סיומו העתידי של הסכסוך באוקראינה מהווה פוטנציאל לחברות הטכנולוגיה הישראליות, אם יסתייעו במיקור חוץ של מפתחים אוקראינים כדי לצמוח בעידן שלאחר המלחמה.
* * *
לאחרונה נפגשה משלחת ארצות הברית עם משלחת רוסיה על מנת לקדם את הסכם השלום לאחר המלחמה הארוכה עם אוקראינה. לעת עתה השלום לא נראה בהישג יד, אבל הסכם כזה, אם יושג בהמשך, יתרום משמעותית לשיקומו וצמיחתו של השוק העולמי ובמיוחד האירופאי. אבל החברות הישראליות צפויות להחמיץ הזדמנות זו אם לא יהיה להן כוח עבודה זמין וגמיש כדי להשתלב בו.
הסכם שלום לאחר המלחמה באוקראינה, אם יושג, יתרום משמעותית לשיקום וצמיחת השוק העולמי ובמיוחד האירופאי. אבל החברות הישראליות צפויות להחמיץ הזדמנות זו אם לא יהיה להן כוח עבודה זמין
גיוסי העובדים בהייטק הישראלי אמנם מראים שחלה התאוששות ברבעון השני של 2024 לעומת הרבעון הראשון, אבל עדיין יש ירידה לעומת השנה הקודמת. לפי נתונים של AllJobs, במחצית הראשונה של 2024 הייתה ירידה של 9% במספר המשרות הפנויות שפרסמו חברות ההייטק. ברבעון הראשון של השנה הייתה צלילה של 13%, ואילו ברבעון השני הייתה התאוששות מסוימת, עם ירידה של 6% לעומת הרבעון המקביל ב-2023.
המשמעות היא שגם אם אירופה ואוקראינה איתה יעמדו בפני צמיחה תעשייתית – ההייטק הישראלי לא יוכל לצמוח איתן.
צמיחה כזו באירופה צפויה, כיוון שהיא תביא לסיומה של הסנקציה החמורה של הנשיא הרוסי על אוקראינה והכלכלה האירופאית. בעקבות המלחמה, רוסיה צמצמה או הפסיקה את אספקת הגז לאירופה, דבר שהוביל למשבר אנרגיה חמור, לצד סנקציות שהטילה אירופה על רוסיה.
המתיחות האנרגטית הזו הביאה לעליית מחירים ולאינפלציה, שגרמו בתורם להאטה בצמיחה. גם התעשייה האירופאית נפגעה משיבושים אלה והביאה לעלייה בעלויות היצור. התמיכה הכלכלית שסיפק האיחוד האירופי לאוקראינה, הכבידה משמעותית על התקציבים הלאומיים. לכן הפסקת המלחמה תביא להפסקת כל אלה ותעלה את הכלכלה האירופאית על מסלול של צמיחה.
לצד זאת, סיום המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, לכשיגיע, יביא לחזרתם של מפתחים רבים שעבדו עד לפני המלחמה במיקור חוץ, חזרה למקומות עבודתם.
במחצית הראשונה של 2024 הייתה ירידה של 9% במספר המשרות הפנויות שפרסמו חברות ההייטק. ברבעון הראשון של השנה הייתה צלילה של 13%, ואילו ברבעון השני נרשמה ירידה של 6% לעומת הרבעון המקביל ב-2023
בשוק עובדים מצומצם כמו שלנו, עם מצבת כוח אדם שנמצאים חודשים רבים במלחמה, הפתרון נמצא מעבר לפינה באמצעות מיקור החוץ. אין לראות במיקור החוץ איום על כוח העבודה הישראלי, או חלילה תחליף לעובדים שיצאו לשרת במילואים. העסקת עובדים במיקור חוץ רק תשלים את כוח העבודה המקומי בזמנים שבהם הביקוש עולה על ההיצע.
זה יאפשר לחברות בישראל להתמקד במשרות המתקדמות והמורכבות יותר, בעוד שעבודות רוטיניות או פשוטות יותר יבוצעו על ידי גורמים חיצוניים. זה משאיר לעובדים הישראלים הזדמנויות להתפתח ולהתקדם בתוך הארגון ומאפשר חיסכון בעלויות המשכורות ובתפעול. את הסכומים שייחסכו ניתן יהיה להסב פנימה לחברה ולהשקיע במשאבים מקומיים ובפיתוח עובדים מקומיים. בנוסף, מיקור חוץ מסייע לחברות לאמץ טכנולוגיות ופתרונות חדשים מכל העולם וכך להיות תחרותיות יותר ולהציע מוצרים ושירותים ברמה עולמית.
מספר העובדים בתחום מיקור החוץ ב-IT (טכנולוגיית מידע) באוקראינה מוערך ב-200,000 לפני המלחמה. כתוצאה מהמלחמה, חלקם עברו לעבוד מרחוק או עזבו את המדינה. תחום ה-IT באוקראינה רשם גידול שנתי של 15% בחמש השנים האחרונות לפני המלחמה. העובדים האוקראינים במיקור חוץ הם בעלי ידע טכנולוגי גבוה והם דוברי אנגלית. בנוסף, עלויות השכר של מפתחים באוקראינה נותרו נמוכות יחסית למדינות מערביות, דבר שממשיך להפוך את השוק הזה לאטרקטיבי עבור חברות טכנולוגיה.
לכן, סיומה של המלחמה, כאשר יגיע, יציב אתגר והזדמנות בפני חברות ברחבי העולם, ובמיוחד עבור השוק הישראלי. גישה פתוחה למיקור חוץ, תוך שילוב יעיל של כוח עבודה מקומי וגלובלי, יכולה להיות המפתח לצמיחה ושגשוג. מהלך זה יסייע להתמודד עם המחסור בכוח אדם מקומי, לחסוך בעלויות ולהבטיח תחרותיות בשוק העולמי.
המפתחים האוקראינים, בעלי הידע הטכנולוגי הגבוה והכישורים כדוברי אנגלית, יכולים להוות נכס יקר ערך לחברות הישראליות בשוק המצומצם. מיקור חוץ לא נועד להחליף עובדים ישראלים, אלא להשלים את כוח העבודה המקומי ולהגביר את הגמישות שיסייעו לצמיחה ולחדירה לתחומים ושווקים חדשים.
העובדים האוקראינים במיקור חוץ הם בעלי ידע טכנולוגי ודוברי אנגלית. בנוסף, עלויות השכר של מפתחים באוקראינה נותרו נמוכות יחסית למדינות מערביות, מה שהופך את השוק הזה אטרקטיבי לחברות טכנולוגיה
על החברות הישראליות ליישם גישות ניהוליות חדשניות וגמישות על מנת להתמודד עם השינויים הגלובליים ולמצוא פתרונות אפקטיביים להתמודדות עם האתגרים העתידיים. כך נוכל להבטיח שהמשק הישראלי ימשיך לצמוח ולהתפתח, תוך ניצול מיטבי של המשאבים הקיימים.
אלכסיי שלימוב הוא מייסד ומנכ"ל חברת איסטרן פיק (Eastern Peak), המתמחה בפיתוח תוכנה ומוצרים במגוון פלטפורמות מובייל ואינטרנט.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם