הורדות הדירוג הפכו לנורמה – וזו בשורה רעה לכולנו

רצף של שש הורדות דירוג אשראי על ידי שלוש סוכנויות דירוג בינלאומיות בתוך זמן קצר, בצל הנרטיב שהכול נובע מהמלחמה, הוביל לנירמול המצב ● אך חשוב לזכור: אין שום דבר נורמלי במדינה הסובלת מירידת ערך כה אינטנסיבית בפרק זמן כל כך קצר על ידי כלל המשקיעים ● גם לא בזמן מלחמה ● פרשנות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת, 9 בספטמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת, 9 בספטמבר 2024

הודעת סוכנות S&P על הורדת דירוג האשראי של ישראל הגיעה בהפתעה, בשלהי הלילה שבו איראן שוב תקפה את ישראל. אף שמדובר בהורדה בודדת ולא כפולה כמו זו של מודי'ס ימים ספורים קודם לכן, אין להמעיט בחשיבותה.

S&P נחשבת לסוכנות שמרנית ומשפיעה בשוק, שנוקטת זהירות רבה לפני שהיא מקבלת החלטות על שינויים בדירוג. העובדה שגם היא מצטרפת למודי'ס ומביעה אי אמון בכלכלה הישראלית בבחינת "אם בארזים נפלה שלהבת מה יעשו אזובי קיר", היא נורת אזהרה ברורה למשקיעים.

אם לפני שנה היו מספרים לנו שידיעה על הורדת דירוג האשראי תידחק לשוליים, בין דיווח על הבעיות של ערן זהבי במכבי תל אביב לבין הצהרה מוזרה של דובר החות'ים, כנראה שהיינו מתקשים להאמין וחושבים שנפלנו על כל הראש.

רק לפני קצת יותר משנה הורדת תחזית כזו הייתה פותחת מהדורות חדשות וממלאת פאנלים באולפנים. היום, דיווח על תחזית שלילית מתקבל כמעט באדישות, כאילו מדובר בעדכון על פקקים בנתיבי איילון

S&P החליטה גם להציב את תחזית דירוג האשראי של ישראל כשלילית, מה שמעיד על סיכוי להורדה נוספת בעתיד הקרוב. רק לפני קצת יותר משנה הורדת תחזית כזו הייתה פותחת מהדורות חדשות וממלאת פאנלים באולפנים. היום, דיווח על תחזית שלילית מתקבל כמעט באדישות, כאילו מדובר בעדכון על פקקים בנתיבי איילון.

אפילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, שבעבר הגיבו במהירות לכל התייחסות מסוכנויות הדירוג, שומרים הפעם על שתיקה. נראה שהם פועלים בשיטת "הילד שמסתיר את עיניו" – אם לא רואים, זה לא קיים. ייתכן שהם מקווים שאם לא נדבר על זה, הבעיה פשוט תיעלם מעצמה.

משרדי סוכנות דירוג האשראי סטנדרט אנד פורס (S&P) בניו יורק (צילום: AP Photo/Henny Ray Abrams, File)
משרדי סוכנות דירוג האשראי סטנדרט אנד פורס (S&P) בניו יורק (צילום: AP Photo/Henny Ray Abrams, File)

הרי הם כבר הסבירו לנו שההורדות לא קשורות אליהם בכלל. בטח לא להתנהלות המופקרת בכל הקשור לפיזור כספים קואליציוניים ולתקצוב משרדי ממשלה מיותרים במיליארדים. הם בסך הכול נקלעו לסיטואציה. לטענתם כל ההורדות האלה הן תוצאה ישירה של המלחמה, וכשהיא תסתיים – הדירוג יחזור לקדמותו. האנליסטים בסוכנויות הדירוג שלא משתכנעים מהנרטיב הזה כנראה לא מבינים בכלכלה כמו סמוטריץ' ונתניהו.

כמו צפרדע המתבשלת לאט בסיר מים רותחים, כך הורגל הציבור להורדות הדירוג. אחרי שש הורדות בתוך חצי שנה על ידי שלוש סוכנויות דירוג גדולות, אפשר כבר להכריז שזה ה"נורמלי החדש" בישראל – וזו בשורה רעה לכולנו.

אחרי שש הורדות בתוך חצי שנה על ידי שלוש סוכנויות דירוג גדולות, אפשר כבר להכריז שזה ה"נורמלי החדש" במדינת ישראל – וזו בשורה רעה לכולנו

כמו שחולה סוכרת לא יכול לנרמל עלייה חדה ברמות הסוכר מבלי לסכן את חייו, כך כלכלת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לנרמל את קצב הורדות דירוג האשראי המטורף שלה, מבלי לסכן את יציבותה. ככל שנתעלם יותר, כך הנזק רק ילך ויצטבר.

כבר היום השוק מתמחר את הסיכון במתן אשראי לישראל גבוה יותר מהדירוג האחרון של S&P. הדבר מתבטא בריביות גבוהות במיוחד שהמשקיעים דורשים על הלוואות לממשלת ישראל. את הריביות האלו, הנאמדות במיליארדים מדי שנה, אנחנו משלמים בצורת מיסים. במקביל, אנו מקבלים פחות שירותים בתחומי החינוך, הרווחה, הבריאות והתחבורה – אם בגלל שאין מספיק כסף, ואם בגלל שהכסף שנותר הולך למקומות הלא נכונים.

אילוסטרציה: שער השקל לעומת הדולר (צילום: הדר יואביאן/פלאש90)
אילוסטרציה: שער השקל לעומת הדולר (צילום: הדר יואביאן/פלאש90)

נירמול הורדות הדירוג פירושו גם נירמול העובדה שיש לנו הנהגה שהשווקים איבדו בה אמון. גם אם נרצה להאמין שהורדות הדירוג הן תוצאה בלתי נמנעת של המלחמה, זה לא ישנה את המציאות שבה אין בממשלה "מבוגר אחראי" שיוכל להחזיר את אמון המשקיעים בעת הזו. אין דיונים על כך בממשלה, וספק אם יש באוצר.

אומנם דוח S&P מציין לחיוב את הגזירות שסמוטריץ' מתכנן לתקציב הקרוב, אך בשורה התחתונה הסוכנות מביעה אי אמון ביכולתו לעמוד ביעדים שהוא עצמו הצהיר עליהם.

S&P צופה שב־2024 הגירעון יהיה גבוה בכשליש מהיעד שהציב שר האוצר סמוטריץ' לאותה שנה. מדובר ביעד שסמוטריץ' אף התערב עליו לאחרונה עם חברי ועדת הכספים על בקבוק ויסקי, כשהוא בטוח שיעמוד בו

S&P צופה שבשנת 2024 הגירעון יהיה גבוה בכשליש מהיעד שהציב שר האוצר סמוטריץ' לאותה שנה. מדובר ביעד שסמוטריץ' אף התערב עליו לאחרונה עם חברי ועדת הכספים על בקבוק ויסקי, כשהוא בטוח שיעמוד בו. עבור 2025, הסוכנות כבר חוזה גירעון של 6% – 50% יותר מהתחזית של סמוטריץ'.

הסיבה המדאיגה ביותר לכך שאסור לנרמל את הורדות הדירוג היא היסטורית. ממשלות קודמות עבדו יותר מ־23 שנה כדי לבנות אמון גבוה עם המשקיעים, גם בזמן מלחמות. זה הזמן שהיה דרוש כדי לשכנע את האנליסטים השמרניים ב־S&P להעלות את דירוג האשראי שלנו מ־"BBB" הנמוך ל־"AA" המכובד.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מגיעים להצבעה על תקציב המדינה באולם מליאת הכנסת בירושלים, 13 במרץ 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מגיעים להצבעה על תקציב המדינה באולם מליאת הכנסת בירושלים, 13 במרץ 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

לעומת זאת, הממשלה הנוכחית כמעט שברה שיא עולמי בהליכה לאחור. תוך חצי שנה בלבד היא הרסה את מה שנבנה במשך שנים והחזירה את דירוג האשראי לרמת "A" – דירוג שהחזיר אותנו לימי ממשלת אהוד אולמרט. כל הורדה נוספת מחזירה אותנו שנים לאחור, ואין לנו את הפריווילגיה לנרמל את המצב הזה כאילו לא קרה דבר.

ואם לא די בבשורות הרעות הללו, הרי שהורדת הדירוג והתחזית השלילית של S&P כלל לא לוקחות בחשבון התלקחות אפשרית בזירה הצבאית מול איראן. האירוע הזה כבר מתחיל להשפיע על המשקיעים, שנמלטים מהשקל לטובת מטבע זר. בסוף השבוע השקל הגיע לרמה של 3.82 שקלים לדולר – רמה שלא ראינו כמעט שנה, ועוד בשנה שהייתה אחת הקשות בתולדותינו.

עוד 755 מילים ו-1 תגובות
סגירה