העיתון הלבנוני "אל-אחבר", הידוע כקרוב מאוד לחזבאללה, פרסם אתמול (שני) ידיעה לפיה המיליציות השיעיות בעיראק החליטו להפסיק את התקיפות לעבר ישראל. על פי הידיעה, המיליציות תלו את הפסקת הפעילות בהפסקת האש שנחתמה בין ישראל לחזבאללה, ולכן היא מחייבת גם אותן.
מבחינת ישראל, ההכרזה הלא רשמית הזו היא עוד הוכחה לגלי ההדף של הפגיעה בחזבאללה ונפילת משטר אסד בסוריה. כל המרחב השיעי בוחן עכשיו את המצב החדש, ומעדיף לעשות את זה כשהוא בעמדת ריסון ולא תוך כדי מלחמה. החות'ים במקרה הזה הם יוצאי הדופן, ולא מן הנמנע שזה חלק מהמדיניות העצמאית שהם החלו לנהל לאחרונה.
לא מן הנמנע שחלק מהריסון של המיליציות השיעיות מגיע מהוראה של איראן. בימים אלה מתנהל בחדרי חדרים בטהרן תחקיר ודיון נוקב על אופן פעולתו של כוח קודס של משמרות המהפכה, והכשלון הצורב שהוא נחל בסוריה. הביקורת מופנית בעיקר לראש הכוח אסמאעיל קאאני, שגם כך ספג ביקרות קשה במהלך המלחמה.
בימים אלה מתנהל בחדרי חדרים בטהרן תחקיר ודיון נוקב על אופן פעולתו של כוח קודס של משמרות המהפכה, והכשלון הצורב שהוא נחל בסוריה. הביקורת מופנית בעיקר לראש הכוח אסמאעיל קאאני
עד כמה קשה מצבה של איראן בהקשר האזורי תעיד הפגישה שניהל נשיא איראן מסעוד פזשכיאן עם שני סגני ראש ממשלת רוסיה, ויטאלי סאבלייב ואלכסיי אוברצ'וק שהגיעו אתמול לטהרן.
סביר להניח שבימים הקרובים גם יצא הנשיא פזשכיאן לביקור במוסקבה כדי לדון ישירות עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין על הפגיעה בציר, ולנסות לבנות אסטרטגיה חדשה אל מול התחזקות הגורמים הסוניים במרחב, שמגבילים מאד את יכולת הפעולה האיראנית כפי הייתה עד כה.
בינתיים מתנהלים חילופי מסרים ארסיים בין מנהיג סוריה החדש אחמד א-שרע (הידוע בכינויו אבו-מוחמד אל-ג'ולאני) למשטר האיראני, וג'ולאני כבר הבהיר כי לאיראן אין מה לחפש בסוריה החדשה.
בינתיים מתנהלים חילופי מסרים ארסיים בין מנהיג סוריה החדש אחמד א-שרע (הידוע בכינויו אבו-מוחמד אל-ג'ולאני) למשטר האיראני, וג'ולאני כבר הבהיר כי לאיראן אין מה לחפש בסוריה החדשה
כך, למשל, מייד אחרי הפגישה שלו שלשום בדמשק עם מנהיג הדרוזים בלבנון וליד ג'ונבלאט, הוא הכריז כי "המיליציות השיעיות בסוריה הן מקור לדאגה לכולם".
אלא שמעבר להצהרות, ג'ולאני גם נוקט בצעדים שמבהירים לאיראנים כי מה שהיה הוא לא שיהיה. על פי פרסום באתר "וואלה", הסורים אסרו על תנועת מטוסים איראניים מעל שטחם בדרכם ללבנון, בכדי לא לאפשר את חימושו מחדש של חזבאללה.
על פי ההערכות האחרונות בישראל, נתיבי אספקת הנשק הקרקעיים של חזבאללה דרך סוריה נחסמו כמעט לחלוטין, ולכן המיקוד המודיעיני יהיה עכשיו בניסיונות להשתקם ולהעביר נשק דרך האוויר. הצעד הסורי של סגירת שמי המדינה הוא בהחלט סימן חיובי מבחינת ישראל, שרואה את בידוד חזבאללה כמרכיב המרכזי בהחלשתו בשנים הבאות.
שלשום פרסם "הטיימס" הבריטי (שידוע במקורות הישראלים הטובים שלו) ציטוט ממקור בכיר שמכיר את הנושא, לפיו איראן מתכוונת להפוך את נמל התעופה הראשי של ביירות למסוף עבור המטענים הצבאיים שלה. על פי המקור, יש כאן חשש שהמשך ההברחות לחזבאללה יקריס את הפסקת האש עם ישראל.
שלשום פרסם "הטיימס" הבריטי (שידוע במקורות הישראלים הטובים שלו) ציטוט ממקור בכיר שמכיר את הנושא, לפיו איראן מתכוונת להפוך את נמל התעופה הראשי של ביירות למסוף עבור המטענים הצבאיים שלה
לא מן הנמנע שיש כאן אזהרה שישראל מעבירה לממשלת לבנון דרך התקשורת הבינלאומית, כולל זריעת רמזים לגביית מחיר נוספת ממדינת לבנון. כאשר השר זאב אלקין, שאחראי על שיקום הצפון מטעם הממשלה, נשאל אתמול בריאיון לגלי צה"ל האם יש תרחיש שישראל לא תיסוג בתום שלב הביניים של הפסקת האש מדרום לבנון, התשובה שלו הייתה סתומה. אבל אלקין הבין היטב את השאלה, ובחר לענות כך:
"זה תלוי מה יקרה מבחינה ביטחונית. הרי מדינית, ישראל אוכפת ביד נחושה את ההסכם ולכן אנחנו תוקפים בלבנון. להגיד שביום מן הימים חזבאללה לא יחליט שהוא משיב על זה ולא יהיו חילופי אש? זו הזהירות שצה"ל נוקט בה לפני שהוא מחזיר את התושבים".
מה שיכול להשתמע מהדברים הללו הוא כי אם סידורי הביטחון לא יניחו את דעתה של ישראל, לא בטוח שהיא תיסוג בזמן.
על פי ההסכם, צבא לבנון אמור להתפרס בדרום ולהרחיק את חזבאללה אל מצפון לליטני. בינתיים הפריסה הזו מתעכבת ומבחינת צה"ל זה נוח – הוא ממשיך בפעילות ההריסה של תשתיות חזבאללה במרוץ נגד הזמן.
על פי ההסכם, צבא לבנון אמור להתפרס בדרום ולהרחיק את חזבאללה אל מצפון לליטני. בינתיים הפריסה הזו מתעכבת ומבחינת צה"ל זה נוח – הוא ממשיך בפעילות הריסת תשתיות חזבאללה במרוץ נגד הזמן
אבל זה יכול גם להעיד על חוסר מוטיבציה של צבא לבנון לקבל אחריות על השטח מחשש לעימות עתידי עם חזבאללה, אם וכאשר ישראל תיסוג.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם