נרמול הטרנספר של טראמפ עלול להזיק ליהודים

הצעת טראמפ להעברת תושבי עזה מעוררת הדים בעולם הערבי ● בעוד הימין הישראלי מקבל את הרעיון בהתלהבות, מדינות ערב מגיבות בזעם ומזהירות מפני פגיעה ביציבות האזורית ● נתניהו, שייפגש השבוע עם הנשיא האמריקאי, צפוי לנצל את השיח לחיזוק מעמדו הפוליטי, אך במקביל גוברים הקולות שמעלים לדיון את רעיון הטרנספר של היהודים ● פרשנות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מנופף בידו עם הגעתו לנמל התעופה הבין־לאומי של פאלם ביץ', פלורידה, 31 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Ben Curtis)
AP Photo/Ben Curtis
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מנופף בידו עם הגעתו לנמל התעופה הבין־לאומי של פאלם ביץ', פלורידה, 31 בינואר 2025

ביום שלישי הקרוב יעמוד ראש הממשלה בנימין נתניהו לצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ – זוגיות דיפלומטית־פוליטית המוכרת היטב לישראלים. הצמד חמד יפגינו כלפי חוץ את סימני החיבה המתבקשים, בעוד רעיותיהם, מלאניה ושרה, ישחררו לעיתונות תמונות מלוטשות של ידידות אמת. השתיים, תושבות פלורידה, דילגו השבוע מהמדינה הדרומית אל הכפור הוושינגטוני.

טראמפ נמצא בבית הלבן פחות משבועיים, ונתניהו הוא ראש המדינה הראשון שמבקר אצלו – כפי שהיה גם לפני ארבע שנים.

לקראת המפגש, יצא מהבית הלבן רעיון מדיניות חדש ומקורי: "עזה היא אתר הרס בימים אלה", אמר הנשיא לפני כמה ימים, כשהוא משתמש בז'רגון נדל"ני. אז למה לא לעשות לעזתים רילוקיישן? "הם יוכלו לחיות ללא הפרעה, הפיכה ואלימות… להעביר אותם לאזור בטוח, טוב ונוח יותר", הציע הנשיא.

אתמול הודיעו שרי החוץ של מצרים, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, הרשות הפלסטינית ונציג הליגה הערבית, במהלך פגישתם בקהיר, כי אין על מה לדבר

בעיני רוחו, מדובר בפיסת נדל"ן משובחת לחוף הים התיכון, עם מזג אוויר משגע ואפשרות – למה לא – להקים מגרשי גולף, בריכות שחייה ומועדוני נופש לתיירים.

למה לא באמת? היתממו בכירים בליכוד. אמרנו לכם מזמן שזה רעיון מעולה. ההצעה גם נגעה ללבם של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושל ח"כ איתמר בן גביר. רעיונות הטרנספר – או כפי שהם מכונים כיום בשפה המכובסת "עידוד הגירה מרצון מעזה" – עומדים במרכז הפנטזיות המדיניות של אבות הכהניזם, כמו גם במשנתו של רחבעם (גנדי) זאבי ז"ל, במסגרת מפלגת מולדת.

פלסטינים חוזרים לבתיהם בצפון רצועת עזה, יום שני, 27 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)
פלסטינים חוזרים לביתם בצפון רצועת עזה, יום שני, 27 בינואר 2025 (צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)

אולם אתמול הודיעו שרי החוץ של מצרים, ירדן, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, הרשות הפלסטינית ונציג הליגה הערבית, במהלך פגישתם בקהיר, כי אין על מה לדבר. בהצהרתם הדגישו כי ההצעה האמריקאית "מאיימת על יציבות האזור, עלולה להרחיב את הקונפליקט ולחתור תחת הסיכויים לשלום ולדו־קיום בין העמים".

בהמשך הערב פורסם כי הנשיא טראמפ שוחח עם נשיא מצרים, עבד אל־פתאח א־סיסי, זו הפעם השנייה בתוך שבוע. בהודעה המצרית שפורסמה בתום השיחה לא הוזכר נושא הטרנספר או פתרון שתי המדינות, לכאן או לכאן. אף על פי כן, הנשיא המצרי נותר עקבי בעמדתו.

בשיחות עם זמן ישראל, גורמים מצריים הבהירו ש"אפילו עזתי אחד" לא ייכנס לשטח מצרים. יתרה מכך, לדבריהם, העברה מסיבית של תושבי עזה תיתפס כהכרזת מלחמה

בשיחות עם זמן ישראל, גורמים מצריים הבהירו ש"אפילו עזתי אחד" לא ייכנס לשטח מצרים. מאז תחילת המלחמה, מדגישים המצרים – המצויים במגעים דיפלומטיים קבועים עם ירושלים – כי פריצת ציר פילדלפי ונהירת פלסטינים מעזה לכיוון מצרים תסכן את הסכם השלום בין המדינות. יתרה מכך, לדבריהם, העברה מסיבית של תושבי עזה למצרים תיתפס כהכרזת מלחמה.

ההתנגדות הירדנית גם היא נחרצת ובלתי משתמעת לשתי פנים: לא יקום ולא יהיה. בירדן מבהירים כי המדינה לא תממש, לא לזמן קצר ולא לזמן ממושך, את פנטזיות הרילוקיישן של טראמפ והימין הישראלי.

שר החוץ של מצרים, בדר עבד אל־עאטי (במרכז), מוביל פגישה עם שרים מירדן, ערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות, כדי לדון בהצעת הטרנספר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, 1 בפברואר 2025 (צילום: Khaled DESOUKI / AFP)
שר החוץ של מצרים, בדר עבד אל־עאטי (במרכז), מוביל פגישה עם שרים מירדן, ערב הסעודית, קטאר ואיחוד האמירויות, כדי לדון בהצעת הטרנספר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, 1 בפברואר 2025 (צילום: Khaled DESOUKI / AFP)

אף על פי כן, ייתכן בהחלט כי ביום שלישי הקרוב, וגם לאחר מכן, טראמפ ימשיך לנפנף ברעיון, שבעיניו ובעיני יועציו נתפס כחשיבה "מחוץ לקופסה". מדוע אם כן הוא עושה זאת? אחת ההנחות היא כי מה שמתחיל כהצהרה שמעוררת התנגדות רחבה עשוי, עם הזמן, להפוך לרעיון מקובל יותר על מדינות האזור.

במילים אחרות, טראמפ מחפש לכאורה להניע תהליך מתוך הנחה שגם אם בתחילה ישנה התנגדות, הוא יוכל לשכנע את מצרים וירדן לאורך זמן.

לפי אפשרות שלישית, נושא הטרנספר – החביב על הימין הלאומי הישראלי – הוכנס לשיח האזורי כדי לאפשר לנתניהו לנהל את מתנגדיו מימין לפרק זמן נוסף. הרעיון: להחזיק את הממשלה בחיים עוד כמה חודשים

אפשרות נוספת היא שהנשיא מעלה את הנושא כהסחת דעת. על הפרק עומדים נושאים כבדים: הפסקת המלחמה בעזה, ניסיונות – צבאיים או דיפלומטיים – לבלום את התקדמות הגרעין האיראני, וחזון הציר הסעודי–ישראלי עם מדינות ערב הסוניות. ייתכן כי טראמפ משליך גפרור קטן למדורה כדי לערבב את השיח, להציג רעיונות חלופיים, למשוך זמן ולהסיט את תשומת הלב.

לפי אפשרות שלישית, המשמשת כהסבר למהלך, נושא הטרנספר – החביב על הימין הלאומי הישראלי – הוכנס לשיח האזורי כדי לאפשר לנתניהו לנהל את מתנגדיו מימין לפרק זמן נוסף. הרעיון: להחזיק את הממשלה בחיים עוד כמה חודשים ולטפח אצל סמוטריץ' תקוות מעורפלות כדי למנוע ממנו לפרוש.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, 31 בדצמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' במליאת הכנסת, 31 בדצמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

לפי תיאוריה זו, מדיניות הדחיינות של נתניהו היא חלק מרכזי מהאסטרטגיה. היעד כעת הוא למשוך זמן עד סוף מרץ, להעביר את תקציב 2025, ואז – השמיים הם הגבול. אם יצליח בכך, נתניהו יבטיח לעצמו ממשלה לפחות עד סוף מרץ 2026, ובשלב הזה, אף אחד כבר לא יזכור את הרעיונות הללו.

הבעיה היא ששיח הטרנספר טומן בחובו גם פוטנציאל נזק משמעותי. מצרים וירדן, שכבר הבהירו את התנגדותן, רואות בכך איום ממשי על יציבותן. המשך קידום הרעיון עלול לדחוק אותן לפעולות נגד ישראל או לעורר הפגנות פנימיות שיסכנו את המשטרים.

במקביל, במדינות אחרות במזרח התיכון עולים קולות תגובה הקוראים ל"טרנספר" של היהודים. אם ניתן להעביר עמים שלמים, הם שואלים, מדוע שלא יארזו היהודים את חפציהם ויעברו לאמריקה – או אולי לגרינלנד?

במקביל, במדינות אחרות במזרח התיכון עולים קולות תגובה הקוראים ל"טרנספר" של היהודים. אם ניתן להעביר עמים שלמים, הם שואלים, מדוע שלא יארזו היהודים את חפציהם ויעברו לאמריקה – או אולי לגרינלנד?

שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י אף הציע בעבר לטראמפ: "אולי תעביר את הישראלים לגרינלנד?" אמירתו נתפסה כסרקסטית, אך ככל שהשיח על העברת הפלסטינים יתקדם, כך יתחזקו גם הקולות הקוראים להזיז את הישראלים.

מפגינים מתאספים בצד המצרי של מעבר רפיח במחאה על רעיון הטרנספר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, 31 בינואר 2025 (צילום: Kerolos Salah / AFP)
מפגינים מתאספים בצד המצרי של מעבר רפיח במחאה על רעיון הטרנספר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, 31 בינואר 2025 (צילום: Kerolos Salah / AFP)

כך או כך, בימין הישראלי מקבלים בשמחה את רעיונותיו של הנשיא טראמפ. שם מאמינים כי עצם העובדה שהקונספט מגיע מהבית הלבן מחזירה את סוגיית העברת הפלסטינים לשיח הלגיטימי – וכעת ניתן להתחיל לדון בפרטים.

עוד 826 מילים
סגירה