כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית פועלים במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)
Nasser Ishtayeh/Flash90

במידה רבה, המבצע שיזם אבו מאזן בג'נין יקבע את עתיד הרשות הפלסטינית

ברשות הפלסטינית הבינו כי מראות הטנדרים והקלצ'ניקובים שיצאו מאידליב ונכנסו בשערי דמשק יכולים להקרין באופן מסוכן על המצב בגדה ● אבו מאזן הורה אישית על מבצע נרחב נגד כנופיות הצעירים שהשתלטו על מחנה הפליטים בג'נין, ומזה עשרה ימים נערכת שם פעולה אינטנסיבית שמעמידה את חוסנה של הרשות במבחן קיומי ● גורם ביטחוני: "הפעם אבו מאזן משחק בהכול או כלום" ● פרשנות

כבר יותר משבועיים שבמחנה הפליטים בג'נין נערכת פעולה אינטנסיבית שמלווה בירי ומטענים. אלא שהפעם מול החמושים המכנים עצמם גדודי ג'נין, ניצבים כוחות העילית של הרשות הפלסטינית שנלחמים בכנופיות הצעירים שהשתלטו על האזור בעשור האחרון.

בצד הישראלי עוקבים בדריכות אחרי הפעולה הזו, שמתנהלת כבר עשרה ימים ובהרבה מובנים היא מזכירה את הפשיטות של צה"ל: כניסה עם רכבים משוריינים, תפיסת עמדות שולטות, פריסת צלפים וסריקות מבית לבית.

"הפעם אבו מאזן משחק בהכול או כלום", אומר גורם בטחוני ישראלי. "זה לא שהוא רק בפאתי מחנה הפליטים – הוא תופס חלק מהשכונות שם. הוא כבר עשה תקדים.  עכשיו השאלה אם הוא יצליח".

"הפעם אבו מאזן משחק בהכול או כלום", אומר גורם בטחוני ישראלי. "זה לא שהוא רק בפאתי מחנה הפליטים – הוא תופס חלק מהשכונות שם. הוא כבר עשה תקדים.  עכשיו השאלה אם הוא יצליח"

האירוע הזה החל כאשר מנגנוני הבטחון הפלסטיניים ביצעו מעצר במחנה הפליטים לפני עשרה ימים. בתגובה, החמושים ירדו למתקן המשטרה בעיר וגנבו שני טנדרים של הרשות. שעות אחר כך הם כבר צולמו בסמטאות המחנה עם דגלי חמאס והג'יהאד אסלאמי.

נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) הורה אישית על המבצע הנרחב, שהלך והעמיק והעצים אחרי נפילת המשטר בסוריה. ברשות הפלסטינית הבינו כי מראות הטנדרים והקלצ'ניקובים שיצאו מאידליב ונכנסו כעבור ימים בשערי דמשק יכולים להקרין באופן מסוכן על המצב בגדה.

כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Majdi Mohammed)
כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Majdi Mohammed)

ברגע שהכוחות כיתרו את המחנה, החמושים הבינו שמשהו כאן מתנהל שונה מבחינת הרשות, וביקשו לפתוח במו"מ כדי לסגור את האירוע. ברשות דחו את ההצעה והחלו לפשוט על המחנה.

"ללא ספק, זה מבחן חשוב לאבו מאזן", אומר סא"ל (מיל.) אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית ולשעבר היועץ לענייני פלסטינים של מתאם הפעולות בשטחים. "לא הייתי הולך רחוק ומגדיר את זה אסטרטגי, אלא יוצא דופן.

"השאלה המרכזית מבחינת אבו מאזן היא לא רק הצלחת המבצע שבו הוא החל, אלא האם תהיה לו המשכיות גם באזורים אחרים בגדה, דוגמת טולכרם וטובאס" .

"ללא ספק, זה מבחן חשוב לאבו מאזן. השאלה המרכזית מבחינתו היא לא רק הצלחת המבצע שבו הוא החל, אלא האם תהיה לו המשכיות גם באזורים אחרים בגדה, דוגמת טולכרם וטובאס"

לא בכדי מחנות הפליטים הללו של צפון השומרון מוזכרים בהקשר הזה. בחלקם כבר הודיעו החמושים כי הם מתכוננים לכניסת כוחות הרשות, וזה ללא ספק מאתגר את אבו מאזן שהולך כאן על קרח דק. שלשום פרסם ברק רביד באתר "וואלה" כי חלק ממפקדי המנגנונים התנגדו לפעולה העצימה במחנה הפליטים בג'נין, וכי אבו מאזן איים לפטר אותם.

"כל המדינות באזור וארגוני הטרור מסתכלים על ג'נין", אומר הגורם הבטחוני הישראלי. "אם אבו מאזן לא מצליח לגבור על 50 חמושים בג'נין, יהיו כאלה שיגידו בואו נבצע הפיכה. זה מסוכן עכשיו".

כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)
כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)

החשש הישראלי הוא לא מקריסה של הרשות, אלא מפעולת ראווה של אחד הארגונים על ידי השתלטות על אחד מסמלי השלטון של הרשות – אירוע שיכולים להיות לו מעגלי השפעה מסוכנים מאד. לא בכדי ברשות מכנים את החמושים "שלוחים של איראן ודעאש", הכול במטרה להצדיק את הפעולה באש מול אזרחים פלסטיניים.

קשה לנתק את הפעולה הנדירה הזו מהאירועים האזוריים והנפילה המהירה של המשטר בסוריה. בהרבה מובנים יש קווי דמיון בין מצבה של הרשות הפלסטיני למשטר אסד.

קשה לנתק את הפעולה הנדירה הזו מהאירועים האזוריים והנפילה המהירה של המשטר בסוריה. בהרבה מובנים יש קווי דמיון בין מצבה של הרשות הפלסטיני למשטר אסד

מדובר בגוף ששולט כבר שלושה עשורים ללא בחירות, מסואב, מושחת, ללא לגיטימציה מקרב האוכלוסייה. מבחינת הדור הצעיר של מחנות הפליטים, הרשות הפלסטינית היא לא כתובת לגיטימית ומכאן סכנת ההקרנה מסוריה.

אלא שלצד זאת, בישראל מזהים גם חשש גדול בגדה ממראות עזה ולבנון. האווירה נעה בין שני הקטבים הללו – שנאה לרשות וחשש להתדרדרות שתוביל למבצע צבאי ישראלי.

"הדור שגדל בשטחים הוא דור שלא זוכר את חומת מגן. מבחינתו זה כמו מלחמת העולם השנייה", אומר תת אלוף (מיל.) אורן אבמן, לשעבר מח"ט ג'נין בחטיבת כפיר, ומג"ד בגולני במבצע חומת מגן.

כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית פועלים במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)
כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית פועלים במחנה הפליטים בג'נין, 16 בדצמבר 2024 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)

"נראה לי שמה שעושה עכשיו הרשות זה מעט מדי מאוחר מדי. הם איבדו את השטח במהלך השנים שלא פעלו שם. ספק גדול אם עכשיו הם יצליחו, לכן מוטב שנסמוך רק על צה"ל".

בישראל מכחישים כי מערכת הבטחון העניקה סיוע כלשהו לרשות הפלסטינית, אבל אפשר להניח ברמת סבירות גבוהה, שהמהלכים הללו תואמו מראש. על פי הפרסום של רביד ב"וואלה", האמריקאים היו בסוד הפעולה – כולל תוכניות מפורטות שהוצגו להם ודרישות להתחמשות שישראל צריכה לאשר.

בינתיים אין תגובה או אישור מהצד הישראלי לבקשות ההתחמשות, אבל די ברור עד כמה זה מורכב פוליטית עבור ראש הממשלה בנימין נתניהו. לבצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, העברת נשק לרשות הפלסטינית היא קו אדום בוהק – אף יותר משחרור כספים.

אם אכן הועברה דרישת הצטיידות דרך האמריקאים, נתניהו יהיה חייב להחליט האם הוא נענה לוושינגטון ונותן לרשות הפלסטינית את זריקת המרץ הזו במצבה השברירי, או שהוא יתעלם מכך משיקולים פוליטיים

אם אכן הועברה דרישת הצטיידות דרך האמריקאים, נתניהו יהיה חייב להחליט האם הוא נענה לוושינגטון ונותן לרשות הפלסטינית את זריקת המרץ הזו במצבה השברירי, או שהוא יתעלם מכך משיקולים פוליטיים ויסתכן בערעור נוסף של הרשות ואולי אף בקריסתה.

יש שרואים בכך תרחיש אימים, ויש הרואים בכך התגשמות חזון.

עוד 769 מילים
סגירה