אומרים שאם הכלכלה האמריקאית מתעטשת, העולם כולו חוטף שפעת. אולם אף שלא הכול תלוי בנשיא האמריקאי, ולעיתים יש נטייה להפריז בכוחו, להחלטותיו בהחלט יש השלכות רחבות, המשפיעות על מיליארדי אנשים בעולם.
ברוב הסקרים שנערכו לאחרונה בארה"ב, הציבור נחלק כמעט באופן שווה ביחס לגישות הכלכליות של המועמדים לנשיאות. עם זאת, דונלד טראמפ, המועמד הרפובליקאי, נהנה מרוב קטן המאמין שהוא יוביל את הכלכלה האמריקאית בצורה מוצלחת יותר מקמלה האריס, המועמדת הדמוקרטית.
טראמפ: רפורמות מס והעמקת הבידול
אם אתם אמריקאים המאמינים שארה"ב יכולה לשוב ולהיות הכוח היצרני המוביל בעולם, ולא חוששים מהתמודדות עם מלחמות סחר כמעט מול כל מדינה, ייתכן שטראמפ הוא המועמד המושלם עבורכם.
טראמפ ממשיך לדבוק בגישת "אמריקה תחילה" מהקדנציה הקודמת שלו. אם ייבחר שוב, צפוי שיפעל להפחתת רגולציות בענפי האנרגיה, הפיננסים והטכנולוגיה כדי לעודד צמיחה עסקית ולהפחית מעורבות ממשלתית.
טראמפ עשוי גם להטיל מכסי מגן נוספים על ייבוא מסין והאיחוד האירופי, במטרה לחזק את הייצור המקומי ולהקטין את התלות הכלכלית של ארה"ב במדינות זרות. בין ההצעות של טראמפ: מכסים רוחביים של 10%–20% על כל הייבוא, ועד 60% על סחורות מסין, לצד מכסים של עד 200% על רכבים המיוצרים במקסיקו או סחורות מחברות המעבירות ייצור למקסיקו.
טראמפ מאמין שמדיניות המכסים תחזק את הייצור האמריקאי, תיצור מקומות עבודה חדשים ותספק הכנסות להפחתת מיסים. הוא גם מדגיש את הצורך במשא ומתן מחודש על הסכמי סחר כמו ה־USMCA – הסכם סחר חופשי שנחתם ב־2020 בין ארה"ב, מקסיקו וקנדה.
בשוקי ההון מודאגים מהשפעות אפשריות של העלאת מכסים ושינויים בהסכמי סחר, שכן צעדים כאלה עלולים להגביר תנודתיות ולהוביל למלחמות סחר
בתחום המיסוי, טראמפ מתמקד בהפחתת מיסים רחבה לעסקים ואנשים פרטיים, במטרה לעודד צמיחה כלכלית ולהקטין את נטל המס.
טראמפ גם לא היסס ללחוץ על יו"ר הפדרל ריזרב להפחית את שיעורי הריבית, אף שהדבר עורר אי נוחות בשווקים, בשל הניסיון שלו להתערב בהחלטות הבנק הפדרלי. עם זאת, הלחץ סייע לשמר צמיחה יחסית יציבה במהלך רוב כהונתו.
בשוקי ההון מודאגים מהשפעות אפשריות של העלאת מכסים ושינויים בהסכמי סחר, שכן צעדים כאלה עלולים להגביר תנודתיות ולהוביל למלחמות סחר. החשש העיקרי הוא שמכסים גבוהים ייצרו חוסר ודאות בשווקים הגלובליים.
ביטול הרגולציות בענפי האנרגיה, הטכנולוגיה והפיננסים עלול להוביל לסיכונים פיננסיים וסביבתיים בטווח הארוך, בשל הפחתת הפיקוח הממשלתי.
כמו כן, המבקרים של מדיניות הפחתת המיסים של טראמפ, במיוחד בנושא הורדת מס החברות, טוענים כי היא מיטיבה בעיקר עם תאגידים גדולים ובעלי מניותיהם הנמצאים בעשירונים העליונים. התוצאה עלולה להיות הגדלת הפערים הכלכליים בחברה, לצד הרחבת הגירעון הלאומי.
המבקרים של מדיניות הפחתת המיסים של טראמפ טוענים כי היא מיטיבה בעיקר עם תאגידים גדולים ובעלי מניותיהם הנמצאים בעשירונים העליונים
האריס: הגדלת תמיכות ואנרגיה ירוקה
אם אתם מעדיפים יציבות כלכלית ופחות שינויים דרמטיים, ייתכן שהאריס היא הבחירה שלכם. בניגוד לטראמפ, האריס אינה תומכת במפורש במכסים חדשים ומתנגדת לתוכניותיו להעלות מכסים, שאותם היא מכנה "מס טראמפ", בטענה שהדבר יוביל להעלאת מחירים לצרכנים האמריקאים.
עם זאת, חשוב לציין כי ממשל ביידן־האריס לא הסיר את מרבית המכסים הגבוהים שהוטלו בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, ואף העלה אותם במקרים מסוימים.
כמו טראמפ, גם האריס מתנגדת להסכם USMCA בטענה שהוא לא מספק הגנה מספקת לעובדים בארה"ב. אולם, האריס מציגה חזון כלכלי המתמקד בהגדלת התמיכה בשכבות הביניים והעניות של החברה. גישתה הכלכלית כוללת השקעות בטכנולוגיה ירוקה, תמריצים לעסקים קטנים, ושיפור הרווחה החברתית – כולל הרחבת ביטוחי הבריאות והוזלת עלויות החינוך.
כדי לממן את התוכניות הללו ולהעניק הקלות מס למעמד הביניים, האריס מתכוונת להגדיל את המיסוי על תאגידים ובעלי הכנסה גבוהה.
לפי מחקר של הוועדה לתקציב פדרלי אחראי (CRFB), הצעותיה של האריס עשויות להוסיף כ־3.5 טריליון דולר לחוב הלאומי בעשור הקרוב. אך תוכניותיו של טראמפ צפויות להכביד על החוב הלאומי אפילו יותר
האריס, לעומת טראמפ, כנראה צפויה להימנע מהפעלת לחצים על הפדרל ריזרב להפחתת ריבית. במקום זאת, היא תתמקד בהורדת האינפלציה בטווח הארוך באמצעות הגברת הייצור המקומי ואימוץ טכנולוגיות מתקדמות. השווקים עשויים לראות בבחירתה גורם מרגיע בשל כוונותיה להימנע מצעדים דרסטיים כמו מלחמות סחר או קיצוצי מיסים מהירים.
מצד שני, לפי מחקר של הוועדה לתקציב פדרלי אחראי (CRFB), הצעותיה של האריס עשויות להוסיף כ־3.5 טריליון דולר לחוב הלאומי בעשור הקרוב. חשוב לציין שאותה ועדה מצאה כי תוכניותיו של טראמפ צפויות להכביד על החוב הלאומי אפילו יותר.
חשש נוסף הוא שהעלאת מיסים על העשירים והתאגידים, כפי שמציעה האריס, עלולה להרתיע השקעות פרטיות, להאט את הצמיחה הכלכלית ולהוביל לנדידת עסקים למדינות עם מיסוי נמוך יותר. גם תמיכתה במעבר יחסית מהיר לאנרגיה ירוקה מעוררת דאגה מפני פגיעה בתעשיות המסורתיות, אובדן משרות, ועליית עלויות האנרגיה בטווח הקצר.
"נשיא הקריפטו" או זהירות ורגולוציה
תחום הקריפטו, שבעבר לא היה במרכז תשומת הלב של נשיאים, הפך כעת לנושא שלא ניתן להתעלם ממנו, במיוחד לאחר ששווי השוק שלו עבר את רף שני טריליון דולר השנה.
טראמפ אף הרבה להלהיב את קהילת הקריפטו באירועים שערך, וקרא למשתתפים "לעולם לא למכור ביטקוין", תוך שהוא מבטיח שערך המטבע יזנק בתקופתו
משקיעי קריפטו רבים ברחבי העולם תולים תקוות בבחירתו של טראמפ, שבעבר היה ספקן כלפי מטבעות דיגיטליים, אך עבר שינוי בעמדתו וכיום מקדם את פרויקט הקריפטו WLF יחד עם בניו.
הפרויקט, הכולל מטבע דיגיטלי בשם WLFI, זכה כבר לעניין רב, עם למעלה מ־100 אלף נרשמים עוד לפני שהושק רשמית. טראמפ אף הצהיר שאם ייבחר לנשיאות הוא יפעל להפוך את ארה"ב ל"בירת הקריפטו העולמית" – ויבסס רזרבות קריפטו ממשלתיות.
טראמפ אף הרבה להלהיב את קהילת הקריפטו באירועים שערך, וקרא למשתתפים "לעולם לא למכור ביטקוין", תוך שהוא מבטיח שערך המטבע יזנק בתקופתו.
מנגד, האריס נוקטת גישה זהירה יותר. היא הצהירה שממשל בראשותה ישקיע בטכנולוגיות חדשניות, כולל נכסים דיגיטליים, אך הדגישה את הצורך ברגולציה שקופה שתגן על הצרכנים והמשקיעים. האריס שואפת למצוא איזון בין עידוד חדשנות לבין שמירה על יציבות פיננסית.
בסופו של דבר, הבחירה בין הגישות השונות מדגישה את הדילמה העומדת בפני הבוחר האמריקאי – בין יציבות ואחריות פיננסית לבין צמיחה מהירה וחדשנות
בסופו של דבר, הבחירה בין הגישות השונות מדגישה את הדילמה הקלאסית העומדת בפני הבוחר האמריקאי – בין יציבות ואחריות פיננסית לבין צמיחה מהירה וחדשנות. דילמה המעסיקה את הבוחרים כבר עשורים, וכעת באה לידי ביטוי יותר מתמיד.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם