ההשתלטות המהירה של קבוצת הג'יהאד הסונית "היאת תחריר א־שאם" (HTS) על השלטון בסוריה מעוררת דאגה לגבי גורל המיעוט הנוצרי במדינה.
לפני פרוץ מלחמת האזרחים ב־2011, מנתה הקהילה הנוצרית כ־1.5 מיליון איש, שהיוו כ־10% מאוכלוסיית סוריה. בתוך עשור, המספרים ירדו בצורה דרמטית, וב־2022 נותרו כ־300,000 נוצרים בלבד, שהם כ־2% מאוכלוסיית סוריה הנוכחית, כך לפי דוח של ארגון הסיוע לכנסייה במצוקה בארצות הברית.
בדרך כלל עשירים ומשכילים יותר מאזרחי סוריה הממוצעים, הנוצרים היגרו בהמוניהם כדי להימלט מרדיפות מצד דאעש, אך גם כדי לברוח מהמצב הכלכלי המתדרדר במדינה.
בדרך כלל עשירים ומשכילים יותר מאזרחי סוריה הממוצעים, הנוצרים היגרו בהמוניהם כדי להימלט מרדיפות מצד דאעש, אך גם כדי לברוח מהמצב הכלכלי המתדרדר במדינה
מנהיגי HTS הבטיחו שוב ושוב לסורים ולקהילה הבינלאומית כי יגנו על כל המיעוטים – הכוללים גם שיעים, עלווים, דרוזים, כורדים ואחרים – וראש הממשלה בפועל מוחמד אל־בשיר קרא למיליוני פליטים סורים בחו"ל לשוב הביתה והבטיח כי "זכויות כל העם וכל העדות בסוריה" יובטחו.
עם זאת, נותר לראות האם המדינה תהפוך שוב למקום סובלני ורב־תרבותי כפי שטוענים מנהיגיה החדשים. דאגה לגבי עתידה של הנוכחות הנוצרית בת אלפי השנים בסוריה הובעה לאחרונה על ידי "הארגון להגנת נוצרים" שממוקם בוושינגטון.
בהצהרה שפורסמה לאחר השתלטות המורדים על חלב לפני שבועיים, ציטט הארגון מקורות בחלב שסיפרו כי הנוצרים "חיים בפחד" והיו "מטרות לפשע ולהשחתה נרחבים".
בהצהרה שפורסמה לאחר השתלטות המורדים על חלב לפני שבועיים, ציטט הארגון מקורות בחלב שסיפרו כי הנוצרים "חיים בפחד" והיו "מטרות לפשע ולהשחתה נרחבים"
עם זאת, נוצרים מחלב שהתראיינו על ידי "המרכז לתקשורת שלום", ארגון ללא מטרות רווח בניו יורק, במהלך חגיגות פסטיבל ברברה הקדושה – אירוע המצוין על ידי נוצרים במזרח התיכון – אמרו כי פחדו ביומיים־שלושה הראשונים לאחר השתלטות HTS, אך כעת אינם רואים סיבה לדאגה, והכנסיות פועלות כרגיל.
במהלך 13 שנות מלחמת האזרחים, הנוצרים ברובם נותרו נאמנים למשטר אסד, שהציג את עצמו כמגן חילוני על מיעוטים דתיים.
How are the Christians of Aleppo faring as Syria's Assad regime falls to a coalition of rebel forces? On St. Barbara's Day (Dec. 4), we asked them directly.
Watch:@JusoorNews pic.twitter.com/tGgVWnMUwq
— Center for Peace Communications (@PeaceComCenter) December 8, 2024
הנוצרים לא נקטו בצעדים פעילים לתמוך במשטר, כמו הקמת מיליציות חמושות להגן עליו, כך אמר האנליסט הסורי חאזם אלג'ברה, יועץ בכיר לשעבר במשרד החוץ האמריקאי, שמנהל חברת ייעוץ לביטחון במזרח התיכון בוושינגטון.
"ברוב המקרים, הנוצרים היו מפוחדים. הם חששו מהאלמנטים האסלאמיסטיים של המרד הסורי – וזה קשה להתעלם מכך. אך הם גם חזרו על המסרים של המשטר כי כל מי שהתנגד למשטר הוא טרוריסט אסלאמיסטי", אמר אלג'ברה, יליד דמשק, לזמן ישראל. הוא ציין כי לתאר אותם כתומכי המשטר כיום, לאחר הפלת בשאר אל־אסד, יהיה "עלבון".
"ברוב המקרים, הנוצרים היו מפוחדים. הם חששו מהאלמנטים האסלאמיסטיים של המרד הסורי – וזה קשה להתעלם מכך. אך הם גם חזרו על המסרים של המשטר כי כל מי שהתנגד למשטר הוא טרוריסט אסלאמיסטי"
המורדים מחזירים רכוש נוצרי שהוחרם
כמו רוב הסורים, גם הנוצרים נראו נלהבים מנפילתה של הדיקטטורה האכזרית. בהג'ת קראקאש, נזיר פרנציסקני שמשרת ככומר הקהילה הלטינית בחלב, סיפר השבוע ל־Vatican News כי הנוצרים היו "מותשים לחלוטין מהחיים תחת משטר אסד" בשל הקשיים הכלכליים.
הכומר ציין גם כי בשנים האחרונות הראו המורדים סובלנות גוברת כלפי נוצרים ואף החזירו רכוש שהוחרם. באזור אידליב, שהיה בשליטת HTS במשך העשור האחרון, דווח כי נוצרים הורשו להמשיך לקיים את פולחן הדת.
הארכיבישוף חנא ג'לוף, הכומר האפוסטולי של חלב, סיפר ל־Vatican News כי נפגש עם מנהיג HTS, אחמד אל־שערא – המוכר יותר כאבו מוחמד אל־ג'ולאני – שקיבל ממנו "הבטחות כי הנוצרים ורכושם לא ייפגעו וכי [המורדים] ייענו לכל בקשותינו הלגיטימיות".
עם זאת, בשנת 2015, ג'ולאני אמר בראיון נבואי ל"אל־ג'זירה" כי ברגע שהקבוצה תשלוט על כל סוריה, היא תטיל את חוקי השריעה במדינה. לדבריו, נוצרים, כ"אנשי הספר", ייהנו ממעמד מועדף ויורשו לתרגל את אמונתם, אך לפי החוק האסלאמי, הם יחויבו לשלם את מס הג'יזיה – אף על פי שבאותה תקופה HTS לא הטיל מס זה באזורים שבשליטתו.
בשנת 2015, ג'ולאני אמר בראיון נבואי כי ברגע שהקבוצה תשלוט על כל סוריה, היא תטיל את חוקי השריעה במדינה. נוצרים, אמר, ייהנו ממעמד מועדף ויורשו לתרגל את אמונתם, אך הם יחויבו לשלם את מס הג'יזיה
באותו זמן, ג'ולאני אמר כי גורל שונה צפוי למיעוטים דתיים אחרים בסוריה, כמו עלווים ודרוזים, שדתותיהם התפתחו מתוך האסלאם לפני מאות שנים אך התרחקו מהאורתודוקסיה המוסלמית. שתי הקבוצות הללו, לדבריו, יידרשו "לתקן את טעויותיהן הדוקטרינריות ולאמץ את האסלאם".
בשנת 2013, שנתיים לפני הריאיון, חטף חזית א־נוסרה, סניף אל־קאעדה בסוריה שג'ולאני הנהיג באותה תקופה, 13 נזירות במהלך קרבות עם כוחות המשטר. הן שוחררו שלושה חודשים לאחר מכן לאחר שקטאר הסכימה לשלם לחוטפים 16 מיליון דולר.
כיום, נראה שג'ולאני נטש את עמדותיו הפונדמנטליסטיות. בשנת 2016 הוא התנתק מאל־קאעדה וכעת מציג את עצמו כתומך הפלורליזם והסובלנות.
בימים האחרונים, המנהיג המורד זנח את כינויו והחל להתייחס לעצמו בשמו האמיתי, אחמד אל־שערא. הוא ויתר על לבושו כלוחם אסלאמיסטי קיצוני, לבש חליפות בראיונות לתקשורת ודיבר על בניית מוסדות מדינה ועל ביזור הכוח כדי לשקף את הגיוון של סוריה.
בימים האחרונים, המנהיג המורד זנח את כינויו והחל להתייחס לעצמו בשמו האמיתי. הוא לבש חליפות בראיונות לתקשורת ודיבר על בניית מוסדות מדינה ועל ביזור הכוח כדי לשקף את הגיוון של סוריה
ישועה בעיני המתבונן
הממשלה הזמנית מונתה ביום שלישי וכוללת רק חברים מהנהגת HTS שבאידליב. היא מכונה "ממשלת ההצלה" ואין בה נציגים מפלגים חילוניים או מקבוצות דתיות שאינן מוסלמיות סוניות.
"החששות אינם ייחודיים לנוצרים. הם משותפים גם לאוכלוסייה הסונית המתונה", אמר אלג'ברה לזמן ישראל. "אם נגיע למצב של ממשל בסגנון טליבאן בסוריה, הנוצרים יהיו הראשונים שיפנו נגדם, אך בהמשך גם הסונים המתונים ייפגעו".
ניסיונה של HTS לשלוט באזור אידליב בשנים האחרונות עשוי לספק אינדיקציה להתנהגותה בעת שליטה על המדינה.
אהרון זלין, עמית בכיר במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב, אמר לאחרונה בריאיון ל-France 24 כי שלטון HTS באידליב היה "מודל שלטון סמכותני, לא גרוע כמו הטוטליטריות של משטר אסד. אבל זו לא הייתה דמוקרטיה ליברלית בשום דרך". עם זאת, הוא ציין כי הקבוצה האסלאמיסטית ככל הנראה זנחה שאיפות ל"ג'יהאד עולמי".
במאמר שפרסם לאחרונה, זלין ציין כי נוצרים באזורים הללו הוגדרו כאזרחים סוג ב', מאחר שלא היו מיוצגים בממשל המקומי, במועצת השורא הכללית, ואינטרסים שלהם טופלו על ידי "מנהל ענייני המיעוטים".
עיתונאי מ־France 24 ביקר באידליב בשנת 2023 ודיווח כי כמה מאות נוצרים שנותרו באזור הורשו לערוך מיסות, אך נאסר עליהם להציג צלבים או לצלצל בפעמוני כנסיות
העיתונאי ואסים נסר מ־France 24 ביקר באידליב בשנת 2023 ודיווח כי כמה מאות נוצרים שנותרו באזור הורשו לערוך מיסות, אך נאסר עליהם להציג צלבים או לצלצל בפעמוני כנסיות.
האנליסט הסורי אלג'ברה הביע אופטימיות שברגע ש־HTS תוכר כממשלת סוריה הבינלאומית, היא תיאלץ להתפשר ולהפגין פתיחות רבה יותר.
"באידליב, HTS לא נאלצה להתמודד עם החששות של הקהילה הבינלאומית", אמר אלג'ברה. "אבל כעת היא תצטרך תמיכה טכנית, סיוע, דלק והרבה דברים נוספים. כך שהגישה של הקהילה הבינלאומית צריכה להיות עסקית.
"HTS תצטרך לאפשר לכל קבוצה דתית לתרגל את אמונתה ללא הפרעה כדי לקבל סיוע חיצוני".
"באידליב, HTS לא נאלצה להתמודד עם החששות של הקהילה הבינלאומית. אבל כעת היא תצטרך תמיכה טכנית, סיוע, דלק והרבה דברים נוספים. כך שהגישה של הקהילה הבינלאומית צריכה להיות עסקית"
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם