הנשיא הנבחר דונלד טראמפ בנאום הניצחון שלו במערב פאלם ביץ', פלורידה, 6 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
AP Photo/Alex Brandon

כדי לנצח במלחמת הסחר עם סין, טראמפ עלול לנרמל את רוסיה ואיראן

מלחמת הסחר עם סין, המלחמה באוקראינה ובמזרח התיכון – כל אלו צפויים לעמוד במרכז סדר היום החדש של טראמפ, שיבקש לחזק את הכלכלה האמריקאית ולמצב את ארה"ב מחדש כמעצמת על ● בישראל מקווים לתמיכה רחבה בהמשך המאבק בחמאס ובחזבאללה, אך טראמפ כבר הצהיר כי אינו מעוניין בהרחבת המלחמות ● פרשנות

ברחבי העולם מעכלים את בחירתו של דונלד טראמפ לכהונה שנייה, ומתחילים לגבש את יחסי החוץ והסדר הבינלאומי לארבע השנים הקרובות, שיחלו בינואר 2025. בניגוד לכהונתו הראשונה, שבה טראמפ היה בגדר תעלומה עבור רבים, הפעם מעריכים מנהיגים ברחבי העולם כי הם מבינים טוב יותר את כיוונו.

בזמן שרבים מחשיבים את טראמפ לאדם בלתי צפוי, בתחום מדיניות החוץ ניתן לנסות ולהעריך לאן מועדות פניו. מדיניות הפנים של טראמפ צפויה להכתיב את מהלכיו בזירה הבינלאומית. טראמפ התחייב לשפר את הכלכלה האמריקאית ולחזק את מעמדה של ארה"ב כמעצמת על, ולכן מרבית מהלכי מדיניות החוץ שלו ייגזרו מהשאיפה לחזק את הכלכלה האמריקאית.

מבחינה זו, המוקד המרכזי צפוי להיות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין. עבור המאבק הזה טראמפ עשוי לגייס את כל מדיניות החוץ שלו, גם אם זה ידרוש לייצר ציר פעולה עם ולדימיר פוטין ורוסיה ו/או לשפר את היחסים העקיפים בין ארה"ב לאיראן.

ייתכן שמטרתו של טראמפ היא לנתק את רוסיה ואיראן מתלותן בסין, ולפיכך לשאוף לשלב את רוסיה מחדש בזירה הבינלאומית

במהלך קמפיין הבחירות הבטיח טראמפ להטיל מכסים בגובה של עד 60% על כל ייבוא מסין. אם מהלך זה יתקדם, סין צפויה להגיב בחריפות, כנראה בהטלת מגבלות על עשיית עסקים עם חברות אמריקאיות.

כאשר נידון הנושא בקמפיין, לפחות באותם רגעים בהם ניתן היה להתמקד במדיניות ולא בקללות שטראמפ ממטיר, היו שטענו כי מכסים גבוהים על סחורה סינית יחזקו את התעשייה האמריקאית. לעומתם, מומחים אחרים טענו שהעלאת המכסים תגולגל לצרכנים במחירי מוצרים גבוהים יותר.

סוחר מציג בובה מסורתית רוסית עם דמויות של פוטין וטראמפ בחנות במוסקבה, 3 בנובמבר 2020 (צילום: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
סוחר מציג בובה מסורתית רוסית עם דמויות של פוטין וטראמפ בחנות במוסקבה, 3 בנובמבר 2020 (צילום: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

כך או כך, ייתכן שמטרתו של טראמפ היא לנתק את רוסיה ואיראן מתלותן בסין, ולפיכך לשאוף לשלב את רוסיה מחדש בזירה הבינלאומית. במהלך ארבע השנים האחרונות שמר טראמפ על קשר אישי עם פוטין ולפי דיווחים שונים שוחח עמו לפחות שבע פעמים.

בארה"ב החלו בימים האחרונים לדון ברצינות בסיכויים לפתור את התוקפנות הרוסית נגד אוקראינה. כפי שדווח באתר "אקסיוס" האמריקאי, בשיחת הטלפון הראשונה בין טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, השתתף גם אילון מאסק, שזכה לתודות מזלנסקי על הסיוע של חברת הלוויינים סטארלינק.

אחד האלמנטים הקבועים בקמפיין של טראמפ היה טענתו שאם הוא היה בשלטון, רוסיה לא הייתה פולשת לאוקראינה וישראל לא הייתה מותקפת מעזה ומלבנון. טראמפ חזר והדגיש שאם ייבחר הוא יעצור את המלחמות השונות

נכון לעת הזו, לא ידוע מה היה תוכן השיחה מעבר לכך. טראמפ, שמיועד לכהן כנשיא ה־47 של ארה"ב, אינו אמור לפעול בתחום מדיניות החוץ עד ל־20 בינואר 2025, יום השבעתו. בתוך כך, הבית הלבן הודיע כי ביום רביעי הקרוב, 13 בנובמבר, טראמפ יגיע לפגישה עם הנשיא ג'ו ביידן.

אחד האלמנטים הקבועים בקמפיין של טראמפ היה טענתו שאם הוא היה בשלטון, רוסיה לא הייתה פולשת לאוקראינה, וישראל לא הייתה מותקפת מעזה ומלבנון. טראמפ חזר והדגיש שאם ייבחר הוא יביא שלום ויעצור את המלחמות השונות.

דונלד טראמפ עומד מאחורי זכוכית חסינת כדורים עם הגעתו לנאום בעצרת קמפיין בליטיץ, פנסילבניה, 3 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Matt Rourke)
דונלד טראמפ עומד מאחורי זכוכית חסינת כדורים עם הגעתו לנאום בעצרת קמפיין בליטיץ, פנסילבניה, 3 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Matt Rourke)

הוא אף האשים את קמלה האריס ב"חרחור מלחמות", לא רק בשל שתי המלחמות הגדולות שפרצו בתקופת ביידן, אלא גם בשל צירופה של ליז צ'ייני, רפובליקאית בעלת גישה ניצית, לאירועי הקמפיין של האריס.

השאלה היא האם טראמפ ינסה לפתור את הסכסוך הרוסי–אוקראיני באמצעות דרישה מאוקראינה לוויתור על שטחים נרחבים במזרח המדינה, נוסף על חבל קרים שאליו פלשה רוסיה לפני עשור.

לאחר שיחת הטלפון בין בנימין נתניהו לטראמפ למוחרת הבחירות, שוחח טראמפ גם עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. לפי הדיווחים, טראמפ אמר לעבאס כי הוא "יעבוד כדי לסיים את המלחמה"

באשר לגישתו של טראמפ לישראל ולרשות הפלסטינית, לאחר שיחת הטלפון בין בנימין נתניהו לטראמפ למוחרת הבחירות, שוחח טראמפ גם עם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. לפי הדיווחים, טראמפ אמר לעבאס כי הוא "יעבוד כדי לסיים את המלחמה".

בישראל משוכנעים שטראמפ דווקא יאפשר לה להמשיך את המלחמה עד לחיסולו הסופי של אחרון המחבלים של חמאס וחזבאללה, זאת בהסתמך על חלק מהצהרותיו במהלך הקמפיין, בהן אמר: "ישראל צריכה לגמור את העבודה". יש אף מי שסבור שעם טראמפ בהנהגה, ישראל תהיה חופשית לתקוף את מתקני הגרעין של איראן.

בנימין נתניהו ודולנד טראמפ בבית הלבן, ב-25 במרץ 2019, כשטראמפ חתם על הצהרה המכירה בריבונות ישראל ברמת הגולן (צילום: AP Photo/Susan Walsh)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בבית הלבן, 25 במרץ 2019 (צילום: AP Photo/Susan Walsh)

אולם, גם בהביט זה ישראל עלולה להתאכזב. טראמפ הצהיר שאינו מעוניין בהרחבת המלחמות, ובוודאי שלא ייטה לאשר תקיפה ישראלית של תשתיות אנרגיה איראניות — מתקפה שעלולה לייקר את מחירי האנרגיה ברחבי העולם ולסבך את מאמציו להגשים את יעדיו הכלכליים.

באשר ליחסים בין טראמפ לנתניהו, טראמפ מודע לשיעורי התמיכה הגבוהים שלו בקרב הציבור הישראלי, אך מדברים שאמר בעימות בפריימריז לפני כשנה ניתן להבין שהוא למד את הלקח בנוגע לראש ממשלת ישראל ועד כמה אפשר לסמוך עליו שימלא התחייבויות.

"אני לעולם לא אשכח שביבי נתניהו אכזב אותנו. היינו מאוד מאוכזבים מזה. מאוד מאוכזבים. אז ביצענו את הפעולה לבד, בצורה המדויקת ביותר… ואז ביבי ניסה לקחת קרדיט"

הינה הציטוט המלא של דברי טראמפ מהעימות שנערך ב־12 באוקטובר 2023, פחות משבוע לאחר טבח 7 באוקטובר, שם התייחס לאופן שבו נתניהו הוליך אותו שולל במהלך חיסולו של קאסם סולימאני, ראש משמרות המהפכה האיראניות:

"ישראל הייתה אמורה לפעול יחד איתנו. זו הייתה התוכנית ועבדנו על כך במשך חודשים. הכול היה מוכן לפעולה, אבל לילה לפני המבצע קיבלתי שיחה שישראל לא תשתתף במתקפה. אף אחד לא שמע על כך קודם לכן.

פסל סולימאני מוצג באיראן (צילום: MORTEZA SALEHI / TASNIM NEWS / AFP)
פסל סולימאני מוצג באיראן (צילום: MORTEZA SALEHI / TASNIM NEWS / AFP)

"הם לא הסבירו לנו מה הסיבה. אני לעולם לא אשכח שביבי נתניהו אכזב אותנו. היינו מאוד מאוכזבים מזה. מאוד מאוכזבים. אז ביצענו את הפעולה לבד, בצורה המדויקת ביותר… ואז ביבי ניסה לקחת קרדיט על כך".

מאז, ככל הנראה, היחסים האישיים בין נתניהו לטראמפ חזרו למסלולם. ביולי 2024, כמה חודשים לפני הבחירות, הגיע נתניהו לפגישה עם טראמפ בפלורידה, במהלכה נראו נתניהו, רעייתו שרה וטראמפ מחויכים ונינוחים. טראמפ אף החמיא באופן אישי לשרה – עניין שכבר הפך למחווה כמעט מחייבת בזירה הדיפלומטית, בשל המוניטין שלה כחובבת תשומת לב רבה.

באשר ללבנון, הקולות שיצאו מדירבורן, מישיגן, בשבועות שלפני הקמפיין היו ברורים – וטראמפ אף חיזק אותם בציוץ יום לפני הבחירות: הוא דואג לשלומם של אזרחי לבנון ושואף לסיים את המלחמה

עם זאת, השאלה היא מה תהיה הגישה של ממשל טראמפ למלחמה בעזה ובלבנון. לפי דיווח של ג'ייקוב מגיד, במהלך אותה פגישה ביולי בפלורידה הציב טראמפ לנתניהו לוח זמנים שאפתני: לסיים את המלחמה עד כניסתו לבית הלבן. המשמעות היא, כמובן, גם הגעה להסכם שיכלול את החזרת החטופים בתמורה לנסיגת כוחות צה"ל מעזה.

באשר ללבנון, הקולות שיצאו מדירבורן, מישיגן, בשבועות שלפני הקמפיין היו ברורים – וטראמפ אף חיזק אותם בציוץ יום לפני הבחירות: הוא דואג לשלומם של אזרחי לבנון ושואף לסיים את המלחמה. כיצד ישיג זאת? אולי לפוטין יש קשרים בטהרן שאפשר לנצל.

עוד 957 מילים
סגירה