השיפוץ שאינו נגמר

ליד מעון ראש הממשלה בירושלים ניתן להבחין בפסולת ובחומרי בניין, אך השיפוצים במקום נראים ונשמעים רק לסירוגין ● העבודות החלו מעט לפני פרוץ המלחמה, לאחר עיכובים של שנים, הופסקו וחודשו, ובמשרד רה"מ אינם מציינים עד מתי יימשכו ומה תהיה עלותן הסופית ● עד כה אושרו לשיפוץ 37 מיליון שקל, נוסף על 16 מיליון שקל שנזרקו בשל העיכובים, ו־56 מיליון שקל שהוקצו למיגון בתיהם הפרטיים של ראשי הממשלה

שיפוצים במעון ראש הממשלה בירושלים, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)
תני גולדשטיין
שיפוצים במעון ראש הממשלה בירושלים, מרץ 2025

השיפוצים במעון ראש הממשלה ברחוב בלפור פינת סמולנסקין בירושלים נמשכים. מול המבנה ניצבת מכולה מלאה בפסולת, ועל המדרכה בסמולנסקין פזורות ערימות של חומרי בנייה. מהמעון הסגור נשמעים קולות אדם, אך ברחוב אין מנופים, פועלים, כלי עבודה כבדים או סימנים אחרים לעבודות בנייה.

המבנה, שלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהירה כי "הממשלה הקודמת הרסה אותו", עומד על תלו. מבחוץ, כמעט שלא ניכרים בו שינויים לעומת מצבו לפני שנה, פרט לכמה שינויים קלים ולכריתת העצים הגדולים בחצר.

לדברי מקור במשרד ראש הממשלה, ששוחח איתנו באופן לא פורמלי: "השיפוץ ממשיך. הוא התחיל קצת לפני המלחמה, הפסיק לכמה חודשים והתחדש בתחילת 24', עד עכשיו. עובדים, אבל לאט־לאט". חלק מתושבי האזור, בגבול בין שכונות היוקרה רחביה וטלביה, מספרים כי הבחינו בעבודות השיפוץ; אחרים לא.

"ברוב הימים לא קורה כלום, או שקורה ממש בשקט ובלי שרואים, לא יודעת. לא נראה לי שככה נראה שיפוץ גדול בבניין גדול"

"עושים שם איזה משהו", מספרת שירה (שם בדוי) תושבת רחוב בלפור, "פה ושם יש יום שמגיעים כלים כבדים, יש רעש ואבק, אנשים נכנסים ויוצאים. ברוב הימים לא קורה כלום, או שקורה ממש בשקט ובלי שרואים, לא יודעת. לא נראה לי שככה נראה שיפוץ גדול בבניין גדול".

עדה, שגרה ברחוב הסמוך, מעידה: "אני עוברת ברחוב מדי כמה ימים, ולא זוכרת מתי בפעם האחרונה, אם בכלל, ראיתי שעובדים שם". לדברי עופרית, רכזת מאהל המחאה הקבוע של מטה מאבק החטופים בשדרות עזה, סמוך למעון: "אנחנו נמצאים כאן כל יום, כל היום וכל הלילה, ולא הרגשנו בשיפוץ, אבל שמענו שיש".

מעון רה"מ בירושלים בזמן השיפוצים, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)
מעון ראש הממשלה בירושלים בזמן השיפוצים, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)

שיפוץ מעון ראש הממשלה ("בית אגיון") החל בקיץ 2023, אחרי עיכובים של שנים, שעלו עשרות מיליוני שקלים וכיכבו בדוחות מבקרי המדינה.

השיפוץ אמור לכלול את החלפת המטבח במעון, טיוח, צביעה, החלפת ארונות שהתפוררו, טיוב הצנרת ומערכת הביוב, תיקונים במערכת החשמל, החלפת המיזוג, חיזוק יסודות הבניין מרעידות אדמה, ובעיקר, שיפור המיגון, כולל התקנת מערכות תקשורת וטכנולוגיה ביטחוניות, חפירה בחצר ועוד.

במרץ אשתקד העריכו בכירים במשרד כי השיפוץ "מתקדם במהירות וצפוי להסתיים תוך שנה". ואילו בדוח מבקר המדינה מאפריל אשתקד, נכתב כי הוא "צפוי להסתיים, כנראה, בסוף 2025, לכל המוקדם"

ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תשובה עד מועד פרסום הכתבה לשאלה כמה זמן, לפי ההערכה המעודכנת, צפויים השיפוצים להימשך. בעבר פורסם כי הם תוכננו להימשך שנה. לפי דוח מבקר המדינה, בתחילה תוכנן שיפוץ מקיף שאמור היה להימשך שנתיים, אך הוא הוחלף בשיפוץ מצומצם יותר.

בנובמבר 2023 נמסר בהודעה רשמית של משרד ראש הממשלה: "המעון הוא עיי חורבות, אינו משרת את ראש הממשלה ושיפוצו יארך שנים". במרץ אשתקד העריכו בכירים במשרד כי השיפוץ "מתקדם במהירות וצפוי להסתיים תוך שנה". ואילו בדוח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, מאפריל אשתקד, נכתב כי הוא "צפוי להסתיים, כנראה, בסוף 2025, לכל המוקדם".

מעון רה"מ בירושלים בזמן השיפוץ, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)
מעון ראש הממשלה בירושלים בזמן השיפוץ, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)

תקציב של כ־37 מיליון שקל (לא כולל 16 מיליון שנזרקו)

בתוכנית לשיפוץ ולמיגון המעון נקבע כי עלותו תגיע לכ־50 מיליון שקל. מתוכם, הממשלה כבר אישרה תקציב של 37.3 מיליון שקל, כאשר כ־30 מיליון שקל נלקחו עודפי התקציב שנשארו מ־2023. עד פרסום דוח מבקר המדינה באפריל 2024 נוצלו בפועל כ־3.4 מיליון שקל מהתקציב.

הסכום אינו כולל כספים שהתבזבזו על השיפוץ עוד לפני שהחל. לפי דוח מבקר המדינה מאשתקד, ב־2018 נרכשו עבור השיפוץ מוצרים בעלות של 15.8 מיליון שקל, אך בשל העיכובים, רובם נהרסו, התקלקלו או אבדו.

עלותו המקורית של הפרויקט, לפי התוכנית מ־2018, הייתה אמורה להיות 54 מיליון, אך הסכום לא כלל את הוצאות המיגון. ב־2022, לאחר ששב"כ הגיש את תוכנית המיגון, התקציב זינק ל־123 מיליון שקל

עלותו המקורית של הפרויקט, לפי התוכנית מ־2018, הייתה אמורה להיות 54 מיליון, אך הסכום לא כלל את הוצאות המיגון. ב־2022, לאחר ששב"כ הגיש את תוכנית המיגון, התקציב זינק ל־123 מיליון שקל.

חצי שנה לאחר מכן הסכים שב"כ לקצץ בעלות המיגון, בתנאי שהעבודות יתקיימו במקביל להקמת המעון החדש המתוכנן לראש הממשלה. תקציב השיפוץ צומצם ל־50 מיליון שקל בהסכמת שב"כ, אף שהתנאי שהציב לא מולא.

שרה ובנימין נתניהו מארחים במעון בבלפור ב-2016 (צילום: Marc Israel Sellem/POOL)
שרה ובנימין נתניהו במעון בבלפור ב־2016 (צילום: מארק ישראל סלם/פול)

משרד ראש הממשלה ומבקר המדינה לא פירטו לציבור את מרכיבי התקציב וכמה יועד לכל רכיב בשיפוץ, למעט הערה בדוח המבקר שלפיה בניית מטבח חדש למעון עלתה 1.1 מיליון שקל. בלשכת ראש הממשלה לא השיבו לשאלה האם התקציב שהוקצה יספיק, או שהמשרד יבקש להגדילו ככל שהעבודות יתארכו.

ובינתיים בוזבזו עוד 56 מיליון על הבתים הפרטיים

בינתיים, ראש הממשלה ובני משפחתו (כשאלה אינם במיאמי) מתגוררים בשני הבתים הפרטיים שלהם, בשדרות עזה בירושלים ובקיסריה, וכך עשו גם שני ראשי הממשלה הקודמים, נפתלי בנט ויאיר לפיד. כדי לאפשר זאת, המדינה מיגנה את בתיהם הפרטיים, כולל את שני בתי נתניהו, בהתאם לדרישות שב"כ.

במחצית הראשונה של 2024 שילם משרד ראש הממשלה כ־1.46 מיליון שקל על הוצאות אחזקה לבתי משפחת נתניהו – כ־1.2 מיליון שקל עבור הבית בשדרות עזה וכ־242 אלף שקל עבור הווילה בקיסריה

לפי דוח המבקר מאשתקד, מיגון הבתים הפרטיים עלה כ־56 מיליון שקל, מתוכם כארבעה מיליון למיגון בית משפחת לפיד ברמת אביב, כ־25 מיליון לבית משפחת בנט ברעננה וכ־27 מיליון לבתי נתניהו.

ההוצאות נמשכו גם אחר כך: בעקבות מאבק משפטי של התנועה לחופש המידע, נאלץ משרד ראש הממשלה לפרסם כי במחצית הראשונה של 2024 שילם כ־1.46 מיליון שקל על הוצאות אחזקה לבתי משפחת נתניהו – כ־1.2 מיליון שקל עבור הבית בשדרות עזה וכ־242 אלף שקל עבור הווילה בקיסריה.

ביתו הפרטי של נפתלי בנט ברעננה בעת שהיה ראש הממשלה, מרץ 2022 (צילום: קרי קלר-לין)
ביתו הפרטי של נפתלי בנט ברעננה בעת שהיה ראש הממשלה, מרץ 2022 (צילום: קרי קלר-לין)

זאת, בזמן שבחלק מאותה תקופה התגוררו נתניהו ומשפחתו בבית נוסף – ביתו של המיליארדר סיימון פאליק ברחוב כספי בירושלים, בשל הבונקר המיוחד הקיים בו.

תוכנית השיפוץ – שבהתחלה נקראה "תוכנית אמיר" ואחר כך שונה שמה ל־"פרויקט וילה תהילה" – נולדה כמהלך זמני, בשל עיכובים בתוכנית לבניית מעון ראש הממשלה החדש.

בזמן כהונתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט, הכין האדריכל רם כרמי תוכנית לאיחוד משרד ראש הממשלה, מעון ראש הממשלה, אולמות כנסים ומשרדים ביטחוניים שונים במבנה ענק אחד בקריית הממשלה

"בית אגיון", שבו שוכן המעון הנוכחי, נבנה בשנות ה־30 של המאה הקודמת על ידי איש העסקים אדוארד אגיון. מאז 1974 הוא משמש כמעון השרד של ראשי הממשלה. המבנה עבר שני שיפוצים – בתחילת כהונתו של ראש הממשלה יצחק שמיר בשנות ה־80' ובקדנציה הראשונה של בנימין נתניהו בשנות ה־90'.

בזמן כהונתו של ראש הממשלה אהוד אולמרט, הכין האדריכל רם כרמי תוכנית לאיחוד משרד ראש הממשלה, מעון ראש הממשלה, אולמות כנסים ומשרדים ביטחוניים שונים במבנה ענק אחד בקריית הממשלה, סמוך למשרד החוץ. התוכנית, שנקראה "פרויקט אלמוג", נועדה לעלות כ־650 מיליון שקל, והקמת המבנה תוכננה להימשך כעשור.

אהוד אולמרט בבית משפט השלום בתל אביב, 12 ביוני 2022 (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
אהוד אולמרט בבית משפט השלום בתל אביב, 12 ביוני 2022 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

הממשלה אישרה את "פרויקט אלמוג" בתחילת 2009, אך עם חזרתו לתפקיד ראש הממשלה, ביטל אותו נתניהו בשל עלותו הגבוהה. מאוחר יותר חזר בו, כינס ועדה שהמליצה לאשר את הפרויקט, והוא אושר מחדש בממשלה ב־2014, הפעם בתקציב של 1.2 מיליארד שקל. העבודות יצאו לדרך ב־2015, אך ב־2018 התברר כי המבנה המתוכנן קרוב לאחד מהקווים העתידיים של הרכבת הקלה. בעקבות זאת נעצר הפרויקט, לאחר שכבר הושקעו בו כ־65 מיליון שקל.

במקום "פרויקט אלמוג" החליטה הממשלה על מיזם חדש – "פרויקט שירה" – מבנה שאמור לאחד את משרד ראש הממשלה ואת מעונו ולהיבנות בקריית הממשלה, סמוך לבנק ישראל. את המבנה צפוי לתכנן משרד האדריכלים "קימל אשכולות". לפי פרסומים, עלות הפרויקט מוערכת בכחצי מיליארד שקל.

לבסוף התקבלה דרישתו של נתניהו, אך בינתיים התקיימו ארבעה סבבי בחירות ופרצה מגפת הקורונה, והשיפוצים יצאו לדרך רק עם הקמת הממשלה החדשה בראשות בנט

בינתיים, מצב התחזוקה של המעון הקיים התדרדר, וב־2015 המליץ המטה לביטחון לאומי לשפץ אותו במקביל לבניית החדש. ב־2018 הממשלה החליטה לבצע את השיפוץ והכנסת אישרה לו תקציב. אבל ההחלטה הוקפאה, כיוון ששב"כ דרש למגן את בתיהם הפרטיים של ראשי הממשלה בזמן שהם שוהים בהם במקום במעון, ונתניהו דרש שהשיפוץ יתבצע על חשבון המדינה.

לבסוף התקבלה דרישתו של נתניהו, אך בינתיים התקיימו ארבעה סבבי בחירות ופרצה מגפת הקורונה, והשיפוצים יצאו לדרך רק עם הקמת הממשלה החדשה בראשות נפתלי בנט. בקיץ 2021 הודיעה הממשלה כי העבודות יחלו, בביצוע משרד הביטחון, ובנט נשאר להתגורר בביתו הפרטי ברעננה. אלא שהעבודות התעכבו בשנה נוספת בשל שביתת עובדי משרד הביטחון.

עשרות אלפי מפגינים נגד נתניהו בבלפור, 20 במרץ 2021 (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
עשרות אלפי מפגינים נגד נתניהו בבלפור, 20 במרץ 2021 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

עם חזרתו של נתניהו לשלטון, הממשלה הקפיאה את השיפוץ ובחנה את האפשרות לוותר עליו, כך שראש הממשלה יעבור ישירות למעונו החדש. אולם כעבור חצי שנה הוחלט בכל זאת לאשר את העבודות, והן יצאו לדרך זמן קצר לפני פרוץ המלחמה.

יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, כתב באחד מטוריו בעקבות פרסום דוח המבקר: "הנתונים על עלויות שיפוץ הבתים (הפרטיים של ראשי הממשלה)  נשמעים כה מופרכים שמתגנב ללב חשד שמהלך העניינים הכושל הזה אינו מקרי […] שנגרם לא בשוגג, אלא בכוונת מכוון.

"חברות פרטיות עלומות קיבלו מיליוני שקלים מקופת הציבור. זה החומר שממנו עשויות פרשיות שחיתות. ממצאי המבקר מהווים תשתית ראייתית שאמורה להספיק לפתיחת חקירה פלילית"

"אם מחפשים אינטרס – ההשקעות הבלתי נתפסות בסך עשרות מיליוני שקלים בבתיהם הפרטיים של ראשי הממשלה, מספקות אותו […] יקרים ככל שיהיו הבתים המדוברים – עשרות המיליונים שנשפכו עליהם מקופת המדינה אינם עומדים בפרופורציה לשום סכום סביר.

"על תא שירותים נייד, למשל, שולמו 103 אלף שקל בחודש; על גנרטורים שולמו 390 אלף בחודש, ולכל גנרטור – הותקנו במעון (של בנט) ברעננה אמצעי מיגון קבועים בעלות 14.5 מיליון. לא פחות מ־10.4 מיליון הושקעו במיגון חלונות מרפסת הדירה (הפרטית) של נתניהו בשדרות עזה.

שלט בהפגנה בבלפור (צילום: ערן עציון)
שלט בהפגנה בבלפור (צילום: ערן עציון)

"9.5 מיליון שקל הוצאו על אמצעי אבטחה זמניים. חלקם נשכרו לפי תעריף שעתי, כך שעלותם גבוהה באלפי אחוזים ממה שהיה משולם לו היו נשכרים לתקופות ממושכות. חברות פרטיות עלומות קיבלו מיליוני שקלים מקופת הציבור. זה החומר שממנו עשויות פרשיות שחיתות. ממצאי המבקר מהווים תשתית ראייתית שאמורה להספיק לפתיחת חקירה פלילית".

השיפוץ נמשך? התושבים חופשיים

בינתיים, תושבי רחוב בלפור והרחובות הסמוכים דווקא מרוצים מהתארכות השיפוץ. לאחר רצח ראש הממשלה יצחק רבין, הקים שב"כ גדרות אבטחה סביב המעון, שחסמו את המעבר בין הרחובות סמולנסקין, בלפור ועזה.

במהלך כהונתו של נתניהו, הורחב השטח המגודר, עד שכלל גם כשליש מרחוב בלפור. תושבי הבתים והמשרדים באזור ואורחיהם נאלצו לעבור בידוק ביטחוני בדרכם לביתם.

"מתבצעת השתלטות לא חוקית של המעון על המרחב מסביבו, עם שערים, ביתנים, מחסומים, וילונות ומתקנים החוסמים את התנועה עד מניעתה המוחלטת. מדובר בפגיעה בוטה וגסה בחופש של הדיירים"

ב־2013 הורחבו הגדרות כך שכללו גם את וילה שוקן ברחוב סמולנסקין. הכניסה לווילה – מבנה היסטורי ריק בבעלות פרטית שיועד לבנייה – נחסמה, ומשרד ראש הממשלה סיפח אותה והשתמש בה לצרכיו. נוסף על כך, בשנת 2017 נבנתה מעל רחוב סמולנסקין סככה ענקית ללא היתר.

מהלכים אלו, שנומקו בצרכים ביטחוניים, עוררו את זעמם של התושבים. באחת ההתנגדויות שהוגשו נגד הקמת הסככה נכתב: "מתבצעת השתלטות לא חוקית של המעון על המרחב מסביבו, עם שערים, ביתנים, מחסומים, וילונות ומתקנים החוסמים את התנועה עד מניעתה המוחלטת. מדובר בפגיעה בוטה וגסה בחופש של הדיירים וכל מי שקשור אליהם".

מעון ראש הממשלה בירושלים בזמן השיפוצים, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)
מעון ראש הממשלה בירושלים בזמן השיפוצים, מרץ 2025 (צילום: תני גולדשטיין)

אבל מאז תחילת השיפוץ, המחסומים הוסרו והתנועה החופשית חזרה. "הוא (נתניהו) מגיע למעון רק פה ושם, ואז מחזירים את המחסומים והבידוק בכניסה", מספרת שירה. "אז מבחינתנו, שהשיפוץ יימשך גם 400 שנה. לא מתגעגעים".

ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

עוד 1,629 מילים
סגירה