המלחמה הפכה את השוק הישראלי לגן עדן לספקולנטים

ישראל הפכה בשנה וחצי האחרונות ממעצמה כלכלית המושכת השקעות ארוכות טווח, ליעד עבור משקיעים המחפשים רווחים מהירים על חשבון הטלטלות המהירות במדינה ● הבנקים הגדולים בעולם ניצלו את תחושות הייאוש והתקווה בארץ להימורים בשוק ההון ולגריפת רווחים ● פרשנות

אילוסטרציה: סוחרים בבורסה בניו יורק (צילום: EMMANUEL DUNAND / AFP)
EMMANUEL DUNAND / AFP
אילוסטרציה: סוחרים בבורסה בניו יורק

לאחר חתימת ההסכם בין ישראל ללבנון, האזרח הממוצע הביט על מסכי הבורסה בתל אביב ונשאר מבולבל. הסכם מסוג זה, שהיה צפוי לכאורה להחזיר את אמון המשקיעים בשוק הישראלי, הוביל דווקא לירידה של יותר מ־2% במדדים ביומיים שלאחר כניסת הפסקת האש לתוקף. גם השקל, שבאופן טבעי היה צפוי להתחזק, נחלש דווקא ביום שבו נכנסה הפסקת האש לתוקף.

הירידה הזו נובעת, בין היתר, ממדיניות השקעה מוכרת של ספקולנטים מקצועיים: "קנה בשמועה, מכור בידיעה". בעוד משקיעים מקצועיים פועלים בהתאם לאסטרטגיה זו, סוחרים לא מקצועיים נוטים להתמקד בחדשות כפי שהן ומשערים שהבורסה תעלה בעקבות אירועים "חיוביים" כמו הפסקת אש. לכן, כשהשוק מגיב בירידות במקום בעליות, התוצאה לעיתים מפתיעה אותם.

לעומת הסוחרים הפחות מנוסים, הספקולנטים – אותם "כרישים" של השוק – מתמחים בזיהוי מגמות וציפיות מבעוד מועד. הם פועלים באופן מחושב, רוכשים נכסים פיננסיים כבר בשלב השמועות, כשהמחירים עדיין נמוכים יחסית, וממהרים למכור אותם ברווחי שיא ברגע שהשמועה הופכת לידיעה רשמית.

הבנקים הגדולים בעולם צפויים לרשום את ההכנסות הגבוהות ביותר שלהם בחמש השנים האחרונות ממסחר באג"ח ובשקל הישראלי, זאת בזכות התנודתיות הרבה שנגרמה בעקבות המלחמה

זו רק דוגמה בודדת לאופן שבו ספקולנטים ניצלו בשנה האחרונה את רכבת ההרים הרגשית שעברה על ישראל – שנעה בין ייאוש לתקווה – כדי לגרוף הון עתק. הצצה לרווחים האדירים שלהם פורסמה בשבוע שעבר בסוכנות הידיעות רויטרס.

על פי הדיווח, הבנקים הגדולים בעולם צפויים לרשום את ההכנסות הגבוהות ביותר שלהם בחמש השנים האחרונות ממסחר באג"ח ובשקל הישראלי, זאת בזכות התנודתיות הרבה שנגרמה בעקבות המלחמה. לפי הפרסום, הבנקים יגרפו כ־475 מיליון דולר ממסחר במטבעות, אג"ח וסחורות הקשורים לישראל במהלך 2024 – עלייה של יותר מ־10% בהשוואה לשנה הקודמת.

בניין המשרדים הראשיים של ג'יי פי מורגן בניו ניורק (צילום: AP Photo/Bebeto Matthews)
בניין המשרדים הראשיים של ג'יי פי מורגן בניו יורק (צילום: AP Photo/Bebeto Matthews)

הבנק המוביל בארה"ב, ג'יי פי מורגן, צפוי להרוויח 70 מיליון דולר מהעסקאות הללו, מה שהופך אותו למרוויח הגדול ביותר מבין עשרת הבנקים העולמיים שנסקרו. אף שמדובר בחלק קטן מהכנסות המסחר הכוללות של הבנק, הצמיחה הדו־ספרתית מסמלת פעילות יוצאת דופן וחיובית בנכסים ישראליים – דווקא בשנה שהתאפיינה בפעילות מסחר מאופקת יחסית.

גם גולדמן זקס וסיטיגרופ צפויים לרשום רווחים משמעותיים בעקבות המצב. איך זה קורה? המלחמות המתמשכות בעזה ובלבנון, לצד הטלטלות החברתיות בתוך ישראל, יצרו כר פורה לאופורטוניזם פיננסי.

עבור הציבור הרחב, זה מתבטא בחוסר יציבות כלכלית; עבור בנקים וספקולנטים, זו הזדמנות פז להרוויח – על ידי הימורים מדויקים על כיווני המחירים ופעולות קנייה או מכירה בעיתוי הנכון

התנודתיות החדה במחירי מוצרים פיננסיים ומטבעות, כמו השקל ואגרות החוב של המדינה, משתנה כמעט מדי יום בהתאם להתפתחויות ולציפיות שמשתנות לעיתים מקצה לקצה. עבור הציבור הרחב, זה מתבטא בחוסר יציבות כלכלית; עבור בנקים וספקולנטים, זו הזדמנות פז להרוויח – על ידי הימורים מדויקים על כיווני המחירים ופעולות קנייה או מכירה בעיתוי הנכון.

בנקודה זו חשוב להבין שבניגוד להימורים בקזינו, מדובר בהימור מושכל. ספקולנטים מסתמכים על כלים פיננסיים מתקדמים וידע מעמיק כדי לנצל את התנודתיות בשווקים לטובתם. ידע זה אינו נגיש לישראלי הפשוט, שלעתים קרובות מתקשה להבין מדוע השוק יורד כשנדמה שהוא אמור לעלות, או להפך – עולה כשהציפיות הן לירידה.

אילוסטרציה: ירידות בבורסה (צילום: AP Photo/Richard Drew)
אילוסטרציה: ירידות בבורסה (צילום: AP Photo/Richard Drew)

הספקולנטים אינם זקוקים לשוק יציב – להפך, ככל שהמצב פחות יציב, כך גדל פוטנציאל הרווח שלהם. אם, למשל, בעבר השקל שימש כסמל לחוזקה ויציבות, הרי שבמהלך המלחמה הוא הפך לתנודתי באופן חריג.

בתחילת המלחמה השקל נחלש בחדות, וערכו חצה במהירות את רף הארבעה שקלים לדולר. החודש, בעקבות הציפיות להסכם עם לבנון, הוא התחזק בכמעט 3% מול הדולר בתוך יומיים בלבד.

התנודתיות של השקל מאז אוקטובר 2023 הייתה כה גבוהה, שהיא עלתה על התנודתיות של האירו לאורך כל אותה שנה. כל תנודה כזו מהווה הזדמנות לספקולנטים לגרוף רווחים גדולים ומהירים מפערי מכירה וקנייה

התנודתיות של השקל מאז אוקטובר 2023 הייתה כה גבוהה, שהיא עלתה על התנודתיות של האירו לאורך כל אותה שנה. כל תנודה כזו מהווה הזדמנות לספקולנטים לגרוף רווחים גדולים ומהירים מפערי מכירה וקנייה שמתרחשים בטווחי זמן קצרים.

חסנין מליק, ראש אסטרטגיית המניות בשווקים מתעוררים וגבולות ב־Tellimer, מצביע על כך שהתנודתיות הגבוהה בשקל אינה נובעת אך ורק מהמלחמה. לדבריו, פיצולים פוליטיים עמוקים ודאגות בנוגע ליציבות המוסדית, בעקבות המהפכה המשפטית השנויה במחלוקת, משחקים תפקיד מרכזי בהגברת התנודתיות.

.אילוסטרציה: שער השקל (צילום: הדר יואביאן/פלאש90)
.אילוסטרציה: שער השקל (צילום: הדר יואביאן/פלאש90)

התנהלות זו מדגישה מציאות עגומה: המדיניות של הממשלה הנוכחית לא רק שיצרה פיצול וקרע בתוך העם, אלא גם שינתה את מעמדה הכלכלי של ישראל ממעצמה כלכלית המושכת השקעות רבות, למגרש משחקים פיננסי לספקולנטים מכל העולם – כאלה שמנצלים את חוסר היציבות והטלטלות שעוברות על המדינה כדי לגרוף רווחים.

עוד 661 מילים
סגירה