ספק אם אפילו נשיא פרובוקטור כמו חאבייר מיליי ציפה שקריאתו ל־3.8 מיליון עוקביו ברשת X לרכוש את מטבע הקריפטו החדש "ליברה" תהפוך בתוך שעות לשערורייה פוליטית וכלכלית — שבסופה כבר נשמעת דרישה להדחתו.
"הפרויקט הפרטי הזה [מטבע הקריפטו ליברה] יוקדש לעידוד הצמיחה של הכלכלה הארגנטינאית באמצעות מימון עסקים וסטארט־אפים מקומיים. העולם רוצה להשקיע בארגנטינה" – הכריז מיילי בחשבון ה־X שלו ושלח 40 אלף משקיעים לרכוש את המטבע. בתוך דקות זינק מחיר הליברה מאפס ל־4.7 דולר, והערך הכולל שלו הגיע ל־4.5 מיליארד דולר.
אך כשהמטבע שבר שיאים, נמכרו לפתע בבת אחת מטבעות בשווי עשרות מיליוני דולרים — והליברה קרס תוך דקות לכמה סנטים בלבד. עשרות אלפי המשקיעים, שנענו לקריאתו של מיילי וסברו שהם עומדים להתעשר, מצאו עצמם חסרי כל. כל הסימנים מצביעים על כך שהנשיא קידם למעשה הונאת "משיכת שטיח".
חמישה ארנקים בלבד החזיקו בכ־82% מכלל המטבעות, מה שמעיד כי קבוצה קטנה של "לווייתנים" (משקיעים גדולים) החזיקה ברוב המטבעות. "הלווייתנים" גם לא רכשו כלל מטבעות לאחר ההנפקה
הסימן הראשון לחשד היה שמטבעות הליברה נוצרו שלוש דקות בלבד לפני שמיילי פרסם את ההודעה שלו — עדות לתזמון מדויק בין שני הצדדים. נוסף על כך, חמישה ארנקים בלבד החזיקו בכ־82% מכלל המטבעות, מה שמעיד כי קבוצה קטנה של "לווייתנים" (משקיעים גדולים) החזיקה ברוב המטבעות.
בדרך כלל, בהנפקות מטבעות קריפטוגרפיים (ICO), מקובל שרק עד 30% מהמטבעות מוחזקים באופן ריכוזי, כדי למנוע הונאות וניפוח מחירים מלאכותי.
סימן נוסף להונאה היה ש"הלווייתנים" לא רכשו כלל מטבעות לאחר ההנפקה. כל שנדרש מהם היה דמות מוכרת שתיצור סביב המטבע באזז תקשורתי ותמשוך משקיעים שיקפיצו את ערכו עבורם. מיילי, בתום לב או שלא, מילא בדיוק את התפקיד הזה.
הודעתו של מיילי הביאה כ־40 אלף משקיעים לרכוש את הליברה ולהקפיץ את מחירו לשיא. ברגע זה בדיוק, "הלווייתנים" "משכו את השטיח" מתחת לרגלי המשקיעים האומללים — ומכרו את המטבעות שברשותם. כך גרפו לכיסם את כספי ההשקעה של אחרים.
מעורבותו של נשיא מכהן בקידום מטבע קריפטו מפוקפק ערערה את אמון הציבור והמשקיעים. המדד הראשי של בורסת בואנוס איירס, S&P Merval, צנח ב־5.6% ביום המסחר הראשון לאחר האירוע
לפי דיווחים, היו מי שהרוויחו יותר מארבעה מיליון דולר בתוך שעתיים בלבד. משקיע או קבוצת משקיעים אחרת גרפו, על פי הרשומות, קרוב ל־87 מיליון דולר— והכול בתוך שעות.
מעורבותו של נשיא מכהן בקידום מטבע קריפטו מפוקפק ערערה את אמון הציבור והמשקיעים. המדד הראשי של בורסת בואנוס איירס, S&P Merval, צנח ב־5.6% ביום המסחר הראשון לאחר האירוע, ושוק הקריפטו הגיב בירידות. מטבע סולנה, שעל רשתו הונפק הליברה, התרסק לשפל שלא נראה מאז אמצע דצמבר.
הפרשה הובילה לפתיחת חקירות משפטיות נגד מיילי וגורמים נוספים, בחשד להונאה ולהפרת חוקי האתיקה הציבורית. התביעות מעלות שאלות קשות לגבי מעורבותו של הנשיא בפרויקט.
בזירה הפוליטית, האופוזיציה בארגנטינה לא נותרה אדישה: קואליציית "האיחוד למען המולדת" הודיעה בשבת כי תקדם בקשה רשמית להדחתו.
מיילי, שהפך את השוק חופשי עם כמה שפחות רגולציה לדגל המרכזי של מדיניותו, קיבל כעת הדגמה כואבת לנזק שעלול להיגרם בשוק בלתי מפוקח — כזה שהוא עצמו עודד.
לנשיא ארגנטינה לקח כמעט שלושה ימים להתאושש מהסערה ולהגיב. ביום שני טען כי פעל "בתום לב", וכי לא הכיר באמת את הפרויקט לפני שקידם אותו — אף שפגש את יזמיו כבר לפני ארבעה חודשים
כך או כך, לנשיא ארגנטינה לקח כמעט שלושה ימים להתאושש מהסערה ולהגיב. ביום שני טען כי פעל "בתום לב", וכי לא הכיר באמת את הפרויקט לפני שקידם אותו — אף שפגש את יזמיו כבר לפני ארבעה חודשים. יתרה מכך, בדיקה קצרה ופשוטה הייתה מספיקה כדי להדליק נורות אדומות ולמנוע ממנו להסתבך בפרשה.
מיילי גם הציג את עצמו כקורבן של מדיניותו להותיר "דלת פתוחה" לכל אזרח ארגנטינאי. "ניגשו אליי כאילו אני לא נשיא, אבל אני צריך להוסיף מסננים. זה לא יכול להיות כל כך קל להגיע אליי. מעתה, זה יהיה עניין של בניית חומות", אמר.
מיילי טען כי נענה לבקשת יזמי מטבע הליברה "כדי לסייע לארגנטינאים הזקוקים למימון", אך לדבריו, קיבל בתמורה "סטירה". את הפוסט שפרסם ברשת X הסיר רק כעבור ארבע שעות — זמן רב לאחר שההונאה כבר יצאה לפועל.
את האשמה, במקום לקחת אחריות, הטיל על המשקיעים שאיבדו את כספם, כשהשווה את ההפסדים שלהם למשחק בקזינו.
הפרשה הזו מעלה שוב את השאלה: האם מיילי מקדם מדיניות מהפכנית וסדורה, או שמא מדובר בפירומן ששולף מהמותן, מבלי להתעמק בפרטים — ועלול לגרור את ארגנטינה לאסון?
זו אינה הפעם הראשונה שמיילי מקדם מטבע קריפטוגרפי — וגם לא הפעם הראשונה שהוא מסתבך בשערורייה בעקבות זאת
השאלה מתחדדת עוד יותר לאור העובדה שזו אינה הפעם הראשונה שמיילי מקדם מטבע קריפטוגרפי — וגם לא הפעם הראשונה שהוא מסתבך בשערורייה בעקבות זאת.
בשנת 2022, כשהיה עדיין חבר פרלמנט, הוא קידם את CoinX, פלטפורמת השקעות שהתבררה כהונאת פירמידה. מיילי עצמו הודה כי קיבל תשלום עבור הפרסום שלה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
לא הזכרת חלק נוסף בשערוריה הזו: יוצר המטבע הזה התרברב ששילם כספים לאחותו של מיליי וכי הוא למעשה שולט בנשיא.
https://www.coindesk.com/business/2025/02/18/libra-token-s-co-creator-bragged-of-sending-money-to-argentine-president-milei-s-sister