נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נואם בבסיס חייל האוויר חמיימים בסוריה, 12 בדצמבר 2017 (צילום: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

למרות נפילת אסד, פוטין לא מתכוון לוותר על סוריה

אסד זוכה לתמיכת פוטין במוסקבה, בעוד המורדים מתחייבים לא לפגוע בבסיסים הרוסיים ושומרים על ריסון יחסי ● במקביל, ישראל פועלת בדרום סוריה, מגבירה את ההגנה בגולן ותוהה, לצד רוסיה, האם השלטון החדש יעמוד בהסכמים הקודמים או יבחר לשנות כיוון ● פרשנות

ההודעה על הגעתו של נשיא סוריה המודח בשאר אל־אסד למוסקבה לא הפתיעה איש. אסד זכה לכתף חמה מהנשיא ולדימיר פוטין, שמחזיר לו טובה על הענקת שני הבסיסים הרוסיים במערב סוריה. בינתיים, לפי דיווחים בתקשורת, המורדים התחייבו בפני הרוסים כי לא יכנסו לבסיסים – שדה התעופה בחמיימים והנמל הימי בטרטוס.

בכלל נראה שהמדיניות של המורדים עד כה מצביעה על ריסון במקומות הנכונים. כך, למשל, הכרזתם לחיילי צבא אסד כי אם יניחו את נשקם לא יאונה להם רע, הובילה לכניעה המונית בערים שונות, כולל דמשק. זה נמשך כשמנהיג המורדים אבו מוחמד אל־ג'ולאני, הורה להימנע מפגיעה במטרות שלטון בדמשק ולהותיר את ממשלת סוריה על כנה, לפחות לעת עתה

נראה שהרוסים, כמו האיראנים, נמצאים בשלב בחינת המציאות לפני חישוב מסלול מחדש. החיבוק לאסד יכול להיות בעוכריהן בעתיד. מיכאל אוליאנוב, השליח הרוסי למוסדות הבינלאומיים בווינה, כתב בחשבון הטלגרם שלו: "אסד ומשפחתו במוסקבה, רוסיה לא בוגדת בחברים כאשר הם בצרה".

השאלה היא מה יעלה בגורלו של הסכם החכירה ל־49 שנים שחתמו פוטין ואסד – האם המשטר החדש יכבד הסכמים בינלאומיים של המשטר הקודם?

השאלה היא מה יעלה בגורלו של הסכם החכירה ל־49 שנים שחתמו פוטין ואסד – האם המשטר החדש יכבד הסכמים בינלאומיים של המשטר הקודם? פוטין חגג את חתימת ההסכם הזה בהגעה לנמל האווירי בחמיימים עם מסדר צבאי מרשים של שני הצבאות.

"יש עדויות שהמורדים הגיעו עד שער הבסיס של חיל האוויר בחמיימים, ירו באוויר והסתובבו. כעת יש הסכמה שהמורדים לא נוגעים בבסיסים הרוסיים", אומרת נינו אבסדזה, לשעבר חברת כנסת ומומחית לרוסיה והקווקז. "הרוסים ידברו עם האיראנים איך תיראה המשך הפעילות של שתי המדינות בסוריה משום שאף אחד ללא מוותר על נוכחות כזו בקלות.

בתצלום זה, שחולק על ידי סוכנות המדינה הרוסית ספוטניק, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לוחץ את ידו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד במהלך פגישתם בקרמלין במוסקבה ב-24 ביולי 2024 (צילום: Valery SHARIFULIN / POOL / AFP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לוחץ את ידו של נשיא סוריה לשעבר בשאר אל־אסד, 24 ביולי 2024 (צילום: Valery SHARIFULIN / POOL / AFP)

"הרוסים אומנם מתכננים להוציא את מטוסי הקרב הנמצאים שם, אבל כנראה יחזירו אותם בהמשך.  לפי דעתי ארדואן ידבר עם פוטין משום שיש לו אינטרסים משלו בסוריה וזה קשור לכורדים. אבל כל זה נכון עד כניסת טראמפ לבית הלבן.

"להערכתי פוטין משאיר לעצמו סולם גדול ויציב לרדת מהעץ באוקראינה, כדי לקבל שם את מה שהוא רוצה. במצב הזה האמריקאים יציבו לו תנאים מה הם היו רוצים שהוא יעשה או לא יעשה במזרח התיכון, וברור שאף אחד לא רוצה את ציר הרשע הזה רוסיה–איראן, שכעת מציק לכולם".

גורם ביטחוני ישראלי בכיר אמר אתמול כי מבחינת ישראל הקשר עם הכוחות הרוסים בסוריה נותר בעינו, כלומר נמשך התיאום האווירי בין שני הצבאות

גורם ביטחוני ישראלי בכיר אמר אתמול (שני) כי מבחינת ישראל הקשר עם הכוחות הרוסים בסוריה נותר בעינו, כלומר נמשך התיאום האווירי בין שני הצבאות כדי למנוע התנגשות.

האמירה הזו מעידה כי בישראל עדיין רואים את מערכות ההגנה האוויריות הרוסיות פעילות, כל שכן עכשיו כאשר על פי דיווחים זרים ישראל מבצעת בליץ אווירי על אמצעי לחימה של הצבא הסורי כדי שאלה לא יפלו לידי המורדים.

עשן מיתמר מעל מחוז קוניטרה בסוריה במהלך הפגזות ישראליות. 9 בדצמבר 2024 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)
עשן מיתמר מעל מחוז קוניטרה בסוריה במהלך הפגזות ישראליות. 9 בדצמבר 2024 (צילום: Jalaa MAREY / AFP)

גורם ישראלי אישר אמש לזמן ישראל כי המדיניות של ישראל היא שימור חופש הפעולה של חיל האוויר מעל סוריה, ולכן ההתמקדות בימים האחרונים הייתה במערכות הגנה אווירית אבל לא רק בהן, גם מתקני ייצור טילים וסוללות של טילי קרקע־קרקע הושמדו.

מרכז המעקב הסורי, שיושב בלונדון, דיווח כי ביומיים האחרונים ישראל תקפה כמה פעמים בדיר א־זור בדרום סוריה. אפשר להניח שהמיקוד הישראלי בכל האזור שמדרום לדמשק ועד הגבול עם ירדן ועיראק לא מקרי. ישראל נזהרת מאוד מלתקוף באזור צפון־מערב סוריה, שם יש עדיין נוכחות של הצבא הסורי ששומר על המובלעת העלווית, והוא נמצא סמוך למתקנים הרוסיים.

ההערכה היא כי השהייה של כוחות צבא ישראליים מתוגברים במרחב החיץ בגולן תימשך, כל עוד לא ברור מי לוקח את המושכות בסוריה. בישראל לוקחים בחשבון שזה יכול לקחת הרבה זמן, אומר גורם ביטחוני בכיר

במקביל לבליץ האווירי שישראל לא מדברת עליו, ניכרת הבולטות התקשורתית למהלך הקרקעי בגולן ובחרמון. הכאוס בסוריה מצריך את ישראל להרחיב את מעגלי ההגנה שלה על היישובים בגולן ועל המתקנים הרגישים בחרמון, גם אם עד כה המורדים לא הפנו קנים לעבר מטרות ישראליות.

הנאום אמש של הנשיא ג'ו ביידן בעניין סוריה וההצהרה כי הוא שולח לאזור נציגים כדי לדבר עם המורדים מבטיחה צינור אפקטיבי להעברת מסרים הדדית. נוסף על כך, לא מן הנמנע שגורמים ביטחוניים ישראלים יצרו קשר עם פעילים בסוריה, בעיקר אלה שעימם היה שיתוף פעולה בין השנים 2011 ל־2018, כאשר אסד לא שלט ברמת הגולן.

כוחות צה"ל בגבול סוריה, 8 בדצמבר 2024 (צילום: פלאש90)
כוחות צה"ל בגבול סוריה, 8 בדצמבר 2024 (צילום: פלאש90)

ההערכה היא כי השהייה של כוחות צבא ישראליים מתוגברים במרחב החיץ בגולן תימשך, כל עוד לא ברור מי לוקח את המושכות בסוריה. בישראל לוקחים בחשבון שזה יכול לקחת הרבה זמן, אומר גורם ביטחוני בכיר. ישראל בעניין הזה מוצאת את עצמה באותו צד של רוסיה בתהייה האם השלטון החדש יכבד הסכמים של השלטון הקודם, או יבקש לטרוף אותם.

עוד 697 מילים
סגירה