האם תכנית יקרה ללימוד עברית בקרב ערבים תפחית את הפשיעה במגזר?

ילדי בית ספר ערבי במזרח ירושלים, 2016, אילוסטרציה (צילום: קורינה קרן, פלאש90)
קורינה קרן, פלאש90
ילדי בית ספר ערבי במזרח ירושלים, 2016, אילוסטרציה

בשבוע שעבר עלתה לכותרות ידיעה חשובה: ממשלת ישראל צפויה לאשר תכנית חדשה בין משרדית בהיקף של כ-744 מיליון שקלים, בהובלת משרד החינוך. שמה המלא: "התכנית להנגשת השפה העברית בקרב דוברי השפה הערבית – אסטרטגיה שתסייע במאבק בהתעצמות הפשיעה בחברה הערבית", כך אומר ראש הממשלה. התכנית הוגשה לאישור הממשלה וממתינה להצבעה סופית.

*  *  *

ממשלת ישראל יצאה השבוע בהברקה חדשה: תכנית שאפתנית לכאורה שמטרתה לחייב לימודי עברית בקרב ערבים ישראלים. הרציונל שעומד מאחורי התכנית הוא, לדברי רה"מ: "לסייע למאבק בהתעצמות הפשיעה בחברה הערבית".

ממשלת ישראל יצאה השבוע בהברקה חדשה: תכנית שאפתנית לכאורה לחיוב לימודי עברית בקרב ערבים ישראלים. הרציונל מאחורי התכנית, לדברי רה"מ: "לסייע למאבק בהתעצמות הפשיעה בחברה הערבית"

לשם כך יוקצבו כ-744 מיליון ש"ח  מכספי מדינה, סכום אדיר בתקופת קיצוץ בשירותים ולנוכח המיסים שבפתח למימון המלחמה (בכספים הקואליציוניים אין קיצוצים – להיפך).

מי שחי כאן ומתבונן מהצד יודע, שערבים אזרחי ישראל חשים אפליה ואי שוויון מצד הממשלה. אלה אינם גורמים חדשים אבל הם מעוררים תסכול עמוק שמושרש בלב ערבים ישראלים, גם אם רובם מסתירים זאת. רגשות קיפוח ותסכול, בעיקר בקרב צעירים, הם גורמים מסייעים להתפתחות אלימות.

האם הצעד הראשון לפתרון הבעיה נעוץ דווקא בכפייה על ערבים ישראלים ללמוד עברית כמקצוע חובה? הרי רוב מוחלט של הערבים הצעירים, כ-78% מהם, שולטים בעברית בצורה טובה מאוד, ובכל זאת האלימות לכאורה לא פוחתת.

לפי נתוני הלמ"ס כדלהלן, הכרחי לשאול מה הביא את משרד החינוך והמשרד לשוויון חברתי למסקנה, שלימוד עברית כשלעצמו בלבד יצמצם דווקא את הפשיעה הערבית בחברה הערבית בישראל.

האם אין, למשל, תמריצים אחרים לחברה הערבית, הצעירה בעיקר, שיביאו להפחתת התסכול בקרבם? ובעקבות זאת להפחתת האלימות, אשר מחולליה הם בעיקר צעירים ערבים שממילא יודעים היטב עברית?

היכן התכנית היזומה הרצינית לטיפול בסוגיה? התשובה נעוצה בתקווה של הממשלה, שידיעת השפה העברית תגביר את התערותם של הערבים בתרבות היהודית ואת שילובם בחברה – וכך תפחית את האלימות.

האם אין תמריצים אחרים לחברה הערבית, הצעירה בעיקר? כאלה שיביאו להפחתת התסכול בקרבם, ובעקבות זאת להפחתת האלימות, אשר מחולליה הם בעיקר צעירים ערבים שממילא יודעים היטב עברית?

ומה לגבי השתלבות הציבור היהודי בהבנת התרבות הערבית? האם אנו פטורים מזה? דוח של מכון ון ליר בשיתוף אוניברסיטת תל אביב, יחד עם נתוני הלמ"ס – קובעים חד משמעית כי רק "מיעוט שולי" מקרב היהודים בישראל שולט בערבית "במידה סבירה".

זאת לעומת רוב עצום, כאמור, של 78% בקרב הערבים הצעירים (בגילאי 20-44) שדוברים עברית ברמה "טובה מאוד" (נתוני הסקר החברתי שנערך בשנת 2019). גם אחוז הערבים בכל הגילאים שדוברים עברית ברמה פחותה גבוה לאין שיעור: 32% שולטים בעברית ברמה טובה מאוד, ועוד 54% שולטים ברמות בינונית, נמוכה ושאינם דוברי עברית.

אם כך הם הדברים, מדוע לא להתחיל בלימוד ערבית דווקא אצלנו בקרב היהודים תחילה? עניי עירך קודמים.

חייבים להשתחרר מהקיבעון המסוכן והעתיק לפיו רק הצד השני חייב ללמוד אותנו. המציאות מוכיחה אחרת. אין כאן ענין של ימין או שמאל. לשני המחנות היריבים בישראל עניין ללמוד ערבית.

הימנים, לשיטתם, יצטרכו ערבית כדי להבין טוב יותר את המנטליות והחשיבה כדי להיאבק בהם טוב יותר, לחזות את תחבולותיהם ובפחות אבדות לנו.

השמאלנים ישאפו להבנת השפה והתרבות הערבית כדי להתקרב, להכשיר לבבות  וליצור תקשורת בלתי אמצעית עם הערבים, במטרה להניע תהליך שלום.

חייבים להשתחרר מהקיבעון המסוכן והעתיק לפיו רק הצד השני חייב ללמוד אותנו. המציאות מוכיחה אחרת. אין כאן ענין של ימין או שמאל. לשני המחנות היריבים בישראל עניין ללמוד ערבית

אם כך, שני המחנות הפוליטיים  בישראל ייצאו מרוויחים מלימוד ערבית בקרב יהודים. אז מדוע איש במשרד החינוך לא הרים את הכפפה ולקח עד היום ברצינות את המובן מאליו הנדרש? תכנית ממשלה שתציע טיפול שורש בבעיית הקיפוח של ערבים ישראלים. או לכל הפחות, שכל תלמיד יהודי יחויב בלימודי ערבית מדוברת, יומיומית, לפחות במקביל ללימודי עברית אצל ערבים. הנה הזדמנות נוספת, חדשה, למי שבאמת חושב על טובת הציבור ועל יחסי יהודים וערבים.

אלא שבממשלה הזאת קל יותר להאמין שמדובר בעוד קומבינה פוליטית. אלא אם יוכח אחרת.

עמית עוז הוא עורך דין , פעיל למען זכויות בעלי חיים ופעיל חברתי ובוגר בית הספר לתקשורת ועתונאות "כותרת". כתב את המאמרים "על בעלי חיים, בשר ומה שביניהם" ברשת, ששולבו במערכת החינוך. לשעבר היועץ המשפטי בתנועת אומץ.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 593 מילים
סגירה