חמאס החל בהכנות לשחרור אור לוי, אלי שרעבי ואוהד בן עמי הבוקר בדיר אל-בלח במרכז רצועת עזה.
לוחות הזמנים המתוכננים הם הגעת החטופים לרחבה שהוכנה במקום בשעה עשר, והעברתם לידי הצלב האדום ב-10:30. משם יועברו לידי צה"ל וצפויים להיות בישראל בסביבות 11:00 הבוקר.
תובע בית הדין הפלילי הבינלאומי כרים קאן הוא האדם הראשון שהוטלו עליו סנקציות כלכליות ואיסור כניסה לארצות הברית, במסגרת צו שהוציא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נגד בית הדין, כך אמרו ל"רויטרס שני" מקורות המעורים בנושא ביום שישי.
קאן, אזרח בריטי, נכלל בנספח לצו נשיאותי שנחתם על ידי טראמפ יום קודם לכן – נספח שטרם פורסם – כך מסרו ל"רויטרס" בכיר בבית הדין הפלילי הבינלאומי ומקור נוסף. שניהם תודרכו על ידי גורמים בממשל האמריקאי.
הסנקציות כוללות הקפאת נכסים בארה"ב של מי שנכלל ברשימה, וכן איסור עליהם ועל בני משפחותיהם לבקר בארצות הברית.
הצו הורה לשר האוצר סקוט בסנט, בשיתוף עם שר החוץ מרקו רוביו, להגיש בתוך 60 יום דוח הכולל את שמות האנשים שיש להטיל עליהם סנקציות.
בית הדין הפלילי הבינלאומי גינה את הסנקציות ביום שישי והתחייב להמשיך לעמוד לצד אנשיו ו"להעניק צדק ותקווה למיליוני קורבנות חפים מפשע של זוועות ברחבי העולם, בכל התיקים שבטיפולו". בכירי בית הדין התכנסו בהאג ביום שישי כדי לדון בהשלכות הסנקציות.
עשרות מדינות הזהירו ביום שישי כי הסנקציות האמריקאיות עלולות "להגביר את הסיכון לחסינות מעונש בגין הפשעים החמורים ביותר ולערער את שלטון החוק הבינלאומי".
"הסנקציות יפגעו קשות בכל החקירות המתנהלות, שכן ייתכן שבית הדין ייאלץ לסגור את משרדיו בשטח", כך נמסר בהצהרה של 79 מדינות, המהוות כשני שלישים מחברות בית הדין.
"הסנקציות יפגעו קשות בכל החקירות המתנהלות, שכן ייתכן שבית הדין ייאלץ לסגור את משרדיו בשטח", מסרו 79 מדינות, המהוות כשני שלישים מחברות בית הדין
בהתאם להסכם בין האו"ם לוושינגטון, התובע קאן אמור להיות מסוגל לנסוע באופן סדיר לניו יורק כדי לעדכן את מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לתיקים שהופנו לבית הדין בהאג. "אנחנו מצפים שכל הגבלה שתוטל על אנשים תיושם בהתאם למחויבויות של מדינת המארחת לפי הסכם מטה האו"ם", אמר סגן דובר האו"ם פרחאן חאק ביום שישי.
חאן שהה בניו יורק בשבוע שעבר לצורך עדכון מועצת הביטחון בנוגע לסודן.
"משפט פלילי בינלאומי הוא מרכיב חיוני במאבק בחסינות מעונש, שהיא תופעה רווחת מדי", אמר חאק. "בית הדין הפלילי הבינלאומי הוא מרכיב חיוני זה, ועליו להיות מסוגל לפעול בעצמאות מלאה".
ראש הארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) ייפגש היום עם גורמים סורים בדמשק, כך אמרו ל"רויטרס" שלושה מקורות המעורים בביקור.
המנכ"ל, פרננדו אריאס, צפוי להיפגש עם הנשיא הזמני אחמד א-שרע ושר החוץ אסעד חסן א-שיבאני, כך אמרו שניים מהמקורות, במה שנראה כסימן לנכונות סורית לשתף פעולה עם הסוכנות לאחר שנים של יחסים מתוחים תחת הנשיא המודח בשאר אל-אסד.
כחלק מהחברות בארגון, דמשק הייתה אמורה להיות נתונה לפיקוח. אך במשך יותר מעשור נמנע מה-OPCW לחשוף את היקף תכנית הנשק הכימי האמיתית. לפי ממצאי הפקחים, המלאי המוצהר של סוריה מעולם לא שיקף במדויק את המצב בשטח.
כאשר נשאל בינואר על קשרים עם ה-OPCW בנוגע לנשק כימי שנותר בסוריה, שר ההגנה החדש של המדינה מרחף אבו קסרה אמר ל"רויטרס" כי הוא "לא מאמין" שנותרו שרידים מתכנית הנשק הכימי של סוריה. "גם אם היה משהו שנותר, הוא הופצץ על ידי הצבא הישראלי", אמר אבו קסרה, בהתייחסו לגל התקיפות של צה"ל ברחבי סוריה מייד לאחר נפילתו של אסד.
פרטי המשימה לסוריה עדיין נמצאים בגיבוש, אך מטרותיה המרכזיות הן איתור ואבטחת מצבורי נשק כימי למניעת סיכון הפצה, זיהוי האחראים לשימוש בו, ופיקוח על השמדת התחמושת שנותרה. ה-OPCW ביקש מהרשויות בסוריה לאבטח את כל האתרים הרלוונטיים ולשמור על כל המסמכים הנוגעים לעניין.
ממשלו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע אתמול כי אישר מכירת נשק לישראל בשווי של כ-7.4 מיליארד דולר, למרות בקשתם של מחוקקים דמוקרטים לעכב את העסקה עד לקבלת מידע נוסף.
משרד ההגנה האמריקאי הודיע כי משרד החוץ אישר חבילה לישראל בשווי מוערך של 6.75 מיליארד דולר, הכוללת תחמושת, ערכות הנחיה ומרעומים, כאשר בואינג היא אחת הקבלניות המרכזיות.
בנוסף, המשרד פירט עסקה נוספת בשווי מוערך של 660 מיליון דולר למכירת טילי Hellfire לישראל, שבה לוקהיד מרטין תשמש כקבלנית הראשית.
חבר בית הנבחרים גרגורי מיקס, הדמוקרט הבכיר בוועדת החוץ של בית הנבחרים, גינה את מה שכינה החלטה לחרוג מהתקדים ארוך השנים של בחינת מכירות נשק משמעותיות על ידי הקונגרס. הוא אמר כי ניהל שיחות עם הממשל בנוגע לחששותיו לגבי העסקה, אך לא קיבל תיעוד משמעותי או הסבר מניח את הדעת.
"אני ממשיך לתמוך בצרכים הצבאיים הקריטיים של ישראל כאשר היא מתמודדת עם מגוון איומים אזוריים, והייתי במגע קרוב עם הממשל בנוגע לשאלות ולחששות שונים", אמר מיקס בהצהרה.
הוא הוסיף כי ההחלטה משקפת חוסר כבוד כלפי הקונגרס כזרוע שווה בממשל: "בארצות הברית אין לנו מלכים – אנחנו דמוקרטיה המבוססת על החוקה ונשלטת על פי חוק", אמר מיקס.
זו אינה הפעם הראשונה שטראמפ עוקף את תהליך הביקורת על מכירות נשק. במהלך כהונתו הראשונה, ב-2019, הוא עורר את זעמם של דמוקרטים ורפובליקאים כשהכריז על מצב חירום לאומי כדי לעקוף התנגדויות הקשורות לזכויות אדם ולאשר מכירת נשק בשווי יותר מ-8 מיליארד דולר לערב הסעודית, איחוד האמירויות וירדן.
הנשיא דונלד טראמפ חתם על צו נשיאותי לקיצוץ הסיוע הכספי האמריקאי לדרום אפריקה, כך מסר הבית הלבן ביום שישי, כשהוא מציין את התנגדותו למדיניות הקרקעות של המדינה ולתביעתה בבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) נגד ישראל.
ארצות הברית הקצתה כמעט 440 מיליון דולר בסיוע לדרום אפריקה בשנת 2023, כך עולה מהנתונים האחרונים של הממשל האמריקאי.
וושינגטון התלוננה בין השאר על התביעה שהגישה דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי לצדק, שבה היא מאשימה את ישראל ברצח עם בשל המתקפה הצבאית בעזה, שהביאה למותם של עשרות אלפים ולמשבר הומניטרי.
הבית הלבן ציין את התביעה כדוגמה לכך שדרום אפריקה נוקטת עמדות נגד וושינגטון ובעלות בריתה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם