שלוחי איראן בשוודיה מגייסים פושעים וקטינים שיאיימו על יהודים

איומי משמרות המהפכה במדינה הנורדית זינקו מאז 7 באוקטובר, וחלקם כמעט הצליחו – כולל ניסיון פיגוע מחוץ לשגרירות ישראל בסטוקהולם ● החשש כעת הוא מפני ניסיון לפגוע במטרות "רכות" יותר ● אחת השיטות שנוקטים האיראנים היא גיוס כנופיות פשע לביצוע פיגועים - בהם קטינים - מהקהילה המוסלמית הגדולה ● גרמניה, צרפת ובריטניה דיווחו גם הן על תופעה דומה

אישה מדליקה נר מול שגרירות ישראל בסטוקהולם, שוודיה, ב-9 באוקטובר 2023, כאות תמיכה לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר (צילום: Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Jonathan NACKSTRAND / AFP
אישה מדליקה נר מול שגרירות ישראל בסטוקהולם, שוודיה, ב-9 באוקטובר 2023, כאות תמיכה לאחר מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר

הדבר הבולט הראשון לגבי אהרון ורשטנדיג היה שהוא הגיע ללא אבטחה. עבור אדם שהיה יעד למזימת רצח של משמרות המהפכה של איראן, הליכה ללא מאבטחים עשויה להיראות כמעט פזיזה. אך יושב הראש של מועצת הקהילות היהודיות בשוודיה (Judiska Centralrådet) מתייחס לאיום באדישות.

אמנם הסוכנים האיראנים שתכננו את חיסולו נעצרו והוגלו, אך המשטר האיראני ידוע בזיכרונו הארוך ובכך שאינו סולח. רבים בשוודיה כבר מפנים אצבע מאשימה כלפי טהרן בגין רצח סלואן מומיקה, מבקר האסלאם ומבעיר הקוראן, בשבוע שעבר בסודרטליה, פרבר מדרום-מערב לבירה סטוקהולם.

ולמרות שוורשטנדיג אינו נתון לפסיקת דין מוות דתית (פתווה) – כפי שהיה המקרה עם הסופר סלמאן רושדי במשך עשרות שנים עד שניסיון ההתנקשות בו במדינת ניו יורק בשנת 2022 הותיר אותו עיוור בעין אחת – היעדר האבטחה סביבו נראה לכל הפחות כהתרשלות.

כשנשאל איך זה מרגיש להיות יעד של מדינה נותנת חסות לטרור, ורשטנדיג משך בכתפיו והשיב בסרקזם קר כקרח שוודי: "זה קצת הטריד אותי כשסיפרו לי על זה". זה היה ב-2021, אך נדרשו עוד שלוש שנים עד שהעניין נחשף לציבור הרחב באמצעות פודקאסט של עיתונאי הרדיו השוודי הלאומי, דניאל אהמן.

אהרון ורשטנדיג, יו"ר מועצת הקהילות היהודיות בשוודיה, מחוץ לבית הכנסת הגדול בסטוקהולם, ינואר 2025 (צילום: בארט שוט)
אהרון ורשטנדיג, יו"ר מועצת הקהילות היהודיות בשוודיה, מחוץ לבית הכנסת הגדול בסטוקהולם, ינואר 2025 (צילום: בארט שוט)

האיום מצד איראן לא פחת מאז, כפי שמוכיח רצח מומיקה. למעשה, אירועים נוספים במהלך השנה האחרונה מצביעים על כך שמשמרות המהפכה דווקא הסלימו את פעילות הטרור שלהם במדינה הנורדית, כולל נגד יעדים יהודיים וישראליים.

אחת השיטות שבהן הם נוקטים היא גיוס כנופיות פשע – ואף קטינים – מתוך הקהילה המוסלמית הגדולה במדינה, המונה כ-800,000 איש.

האיום מצד איראן לא פחת, כפי שמוכיח רצח סלואן מומיקה. אירועים נוספים במהלך השנה האחרונה מצביעים על כך שמשמרות המהפכה הסלימו את פעילות הטרור שלהם בשוודיה, כולל נגד יעדים יהודיים וישראליים

תופעה זו אינה ייחודית לשוודיה, אלא מתרחשת בכל רחבי מערב אירופה. פעילים אופוזיציונרים מהפזורה האיראנית מהווים מטרה למשטר בטהרן, לצד מוסדות ואישים יהודיים וישראלים.

ב-2015 וב-2017, שני איראנים נרצחו על ידי עבריינים בערים ההולנדיות אלמרה והאג, וכל הראיות מצביעות על כך שהדבר בוצע בשליחות המשטר האיראני. גרמניה, צרפת ובריטניה דיווחו גם הן על תופעה דומה.

ראש ארגון הפשע הגדול במדינה מגויס על ידי איראן

בסוף מאי 2024 דיווח העיתון השוודי Dagens Nyheter כי המוסד הישראלי עדכן את שירותי הביטחון השוודיים (Säpo – Säkerhetspolisen) שמנהיג רשת הפשע הגדולה ביותר במדינה, ראווה מג'יד, עובד כעת עבור איראן.

בסוף מאי 2024 דווח כי המוסד עדכן את שירותי הביטחון השוודיים שמנהיג רשת הפשע הגדולה ביותר במדינה, ראווה מג'יד, עובד כעת עבור איראן. לפי הדיווח, רשת הפשע של מג'יד מגייסת קטינים לפיגועים

מג'יד, הידוע בכינויו "השועל הכורדי", נמלט משוודיה ב-2018 ונעצר על ידי המשטרה האיראנית ב-2023. לפי המוסד, הרפובליקה האסלאמית מעניקה לו מקלט כל עוד הוא מעמיד את חברי כנופייתו לרשות משמרות המהפכה למטרות טרור.

לפי הדיווח, רשת הפשע של מג'יד, המכונה "פוקסטרוט", מגייסת קטינים לפיגועים, משום שבשוודיה לא ניתן להעמיד לדין פלילי ילדים מתחת לגיל 15 – גיל האחריות הפלילית שם גבוה מזה של רוב מדינות מערב אירופה.

ראווה מג'יד, פושע כורדי-שוודי העומד בראש כנופיית "פוקסטרוט", שלפי ישראל עומדת מאחורי ניסיונות תקיפה נגד יעדים יהודיים וישראליים באירופה בשליחות איראן, מאי 2024 (צילום: צילום מסך)
ראווה מג'יד, פושע כורדי-שוודי העומד בראש כנופיית "פוקסטרוט", שלפי ישראל עומדת מאחורי ניסיונות תקיפה נגד יעדים יהודיים וישראליים באירופה בשליחות איראן, מאי 2024 (צילום: צילום מסך)

ניסיון ההתנקשות ב-2021 – ומעורבות ה-FBI

תוכנית החיסול של משמרות המהפכה ב-2021 כוונה לא רק נגד ורשטנדיג, אלא גם נגד שני יהודים שוודים נוספים – אחד מהם בעל אזרחות אמריקאית, מה שהוביל למעורבות ה-FBI בחקירה.

שני הסוכנים האיראנים, מאהדי רמזאני ופרשטה סאנאייפריד, נכנסו לשוודיה ב-2015 כשהתחזו לפליטים מאפגניסטן. כעבור שנתיים קיבלו מקלט מדיני רשמי. נראה כי משמרות המהפכה כיוונו את פעילותם נגד יהודים שוודים מכיוון שיעדים בולטים יותר, כמו שגרירות ישראל בסטוקהולם ועובדיה, היו מוגנים מדי.

שני הסוכנים האיראנים נכנסו לשוודיה ב-2015 כשהתחזו לפליטים מאפגניסטן. כעבור שנתיים קיבלו מקלט מדיני רשמי. ב-2021 הם נחשפו ונעצרו, אך לאחר שמונה חודשי מעצר, גורשו ללא העמדה לדין

ב-2021 הם נחשפו ונעצרו, אך לאחר שמונה חודשי מעצר, גורשו ללא העמדה לדין. "לא היה מספיק ראיות להעמדה לדין", אמר אהמן לזמן ישראל.

כדי לצמצם את הסיכון למטרות ההתנקשות, המשטרה השוודית התערבה לפני שהמזימה הגיעה לשלב הביצוע הסופי. "מעבר לכך", הוסיף אהמן, "חלק מהראיות לא יכלו לשמש בבית משפט כי מקורן היה במדינה זרה".

כשנשאל אם מדובר בישראל, השיב אהמן: "זו הייתה מדינה ידידותית, וזה לא היה ארה"ב". כשנלחץ עוד על הנקודה, חייך ואמר: "אין לנו אישור רשמי, אבל זו יכולה להיות ישראל".

מפגינים שורפים את דגל שוודיה במהלך מחאה בטהרן, איראן, בעקבות שריפת הקוראן על ידי פעיל בשוודיה, 27 בינואר 2023 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
מפגינים שורפים את דגל שוודיה במהלך מחאה בטהרן, איראן, בעקבות שריפת הקוראן על ידי פעיל בשוודיה, 27 בינואר 2023 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

הפרשה הייתה מבוכה לרשויות השוודיות

אהמן ועמיתיו גילו כי בשנת 2016 קיבלה רשות ההגירה הלאומית של שוודיה (Migrationsverket) שתי פניות אנונימיות שהזהירו כי "פואד מאלקשאהי", השם שבו השתמש רמזאני, הוא ככל הנראה סוכן מסוכן של משמרות המהפכה.

יתר על כן, הדרכונים האפגניים שבהם השתמשו שני האיראנים היו זיופים ברורים, אמר אהמן. בנוסף, ניתוח שפה שנעשה על ידי רשות ההגירה עצמה עורר ספקות לגבי זהותם האפגנית – המבטא שלהם לא התאים. ובכל זאת, השניים קיבלו מעמד פליט.

ב-2016 קיבלה רשות ההגירה של שוודיה שתי פניות אנונימיות שהזהירו כי כנראה מדובר בסוכן של משמרות המהפכה. הדרכונים האפגניים שבהם השתמשו האיראנים היו זיופים ברורים ובכל זאת הם קיבלו מעמד פליט

העיתונאי החוקר השוודי דניאל אהמן, 2014 (צילום: Bengt Oberger/ CC BY-SA 4.0)
העיתונאי החוקר השוודי דניאל אהמן, 2014 (צילום: Bengt Oberger/ CC BY-SA 4.0)

אין זה מפתיע שהרשויות השוודיות ניסו לטייח את הפרשה לאחר שיידעו את הקורבנות הפוטנציאליים. ואכן, הן הצליחו בכך – עד שאהמן וצוותו חשפו את האמת בשנה שעברה.

כמה סוכנים איראנים נוספים נכנסו לשוודיה באותן שיטות? האם ייתכן שרשות ההגירה חזרה על טעויותיה?

כאשר זמן ישראל פנה לקבלת תגובה, דובר Säpo (שירות הביטחון השוודי) אמר כי "אין ביכולתם לדבר על עניינים מבצעיים בשל חיסיון".

"סוכני משמרות המהפכה נכנסו לשוודיה בגל ההגירה ההמוני; בזמנו, היה קל מאוד להיכנס למדינה. הזמנים השתנו מאז, אבל כמובן שאי אפשר לשלול כלום", אמר אהמן.

הרשויות אינן יכולות להבטיח את ביטחונו של איש

ייתכן שהזמנים השתנו, אך לא בהכרח לטובה עבור הקהילה היהודית בשוודיה. מספר האיומים האלימים נגד יהודים וכ-20,000 הישראלים החיים במדינה זינק מאז מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר 2023.

ולא מדובר רק באיומים. בפברואר אשתקד, "עצם מסוכן" פוצץ מחוץ לשגרירות ישראל בפארק נובל, מצפון-מזרח למרכז סטוקהולם. ראש ממשלת שוודיה, אולף כריסטרסון, כינה זאת "ניסיון לפיגוע".

על פי הדיווחים, המוסד עדכן את Säpo לא רק כי מנהיג כנופיית "פוקסטרוט", ראווה מג'יד, גויס על ידי איראן, אלא שגם סגנו לשעבר ויריבו כיום, איסמעיל עבדו, העמיד את רשת הפשע שלו, "רומבו", לרשות המשטר האיראני

במאי, נעצר בן 15 בדרכו לשגרירות כשהוא נושא אקדח. באותו לילה עצרה המשטרה נער בן 14 לאחר שנורו יריות סמוך לשגרירות. אירועים אלה מחזקים את החשד שכנופיות פשע מגייסות קטינים בהנחיית משמרות המהפכה. ב-10 באוקטובר נורו יריות גם לעבר שלוחה של חברת הביטחון הישראלית Elbit בעיר גטבורג שבדרום שוודיה.

על פי הדיווחים, המוסד עדכן את Säpo לא רק כי מנהיג כנופיית "פוקסטרוט", ראווה מג'יד, גויס על ידי הרפובליקה האסלאמית, אלא שגם סגנו לשעבר ויריבו כיום, איסמעיל עבדו, העמיד את רשת הפשע שלו, "רומבו", לרשות המשטר האיראני.

מפגינים פרו-פלסטינים במחאה נגד השתתפות ישראל באירוויזיון, מאלמו, שוודיה, 11 במאי 2024 (צילום: Tobias SCHWARZ / AFP)
מפגינים פרו-פלסטינים במחאה נגד השתתפות ישראל באירוויזיון, מאלמו, שוודיה, 11 במאי 2024 (צילום: Tobias SCHWARZ / AFP)

איראן מגייסת פושעים – מרצון, לא מכפייה

אלירזה אחונדי, חבר פרלמנט שוודי יליד איספהאן שבאיראן, הביע ספק בכך שמג'יד פועל תחת כפייה של משמרות המהפכה.

"זו שותפות בהתנדבות של 100%", אמר אחונדי בריאיון לעיתון האמירתי The National. "אנחנו יודעים שמשמרות המהפכה שולטים בארגוני הסחר בסמים בתוך איראן, אז השימוש בפושעים כמו ראווה מג'יד, שמבוקש בשוודיה על עבירות סמים חמורות, הגיוני מאוד מבחינתם".

חבר פרלמנט שוודי יליד איראן: "אנחנו יודעים שמשמרות המהפכה שולטים בארגוני הסחר בסמים בתוך איראן, אז השימוש בפושעים כמו ראווה מג'יד, שמבוקש בשוודיה על עבירות סמים חמורות, הגיוני מאוד מבחינתם"

רשתות הפשע היריבות "פוקסטרוט" ו"רומבו" מנהלות מלחמת כנופיות עקובה מדם על השליטה בסחר הסמים בשוודיה.

בריאיון, אחונדי הביע חשש כי הוא עצמו עלול להפוך למטרה בשל התנגדותו למשטר בטהרן. רצח מומיקה בשבוע שעבר רק מחזק את ההבנה שהרשויות אינן מסוגלות להבטיח את ביטחונו של איש – עובדה שראש הממשלה אולף קריסטרסון כמעט והודה בה בפומבי.

ראש ממשלת שוודיה, אולף כריסטרסון במהלך מסיבת עיתונאים בלטביה, פברואר 2025 (צילום: Gints Ivuskans / AFP)
ראש ממשלת שוודיה, אולף קריסטרסון במהלך מסיבת עיתונאים בלטביה, פברואר 2025 (צילום: Gints Ivuskans / AFP)

איראן לא סיימה עם שוודיה

ככל שחולף הזמן, מתברר כי איראן לא זנחה את פעילותה בשוודיה, חרף גירוש סוכני משמרות המהפכה ב-2021. זאת במיוחד לאור ההשפלות הצבאיות שספגה הרפובליקה האסלאמית מצד ישראל במהלך השנה האחרונה – כולל חיסולו של ראש חמאס, אסמאעיל הנייה, בטהרן ביולי.

כך גם הפצצות התגובה של חיל האוויר הישראלי בעקבות המתקפה הבליסטית הכושלת של איראן, שהותירה את משמרות המהפכה כמעט חסרי הגנה אווירית; תבוסת חזבאללה בדרום לבנון; ונפילת משטר אסד בסוריה.

"בכנות, אני יותר מודאג מהקהילה שלנו. אחרי הניסיונות הכושלים לפגוע בשגרירות, הטרוריסטים עלולים לכוון למטרות רכות יותר. זה לא קרה עדיין, אבל זה משהו שאנחנו בהחלט צריכים לקחת בחשבון ולהתכונן אליו"

איראן זקוקה נואשות להישג, ופיגוע טרור מוצלח נגד מטרה יהודית באירופה עשוי להיות מוצג כהישג שכזה על ידי המשטר בטהרן. נוכח זאת, גישתו האדישה של ורשטנדיג כלפי הסיכון להתקפה כזו מפתיעה עוד יותר.

"זה אולי יישמע מוזר", אמר, "אבל אני חי במצב הזה כל כך הרבה זמן שאני מתחיל להתרגל אליו. בכנות, אני יותר מודאג מהקהילה שלנו. אחרי הניסיונות הכושלים לפגוע בשגרירות, הטרוריסטים עלולים לכוון למטרות רכות יותר. זה לא קרה עדיין, אבל זה משהו שאנחנו בהחלט צריכים לקחת בחשבון ולהתכונן אליו".

עוד 1,309 מילים
סגירה