תני גולדשטיין
הזמן של
תני גולדשטיין

כתב ועורך, זמן ישראל

מפונים רבים מתחילים לחזור לגבול הצפון

מעקב זמן ישראל עקורים מקריית שמונה וקיבוצי הגליל מכינים את ביתם לקראת החזרה בימים ובשבועות הקרובים ● הם לא סומכים על הפסקת האש, אבל רוצים לחזור בכל זאת: "כל ישראל במלחמה" ● החוזרים הם מיעוט בקרב העקורים, רובם בני 55–80 וכבר אינם מטפלים בילדים ● הצעירים יותר מתכוונים לחזור ביולי, אם בכלל ● "אני חוזרת החודש, אבל אמרתי לבנים שלי: אל תחזרו"

עוד 2,042 מילים

מתחת לרדאר, הפגיעה בחיים עצמם נמשכת

בדיקת זמן ישראל הטיפול בבטיחות בדרכים הוזנח, ומספר ההרוגים בתאונות זינק לשיא של 16 שנים ● הפשיעה משתוללת, ומספר הנרצחים באירועים פליליים הוכפל ● יוקר המחיה ממשיך להאמיר, בעוד השכר במגמת ירידה ● עסקים נסגרים בקצב מבהיל, ותקציב המדינה הנוכחי צפוי להכביד עוד יותר, תוך פגיעה בתשתיות החיוניות להתאוששות כלכלית בעתיד

עוד 2,469 מילים ו-1 תגובות

המפונים מהצפון יישארו במלונות ובדירות מסובסדות עד 31 בדצמבר

להפסקת האש עם לבנון וארגון הטרור חזבאללה אין השפעה מיידית על זכותם של תושבי היישובים שפונו בצפון הארץ לסיוע ממשלתי. כך עולה מבדיקת זמן ישראל מול משרד התיירות והביטוח הלאומי.

לפי מתווה הסיוע הקיים למפונים שאושר בממשלה ובכנסת, התושבים יוכלו לשהות עד 31 בדצמבר בבתי מלון במימון ממשלתי מלא. תושבים שפונו ובוחרים שלא לשהות במלונות יכולים לקבל "מענק אכלוס" של 200 שקלים ליום לכל תושב מבוגר וכ-100 שקלים ליום לילד.

בחודש הבא אמור להתקיים דיון בממשלה ובכנסת על הארכת המתווה. עד כה המתווה הוארך שוב ושוב בלא דיון של ממש; גורמים במשרדי הממשלה המעורים בנושא מעריכים כי אם הפסקת האש תחזיק מעמד, המתווה לא יוארך ל-2025, כך שהפסקת האש תביא לסיומו.

בשבוע שעבר הוארך מתווה הפיצוי לעסקים בצפון שנפגעו במלחמה לחודשים ספטמבר-אוקטובר. המתווה משולם רטרואקטיבית לפי הנזק לעסקים, ועד כה שולם רק על הנזקים עד אוגוסט.

מטולה ב-19 במרץ 2024, חמישה חודשים אחרי פינוי התושבים ותחילת המלחמה (צילום: Jalaa MAREY / AFP)
מטולה ב-19 במרץ 2024, חמישה חודשים אחרי פינוי התושבים ותחילת המלחמה (צילום: Jalaa MAREY / AFP)

המתווה, ששולם עד כה רק ליישובים שמוגדרים כ"קו עימות" (הגליל העליון, צפון הגולן ונהריה) הורחב כך שהוא כולל גם יישובים דרומיים יותר – עכו, הקריות והגליל התחתון. ההערכה היא שאם הפסקת האש תחזיק מעמד, הממשלה והכנסת יאריכו את מתווה הפיצוי כך שיכלול גם את נובמבר, אך לא את דצמבר.

היישובים שפונו נמצאים בטווח חמישה קילומטרים מגבול הצפון, ביניהם קריית שמונה, שלומי, מטולה ועשרות קיבוצים, מושבים וכפרים. ביישובים הללו מתגוררים כ-70 אלף תושבים. כ-60 אלף מהם פונו; מתוך המפונים, כ-15 אלף גרים במלונות והשאר בבתי קרובים ודירות שכורות ברחבי ישראל (וכן בחו"ל).

ההערכה היא שכעשרת אלפים תושבים נוספים מיישובי "הקו השני" שלא פונו התפנו באופן עצמאי, אך הם אינם מקבלים שום סיוע. מבדיקת זמן ישראל מול הרשויות המקומיות עולה הערכה כי בין 75% ל-85% מהמפונים יחזרו לבתיהם אם הפסקת האש תחזיק מעמד והסיוע יופסק; 15%-25% מהם לא צפויים לחזור.

עוד 268 מילים

הרשות להגנת הצרכן ממליצה להטיל פיקוח זמני על מחירי הטיסות

פרסום ראשון תיקון חדש לחוק מאפשר פיקוח מיידי על מחירי הטיסות, גם ללא הכרזה על "אל על" כמונופול ● היוזמה דורשת אישור של האוצר, אך במשרד מתעלמים: "לא מוכר לנו" ● יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן: "העברנו חוק אבל לא משתמשים בו" ● בפקידות הממשלתית יש מי שחוששים שהפיקוח יביא לביטול טיסות ומציעים פתרון חלופי: גביית השתתפות ברווחים מ"אל על", בדומה למודל הבנקים

עוד 2,152 מילים ו-1 תגובות

ריאיון החזית המוסרית

בארגון "שוברים שתיקה" מדווחים על עלייה במספר עדויות החיילים על הפרות זכויות האדם בעזה, לצד עלייה בחומרתן ● סמנכ"ל הארגון: "נלחמים בלי שום בלמים ומעצורים" ● לדבריו, "חיילים הרגישו חובה להתגייס אחרי 7 באוקטובר כדי להגן על המדינה, אבל הבינו שזה לא מה שהם עושים בעזה" ● לפי עדויות החיילים, "נדיר שיש פעילות מכוונת להצלת חטופים"

עוד 2,246 מילים ו-1 תגובות

מלגה לסטודנטים במצוקה הוקפאה בגלל בירוקרטיה, חלקם נאלצו לנשור

סבך בירוקרטי גרם להפסקת תשלום מלגת "קרן קציר" ליותר מאלף סטודנטיות וסטודנטים במצוקה כלכלית וחברתית ● משרד הרווחה מנסה לחדש את פעילות הקרן, אבל זה יעזור רק לחלק מהסטודנטים שהיו אמורים לקבל מלגה ● בינתיים, סטודנטיות כבר ביטלו את הרישום ללימודים ● משרד הרווחה: "תוכנית קציר תחודש בימים הקרובים"

עוד 913 מילים

אחרי שלושה חודשים, צה"ל עדיין לא עצר איש מהאברכים שלא התייצבו בלשכת הגיוס

יותר משלושה חודשים אחרי שהחל מבצע הגיוס של הצעירים חרדים, צה"ל עדיין לא עצר אף אחד מכ-3,000 צעירים שלא הגיעו ללשכות. כך עולה מבדיקת זמן ישראל.

במהלך אוגוסט וספטמבר נשלחו יותר מ-3,000 צווי גיוס לצעירים חרדים שהחוק מחייב אותם להתגייס.

רק כ-100 מהם הגיעו ללשכות. בסוף ספטמבר פורסמו עדויות של צעירים חרדים שקיבלו צווי גיוס ולא הגיעו ללשכות, וקיבלו שיחות אזהרה מצה"ל. לפי העדויות, נציגי צה"ל שוחחו איתם והזהירו אותם שאם לא יגיעו ללשכות בתוך 48 שעות, הם עלולים לקבל צו מעצר.

בדובר צה"ל סירבו להגיב לידיעה.

עוד 84 מילים

לחשוב כמו דה וינצ'י

מיזם החינוך המדעי הישראלי "מחוץ לקופסה" מתחיל להגיש תלמידי תיכון וצעירים ללימודים באוניברסיטת ASU בארה"ב ● פרויקט העשרה מקומי הפך לארגון המלמד כ־2,000 תלמידים במרכז, בצפון ובשש מדינות – ומנסה להקים בית ספר בדרום ● המייסדת סבורה כי שיטת הלימוד שלהם צריכה להחליף את הקיימת: "העולם השתנה ומערכת החינוך כבר לא מתאימה לו"

עוד 2,109 מילים ו-1 תגובות

העסקים ריקים, התיירות מתה והפיצויים לא מספיקים

מאז אמצע ספטמבר, הרחובות, המסעדות והחנויות בקו העימות ריקים, ומצב העסקים באזור הידרדר עוד יותר מאשר לפני כן ● במפרץ חיפה וטבריה החופים ובתי המלון התרוקנו, הילדים נעלמו ממתחמי הקניות והכנסות העסקים נפגעו ● הפיצויים משולמים באיחור ומכסים רק מעט מההפסדים - ובכל זאת עולים למדינה מיליארדים ● תמונת מצב

עוד 2,074 מילים

בעקבות הירי הקטלני של חזבאללה: עיריית מעלות תרשיחא החליטה להפסיק את הלימודים בעיר

בעקבות הירי הקטלני של חזבאללה שהרג את מוחמד נעים ז"ל, עיריית מעלות תרשיחא החליטה להפסיק את הלימודים בעיר.

מהעירייה נמסר בהודעה לתושבים: "תושבים יקרים, לאחר האירוע הקשה שפקד את עירנו היום, אנו אבלים ומשתתפים בצערה הגדול של משפחת נעים. לאור זאת, החלטנו שלא לפתוח מחר מוסדות חינוך. מחר בערב נבצע הערכת מצב מחדש ונדווח בהתאם על מצב החזרה לפעילות במוסדות החינוך. מאחלים בשורות טובות לכולם".

עוד 64 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה