הסיבה שהחזירה את טראמפ לנשיאות עלולה להפוך לחרב פיפיות

קמלה האריס קיוותה כי נתוני הכלכלה החיוביים יסייעו לה בבחירות, אך הבוחר האמריקאי ביקש מענה למצבו הכלכלי בסוף החודש ● טראמפ, מצידו, הציע תוכנית להקלה מהירה ביוקר המחיה, אך זו עלולה להוביל דווקא לעלייה נוספת במחירים ולסחרור כלכלי מסוכן ● פרשנות

דונלד טראמפ מציג את תוכניותיו הכלכליות בעצרת בחירות בג'ורג'יה, 24 בספטמבר 2024 (צילום: Brandon Bell/Getty Images/AFP)
Brandon Bell/Getty Images/AFP
דונלד טראמפ מציג את תוכניותיו הכלכליות בעצרת בחירות בג'ורג'יה, 24 בספטמבר 2024

לקמלה האריס לא הועילה העובדה שכל "הכוכבים" החשובים בכלכלה – אבטלה, אינפלציה וצמיחה – הסתדרו לטובתה לקראת יום הבחירות.

בסופו של דבר, מה שעניין את הבוחר האמריקאי לא היו הסטטיסטיקות המרשימות, אלא כמה כסף נותר לו בכיס בסוף החודש. הירידה בקצב האינפלציה בשנה האחרונה אומנם האטה את קצב ההתייקרויות, אך לא הביאה לירידת מחירים שתקל על ההוצאות היומיומיות.

לפי אנליסטים ב"מודי'ס אנליטיקס", משפחה אמריקאית ממוצעת שנכנסה לסופר נאלצה להוציא 1,120 דולר יותר בחודש לעומת ינואר 2021, רק כדי לרכוש את אותם מוצרים ושירותים. החשבונית היקרה הזו הוגשה לבוחרים בדיוק ביום הבחירות לנשיאות, ולפי מרבית הסקרים הייתה אחת הסיבות המרכזיות שהחזירו את דונלד טראמפ לבית הלבן.

צלילה מהירה של מחירי מוצרים ושירותים אומנם נשמעת כמו הבטחת בחירות מפתה, אך אם מסירים את מעטה הפופוליזם, מתגלה כי מנהיג שיעז ליישם מדיניות כזו עלול למצוא את עצמו במרכזו של סחרור כלכלי מסוכן

טראמפ, בדרכו המוכרת, אמר לאותם צרכנים בדיוק את מה שרצו לשמוע, גם אם לא הייתה לכך היתכנות ממשית. הוא הבטיח לא רק להאט את קצב האינפלציה, אלא גם להוריד את המחירים במהירות ובאופן משמעותי.

צלילה מהירה של מחירי מוצרים ושירותים אומנם נשמעת כמו הבטחת בחירות מפתה, אך אם מסירים את מעטה הפופוליזם, מתגלה כי מנהיג שיעז ליישם מדיניות כזו עלול למצוא את עצמו במרכזו של סחרור כלכלי מסוכן.

אנשים קונים מצרכים בסופרמרקט Walmart בסיקוקוס, ניו ג'רזי, 11 ביולי 2024. (צילום: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)
אנשים קונים מצרכים בסופרמרקט בניו ג'רזי, 11 ביולי 2024 (צילום: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez)

הסיבה לכך היא שירידות מחירים כאלה מקטינות את רווחי החברות, מה שמקשה עליהן לעמוד בתשלומי חובות שנלקחו על סמך תוכנית עסקית המבוססת על מכירות במחירים גבוהים בהרבה.

כדי לצמצם עלויות, עסקים עלולים לפטר עובדים או לקצץ בשכר, מה שעלול להוביל להקטנת ההכנסה הפנויה של משקי הבית, לירידה בביקוש ולעוד הורדות מחירים. כך נוצרת ספירלה כלכלית שבה חברות נאלצות שוב להצטמצם ולבצע קיצוצים – מעגל שעלול להסתיים במשבר חמור.

מהגרים מהווים חלק משמעותי מכוח העבודה בענפים רבים כמו חקלאות, בנייה ושירותים. גירושם ייצור מחסור בעובדים, מה שיוביל לעליית שכר בענפים אלו. עליית השכר תגרור עלויות ייצור גבוהות יותר, שיגולגלו לצרכן

במהלך השפל הגדול בשנות ה־30, למשל, ירידות המחירים הובילו לנטל חוב כבד, פשיטות רגל של עסקים ועלייה חדה באבטלה.

מה שמעניין אף יותר הוא אוסף השיטות שטראמפ הבטיח להשתמש בהן כדי לממש את "פלא" הורדת המחירים המהירה. בין היתר, טראמפ התחייב לגרש מיליוני מהגרים לא חוקיים, להטיל מכסים אגרסיביים על מוצרי ייבוא ולשחרר רגולציות על ייצור אנרגיות מזהמות.

עובד נושא ארגז אבוקדו במפעל באורואפן, מדינת מיצ'ואקאן, מקסיקו, 9 בפברואר 2024 (צילום: AP Photo/Armando Solis)
עובד נושא ארגז אבוקדו במפעל במקסיקו, 9 בפברואר 2024 (צילום: AP Photo/Armando Solis)

לפי נייר עבודה שפרסם לאחרונה מכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, נמצא כי תהליכים כאלה לא רק שלא יפחיתו את האינפלציה, אלא יובילו לעלייתה לרמה של 6% לפחות עד 2026, כאשר עד 2028 המחירים לצרכן יהיו גבוהים ב־20% בהשוואה להיום.

אחת הסיבות לכך היא שהמהגרים, גם אם אינם חוקיים, מהווים חלק משמעותי מכוח העבודה בענפים רבים כמו חקלאות, בנייה ושירותים. גירושם ייצור מחסור בעובדים, מה שיוביל לעליית שכר בענפים אלו כדי למשוך עובדים חדשים, יקרים יותר. עליית השכר תגרור עלויות ייצור גבוהות יותר, שיגולגלו לצרכן, מה שיעלה את רמות המחירים במשק.

ההיסטוריה מראה כי מכסים מובילים כמעט תמיד לשתי תופעות עיקריות: עלייה ביוקר המחיה ותגובה דומה מצד מדינות נוספות שמבקשות להגן על כלכלתן – מה שמכונה "מלחמת סחר"

כמו כן, ההיסטוריה מראה כי מכסים מובילים כמעט תמיד לשתי תופעות עיקריות: עלייה ביוקר המחיה ותגובה דומה מצד מדינות נוספות שמבקשות להגן על כלכלתן – מה שמכונה "מלחמת סחר".

לפי מכון פיטרסון, תוכנית העלאת המכסים של טראמפ תעלה למשק בית טיפוסי בארה"ב יותר מ־2,600 דולר בשנה. יוקר המחיה מתפתח במצב כזה כי כאשר מוטל מכס על מוצר מיובא, היבואנים נאלצים לשלם יותר כדי להכניסו למדינה, ועלות נוספת זו מגולגלת לרוב ישירות לצרכן

סוחר מציג את חולצתו על רצפת המסחר של הבורסה לניירות ערך בניו יורק, 6 בנובמבר 2024 (צילום: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
סוחר מציג את חולצתו על רצפת המסחר של הבורסה לניירות ערך בניו יורק, 6 בנובמבר 2024 (צילום: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

מכסים משפיעים לא רק על מחירי המוצרים המיובאים, אלא גם על מחירי המוצרים המקומיים. יצרנים מקומיים, הזקוקים לעיתים לחומרי גלם מיובאים, ייאלצו לשלם יותר אם אלה יתייקרו, מה שיוביל לעליית עלויות הייצור.

נוסף על כך, כשהמוצרים המיובאים מתייקרים, היצרנים המקומיים חווים פחות תחרות ויכולים להעלות את מחירי המוצרים שלהם ועדיין להישאר תחרותיים מול יצרנים מחוץ לארה"ב. כך, במקום שהמכסים יוזילו את המוצרים המקומיים, הם עשויים דווקא להוביל לעלייה כוללת במחירים בשוק.

הצרכנים שילמו יותר באמצעות צמצום בהנחות ומבצעים, מבלי שהמחיר "הרשמי" עלה באופן משמעותי. חלק מהחברות אף הקטינו את גודל או כמות המוצר באריזות, אך שמרו על המחיר המקורי

טראמפ דוחה את האפשרות הזו בטענה שכבר העלה מכסים על מוצרים סיניים במהלך כהונתו הקודמת, אך המחירים לא עלו באופן יוצא דופן. עם זאת, מחקרים רבים מראים כי העלאות המכסים הללו הועברו בסופו של דבר לצרכנים במספר דרכים עקיפות.

כך, למשל, הצרכנים שילמו יותר באמצעות צמצום בהנחות ומבצעים, מבלי שהמחיר "הרשמי" עלה באופן משמעותי. חלק מהחברות אף הקטינו את גודל או כמות המוצר באריזות, אך שמרו על המחיר המקורי, כך שהצרכן שילם למעשה יותר.

אילוסטרציה: קופסאות של דגני בוקר בטרגט, קליפורניה, 6 ביולי 2022 (צילום: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)
אילוסטרציה: קופסאות של דגני בוקר בטרגט, קליפורניה, 6 ביולי 2022 (צילום: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

במקרים מסוימים, חברות חיפשו חומרים זולים יותר כתחליף לחומרי הגלם המיובאים מסין. מהלך זה אפשר להן להימנע מהעלאת מחירים בולטת, אך הצרכנים חוו ירידה מסוימת באיכות המוצרים שקיבלו.

עם זאת, התגובה הראשונית של השווקים לבחירת טראמפ בשבוע שעבר נראתה נלהבת. ייתכן שהם סבורים כי הסיסמה "מה שרואים מכאן לא רואים משם" תקפה גם לגביו כנשיא. כלומר, הם מצפים שעם כניסתו לבית הלבן הוא יגלה גמישות או יוותר באופן מלא או חלקי על תוכניותיו כדי למנוע נזק משמעותי.

ה"בעיה" היא שטראמפ כבר הוכיח שבניגוד לפוליטיקאים אחרים, הוא אכן מקיים את מרבית הבטחות הבחירות שלו – ובמקרה זה, מדובר במהלך שהוא חלק מהבטחת הבחירות המרכזית שלו

ה"בעיה" היא שטראמפ כבר הוכיח שבניגוד לפוליטיקאים אחרים, הוא אכן מקיים את מרבית הבטחות הבחירות שלו – ובמקרה זה, מדובר במהלך שהוא חלק מהבטחת הבחירות המרכזית שלו.

עוד 832 מילים
סגירה