אילוסטרציה: כסף ותרופות (צילום: arsenisspyros / iStock)
arsenisspyros / iStock

שר הבריאות של טראמפ יאלץ את ענקיות הפארמה לחשב מסלול מחדש

מניות חברות הפארמה התרסקו בעקבות ההודעה על הכוונה למנות את רוברט קנדי ג'וניור לשר הבריאות בממשל טראמפ ● למשקיעים הייתה סיבה מוצדקת לחשש: הביקורת החריפה של קנדי על תעשיית התרופות, לצד הטענות לשחיתות ולניגודי עניינים, מאיימות כעת על ההגמוניה של החברות ועל שורת הרווח שלהן ● פרשנות

מינויו הצפוי של רוברט קנדי ג'וניור לשר הבריאות בממשלו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ נחשב לאחד המינויים השנויים במחלוקת. עם זאת, גם יתר המינויים של טראמפ עד כה לא בדיוק היו "סטנדרטיים".

הבחירה הזו, שמחוללת כעת סערה פוליטית וציבורית בארה"ב, אינה רק עניין פרסונלי אלא גם הצהרה אידיאולוגית ברורה, הממשיכה את הקו האנטי ממסדי שמאפיין את טראמפ.

קנדי לא נבחר רק בשל ייחוסו המשפחתי, אלא בעיקר בזכות יכולתו לסחוף קהל שחווה ניכור מהממסד הבריאותי והמדעי. מאז מגפת הקורונה, הפופולריות של עמדותיו הלכה וגברה. הוא הפך לקול משמעותי עבור קבוצות שחשו שהממשל כופה עליהן מגבלות קשות ומיותרות מבחינתן – ופוגע בזכויותיהן.

עם ההודעה על מינויו, מניות חברות התרופות הגדולות התרסקו. מניית "מודרנה", יצרנית חיסוני ה־mRNA צנחה ב־5% מייד לאחר ההודעה ביום חמישי בלילה, והשלימה ירידה נוספת של 8% ביום שישי

בעוד הממסד הרפואי הדגיש את חשיבות החיסונים והגבלות הבריאות הציבוריות, רבים חשו בכך אובדן שליטה על חייהם הפרטיים. על אף אמירות תמוהות שהשמיע לעיתים, קנדי הצליח באמצעות רטוריקה המתמקדת ב"חופש אישי" וקריאה לחשיבה ביקורתית כלפי חברות הפארמה והממשלה, לסחוף אחריו את אלו שחיפשו אלטרנטיבה לנרטיב הרשמי.

עם ההודעה על מינויו, מניות חברות התרופות הגדולות התרסקו. מניית "מודרנה", יצרנית חיסוני ה־mRNA צנחה ב־5% מייד לאחר ההודעה ביום חמישי בלילה, והשלימה ירידה נוספת של 8% ביום שישי.

רוברט קנדי ג'וניור (צילום: JOSH EDELSON / POOL / AFP)
רוברט קנדי ג'וניור (צילום: JOSH EDELSON / POOL / AFP)

מניית "ביונטק", יצרנית התרופות הגרמנית שפיתחה יחד עם "פייזר" חיסון נגד הקורונה, רשמה ירידה של 7% ביום חמישי ו־5% נוספים ביום שישי. בלונדון, מניות "אסטרהזניקה" ו־GSK ירדו בכ־3%, מה שהציב אותן ברשימת היורדות הבולטות במדד FTSE 100 באותו יום. "נובו נורדיסק" הדנית, יצרנית האוזמפיק וחיסונים נוספים, צנחה ביותר מ־5%.

למשקיעים הייתה סיבה מוצדקת לדאגה. אם מינויו של קנדי יאושר, הוא יהפוך לבעל הסמכות העליונה על סוכנויות המדינה האחראיות לבריאות הציבור בארה"ב, על תוכניות ביטוח הבריאות במימון ממשלתי שמשרתות למעלה מ־140 מיליון אמריקאים, ועל התמיכות במחקר הרפואי.

אף שמעולם לא הסתיר את ספקנותו לגבי יעילותם ובטיחותם של החיסונים כיום, קנדי מתעקש כי אינו מתנגד לחיסונים. לדבריו, הוא וששת ילדיו חוסנו בעבר

אף שמעולם לא הסתיר את ספקנותו לגבי יעילותם ובטיחותם של החיסונים כיום, קנדי מתעקש כי אינו מתנגד לחיסונים. לדבריו, הוא וששת ילדיו חוסנו בעבר. קנדי הבהיר כי בתפקידו כשר הבריאות אין לו כוונה "לשלול חיסונים מאף אחד", אלא לשפר את בטיחותם.

"לאנשים צריכה להיות בחירה, והבחירה הזו צריכה להיות מבוססת על המידע הטוב ביותר", אמר קנדי בראיון לרשת NBC. הוא התחייב לדאוג לפרסום כל מחקרי הבטיחות והיעילות המדעיים, כדי שהציבור יוכל לשפוט בעצמו.

חיסון נגד קורונה של פייזר. אילוסטרציה (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
חיסון נגד קורונה של פייזר. אילוסטרציה (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

עם זאת, המשקיעים נותרו מודאגים. הם חוששים כי המדיניות הספקנית של קנדי עלולה להוביל לירידה בשיעורי ההתחסנות, ובכך לפגוע בהכנסות תעשיית התרופות.

החשש התגבר במיוחד לאחר שיו"ר צוות המעבר של טראמפ, הווארד לוטניק, ציין בראיון ל־CNN כי קנדי שואף לקבל גישה לנתוני הבריאות הפדרליים במטרה להוכיח שחיסונים אינם בטוחים. פרסום נתונים כאלה עלול להוביל למהלכים שיגרמו בסופו של דבר להורדת מהמדפים.

המשקיעים חוששים כי עצם קיומם של דיונים פומביים כאלה עלול לערער עוד יותר את אמון הציבור במוצרי חברות התרופות, גם אם בסופו של דבר יוחלט להמשיך לספקם

ההערכה היא שניסיון להוריד מהמדפים חיסונים שכבר אושרו יוביל לעתירות רבות מצד חברות הפארמה ולדיונים ממושכים בבתי המשפט, שמטרתם לעכב או לבטל את המהלך. המשקיעים חוששים כי עצם קיומם של דיונים פומביים כאלה עלול לערער עוד יותר את אמון הציבור במוצרי חברות התרופות, גם אם בסופו של דבר יוחלט להמשיך לספקם.

החשש עבור תעשיית התרופות נובע גם מכיוון נוסף, קריטי במיוחד: ה־FDA – הסוכנות המפקחת על מוצרים בשווי של כמעט שלושה טריליון דולר הכוללים תרופות, מזון ומוצרי טבק – הפכה למוקד ביקורת חריף של קנדי. בראיונות וברשתות החברתיות, הוא האשים את צוות הסוכנות בכך שהוא פועל לכאורה בשירות חברות התרופות והמזון הגדולות.

"המלחמה של ה־FDA בבריאות הציבור עומדת להסתיים", כתב קנדי ברשת X כשבוע לפני הבחירות. "אם אתה עובד עבור ה־FDA ואתה חלק מהמערכת המושחתת הזו, יש לי שני מסרים בשבילך: שמור את הרישומים שלך וארוז את המזוודות שלך."

בהצהרת המינוי, טראמפ חיזק את מסריו הלוחמניים של קנדי, כשהצהיר: "האמריקאים נמחצו על ידי תאגידי המזון התעשייתי וחברות התרופות, שעסקו בהונאה, מידע מוטעה ודיסאינפורמציה בכל הנוגע לבריאות הציבור".

קנדי גם מבקש לשים קץ לתופעת "הדלתות המסתובבות" ב־FDA, שבה מומחים עוברים מתפקידי פיקוח בארגון למשרות בתעשייה המפוקחת – וחוזרים

אף שמדובר במינוי שנוי במחלוקת, עד כדי כך שיש הרואים בו איום קיומי על הציבור האמריקאי, קנדי מתכוון לעסוק גם בנושאים הנמצאים בלב הקונצנזוס המדעי והכלכלי בארה"ב. החדשות הרעות עבור תעשיות התרופות והמזון המעובד הן שגם בנושאים אלו, עמדותיו אינן מטיבות עימן.

קנדי, למשל, יוצא נגד מה שהפך למגפה בארה"ב – השמנה וסוכרת, שנגרמות בין היתר בשל הזמינות הגדולה של מזון מעובד ולא מזין. הוא ידוע בביקורתו על מרכיבים מלאכותיים במזון, כולל צבעי מאכל. כשר הבריאות, תהיה לו השפעה ישירה על ה־FDA המפקח על כ־80% מאספקת המזון במדינה. עובדה זו מגבירה את החשש בתעשייה מפני רגולציה מחמירה שעלול קנדי להטיל.

nשרד מנהל המזון והתרופות האמריקאי בסילבר ספרינג, מרילנד (צילום: AP Photo/Andrew Harnik, File)
nשרד מנהל המזון והתרופות האמריקאי בסילבר ספרינג, מרילנד (צילום: AP Photo/Andrew Harnik, File)

קנדי גם מבקש לשים קץ לתופעת "הדלתות המסתובבות" ב־FDA, שבה מומחים עוברים מתפקידי פיקוח בארגון למשרות בתעשייה המפוקחת – וחוזרים. מדובר בסוגיה מוכרת וכואבת, שרבים מהמומחים עצמם מודים כי היא מחייבת טיפול שורש.

דל ביגטרי, ששימש כמנהל התקשורת בקמפיין הבחירות של קנדי ונחשב מקורב אליו, צוטט כמי שצופה שקנדי יבחן בקפידה את כל הקשרים בין עובדי ה־FDA לתעשייה. "אתם הולכים לחזות בשקיפות שהייתה צריכה להתקיים מזמן, וכל המידע יפורסם ברבים", אמר.

חברות התרופות, שזכו לתקופת פריחה אדירה במהלך הקורונה ולשיתוף פעולה נרחב מצד ממשלות ברחבי העולם, מוצאות את עצמן כעת תחת צילו המאיים של שר בריאות לעומתי במעצמה השלטת

הצהרות מסוג זה מעוררות דאגה בקרב אנשי מקצוע בתחום הבריאות הציבורית ובתעשיית התרופות. החשש המרכזי הוא שקנדי יוביל לעזיבה נרחבת של עובדי FDA, בין אם בכפייה או מרצון, ותחתיהם ימונה כוח אדם חדש. מהלך כזה עשוי להוביל לשינויים משמעותיים ולגרום להשלכות מרחיקות לכת על תהליכי אישור תרופות וחיסונים.

קנדי מתכנן לקדם מהלך נוסף שעשוי לפגוע משמעותית בחברות התרופות: איסור על פרסום מוצריהן בטלוויזיה. צעד כזה עלול לשבש את אסטרטגיות השיווק של החברות ולחייב אותן לחפש אפיקי פרסום חלופיים.

בופרנורפין, תרופה אופיואידית לשיכוך כאבים (צילום: AP Photo/Elise Amendola)
בופרנורפין, תרופה אופיואידית לשיכוך כאבים (צילום: AP Photo/Elise Amendola)

חברות התרופות, שזכו לתקופת פריחה אדירה במהלך הקורונה ולשיתוף פעולה נרחב מצד ממשלות ברחבי העולם, מוצאות את עצמן כעת תחת צילו המאיים של שר בריאות לעומתי במעצמה השלטת. מינויו של קנדי עשוי לשנות את מאזן הכוחות בוושינגטון. המתקפה שלו על תעשיית התרופות, לצד הטענות לשחיתות והאינטרסים הכלכליים הסמויים, מאיימות על ההגמוניה שלהן.

חברות התרופות תולות כעת את תקוותיהן בסנאט, שבו יש רוב רפובליקאי דחוק. חלק מנציגי המפלגה הרפובליקאית הסתמכו בעבר על תמיכת תעשיית התרופות בקמפיינים שלהם, ולכן עשויים לעמוד כעת תחת לחצים כבדים להתנגד לאישור מינויו של קנדי. עם זאת, כמה סנאטורים רפובליקאים כבר הבהירו ברשתות החברתיות כי הם תומכים במינויו של קנדי ללא סייג.

המינוי הזה נוגע לעולם כולו, שמביט כעת בדאגה ובעניין בהשלכותיו האפשריות על עתיד המדיניות הבריאותית במערב

רבים בארה"ב ובעולם רואים במינויו של קנדי סכנה חמורה לבריאות הציבור ולעתיד המדע. אחרים מתייחסים אליו כסמל לניצחון החירות על הכפייה הממסדית. אך דבר אחד ברור: המינוי הזה אינו רק עניין כלכלי עבור חברות התרופות והמזון – הוא נוגע לעולם כולו, שמביט כעת בדאגה ובעניין רב בהשלכותיו האפשריות על עתיד המדיניות הבריאותית במערב.

עוד 1,084 מילים
סגירה