בישראל לא המתינו להודעה הרשמית של חזבאללה והכריזו היום רשמית על חיסולו של מזכ"ל הארגון חסן נסראללה.
זהו לא עוד חיסול של בכיר אלא אירוע שמהווה קו פרשת המים במזרח התיכון. החיסול הזה, שריחף באוויר אז פרצה המלחמה לפני שנה, יצא אל הפועל כשבישראל הבינו שהצליחו לפגוע באופן עמוק ביכולות הצבאיות של חזבאללה וכי האיומים על העורף הישראלי פחתו משמעותית.
זו גם הסיבה שמייד אחרי מבצע החיסול אתמול (שישי), ישראל תקפה את כל מערך טילי החוף-ים (טח"י) של חזבאללה. דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, הודיע על כוונת צה"ל לבצע את המתקפה במסיבת עיתונאים אמש בחצות, והזהיר את התושבים בשלושה מתחמים ברובע הדאחייה בביירות לצאת מייד מהאזור. זהו צעד חריג שביטא את הדחיפות הישראלית.
למרות שלא אמרו את זה במפורש, בישראל חששו כי חזבאללה ינסה לבצע פעולת ראווה דרך מערך הטח"י, שעד אז לא נפגע וכלל עשרות טילים שאוחסנו מתחת לבתים רבי-קומות מאוכלסים
למרות שלא אמרו את זה במפורש, בישראל חששו כי חזבאללה ינסה לבצע פעולת ראווה דרך מערך הטח"י, שעד אז לא נפגע וכלל עשרות טילים שאוחסנו מתחת לבתים רבי-קומות מאוכלסים. המטרות שחיזבאללה יכול היה לבחור מגוונות: מספינות של חיל הים שנמצאות באזור ועד לאחת מאסדות הגז של ישראל בים התיכון.
נכון להבוקר, ההערכה היא כי מערך הטח"י נפגע ברובו ונותרה לו רק יכולת שיורית, אם כי זו עדיין יכולה לסכן את אחד הנכסים הישראלים בים התיכון.
לצד ההודעה הרשמית של ישראל, ניכרת מבוכה רבה בלבנון ובאיראן. אמש הסתפקו כלי התקשורת של המשטר בטהרן בדיווח יבש על ההפצצות.
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן היה הבכיר היחיד שפרסם הודעה רשמית, וזו אף כללה איומים מוסווים: "עכשיו מתברר שישראל היא האויב הגדול שלנו ואיראן תעמוד לצד לבנון". בחירת המילים של הנשיא הייתה מושכלת, תוך שהוא מקפיד לומר לבנון ולא רק חזבאללה, משל הייתה זו תקיפה ישראלית נגד מדינת לבנון.
על פי דיווח ב"ניו יורק טיימס", המנהיג העליון חמינאי כינס אמש ישיבה דחופה בביתו של המועצה העליונה לביטחון, אם כי עיתונאים איראניים המקורבים למשמרות המהפכה הכחישו זאת.
על פי דיווח ב"ניו יורק טיימס", חמינאי כינס אמש ישיבה דחופה בביתו של המועצה העליונה לביטחון, אם כי עיתונאים איראניים המקורבים למשמרות המהפכה הכחישו זאת
רק היום בשעות הצהריים שבר האייתוללה את שתיקתו בהודעה כתובה, בה הצהיר כי "הפושעים הציונים צריכים לדעת שהם קטנים מדי כדי לגרום לנזק משמעותי לחזבאללה. גורל האזור ייקבע על ידי כוחות ההתנגדות".
האמירה הזו הולכת אולי רחוק מעט מהקו המאופק עד כה, אבל גם היא עדיין לא כוללת איום ישיר על ישראל. במקרה הזה, לא בטוח שאיפוק הוא כוח – אלא יותר חשש.
איראן ללא ספק עומדת ברגעים אלה בצומת החלטה חשוב. החיסול של נסראללה הוא פגיעה ישירה באיראן, ושחיקה משמעותית באחד הנכסים האסטרטגיים שהיא בנתה ליום שבו יותקפו מתקני הגרעין.
איראן ללא ספק עומדת ברגעים אלה בצומת החלטה חשוב. החיסול של נסראללה הוא פגיעה ישירה באיראן, ושחיקה משמעותית באחד הנכסים האסטרטגיים שהיא בנתה ליום שבו יותקפו מתקני הגרעין
הדילמה האיראנית כאן מורכבת מאוד. ראשית, באזור יש עדיין כוח צבאי אמריקאי עצום שממוקד כולו באיראן. שנית, החדירוּת המודיעינית והמבצעית שהוכיחה ישראל בשבוע האחרון בלבנון גורמת לאיראנים לחשוש, כל שכן אחרי הפגיעה באפריל השנה שמיוחסת לישראל במערכות המכ"ם של טילי הנ"מ שמגינים על מתקני הגרעין.
הנחת העבודה בישראל היא כי איראן תגיב על חיסולו של נסראללה – אם כי לא ברור האם בטווח הזמן המיידי. בינתיים ההחלטה בישראל היא להמשיך בתקיפות העצימות בלבנון כדי לנצל את המצב הכאוטי בחזבאללה, תוך הפניית זרקור מודיעיני לאיראן.
עד כה לא ברור האם מפקד גיס לבנון של משמרות המהפכה עבאס נילפורשאן נהרג גם הוא בתקיפה. סביר להניח שההודעה עליו תגיע מטהרן – ואם חוסל, זה ידרבן את המשטר להגיב.
אחרי חיסול קודמו של נילפורשאן, חסן מהדווי, בתחילת אפריל, איראן הגיבה במתקפת הכטב"מים והטילים ב-14 באפריל. אבל אז היה לה את חזבאללה ביכולת כמעט מלאה מול ישראל ובמיוחד עם נסראללה, שידע לנהל את הארגון צבאית ומדינית למרות החיסולים התכופים של ישראל.
כעת, כששחקנים איראניים משמעותיים אינם בנמצא, מערכת השיקולים של טהרן שונה מהותית. השאלה היא האם היא תדבק בסבלנות שאפיינה אותה עד כה בכל הקשור לנקמה או שמא תחרוג הפעם בכדי לנסות לפגוע איכשהו בהרתעה הישראלית, שחודשה השבוע אחרי עשורים של שחיקה מואצת.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם