים רבים לחיקו של חזבאללה. לטענתו אלפים שוכנעו באמצעות קבלת משרות במערכת הממשלתית.
עם זאת, סאלח העריך כי כיום רבים מחברי ה־FPM מאוכזבים ומכירים בכך שחזבאללה הוא כוח כיבוש הנתמך על ידי איראן ושואף להפוך את לבנון לרפובליקה אסלאמית. בחודשים האחרונים, ארבעה חברי פרלמנט מה־FPM התפטרו או הודחו בעקבות חילוקי דעות עם הנהגתו של בסיל. מאז 2015, כתריסר חברי מפלגה בכירים עזבו.
לפי העיתון "ל'אוריינט לה־ז'ור", בתחילת ספטמבר הארבעה נפגשו עם הפטריארך א־ראעי במעון הקיץ שלו בצפון לבנון כדי לדון בשבירת המבוי הסתום בבחירות לנשיאות ובחיזוק האחדות הנוצרית, מה שעשוי לסמן שינוי משמעותי בפוליטיקה של המפלגות הנוצריות. הארבעה שוקלים להקים ישות פוליטית חדשה.
בדבריו על הפלג שלו בתוך הקהילה המרונית, סאלח הביע את כמיהתו לעתיד שבו חזבאללה לא ישלוט בחיי היום־יום בלבנון. "אין לנו שום בעיה עם ישראל ועם העם בישראל", אמר. "אנחנו לא רק רוצים שלום עם ישראל – אנחנו רוצים ידידות".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם