נתניהו הוא הוגה תוכנית ה"הגירה מרצון" בעזה

בן גביר סיפר אתמול כי שוחח עם ראש הממשלה בעניין עתיד הרצועה ולדבריו, "נתניהו מגלה פתיחות לקידום הגירה מעזה" ● אלא שראש הממשלה הוא אבי הפתרון לעידוד הגירה של פלסטינים - רעיון שניסה לקדם כבר לפני שנה, כפי שנחשף אז בזמן ישראל ● בינתיים, למרות שרבים בקואליציה תומכים ביוזמה, אין לה שום היתכנות ● שר בקבינט: "הלוואי שזה יקרה, אבל כרגע אין לתוכנית ההגירה ולהתיישבות בעזה סיכוי ריאלי" ● פרשנות

פליטים פלסטינים עוזבים את מערב חאן יונס, רצועת עזה, 30 ביולי 2024 (צילום: Bashar TALEB / AFP)
Bashar TALEB / AFP
פליטים פלסטינים עוזבים את מערב חאן יונס, רצועת עזה, 30 ביולי 2024

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התראיין אתמול (ראשון) בכמה מקומות וסיפר כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בעניין עתיד רצועת עזה וכי "ראש הממשלה מגלה פתיחות לקידום הגירה מעזה".

בעניין הזה אפשר לדייק את בן גביר ולומר כי ראש הממשלה הוא אבי הפתרון לקידום הגירה של פלסטינים מעזה, וכי הוא ניסה לקדם את הרעיון הזה כבר לפני שנה. אילו הדבר היה תלוי רק בו, היינו עכשיו בעיצומו של הטרנספר מעזה, וההתראות של משה (בוגי) יעלון על טיהור אתני היו מאוחרות מדי.

בישיבת סיעת הליכוד בסוף דצמבר 2023 הודיע נתניהו כי הוא פועל להביא להגירה מרצון של תושבים עזתים למדינות אחרות. "הבעיה שלנו זה מדינות שמוכנות לקלוט אותם, ואנחנו עובדים על זה", אמר אז ראש הממשלה.

בישיבת סיעת הליכוד בסוף דצמבר 2023 הודיע נתניהו כי הוא פועל להביא להגירה מרצון של תושבים עזתים למדינות אחרות. "הבעיה שלנו זה מדינות שמוכנות לקלוט אותם, ואנחנו עובדים על זה", אמר אז

נתניהו אכן התחיל לעבוד על הפרויקט ושר החוץ דאז אלי כהן, שהיה בסוף דרכו במשרד, הקים צוותים שניסו לנהל מגעים עם מדינות באפריקה שיסכימו לקלוט את המהגרים, ביניהן קונגו ורואנדה. המהלך נכשל במהירות נוכח הלחץ הבינלאומי שנוצר עקב הפרסום בזמן ישראל, והמדינות הגיבו בחמת זעם על עצם הפנייה אליהן.

עקורים פלסטינים מעבירים את חפציהם על עגלת סוסים בין הריסות הבתים שנהרסו בהפצצה ישראלית בחאן יונס בדרום רצועת עזה, ב-6 במרץ 2024 (צילום: AFP)
עקורים פלסטינים מעבירים את חפציהם על עגלת סוסים בין הריסות הבתים שנהרסו בהפצצה ישראלית בחאן יונס בדרום רצועת עזה, ב-6 במרץ 2024 (צילום: AFP)

גם ארצות הברית הגיבה אז בחריפות דרך משרד החוץ. נתניהו הרים ידיים והודיע כי "זו אינה המדיניות של הממשלה", בניגוד גמור לתוכניות שרקם שבוע קודם לכן.

נתניהו שתק מאז, אבל לא נסוג בו מרעיון ההגירה מרצון, אם להסתמך על דברי בן גביר – שלא הוכחשו. שרים בליכוד, כמו גילה גמליאל שתמכה בהתלהבות בתוכנית ההגירה וטענה שזה הפתרון היחיד, החליטו למתן את ההתבטאויות שלהם.

דני דנון, היום שגריר ישראל באו"ם, פרסם באותם ימים מאמר ב"וול סטריט ג'ורנל" יחד עם ח"כ רם בן ברק מיש עתיד. השניים הביעו תמיכה בהגירת פלסטינים מעזה, שייקלטו ברחבי העולם.

התחרות בין בצלאל סמוטריץ' ובן גביר תרמה גם להקצנה בעמדות ובהתבטאויות, אם עדיין יש לאן להקצין. סמוטריץ' מדבר היום בפירוש על "דילול" של חצי מהאוכלוסייה ברצועת עזה

שרי הציונות הדתית לא שתקו והמשיכו בינתיים בכל הכוח. התחרות בין בצלאל סמוטריץ' ובן גביר תרמה גם להקצנה בעמדות ובהתבטאויות, אם עדיין יש לאן להקצין. סמוטריץ' מדבר היום בפירוש על "דילול" של חצי מהאוכלוסייה ברצועת עזה. שר הביטחון לשעבר יעלון רואה בדברים הללו פשע מלחמה.

אחותה התאומה של ההגירה מרצון היא ההתיישבות בעזה, וכאן יש לסמוטריץ' יתרון על בן גביר. סמוטריץ' הוא שר האוצר ואנשי הציונות הדתית הם אלה שמנהלים את הפרויקט, שגם הוא זוכה לתמיכה שקטה, אבל לא פומבית, של נתניהו ושרי הליכוד. 12 שרי ממשלה ו-15 חברי כנסת מהימין השתתפו בכנס הייסוד של ההתיישבות בעזה בבנייני האומה בינואר האחרון.

נתניהו וכל שרי הליכוד תומכים כמובן גם בהגירה מקסימלית של האוכלוסייה הפלסטינית מהרצועה. אין הבדל בינם ובין בן גביר. שר בכיר בקבינט שנחשב מתון אמר לזמן ישראל אמש: "הלוואי שזה יקרה. רוב האזרחים במדינה ישמחו. ברגע זה אין לתוכנית ההגירה ולא להתיישבות בעזה סיכוי ריאלי. אנחנו לא יכולים לעשות משהו כאשר יש צו מעצר נגד ראש הממשלה שהוציא בית הדין בהאג".

"הלוואי שזה יקרה. רוב האזרחים במדינה ישמחו. ברגע זה אין לתוכנית ההגירה ולא להתיישבות בעזה סיכוי ריאלי. אנחנו לא יכולים לעשות משהו כאשר יש צו מעצר נגד ראש הממשלה שהוציא בית הדין בהאג"

העיניים כמובן מופנות אל הממשל הבא בארצות הברית. השר הבכיר מעריך שהנשיא דונלד טראמפ לא ייתן יד להגירה פלסטינית והתיישבות בעזה, אבל היחס הכללי שלו ושל השרים בממשל לישראל יהיה שונה.

בכל מקרה, ישראל לא הולכת היום להתיישב או לגרש פלסטינים מגבולות הרצועה, אבל גם לא לסגת מעזה בתמורה לשחרור חטופים.

עצרת בכיכר החטופים בתל אביב, 30 בנובמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
עצרת בכיכר החטופים בתל אביב, 30 בנובמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

"זה לא יקרה", אומר השר הבכיר, "אין מצב שבו חמאס נשאר לשלוט שם. אנחנו לא נאפשר להזרים מיליארדים לשיקום עזה כאשר חמאס שם, משתלט על הכסף ושם מחדש את היד על חומרים דו-שימושיים. לא נתחיל את הכול מחדש".

"אין מצב שבו חמאס נשאר לשלוט שם. אנחנו לא נאפשר להזרים מיליארדים לשיקום עזה כאשר חמאס שם, משתלט על הכסף ושם מחדש את היד על חומרים דו-שימושיים. לא נתחיל את הכול מחדש"

במילות סיכום: כל ממשלת הימין תומכת בהגירה מרצון ובהתיישבות בעזה, הרוב שותקים במצוות נתניהו ומחכים לשער כושר לצאת בהכרזות ובמעשים, ובינתיים גם אין עסקת חטופים שכרוכה בנסיגה מעזה לגבולות 1967.

עוד 647 מילים ו-1 תגובות
סגירה