מלחמת "חרבות ברזל" העצימה אתגרים רבים, אך פגעה במיוחד באוכלוסיות מוחלשות, שגם קודם לכן התמודדו עם קשיים לא מעטים.
חניכי פנימיות הרווחה הם בין הנפגעים הקשים ביותר של המלחמה הממושכת – ילדים ונוער במצבי סיכון מורכבים, רבים מהם ללא עורף משפחתי, המתמודדים עם קשיים רגשיים, חברתיים, לימודיים והתנהגותיים.
חניכי פנימיות הרווחה הם בין הנפגעים הקשים ביותר – ילדים ונוער במצבי סיכון מורכבים, רבים מהם ללא עורף משפחתי, המתמודדים עם קשיים רגשיים, חברתיים, לימודיים והתנהגותיים
חשבו על ילד שאין לו בית בטוח דיו, או שפנימייה היא המקום הבטוח ביותר עבורו. אותו ילד, בנוסף לקשיים היומיומיים בעתות שגרה, נאלץ להתמודד עם חרדה ממתקפת טילים, מאזעקות, מעקירה מסביבתו או מאובדן של אדם קרוב. ברור שהוא זקוק למענה טיפולי ורגשי מקיף יותר מהרגיל.
בתוך המציאות המורכבת של ילדי הפנימיות, קיים קושי משמעותי נוסף – עזיבת מדריכים, שלעתים קרובות נכנסים לחייהם ויוצאים מהם במהירות. לפי נתוני משרד הרווחה, מעל 50% מהמדריכים עוזבים בשנה הראשונה לעבודתם. תופעה מדאיגה זו נובעת משחיקה נפשית ופיזית, מהיעדר אופק מקצועי משמעותי, אך גם מחמת השכר הנמוך (שנע סביב שכר המינימום), אשר אינו מעודד אנשים איכותיים להישאר.
קשה להפריז בחשיבותו של המדריך בחייו של חניך הפנימייה. המדריך מכין את הסנדוויץ', עוזר בשיעורי הבית, מסיע לחוגים, מקשיב, מכוון ותומך – דמות המבוגר המשמעותית ביותר בחייו. עזיבה של מדריך, כל שכן בפרק זמן קצר, יוצרת שבר עמוק בחיי הילד.
המדריכים הללו, שעובדים מסביב לשעון מול אוכלוסייה מורכבת, חדורים בתחושת שליחות יוצאת דופן, אך שליחות לבדה אינה מספיקה. דו"ח של משרד רואה החשבון BDO, שנערך עבור "המטה לקידום מעמד המדריכים בפנימיות הרווחה", חושף פער של 75 מיליון שקלים בין התקצוב ה"על הנייר" לעלות העסקתם בפועל.
לפי נתוני משרד הרווחה, מעל 50% מהמדריכים עוזבים בשנה הראשונה לעבודתם. תופעה מדאיגה זו נובעת משחיקה נפשית ופיזית, מהיעדר אופק מקצועי משמעותי ובשל השכר הנמוך (שנע סביב שכר המינימום)
לפי הדו"ח, התקצוב שנקבע על ידי המדינה אינו כולל שעות נוספות, הטבות כמו מגורים, ימי גיבוש והוצאות רווחה. הפער הזה מוביל לשכר נמוך, שאינו משקף את השקעתם ותרומתם של המדריכים.
בדיונים בכנסת, דרשנו תוספת של 30 מיליון שקלים לשיפור שכר המדריכים. חשוב להדגיש כי סכום זה אינו סוגר את הפער כולו, אך הוא התחלה לתיקון עוול ארוך שנים שפוגע, בראש ובראשונה, בילדי הפנימיות.
אנו זקוקים לטובים ביותר בהדרכה בפנימיות. עלינו לייצר מציאות שמתמרצת אנשים איכותיים להשתלב בתחום ולראות בו את העתיד שלהם. שדרוג תנאי השכר של המדריכים הוא צעד הכרחי, שכן המשך המצב הקיים מבריח אנשים טובים למקומות אחרים, במקום לשדה בו הם החשובים והמשמעותיים ביותר – פנימיות הרווחה.
שיפור שכר המדריכים ושינוי מהותי באופן התקצוב שלהם הם חיוניים כאוויר לנשימה עבור חניכי הפנימיות. מהלך זה יאפשר העסקת מדריכים לטווח ארוך, יקנה להם אופק מקצועי, ויבטיח שיוכלו להמשיך לדאוג לביטחונם, רווחתם ועתידם של החניכים והחניכות.
אם לא נטפל בדחיפות בשכר ובתנאי המדריכים, נמצא את עצמנו, בעתיד הלא רחוק, כשחלק מהפנימיות שקיימות היום ייסגרו והילדים הללו ימצאו עצמם ללא מסגרת, ללא תמיכה, ובמצוקות עמוקות, רחבות וקשות יותר. את ההשלכות שיהיו לכך על רווחתם ועתידם של ילדי הפנימיות בישראל, יהיה קשה לתקן.
מעבר לאחריות האישית, החברתית והערכית, גם המשמעות הכלכלית תורגש היטב, מאחר שילד הנפלט מפנימייה, הדואגת לו בכל המישורים – "עולה" למדינה הרבה מאוד כסף.
אם לא נטפל בדחיפות בשכר ובתנאי המדריכים, נמצא את עצמנו, בעתיד הלא רחוק, כשחלק מהפנימיות הקיימות ייסגרו והילדים ימצאו עצמם ללא מסגרת, ללא תמיכה, ובמצוקות עמוקות וקשות
תקציב המדינה ל-2025 מסתכם ב-756 מיליארד שקלים. 30 מיליון שקלים הם סכום זניח ביחס לכלל התקציב. מצופה ממקבלי ההחלטות להקצות את המינימום הנדרש לטובת האנשים הנפלאים ששומרים על הילדים הזקוקים ביותר להגנה. עתיד מדינת ישראל תלוי לא רק בביטחון הפיזי, אלא גם בביטחון החברתי וביכולתנו לספק מעטפת תומכת לילדים בסיכון.
אבישי פריזדה הוא יזם חברתי השואף לשילוב צעירים בעלי צרכים מיוחדים בחברה. בעל ניסיון רב בפיתוח, הקמה וניהול של שירותים חברתיים, תוך יצירת סביבה טיפולית מעצימה ומפתחת. מנכ"ל קבוצת ג.י.א (המציעה חבילת שיקום וטיפול, הכוללת פנימייה לצעירים בגילאי ההתבגרות, הוסטלים לבוגרים מגילאי 18 עד גיל 30 ובהמשך גם דיור נתמך במסגרת קהילה) ויו"ר העמותה למען ילדי פנימיות הרווחה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם