בישראל עוקבים בדריכות אחרי התקדמות המורדים בצפון סוריה, כאשר בימים האחרונים הדגש הוא על ההתקרבות למאגרי הנשק הכימי של משטר בשאר אל־אסד, שחלקם נפרסו בצפון־מערב המדינה.
עד כה תפסו המורדים אמצעי לחימה רבים, בהם גם נשק איראני שהיה מיועד לחזבאללה, אבל לא כזה שמוגדר בישראל כשובר שוויון. נכון לאמש, למערכת הביטחון אין שום אינדיקציה כי המורדים הצליחו להגיע לנשק הכימי של אסד.
גם המיקוד המודיעיני העולמי בעניין הזה גדול מאוד, מחשש שברגע שהנשק הזה יגיע למורדים הוא יכול להיעלם ולהגיע לידיים לא רצויות. ההערכה היא כי בידי משטר אסד נותרו אחרי שנת 2013 כ־70 קילוגרמים של גז עצבים.
בשנת 2013 אסד ביצע תקיפה עם גז סארין לעבר מורדים סורים ברובע רוטה שליד דמשק. על מספר ההרוגים במתקפה האכזרית הזו יש מחלוקת, והוא נע בין 300 ל־1,700
באותה שנה הוא ביצע תקיפה עם גז סארין לעבר מורדים סורים ברובע רוטה שליד דמשק. על מספר ההרוגים במתקפה האכזרית הזו יש מחלוקת, והוא נע בין 300 ל־1,700. המראות שצולמו זעזעו את העולם – עשרות גברים, נשים וילדים נחנקים בייסורים.
ארה"ב של הנשיא ברק אובמה, שתשעה חודשים קודם לכן איימה כי תפעל נגד אסד אם ישתמש בנשק כימי, התכוננה להגיב צבאית. אסד הבין כי חצה קו אדום והכניס מייד את רוסיה לתמונה והצדדים החלו במשא ומתן כדי למנוע תקיפה אמריקאית.
ממשל אובמה נאות לפשרה שבמסגרתה המשטר הסורי הסכים לפרק את 1,400 הקילוגרמים של הנשק הכימי שהיו ברשותו, רובו גז סארין, חלקו הקטן גז עצבים מסוג VX. על פי ההסכם, אוניית משא רוסית הייתה אמורה להגיע לחוף הסורי ולהעביר את ארסנל הנשק הכימי העצום לים התיכון ולקבור אותו בקרקעית.
למרות זאת, לגורמי הביטחון בעולם היה ברור שאסד לא ויתר על כל המאגר. הוא לא יכול היה לעשות זאת לנוכח מצבו הרעוע, ותוך סכנה ממשית לאיבוד השלטון.
"בשנים האחרונות התברר שאחת היחידות בצבא הסורי שהייתה קשורה לתעשיית הנשק הכימי, פיזרה את החומר שהוסתר מארה"ב ורוסיה בעשרות אתרים ברחבי המדינה"
"בשנים האחרונות התברר שאחת היחידות בצבא הסורי שהייתה קשורה לתעשיית הנשק הכימי, יחידה 450, פיזרה את החומר שהוסתר מארה"ב ורוסיה בעשרות אתרים ברחבי המדינה", אומרת לזמן ישראל ד"ר כרמית ולנסי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שמתמחה בזירה הסורית.
"לפני שלוש שנים צצו דיווחים כי הצבא הסורי החל לחדש את ניסיונות הייצור של הנשק הכימי ובעיקר התמקד בפיתוח מאגרים של גז עצבים מסוג סארין. היו דיווחים כי ישראל זיהתה את זה ותקפה שני אתרי ייצור ליד דמשק וחומס".
הנחת היסוד של המערב – שסוריה לא נפתרה מכל ארסנל הנשק הכימי שברשותה – הוכחה כנכונה, והמעקב המודיעיני נעשה בהתאם. לתמונה נכנס בשלב פירוק המאגרים ב־2013 ארגון בינלאומי לפיקוח על נשק להשמדה המונית Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), שאמור לפקח על הימצאות מאגרי נשק כימי בעולם.
אלא שבסוריה, מעבר לנשק הכימי – שהיה מיועד לשימוש על גבי טילים ופצצות מהאוויר (ופוזר ובמקומות מסתור בסוריה) – הוסתרו גם אמצעי הייצור במספר אתרים ברחבי המדינה. מתברר שאסד לא ויתר בשום שלב על אופציית הנשק הכימי, כל שכן אחרי שישראל השמידה את הכור הגרעיני בדיר א־זור בספטמבר 2007.
בעקבות השימוש בנשק הכימי בפעם השנייה בתוך ארבע שנים, הורה אז הנשיא דונלד טראמפ להשמיד לחלוטין את בסיס חיל האוויר הסורי בחומס, ממנו המריאו המטוסים הסוריים שביצעו את התקיפה
"אסד לא רק שלא ויתר על החזקת היכולת הזו אחרי ההסכם עם ארה"ב, הוא אפילו השתמש בה פעם נוספת ב־2017", אומרת ד"ר ולנסי. הכוונה היא לתקיפה בעיר חאן שייחון שבמחוז אידליב, שם השתמש אסד בגז סארין שהוטל מהאוויר על ידי מטוסי קרב נגד מורדים סונים.
כתוצאה מכך נהרגו 87 בני אדם ועוד יותר מ־400 סבלו מתסמינים קשים. בעקבות השימוש בנשק הכימי בפעם השנייה בתוך ארבע שנים, הורה אז הנשיא דונלד טראמפ להשמיד לחלוטין את בסיס חיל האוויר הסורי בחומס, ממנו המריאו המטוסים הסוריים שביצעו את התקיפה הכימית.
"תוכנית פיתוח הנשק הכימי לא נגנזה מעולם אצל אסד. היא שוקמה בשנים האחרונות", אומרת ד"ר ולנסי. "לא ברור אם איום הייחוס בשלבים הראשונים היה ישראל או המשך הלחימה הפנימית, אבל זה בהחלט קיים. בשנים האחרונות יש תפיסה שהוא (אסד, אב"ש) חוזר לבנות את היכולת מול ישראל".
כאמור, גורמי המודיעין הישראלים עוקבים בדריכות אחרי התקדמות המורדים בצפון־מערב סוריה, כאשר הם צרים על העיר חמה. גורם צבאי ישראלי אומר שבאזור הזה המורדים בוודאות עדיין לא הגיעו למצבורי הנשק הכימי.
כאן נשאלת השאלה מה יקרה אם הם יתקרבו אליהם? האם ישראל תקדים ותתקוף את האתרים הללו ותשמיד אותם, כדי שלא יפלו לידי המורדים? בישראל לא שוללים את זה
אלא שכאן נשאלת השאלה מה יקרה אם הם יתקרבו אליהם? האם ישראל תקדים ותתקוף את האתרים הללו ותשמיד אותם, כדי שלא יפלו לידי המורדים? בישראל לא שוללים את זה, אבל בדגש על צוק העיתים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם