החיכוך התורן במליאה ובשוחות הפרלמנטריות בין מפלגת השלטון, הליכוד, לבין מפלגת הנישה עוצמה יהודית, יחד עם המעבר המסתמן של ח"כ אלמוג כהן מצד לצד, משקפים דווקא את הקרבה האידיאולוגית בין שתי המפלגות.
בין הליכוד לעוצמה יהודית אין ויכוחים על עמדות או ערכים, ואף שהשר איתמר בן גביר מנסה להלביש למהומה הנוכחית תדמית עקרונית, נראה שאין הרבה קונים לסחורה.
הסיבה לכך פשוטה: רק לפני מספר שבועות הצביע בן גביר נגד הממשלה שבה הוא חבר, בטענה שלא נפתח הליך להדחת היועצת המשפטית לממשלה. משהבין שהתנגדותו הפוליטית לגלי בהרב־מיארה עשויה דווקא לבצר את מעמדה, הוא חיפש סולם אחר לטפס עליו – ומצא: ויכוח על תקציב המשטרה.
בן גביר, חובב המיקרופונים, ממשיך לטעון בכל ריאיון ובכל ציוץ כי מי שמתנגד להכפלת התקציב שלו פועל נגד פתיחת תחנות משטרה. עם זאת, תקציב נוסף ותקנים שהוקצו לא הובילו לשיפור ניכר בביטחון האישי
בן גביר דורש להוסיף לתקציב המשרד לביטחון לאומי לשנת 2025 סכום של 20 מיליארד שקל – הכפלת תקציב המשטרה. בשנת 2024 דרש בן גביר תוספת תקציב של תשעה מיליארד שקל, אך בסופו של דבר קיבל ארבעה מיליארד שקל. בסך הכול, עמד תקציב המשרד בשנת 2024 על 23 מיליארד שקל, מתוכם 17 מיליארד יועדו למשטרה.
התוספת של ארבעה מיליארד שקל נועדה לאפשר למשטרה לגייס אלפי שוטרים חדשים. עם זאת, בפועל, מרבית המגויסים הופנו למשמר הלאומי, והמשטרה לא הצליחה למלא את כל התקנים שהוקצו לה. כיום נותרו במשטרה כ־1,000 תקנים פתוחים לגיוס שוטרים.
בן גביר, חובב המיקרופונים, ממשיך לטעון בכל ריאיון ובכל ציוץ כי מי שמתנגד להכפלת התקציב שלו פועל נגד פתיחת תחנות משטרה. עם זאת, כאמור, תקציב נוסף ותקנים שהוקצו בשנה שחלפה לא הובילו להגדלה משמעותית בכוח השיטור או לשיפור ניכר בביטחון האישי של תושבי המדינה.
הדחה שנייה: כהן כבר הודח בעבר מוועדה בכנסת
היחסים האישיים בין השר בן גביר לח"כ כהן מעולם לא היו טובים, עוד מהיום הראשון של הכנסת ה־25. הרבה לפני שבנימין נתניהו נגרר להצבעה פחות מ־48 שעות לאחר ניתוח כריתת הערמונית, שררו מתחים בין השניים. חודשים ספורים לאחר השבעת הכנסת, ולפני פרוץ המלחמה, בן גביר כבר הספיק להדיח את כהן מחברותו בוועדת חוץ וביטחון.
בן גביר דרש מנתניהו להגדיל את תקציב משרד הנגב והגליל, אך כהן התנגד לסגנון האולטימטום. הוא גם הביע מחאה על הירי בדרום הארץ, פתח לשכה פרלמנטרית בשדרות ונעדר מהצבעות
הרקע להדחה היה עימות סביב הצבת אולטימטום. בן גביר דרש מנתניהו להגדיל את תקציב משרד הנגב והגליל, אך כהן התנגד לסגנון האולטימטום. הוא גם הביע מחאה על הירי בדרום הארץ, פתח לשכה פרלמנטרית בשדרות ונעדר מהצבעות. בתגובה, בן גביר הדיח אותו מהוועדה היוקרתית והכניס במקומו את ח"כ לימור סון הר־מלך.
השבוע חזרו האירועים על עצמם, בתוספת ערמונית כרותה. במקום הדחה מוועדת חוץ וביטחון, ניסה בן גביר להדיח את ח"כ אלמוג כהן מוועדת העבודה והרווחה. גם הפעם, מי ששובצה במקומו של כהן הייתה סון הר־מלך.
בן גביר ביקש להפעיל (שוב) לחץ על הליכוד באמצעות אולטימטום, במטרה להשיג תקציב נוסף למשטרה. לשם כך, הוא היה מוכן לסכן הכנסות משמעותיות לתקציב המדינה לשנת 2025. התנגדות סיעתו בוועדת העבודה והרווחה עלולה הייתה להפיל את חוק הגדלת תגמולי הביטוח הלאומי – צעד שהיה עולה למדינה כחמישה מיליארד שקל.
אבל בליכוד הגיעו חמושים בתקנון ומוכנים למאבק. יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ, טרפד את מהלכו של בן גביר בטענה לבעיות טכניות. הוא דרש שהחלפת הח"כים תתבצע בדיוק לפי התקנון: ראשית, בהודעה כתובה מאת יו"ר סיעת עוצמה יהודית יצחק קרויזר, ושנית, בהודעה רשמית במליאה.
כהן הפך באופן רשמי לפרסונה נון גרטה במפלגה הכהניסטית. עם זאת, אין סיבה לחשוש: בליכוד צפוי כהן למצוא בית פוליטי חם, שבו ירגיש בנוח ובין חברים
עוצמה יהודית לא עמדה בלוחות הזמנים ובדיוק הדרוש, וכך נותר כהן חבר בוועדת העבודה והרווחה – לפחות לצורך ההצבעה על אותם חמישה מיליארד שקל.
במקביל, כאמצעי ענישה, אנשיו של בן גביר העיפו את כהן מקבוצות הווטסאפ והדירו אותו מישיבת הסיעה. כהן הפך באופן רשמי לפרסונה נון גרטה במפלגה הכהניסטית. עם זאת, אין סיבה לחשוש: בליכוד צפוי כהן למצוא בית פוליטי חם, שבו ירגיש בנוח ובין חברים.
הדילוג של חבר הכנסת הזוטר מהמקום השלישי ברשימת עוצמה יהודית לזרועות הליכוד נראה טבעי יותר ממה שנדמה. בחודשים האחרונים, השינויים הקלים בסקרים מראים דפוס עקבי: בכל פעם שהליכוד מתחזק במספר המנדטים, עוצמה יהודית נחלשת – ולהפך. ירידה במנדטים של הליכוד מובילה לזרימת בוחרים לכיוונו של בן גביר.
לעומת זאת, הציונות הדתית בראשות בצלאל סמוטריץ' נותרת מתחת לאחוז החסימה באופן קבוע, ואילו שאר המפלגות בגוש – יהדות התורה וש"ס – יציבות לחלוטין. המשמעות ברורה: התנודות היחידות בגוש הימין הן בין הכהניסטים לליכודניקים – סוג של "שבת אחים גם יחד".
בן גביר, אם כן, הוא מעין אלטר אגו של הליכוד. חברי הכנסת שבן גביר שיבץ ברשימתו – כמו קרויזר, עמיחי אליהו, יצחק וסרלאוף, צביקה פוגל וסון הר־מלך – יכלו להשתלב בקלות בליכוד של ימינו
בן גביר, אם כן, הוא מעין אלטר אגו של הליכוד. חברי הכנסת שבן גביר שיבץ ברשימתו – כמו קרויזר, עמיחי אליהו, יצחק וסרלאוף, צביקה פוגל וסון הר־מלך – יכלו להשתלב בקלות בליכוד של ימינו. אין פערים משמעותיים בתפיסת המציאות בינם לבין חברי כנסת כמו אביחי בוארון, ניסים ואטורי, מאי גולן, חנוך מילביצקי, אריאל קלנר או עמית הלוי. למעשה, נדרשת זכוכית מגדלת כדי לאתר הבדלים ביניהם.
גם בכל הנוגע להכרזה על כהן כפורש מן הסיעה, לא צפויה להיות בעיה. החוק אומנם מגביל ח"כ פורש מהתמודדות ברשימה אחרת בבחירות הבאות, אך יש חריג: אם אותו ח"כ מתפטר מהכנסת במועד הקבוע בחוק – בעת הכרזה על בחירות – הוא יכול להצטרף לרשימה אחרת.
כל שעל כהן לעשות כדי להצטרף לליכוד הוא להתפטר בתזמון הנכון (תוך התייעצות עם עורכי דין חוקתיים), ולקבל שריון ותודה מראש הממשלה נתניהו. ייתכן שאף יזכה בתפקיד שר. אם ירצה להעמיק את הידע בנושא, יוכל לפנות לשרים עידית סילמן ועמיחי שיקלי או לח"כ לשעבר אורלי לוי.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם