המזרח התיכון מחכה לטראמפ
הניצחון הסוחף הדהים את העולם, ועתה מנהיגי מדינות רבות, במיוחד באירופה, נועצים זה בזה כדי לגבש תוכניות לקראת חזרתו של דונלד טראמפ לשלטון עם השבעתו ב־21 בינואר 2025. בבירות רבות במזרח התיכון דווקא חוגגים, בשקט או בקול רם, אך לצד זאת ישנם גם מי שחוששים מהשפעת חזרתו.
מלבד קטאר, מדינות המפרץ נשמו לרווחה. אף שטראמפ לא הצליח להגן על ערב הסעודית ב־2019 כאשר פרוקסי איראניים תקפו את שדות הנפט באבקייק ובחורייס, ההנהגה הסעודית מכירה את טראמפ היטב ויודעת לשתף פעולה עימו ועם אנשיו.
האיבה כלפי הנשיא ג'ו ביידן הייתה גלויה ומוחשית, בעיקר בשל ביקורתו הפומבית כלפי הסעודים בעקבות פרשת רצח ג'מאל ח'אשוקג'י והפרות חוזרות בתחום זכויות האדם. בריאד מעריכים כי טראמפ, שבקדנציה הראשונה לא הפגין דאגה רבה לנושאים אלו, יימנע מלבקר את הסעודים על מספר ההוצאות להורג ההולך וגדל ועל מהלכים נוספים שיתבצעו בזמן הקדנציה השנייה.
בריאד – וגם באבו דאבי – בונים על כך שארה"ב בהנהגת טראמפ תשוב למכור נשק רב, ואולי אף תממש את עסקת מטוסי הקרב F-35. כך גם בבחריין, המקורבת מאוד לסעודיה, בכווית ובעומאן
בריאד – וגם באבו דאבי – בונים על כך שארה"ב בהנהגת טראמפ תשוב למכור נשק רב, ואולי אף תממש את עסקת מטוסי הקרב F-35. כך גם בבחריין, המקורבת מאוד לסעודיה, בכווית ובעומאן.
במרוקו גם זוכרים את טראמפ לטובה, שכן הוא הוביל את המהלך שהביא להכרה אמריקאית בריבונות המרוקאית על סהרה המערבית. אף שההכרה הרשמית ניתנה בעידן ביידן, ההסכם המדיני שנחתם בין מרוקו לישראל בימי טראמפ היה זה שהתניע את המהלך, החשוב כל כך עבור רבאט.
גם למצרים אין שום בעיה לעבוד עם רפובליקאים. למעשה, גם תחת שלטון חוסני מובארכ וגם תחת עבד אל־פתאח א־סיסי, מצרים נטתה תמיד להעדיף ממשלים רפובליקאיים. עם זאת, בשנה האחרונה נרשם חיזוק משמעותי בקשרים בין הנשיא א־סיסי לבין הממשל הדמוקרטי, ובמיוחד עם ראש ה־CIA ויליאם ברנס.
במצרים חוששים כי החלטות פזיזות מצד טראמפ עלולות לפגוע באינטרסים שלה, אך מנגד, התחייבותו להביא לסיום המלחמה בעזה קורצת מאוד לקהיר, שחשה בלחץ הכבד הן מבחינה כלכלית בשל המצור החות'י והן מבחינה חברתית בשל ההסתה מצד גורמים אסלאמיסטיים נגד השלטון.
היחסים האישיים בין טראמפ לנשיא טורקיה ארדואן היו תמיד טובים, ולכן סביר שבאנקרה ינסו למנף זאת לטובת משיכת השקעות אמריקאיות נוספות, להתמודד עם המשבר הכלכלי, ואולי אף לרכישת מטוסי קרב
טורקיה צפויה לנצל את בחירתו של טראמפ כדי לחדש את יחסיה עם ארה"ב, לאחר שהיחסים בין המדינות הגיעו לשפל המדרגה בשנים האחרונות.
היחסים האישיים בין טראמפ לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן היו תמיד טובים, ולכן סביר שבאנקרה ינסו למנף זאת לטובת משיכת השקעות אמריקאיות נוספות, להתמודד עם המשבר הכלכלי, ואולי אף לשוב לרשימת ההמתנה לרכישת מטוסי הקרב 35-F, ממנה הוסרה לאחר שרכשה מערכות הגנה אוויריות רוסיות.
מי שמודאגת מאוד מעלייתו של טראמפ היא איראן, בעיקר בשל חוסר הוודאות לגבי פעולותיו. טהרן, שמצטיינת במריחת הזמן במשא ומתן, ניצלה את האסטרטגיה הזו לא פעם בעבר, אך אין ערובה לכך שיתאפשר לה להמשיך בקו הדיפלומטי הזה כעת, במיוחד אם האיראנים מתכוונים לתקוף שוב את ישראל.
בחודשים האחרונים ניסה נשיא איראן החדש מסעוד פזשכיאן להפעיל מחדש את המנגנונים הדיפלומטיים באמצעות משא ומתן עקיף עם ארה"ב בתיווך שווייץ, אך ללא הצלחה ממשית. גם אם תושג התקדמות כלשהי בעתיד הקרוב, טראמפ עשוי לדחותה או אף לבטלה.
אף שקיימת אי ודאות בנוגע למדיניותו העתידית של טראמפ כלפי ישראל, קשה לדמיין כי יביע התנגדות נחרצת להמשך הבנייה בהתנחלויות
מנגד, האיראנים, שאוהבים לשחק לשחמט, מעריכים שטראמפ יתמקד תחילה בענייני פנים בארה"ב, והם בונים על כך שהוא לא ישאף לסבך את מדינתו במלחמה נוספת, בהתאם להבטחות הבחירות שלו ולמדיניות החוץ הבדלנית שלו המתנגדת למעורבות בסכסוכים חיצוניים.
בישראל, כידוע, רוב האזרחים תמכו במועמדותו של טראמפ. עם זאת, רובם לא ייהנה מהתמיכה המיוחלת במהלך כהונתו הקרובה; עיקר העדנה צפויה עבור מקורבי ממשלת בנימין נתניהו (כל עוד היא קיימת) והמתנחלים.
אף שקיימת אי ודאות בנוגע למדיניותו העתידית של טראמפ כלפי ישראל, קשה לדמיין כי יביע התנגדות נחרצת להמשך הבנייה בהתנחלויות או לצעדים המשפיעים על הפלסטינים, כגון הטלת סנקציות על גורמים קיצוניים בהתנחלויות או עידוד הקלות לפלסטינים.
רבות יהיה תלוי במינויים שיבצע טראמפ ובהרכב הצוות שלו, אך מהנתונים הקיימים נראה כי כהונתו תשרת בעיקר את הימין המתנחלי על כל גווניו.
המתחים העדתיים בארץ הארזים מחריפים
תמונות לוויין שפורסמו השבוע מציגות בבירור את הכפרים הנוצריים בדרום לבנון עומדים על תילם, בעוד הכפרים השיעיים הסמוכים מונחים בהריסות. גם בלבנון יש מי שתמיד מנגן על הכינור העדתי, ולכן מייד לאחר פרסום הצילומים היו מי שמיהרו להאשים את הנוצרים בשיתוף פעולה עם "האויב הציוני".
הדו־קיום בין העדות השונות בלבנון היה מורכב בשנים האחרונות, במיוחד לנוכח הדורסנות של חזבאללה וניסיונותיו להטמיע את מערכות הנשק שלו בכפרים של נוצרים, דרוזים ומוסלמים סונים
הדו־קיום בין העדות השונות בלבנון היה מורכב בשנים האחרונות, במיוחד לנוכח הדורסנות של חזבאללה וניסיונותיו להטמיע את מערכות הנשק שלו בכפרים של נוצרים, דרוזים ומוסלמים סונים. כעת, המלחמה החריפה את המתחים הקיימים והוסיפה עליהם מתחים חדשים.
מאז תחילת המבצע הקרקעי של צה"ל בלבנון, פרצו עימותים רבים בין הנוצרים לבין העקורים השיעים סביב תפיסת מוסדות חינוך פרטיים וציבוריים. הפטריארך המארוני בשארה א-ראעי, מתנגד ידוע של חזבאללה, עורר סערה כאשר קרא "לשחרר" את בתי הספר שתפסו העקורים השיעים. דבריו זכו לתגובה חריפה מצד המועצה השיעית העליונה ואנשי חזבאללה.
בביירות טוענים הנוצרים כי הם משתדלים לעשות כמיטב יכולתם למען אחיהם השיעים, אך לאחר תפיסת מספר מוסדות חינוך נוצריים על ידי העקורים ללא רשות, עלו דיווחים מטרידים על מקרים שבהם נזירות הוצאו בכוח מחדריהן. האירועים עוררו סערה רחבה בקרב הקהילה הנוצרית.
ההנהגה הדרוזית בלבנון קבעה כללים לקליטת העקורים השיעים במטרה למנוע סכסוכים, אך גם בכפרים הדרוזיים מדווחים על מתח הולך וגובר, במיוחד בשל ההבנה שלרבים מהעקורים לא יהיה לאן לשוב. שהות העקורים במוסדות המקומיים כמו בתי ספר, כנסיות ומקדשים, עלולה להיות ממושכת מאוד.
התמשכות המלחמה כנראה תעיב עוד יותר על היחסים הבין־עדתיים בלבנון. ייתכן מאוד שלאחר סיומה לבנון צפויה לטלטלה פנימית גדולה, כאשר ההתנגדות לחזבאללה בקרב עדות רבות רק הולכת וגוברת
התמשכות המלחמה כנראה תעיב עוד יותר על היחסים הבין־עדתיים בלבנון. ייתכן מאוד שלאחר סיומה לבנון צפויה לטלטלה פנימית גדולה, כאשר ההתנגדות לחזבאללה בקרב עדות רבות רק הולכת וגוברת.
המלחמה האכזרית בסודאן גובה קורבנות רבים
בזמן שהעולם עסק בבחירות לנשיאות ארה"ב ובפארסת פיטורי שר הביטחון בישראל, אזרחי סודאן המשיכו למות מכולרה, דנגי, רעב ולחימה מתמשכת. לפי נתוני האו"ם, התפרצות חמורה של כולרה שהחלה לפני מספר חודשים החריפה בעקבות שיטפונות כבדים שזיהמו מקורות מים. האזור שנפגע בצורה הקשה ביותר הוא קסאלה, שבו נרשמו 6,868 מקרי הידבקות ו־198 מקרי מוות.
כמו כן, ישנה התפרצות של קדחת דנגי עם 4,544 מקרי הידבקות ו־12 מקרי מוות. משרד הבריאות הסודאני הכריז על גל כולרה חדש ב־12 באוגוסט, ובאוקטובר החל מבצע חיסונים שמטרתו לחסן 1.4 מיליון איש באזורים הפגועים ביותר.
המצב מוסיף להחמיר בשל הקרבות המתמשכים בין כוחות הצבא הסודאני לכוחות "התגובה המהירה", שהובילו לרעב במחנות העקורים ולמחסור במזון באזורים הנצורים בדרום המדינה.ארגונים הומניטריים מזהירים כי המצור והקרבות מונעים אספקת סחורות הומניטרית לאזורים הזקוקים לה בדחיפות.
השבוע האשימה ממשלת סודאן, הנתמכת על ידי הצבא הסודאני, את שכנתה צ'אד באספקת נשק למיליציות המורדים, המבוססות על כוחות "התגובה המהירה"
השבוע האשימה ממשלת סודאן, הנתמכת על ידי הצבא הסודאני, את שכנתה צ'אד באספקת נשק למיליציות המורדים, המבוססות על כוחות "התגובה המהירה" (RSF) בפיקודו של מוחמד חמדאן דגלו. שר המשפטים מועוויה עות'מאן הודיע כי ממשלת בורהאן הגישה תלונה נגד צ'אד לאיחוד האפריקאי, והאשים אותה בגרימת "נזק לאזרחים סודאנים". הוא הבטיח להציג ראיות מתאימות לרשויות מאזור פורט סודאן.
בצ'אד שוהים מאות אלפי סודאנים, שנמלטו לשם בעקבות הקרבות הקשים בין הצבא הסודאני לכוחות "התגובה המהירה". המצב במחנות הפליטים בצ'אד מעורר אף הוא דאגה. גם לשם לא מגיע סיוע הומניטרי, אף שמדובר באזור שאינו נתון בלחימה.
כורדים בעיראק מקווים לעסקה טובה יותר בתחום הנפט
הממשל הכורדי בעיראק מקווה לחדש את ייצוא הנפט לאחר שבגדאד הציעה תשלומים מוגדלים לכיסוי עלויות הייצור. ייצוא הנפט מהאזור הכורדי הופסק במרץ 2023, בעקבות פסק בית הדין לבוררות בפריז שקבע כי ייצוא עצמאי על ידי הממשל האזורי אינו חוקי.
המתיחות בין הממשל הכורדי בארביל לממשלה המרכזית בבגדאד סביב סוגיית הנפט נמשכת למעלה מעשור. מאז 2014, החל האזור הכורדי לייצא נפט באופן עצמאי, מה שהוביל לעימותים משפטיים וכלכליים מתמשכים עם בגדאד, שטוענת כי הסמכות לניהול משאבי הנפט של המדינה נתונה בידה בלבד.
מאז 2014, החל האזור הכורדי לייצא נפט באופן עצמאי, מה שהוביל לעימותים משפטיים וכלכליים מתמשכים עם בגדאד, שטוענת כי הסמכות לניהול משאבי הנפט של המדינה נתונה בידה בלבד
בתיקון לתקציב שאושר השבוע, הסכימה הממשלה העיראקית להקים גוף עצמאי שיקבע את תשלומי העלויות, ובינתיים לשלם 16 דולר לחבית. לפי איגוד תעשיית הנפט של כורדיסטן, הסכם כזה עשוי להכניס כמיליארד דולר בחודש לאזור ולשותפיו, בעוד שההפסדים מאז סגירת צינור הייצוא מוערכים ב־20 מיליארד דולר.
הסכסוך על הנפט הוא חלק ממחלוקת רחבה יותר סביב סוגיות אוטונומיה ותקציבים בין האזור הכורדי לממשלה המרכזית. הכורדים דורשים שליטה רחבה יותר במשאבי הטבע שלהם, בעוד שבגדאד מתעקשת על שמירת סמכותה. המשבר הנוכחי פגע קשות בכלכלת האזור הכורדי, התלויה במידה רבה בהכנסות מנפט.
ייתכן שבצעד זה מבקשת הממשלה העיראקית למנוע מתחים עתידיים עם הממשל האמריקאי החדש. טראמפ, שאינו מסתיר את עוינותו כלפי המשטר האיראני ורואה בממשלה העיראקית את המשכו, מגלה עניין מועט בגורלם של הכורדים בעיראק ובסוריה. עם זאת, בבגדאד מקווים כי הצעדים הננקטים ירככו מעט את עמדת הבית הלבן.
ראש ממשלת עיראק מוחמד שיאע א־סודאני אף מיהר לברך את טראמפ על זכייתו בבחירות והביע תקווה לחיזוק הקשרים עם ארה"ב.
השבוע בתולדות מזה"ת: הפוגרום ביהודי טריפוליטניה
ב־5 בנובמבר 1945 החל פוגרום קשה נגד יהודי טריפוליטניה. במשך שלושה ימים, בערים טריפולי, זאויה ואחרות, נרצחו יהודים ונבזז רכושם. מעל 140 יהודים נרצחו, ומאות רבות נפצעו באורח קשה.
השלטונות הבריטיים לא נקטו בפעולה לעצירת האלימות בזמן אמת, ורק לאחר תום הפרעות עצרו כ־550 חשודים במעשי אלימות קשים נגד יהודי לוב
השלטונות הבריטיים לא נקטו בפעולה לעצירת האלימות בזמן אמת, ורק לאחר תום הפרעות עצרו כ־550 חשודים במעשי אלימות קשים נגד יהודי לוב. זהו הפוגרום הקשה ביותר שבוצע נגד יהודי המגרב בעידן המודרני.
אירועים דומים נגד קהילות יהודיות התרחשו באותה תקופה גם בערי עיראק, מצרים וסוריה, והמריצו את קהילות יהודי העולם הערבי להגר ליישוב היהודי בפלשתינה, ובהמשך למדינת ישראל.
פוגרום קשה נוסף התרחש בטריפוליטניה בשנת 1948. בעקבות אירועי דמים אלה החלה עלייה משמעותית של יהודי לוב לארץ וגלי עזיבה נוספים לחו"ל. כבר בשנות ה־50 נעלמו כמעט לחלוטין קהילות יהודיות בלוב.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם