הקמפיין האנטי־ישראלי בעולם, שנרגע חלקית בקיץ עם החופשה בקמפוסים והירידה בעוצמת הלחימה בעזה, התחדש באוקטובר בצל ההסלמה ולקראת ציון יום השנה לפרוץ המלחמה. בין השאר, המחאות נגד חברות המוכרות ציוד לצה"ל הסלימו, ובמיוחד נגד חברות התעשייה הביטחונית הישראליות וספקיות השירותים שלהן.
ב־8 באוקטובר פלשו פעילי ארגון Palestine Action ("פעולה למען פלסטין") למשרדי חברת הביטוח והפיננסים הגרמנית אליאנץ בגילפורד, בריטניה, וריססו תשעה משרדים נוספים שלה בבריטניה באדום. זאת במחאה על כך שלטענתם אליאנץ משקיעה ומעניקה שירותים לחברת התעשייה הביטחונית הישראלית אלביט מערכות. אליאנץ סגרה זמנית את משרדיה בבריטניה כדי להגן על עובדיה.
למוחרת דווח כי גבר בן 19 ושתי נשים צעירות נעצרו בחשד שהשתתפו בהתפרעות. הארגון, שלקח אחריות על המחאה הוונדליסטית, פרסם כי היעד שלה היה אלביט: "בלי ביטוח אלביט לא יכולה לפעול בבריטניה", צייצו בארגון.
ב־10 באוקטובר נשמעו יריות בעיר גטבורג בשוודיה, סמוך לאתר פעילות של אלביט. צעיר נעצר בחשד לביצוע הירי ולניסיון רצח. פורסם כי האתר של אלביט היה היעד לתקיפה
יומיים לאחר מכן נשמעו יריות בעיר גטבורג בשוודיה, סמוך לאתר פעילות מקומי של אלביט. לא דווח על נפגעים. היורה – לפי פרסומים מדובר ב"נער בן פחות מ־15" – נעצר בחשד לניסיון רצח. פורסם כי האתר של אלביט היה היעד לתקיפה, אף כי המשטרה בשוודיה ודוברות אלביט לא אישרו זאת.
BREAKING: Palestine Action target 10 offices owned by Allianz, investors and insurers of Israel's biggest weapons firm, Elbit Systems. Without insurance, Elbit couldn't operate in Britain.
Nine actions occurred overnight and the company's Guildford HQ remains occupied! pic.twitter.com/Ul53sg5tkQ
— Palestine Action (@Pal_action) October 8, 2024
פרצו למפעלים ותקפו שוטרים
הקמפיין האגרסיבי נגד אלביט נמשך כבר כשלוש שנים. בשנה האחרונה, משרדים של אלביט בחו"ל, בעיקר בבריטניה – ושל חברות הקשורות אליה או של חברות "הנחשדות" ככאלה – הותקפו שוב ושוב.
ביוני השנה פרצו פעילים של Palestine Action למשרדי יצרנית המחשבים הצבאיים GRiD Defence Systems במחוז בקינגהאמשייר באנגליה, השתלטו על חלק מהמשרדים והשחיתו ציוד, בטענה שהחברה "משתפת פעולה עם אלביט במכונת המלחמה הישראלית ומבצעת עסקאות המסייעות ברצח עם".
פעילים של Palestine Action פרצו לאתר המחקר והפיתוח של אלביט בבריטניה. הם פרצו את גדר המרכז, חמושים בגרזנים ופטישים, ניפצו ציוד ותקפו שני שוטרים
הפעילים שהשתוללו במחסני החברה תיעדו את עצמם מוצאים ומשחיתים ציוד שטענו כי הוא "של אלביט", אף כי Grid מסרה ש"המפגינים קיבלו מידע שגוי, החברה שלנו מספקת ציוד לצבא הבריטי ולא לישראל, או לשימוש בישראל". המשטרה עצרה גבר ושלוש נשים בחשד שהשתתפו בפריצה וגרמו נזק לרכוש "בפעולה הקשורה למחאה על הסכסוך בין ישראל לחמאס".
חודשיים אחר כך פרצו שבעה פעילים של אותו ארגון לאתר המחקר והפיתוח של אלביט בבריטניה, "הורייזון", בעיירה פילטון. לפי הודעת המשטרה, הפעילים פרצו את גדר המרכז, חמושים בגרזנים, אלות ופטישים, ניפצו ציוד וגרמו נזק לרכוש – ותקפו שני שוטרים שניסו לעצור אותם. אחד מהם פונה לבית חולים לקבלת טיפול. הפעילים נעצרו לשבוע בהתאם להחוק הבריטי ללוחמה בטרור, ולאחר מכן הוגש נגדם כתב אישום בגין הפרת סדר אלימה.
גורם באלביט אמר לזמן ישראל: "עושים לנו את המוות בהפגנות והתפרעויות מול כל אתר ומשרד של החברה שהם מצליחים למצוא – ומול כל חברה שהם החליטו שהיא קשורה – וגם ברשתות החברתיות. אפשר להגיד שדי התרגלנו לזה וזה נמצא בדעיכה לעומת מה שהלך לפני כמה חודשים".
אלביט, יצרנית מערכות הלחימה האלקטרוניות שבשליטת מיקי פדרמן, נסחרת בבורסות בניו יורק ותל אביב לפי שווי של כ־80 מיליארד דולר ומעסיקה כ־15 אלף עובדים בישראל וכ־6,000 ברחבי העולם. החברה מוכתרת במדדים בינלאומיים כחברת התעשייה הביטחונית הגדולה בישראל – הגדרה שהופכת אותה ליעד מרכזי של המחאה הפרו־פלסטינית.
אלביט מוגדרת כחברה הביטחונית הגדולה בישראל, מה שהופך אותה ליעד מרכזי של המחאה. אבל המחאה מיועדת לעצור את המכירות לצה"ל, והמפגינים מתפרעים במתקני אלביט בחו"ל, שמשרתים בעיקר את הייצוא
היעד המוצהר של המחאה הוא עצירת המכירות לצה"ל. אולם המפגינים, שמתפרעים במתקני אלביט בחו"ל, מחטיאים אותו: אלביט היא יצואנית לצבאות זרים, ומשרדיה בחו"ל משרתים בעיקר את הייצוא. הייצוא של חברות התעשייה הביטחונית, ובראשן אלביט, התרחב מאוד בשנים האחרונות בצל המלחמה באוקראינה, ההסלמה בסכסוכים מקומיים נוספים והאיום במלחמת עולם, שדוחפים מדינות לגייס חיילים ולהתחמש.
אלביט זכתה ברבעון הנוכחי בחוזים בחו"ל בהיקף של כ־600 מיליון דולר, כולל מכירת מערכות למטוסים לממשלת גרמניה, מערכות לנגמ"שים לצבא שוודיה, ולמדינה זרה נוספת ששמה לא פורסם, במקביל למכירת תחמושת לצה"ל בהיקף של כמיליארד וחצי שקל. מוקדם יותר השנה אלביט מכרה מערכות לנגמ"שים לצבא אוסטרליה בכ־600 מיליון דולר, ערכות ירי לברזיל בכ־200 מיליון ועוד.
Great turn out for the Palestine Bloc at the Miners Gala 2024, with an appearance from Jeremy Corbyn saying 'Shut Down Rafael!' ????????✊????
Posted by Shut Down Rafael Newcastle on Sunday, July 14, 2024
המחאה הפרו־פלסטינית יוצאת גם נגד חברות ביטחוניות ישראליות נוספות. מזה מספר שנים מתקיימות הפגנות סוערות מול אחד משלושת המרכזים המקומיים של "רפאל" בבריטניה בדרישה לסגור אותו. המפגינים בניוקאסל לעיתים חוסמים את הכניסה למרכז במשך שעות. המחאה, בה משתתפים גם איגודים מקצועיים, הסלימה מאז פרוץ המלחמה והאתר בניוקאסל הפך לסמל ברשתות החברתיות.
הפגנות דומות מתקיימות גם מול מתקנים ומשרדים של התעשייה האווירית ברחבי העולם. מפגינים מגיעים לדוכנים של חברות ישראליות בתערוכות תעשייה ביטחונית ויוצאים נגדן. בסרטון שהפך ויראלי בקבוצות פרו־פלסטיניות נראים פעילים שהסתננו לתערוכת נשק וציוד ביטחוני בארה"ב שואלים את המציגים בדוכנים: "איפה מוכרים כאן טכנולוגיה לריסוק תינוקות?"
מפגינים מגיעים לדוכנים של חברות ישראליות בתערוכות תעשייה ביטחונית ויוצאים נגדן. פעילים הסתננו לתערוכת נשק וציוד ביטחוני בארה"ב ושאלו את המציגים: "איפה מוכרים כאן טכנולוגיה לריסוק תינוקות?"
מפגינים אחרים יוצאים בפעולות ממוקדות נגד עסקאות ביטחוניות עם ישראל. ביפן התקיימה במאי מחאה נגד חברת קוואסאקי, בדרישה לבטל חוזה שחתמה, לטענת המפגינים, לפיתוח מל"טים יחד עם התעשייה האווירית הישראלית. פעילים הציבו משמרות מחאה מול משרדי קוואסאקי, החתימו רבבות יפנים על עצומה נגד העסקה – ותיירים ישראלים ניהלו איתם עימותים מילוליים.
מטרת המחאה: אמברגו נשק מערבי על ישראל
לדברי גורם בחברה ביטחונית ישראלית: "המפגינים מתמקדים בחברות ישראליות כי הם לא יכולים לצאת נגד כל מי שמוכר ציוד לצה"ל. התעשייה בימינו היא רשת מסועפת של חברות המשתפות פעולה ביניהן, כשכל אחת תורמת חלק אחר מהפיתוח והייצור המורכבים של כל מוצר".
יש ארגונים המנסים לארגן מחאה נגד כל החברות המוכרות אמל"ח לישראל. הכנסייה הקוויקרית בארה"ב פרסמה רשימה של כ־70 חברות שלטענתה "מרוויחות מרצח העם בעזה". ברשימה נמצאות 11 חברות ישראליות, כ־50 חברות אמריקאיות וכן גם חברות יפניות, גרמניות, בריטיות ואיטלקיות.
לדברי אותו גורם בתעשייה: "הרשימה שפרסמו הקוויקרים לא מדויקת, יש חברות שאמורות להימצא בה ואינן נמצאות – ולהיפך. אבל גם אם יצליחו לפרסם רשימה מלאה, אז? פעילי זכויות אדם יפסיקו לקנות מכשירי חשמל מג'נרל אלקטריק? ואז, מה? זה כמו חרמות BDS, לחרם עצמו אין השפעה ממשית.
"המפגינים מתמקדים בחברות ישראליות כי הם לא יכולים לצאת נגד כל מי שמוכר ציוד לצה"ל. גם אם יטילו חרם, אין לכך השפעה מעשית. הבעיה היא שהלחץ עלול להביא ממשלות להטיל אמברגו נשק על ישראל"
"הבעיה של המדינה שלנו היא שהלחץ הכללי של המחאה עלול להביא ממשלות להטיל אמברגו נשק על ישראל. לממשלות יש את הכוח לכך. בעולם שבו כל צבא תלוי בשרשרת אספקה בינלאומית שלמה, ובמציאות של מחסור באמל"ח מספיק שמדינה גדולה אחת תטיל אמברגו מלא כדי שנהיה בצרה. אם הממשלה וצה"ל ימשיכו להתנהל כפי שהם מתנהלים, זה עלול לקרות".
לכאורה, ארה"ב מאיימת כיום באמברגו כזה. הממשל האמריקאי הודיע לישראל שיפסיק להעניק נשק לצה"ל אם עד אמצע נובמבר לא תוסדר אספקת המזון לצפון רצועת עזה. אך הממשלה החלה לפעול לחידוש אספקת המזון, ובינתיים פורסם כי בכירה בממשל ג'ו ביידן הודתה בפני פעילים בארגוני סיוע הומניטרי כי "ישראל היא בעלת ברית קרובה מכדי שנעצור לה את משלוחי הנשק'".
התעשייה הגרמנית הגדילה מאוד את מכירות הנשק לישראל בתחילת המלחמה, ואחר כך, מאז מרץ, כמעט ועצרה אותם. בתקשורת הגרמנית פורסם כי הסיבה לכך היה לחץ פוליטי של שרים מהשמאל הרדיקלי. באופוזיציה הימנית מחו, והקנצלר אולף שולץ הודיע כי הוא מתחייב שגרמניה תמשיך באספקה.
קנדה הטילה כבר במרץ אמברגו נשק על ישראל. הרשויות בבריטניה הודיעו בספטמבר כי בריטניה תקפיא כ־30 מתוך כ־350 רישיונות לייצוא נשק לישראל, בהתאם לפרשנות של ממשלת הלייבור החדשה לחקיקה בריטית האוסרת למכור נשק שמשמש להפרת זכויות אדם חמורה. שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי הדגיש כי אין מדובר באמברגו מלא, ובצה"ל מעריכים כי להחלטה לא יהיה נזק מבצעי.
מכירות הנשק מגרמניה לישראל כמעט נעצרו. קנדה הטילה אמברגו נשק על ישראל. בריטניה תקפיא כחמישית מרישיונות ייצוא הנשק לישראל. נשיא צרפת קרא להטיל אמברגו. ממשלת איטליה הצהירה שהפסיקה למכור
נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא לאחרונה להטיל אמברגו מלא על ישראל. צרפת, שבשנות ה־50' וה־60' הייתה ספקית הנשק העיקרית של ישראל, כבר הטילה עליה אמברגו ב־1969 – והסירה אותו ב־1991, ומאז המסחר הביטחוני בין ישראל לצרפת נותר מצומצם. צרפת כבר הגבילה מאוד את ייצוא האמל"ח לישראל ואסרה על השתתפות של חברות ישראליות בתערוכות נשק המתקיימות בה.
לפחות לפי ההצהרות, איטליה כבר הטילה אמברגו מלא. בתגובה למתקפת צה"ל על כוחות יוניפי"ל בלבנון, שבה נפצעו שני חיילים איטלקים, הצהירה ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני בפרלמנט האיטלקי: "מאז אוקטובר לא מכרנו נשק לישראל, הקפאנו להם את כל החוזים". עם זאת, ישראל רכשה השנה ספינות טילים, שלפי פרסומים מצוידות באמל"ח מתוצרת איטליה.
למרבה האירוניה, ייתכן שאם יוטל אמברגו הוא יחייב גם חברות בבעלות ישראלית להפסיק למכור למדינתן שלהן. אלביט, התעשייה האווירית, רפאל וחברות ישראליות נוספות הקימו עשרות חברות בנות במדינות מערביות, שחלקן מייצרות נשק הנמכר גם לישראל. האפשרות הזאת נידונה לאחרונה בכתבה ב"הארץ", אך לא הוצגה בה תשובה ברורה לשאלה אם היא עשויה להתממש.
באלביט, התעשייה האווירית ורפאל סירבו להגיב לכתבה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם