בשעה שאיראן מאותתת למערב על נכונותה לדון מחדש בתוכנית הגרעין שלה, לנוכח משבר כלכלי ואנרגטי חמור במיוחד בשנים האחרונות, היא ממשיכה לאמץ את מה שמכונה "מדיניות האסירים".
הפעם מדובר בעיתונאית האיטלקייה ססיליה סאלה, כתבת העיתון "Il Foglio" ומנהלת בלוג פוליטי, שהגיעה לאיראן במטרה להכין סדרת כתבות על המצב במדינה שנה לאחר פרוץ המלחמה האזורית.
סאלה נחתה בטהרן ב־13 בדצמבר עם ויזת עבודה לשמונה ימים, אך לפי פרסומים באיראן, היא נעצרה ב־20 בדצמבר והועברה לכלא אווין הידוע לשמצה, שבו מוחזקים מרבית האסירים הפוליטיים.
מה שעומד מאחורי המעצר הזה הוא ניסיון של המשטר בטהרן לשחרר שני אזרחים איראנים שנעצרו באירופה ובארה"ב בחשד להפרת הסנקציות האמריקאיות המחמירות על אספקת רכיבי טילים ומל"טים לאיראן
האיראנים לא מיהרו לפרסם את דבר מעצרה של סאלה, והודו בו רק ארבעה ימים לאחר מכן. העילה למעצר, כרגיל במקרים דומים באיראן, הוגדרה באופן כללי: "הפרה של חוקי הרפובליקה האסלאמית".
מה שעומד מאחורי המעצר הזה הוא ניסיון של המשטר בטהרן לשחרר שני אזרחים איראנים שנעצרו באירופה ובארה"ב בחשד להפרת הסנקציות האמריקאיות המחמירות על אספקת רכיבי טילים ומל"טים לאיראן. כמו כן, הם חשודים שהיו מעורבים, בעקיפין, במותם של חיילים אמריקאים במזרח התיכון.
מוחמד עבדיני נג'פבאדי, אזרח איראני בן 38, נעצר ב־16 בדצמבר בנמל התעופה של מילאנו לאחר שנחת מאיסטנבול. ארה"ב הוציאה נגדו צו מעצר בטענה שהחברה שבבעלותו סיפקה רכיבים למל"ט איראני שפגע ב־28 בינואר 2024 בבסיס האמריקני TOWER 22 בצפון־מזרח ירדן.
המל"ט, מתוצרת איראן, שוגר על ידי מיליציה שיעית הפועלת מעיראק. כתוצאה מהפגיעה נהרגו שלושה חיילים אמריקאים ו־47 נוספים נפצעו בדרגות פציעה שונות.
מוחמד עבדיני נג'פבאדי, אזרח איראני בן 38, נעצר ב־16 בדצמבר בנמל התעופה של מילאנו לאחר שנחת מאיסטנבול. ארה"ב הוציאה נגדו צו מעצר בטענה שהחברה שבבעלותו סיפקה רכיבים למל"ט איראני
מומחים אמריקאים שאספו את שברי המל"ט זיהו את שם החברה של עבדיני ג'פבאדי – San'at Danesh Rahpouyan Aflak (SDRA) – על רכיב הניווט של המל"ט. נוסף על החברה באיראן, עבדיני ג'פבאדי מחזיק גם בחברה בשווייץ בשם "Illumove SA", המתמחה בטכנולוגיות עיבוד תמונה – תחום המיועד, בין היתר, לראשי ביות של טילים אלקטרואופטיים.
דוגמה כואבת ליכולת הזו פגשה ישראל במלחמה בלבנון עם טילי ה"אלמאס" האיראנים, המהווים תעתיק של טילי ה"גיל" הישראלים. שני הדגמים מבוססים על ראשי ביות עם עיבוד תמונה מתקדם.
נוסף על המעצר באיטליה, נעצר בארה"ב מהאדי מוחמד סאדגי, המחזיק באזרחות כפולה – אמריקאית ואיראנית. לפי משרד המשפטים האמריקאי, שהוציא את צו המעצר נגד השניים, סאדגי חשוד כי גויס על ידי שירותי הביטחון האיראניים וסייע לעבדיני ג'פבאדי להבריח מארה"ב לטהרן רכיבים רגישים.
עבדיני נאג'אפבדי הובא בפני שופט איטלקי ב־20 בדצמבר והביע התנגדות להסגרתו לארה"ב. השופט באיטליה הוציא צו מעצר זמני כדי להשלים את ההליכים המשפטיים, וההערכה היא שהתהליך יימשך כחודשיים.
"מדיניות האסירים" היא טקטיקה ידועה של המשטר האיראני, המשמשת לשחרור פעילים של משמרות המהפכה הפועלים מחוץ לאיראן, לעיתים בכסות בדויה
איראן, שעקבה מקרוב אחר תוצאות הדיון המשפטי באיטליה, לא המתינה זמן רב – ובאותו היום נעצרה סאלה בטהרן. בשבוע האחרון הסלימה הפרשה כאשר שתי המדינות, איראן ואיטליה, זימנו כל אחת את שגריר המדינה השנייה לשיחת נזיפה, בעוד הסיפור תופס הד תקשורתי הולך וגובר.
"מדיניות האסירים" היא טקטיקה ידועה של המשטר האיראני, המשמשת לשחרור פעילים של משמרות המהפכה הפועלים מחוץ לאיראן, לעיתים בכסות בדויה.
עסקת האסירים האחרונה הייתה ביוני 2024, כאשר איראן שחררה שני אזרחים שוודים – יוהאן פלודרוס, שליח האיחוד האירופי ששהה באיראן, וסעיד עזיזי, אזרח שוודי המחזיק גם באזרחות איראנית. בתמורה, שוודיה שחררה את חאמיד נורי, שופט איראני שהואשם בביצוע פשעים נגד האנושות בשל מעורבותו בהוצאתם להורג, חלקם ללא משפט, של אלפי מתנגדי משטר בשנות ה־80.
במאי 2023 בלגיה שחררה את אסדוללה אסדי, דיפלומט איראני שהיה מעורב בניסיון חיסול של שני מתנגדי משטר איראנים בהפגנה בפריז. בתמורה, הוחזר לבלגיה אזרח בלגי שעבד עבור ארגון הומניטרי, ונעצר באיראן באשמת ריגול – מהלך שנעשה, כרגיל במקרים כאלה, לאחר מתן גזר הדין של אסדי.
בינתיים, העיתונות באיטליה סוערת לנוכח הדיווחים על תנאי מעצרה של סאלה. בעניין הזה נראה שהאיראנים לא ממצמצים ומתנהגים אליה ביד קשה מאוד
בינתיים, העיתונות באיטליה סוערת לנוכח הדיווחים על תנאי מעצרה של סאלה. בעניין הזה נראה שהאיראנים לא ממצמצים ומתנהגים אליה ביד קשה מאוד. בשיחת טלפון שקיימה עם הוריה בערב חג המולד, סיפרה סאלה כי היא נמצאת בבידוד מוחלט.
לדבריה, משקפי הראייה שלה הוחרמו, והיא כלואה בתא צר שבו היא בקושי יכולה לעמוד. התא אינו כולל מיטה או מזרן, והיא נאלצת לישון על הרצפה עם שמיכה אחת בלבד. המזון שניתן לה, לטענתה, מסתכם בעיקר בתאנים יבשות שנזרקות לעברה מעבר לסורגים.
כמו כן, חבילה שהעבירה השגרירות האיטלקית בטהרן עבור סאלה לא הגיעה אליה, למרות הבטחה מפורשת מצד השלטונות האיראניים.
הפרשה הנוכחית מעלה שוב את השאלה האם גם הפעם המערב ייכנע למדיניות האסירים של איראן, שהוכיחה עד כה יכולת להרתיע ממשלות רבות. נשיאת איטליה ג'ורג'ה מלוני, נפגשה בסוף השבוע עם הנשיא הנכנס דונלד טראמפ במועדון הגולף שלו בפלורידה, ודנה עימו בנושא.
מעבר לאזכור שהשניים שוחחו על מעצרה של סאלה ועל הדרישה האיראנית לשחרר את עבדיני ג'פבאדי, לא נמסרו פרטים נוספים על תוכן הפגישה.
ביום חמישי הקרוב צפויה מלוני להיפגש ברומא עם הנשיא ג'ו ביידן, 11 יום לפני עזיבתו את הבית הלבן, כך שספק אם יתקבלו החלטות משמעותיות מצדו בנושא.
ניכר שאיטליה נקלעה כאן לקונפליקט מדיני – כניעה לדרישות האיראניות עלולה לפגוע קשות ביחסיה עם ארה"ב. מנגד, איראן הוכיחה שהיא נחושה וקשוחה מאוד במדיניות האסירים שלה
ניכר שאיטליה נקלעה כאן לקונפליקט מדיני – כניעה לדרישות האיראניות עלולה לפגוע קשות ביחסיה עם ארה"ב, במיוחד מול הממשל הנכנס של טראמפ, על רקע המעורבות האפשרית של החשודים בהריגת חיילים אמריקאים. מנגד, איראן הוכיחה שהיא נחושה וקשוחה מאוד במדיניות האסירים שלה.
בדומה למשברים אחרים במזרח התיכון, גם במקרה הזה נראה שהצדדים ממתינים לראות מה יהיו צעדיו של הנשיא הנכנס.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם