המניה של טסלה צנחה כמעט במחצית בשלושת החודשים האחרונים, אולם המשקיעים עדיין מתווכחים האם יצרנית הרכב החשמלי של אילון מאסק נותרה במחיר מנופח.
שווי השוק של החברה ירד ב-45% מאז שהגיע לשיא של 1.5 טריליון דולר ב-17 בדצמבר, ומחק את רוב הרווחים שהמניה השיגה לאחר שהמנכ"ל מאסק סייע לממן את ניצחונו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בבחירות.
ובכל זאת, המניה של טסלה ממשיכה לזכות בשווי שוק גבוה בהרבה מזה של חברות הרכב והטכנולוגיה הגדולות בעולם, לפי מדדים פיננסיים סטנדרטיים. זאת משום שרוב המשקיעים והאנליסטים אימצו את הטענה של מאסק כי יצרנית הרכב היא למעשה לא חברת מכוניות, אלא חלוצה בתחום הבינה המלאכותית שעומדת בקרוב לחולל מהפכה במוניות רובוטיות וברובוטים דמויי אדם.
תחום הרכב החשמלי של טסלה אחראי כמעט לכל הכנסותיה, אך לפי סקירה של "רויטרס" על יותר מתריסר ניתוחים של בנקים וחברות השקעות, התחום מהווה פחות מרבע משווי השוק שלה
תחום הרכב החשמלי של טסלה אחראי כמעט לכל הכנסותיה, אך לפי סקירה של "רויטרס" על יותר מתריסר ניתוחים של בנקים וחברות השקעות, התחום מהווה פחות מרבע משווי השוק שלה. רוב ערכה של החברה נשען על הציפייה לרכבים אוטונומיים שטסלה עדיין לא סיפקה, למרות שמאסק הבטיח בכל שנה מאז 2016 כי מכוניות טסלה ללא נהג יגיעו לכל המאוחר בשנה שלאחר מכן.
הירידה במניה מאז דצמבר נובעת מירידה במכירות הרכב וברווחים, ממחאות על פעילותו הפוליטית של מאסק – כולל פיטורים המוניים של עובדי ממשל אמריקאים כיועץ בכיר של טראמפ – ומחששות המשקיעים שהפוליטיקה מסיחה את דעתו של האיש העשיר בעולם מטיפול בפרת המזומנים שלו.
עם זאת, שווי השוק של טסלה עדיין גבוה בכ-65 מיליארד דולר מאז הבחירות – סכום גבוה יותר מהשווי הכולל של ג'נרל מוטורס.
אתמול (שני) מניית טסלה צנחה ביותר מ-15%, ומחקה מעל 125 מיליארד דולר משווי השוק של החברה, לאחר שבנק UBS קיצץ את תחזיתו למשלוחי הרבעון הראשון של יצרנית הרכב. הירידה התרחשה במקביל לירידות נרחבות בשווקים על רקע חששות ממכסים וממיתון, כאשר מדד הנאסד"ק איבד 4% וה-S&P 500 ירד ב-2.7%.
שווי השוק הכולל של טסלה, שעמד על 845 מיליארד דולר עם סגירת המסחר ביום שישי, עדיין גבוה מזה של תשע יצרניות הרכב הגדולות הבאות יחדיו – שמכרו במשותף כ-44 מיליון מכוניות בשנה שעברה, לעומת 1.8 מיליון של טסלה.
שווי השוק של טסלה, שעמד על 845 מיליארד דולר עם סגירת המסחר ביום שישי, עדיין גבוה מזה של תשע יצרניות הרכב הגדולות הבאות יחדיו – שמכרו במשותף כ-44 מיליון מכוניות בשנה שעברה, לעומת 1.8 מיליון של טסלה
המשקיעים הימרו לאורך זמן על החזון של מאסק לגבי עתיד טסלה, יותר מאשר על רווחיה הנוכחיים. אך הפער המתרחב בין ביצועיה בעולם האמיתי לבין תחזיות האנליסטים לרווחים ממוצרים שטרם נולדו הוביל את חלקם להזהיר מפני אופוריה חסרת בסיס.
"עד מתי המניה תוכל להישאר מנותקת מהנתונים הבסיסיים?" כתב בינואר ריאן ברינקמן, אנליסט בג'יי פי מורגן, לאחר שטסלה דיווחה על רווחים חלשים ועל הירידה השנתית הראשונה אי פעם במכירות הרכב שלה.
טסלה ומאסק לא הגיבו לבקשות לתגובה. ביולי, מאסק אמר כי משקיעים שאינם מאמינים שטסלה "תפתור את סוגיית הנהיגה האוטונומית" צריכים "למכור את מניות טסלה שלהם".
מעבר למוניות רובוטיות
שיא הערך הקודם של טסלה, שעמד על יותר מ-1.2 טריליון דולר, נרשם ב-2021 בעקבות הישגים ממשיים. מכירות שיא של הדגמים פורצי הדרך Model 3 ו-Model Y הוכיחו כי מכוניות חשמליות יכולות להימכר ברווחיות בהיקפים גדולים. אז, מאסק התחייב כי טסלה תייצר מכוניות חשמליות זולות עוד יותר ותמכור 20 מיליון רכבים בשנה עד 2030 – כמעט כפול מהכמות שמוכרת כיום טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם.
מאסק התחייב כי טסלה תייצר מכוניות זולות עוד יותר ותמכור 20 מיליון רכבים בשנה עד 2030 – כמעט כפול מהכמות שמוכרת כיום טויוטה, יצרנית הרכב הגדולה בעולם. אולם בשנה שעברה, מאסק זנח את היעד
אולם בשנה שעברה, מאסק זנח את היעד של מכירות בהיקף המונה. באפריל, "רויטרס" דיווחה כי טסלה ביטלה את הפיתוח של "מודל 2" החדש והזול, שמחירו בארצות הברית היה צפוי להיות 25,000 דולר, ואשר המשקיעים ראו בו מנוע צמיחה מרכזי. מאז, מאסק מציג למשקיעים את התמקדות טסלה בתחום המוניות הרובוטיות.
המפנה הזה היה משכנע: מניית טסלה זינקה ב-71% מהשפל של אפריל אשתקד ועד הבחירות לנשיאות ארצות הברית בנובמבר, למרות שהמכירות נתקעו והרווחים ירדו.
לאחר מכן, המניה כמעט הכפילה את עצמה בשבועות שלאחר ניצחון טראמפ. מאסק הוציא יותר מ-250 מיליון דולר על תמיכה בטראמפ וכעת משמש יועצו הבכיר לצמצום כוח האדם הממשלתי ולריסון הרגולציה.
השפעתו הפוליטית של מאסק שכנעה אנליסטים אופטימיים כי טראמפ יפנה מכשולים רגולטוריים להצבת צי רחב של מוניות רובוטיות של טסלה. עם זאת, טסלה כבר פועלת תחת רגולציה מינימלית מצד רוב מדינות ארה"ב, האחראיות על רוב חוקי הרכב האוטונומי. טקסס, שבה מבטיח מאסק להשיק שירות מוניות רובוטיות בתשלום עד יוני, אף אסרה על ערים לקבוע תקנות משלהן בנושא.
"אין שום דבר שמונע ממנו לשחרר את הטכנולוגיה הזאת כבר עכשיו", אומר גורדון ג'ונסון, מנכ"ל חברת הייעוץ להשקעות GLJ Research, שממליצה למכור בחסר את מניות טסלה. לדבריו, הטכנולוגיה עדיין לא מוכנה לכביש: "אם הוא היה משיק אותה מחר, הבלוף היה נחשף. המכוניות היו מתרסקות ברחבי ארה"ב".
"אין שום דבר שמונע ממנו לשחרר את הטכנולוגיה הזאת כבר עכשיו. אבל אם הוא היה משיק אותה מחר, הבלוף היה נחשף. המכוניות היו מתרסקות ברחבי ארה"ב"
טסלה עמדה בפני תביעות וחקירות פדרליות על תאונות – כולל קטלניות – שבהן היו מעורבות מערכות הסיוע לנהג שלה, המשווקות כ"נהג אוטומטי" ו"נהיגה עצמאית מלאה". החברה מזהירה את הלקוחות כי המערכות אינן הופכות את המכוניות שלה לאוטונומיות וכי הן דורשות מהנהגים לשמור על ערנות מלאה. מאסק מצדו טוען כבר זמן רב כי הטכנולוגיה של טסלה תהיה בקרוב בטוחה יותר מנהג אנושי.
ירידה במכירות, תחרות גוברת
עסק הליבה של טסלה בתחום הרכב החשמלי נמצא בקשיים. הרכב היחיד שהשיקה טסלה מאז Model Y ב-2020 הוא הסייברטראק. לפי הערכות של Cox Automotive, טנדר המשולשים נמכר ב-38,965 יחידות בלבד בשנה שעברה – הרבה מתחת ל-250,000 יחידות שמאסק חזה בתחילה כי טסלה תייצר עד 2025.
בנוסף, טסלה קיצצה מחירים של דגמי Model 3 ו-Model Y המיושנים לנוכח האטה בביקוש לרכבים חשמליים ברחבי העולם ועליית התחרות – במיוחד בסין, שם רכבים חשמליים מתחילים עולים פחות מ-10,000 דולר.
נתונים חדשים מראים גם ירידות חדות במכירות טסלה השנה בשווקים האירופיים בעקבות החיבוק של מאסק לתנועות פוליטיות מהימין הקיצוני שם.
כעת, טסלה ניצבת בפני רוחות נגד מצד הנשיא שמאסק סייע להיבחר. טראמפ, שמבקר לעיתים קרובות רכבים חשמליים, קרא לבטל את הסובסידיות והמדיניות שהוסיפו מיליארדי דולרים לשורת הרווח של טסלה. מאסק נפנף את ההשפעה האפשרית של ביטול הסובסידיות על טסלה, וטען כי המתחרות ייפגעו יותר.
כשדיווחה טסלה על ירידה של 20% ברווח התפעולי השנתי שלה בינואר, אף אנליסט בשיחת המשקיעים לא שאל על הביצועים הפיננסיים של החברה או על הירידה במכירות הרכב החשמלי
כשדיווחה טסלה על ירידה של 20% ברווח התפעולי השנתי שלה בינואר, אף אנליסט בשיחת המשקיעים לא שאל על הביצועים הפיננסיים של החברה או על הירידה במכירות הרכב החשמלי. במקום זאת, ההתמקדות הייתה בהבטחות של מאסק להשקת שירות "הסעות אוטונומיות" באוסטין, טקסס, עד יוני, והשקה רחבה יותר של רכבים ללא נהג עד סוף השנה. מניית טסלה עלתה ב-3% למחרת.
טסלה עדיין נסחרת לפי מכפילים גבוהים מאוד, כפי שנמדד על ידי מכפיל הרווח העתידי (Forward PE Ratio), מדד שמשקיעים משתמשים בו כדי להעריך אם מניות מתומחרות באופן הוגן. מכפיל גבוה מצביע על כך שהמניה עשויה להיות יקרה מדי.
המכפיל העתידי של טסלה גבוה יותר מפי-9 מהממוצע של 25 יצרניות הרכב היקרות ביותר הבאות אחריה. הוא גבוה פי ארבעה מזה של BYD, יצרנית הרכב הסינית שעברה את טסלה בשנה שעברה והפכה למוכרת הרכב החשמלי המובילה בעולם.
בניגוד לטסלה, ל-BYD יש גם עסק משגשג של רכבים היברידיים (בנזין-חשמל), מה שמוביל את מכירותיה הכוללות ב-2024 לכ-4.2 מיליון רכבים – יותר מפי שניים מהיקף המכירות של טסלה. למרות זאת, שווי השוק של BYD קטן משישית מזה של טסלה.
מכפיל הרווח העתידי של טסלה גם גבוה פי שניים או שלושה מאלה של ענקיות טכנולוגיה כמו אנבידיה, אמזון, אלפבית (בעלת גוגל), מטא (בעלת פייסבוק), אפל ומיקרוסופט
מכפיל הרווח העתידי של טסלה גם גבוה פי שניים או שלושה מאלה של ענקיות טכנולוגיה כמו אנבידיה, אמזון, אלפבית (בעלת גוגל), מטא (בעלת פייסבוק), אפל ומיקרוסופט – שש החברות האחרות אשר יחד עם טסלה מכונות "השביעייה המופלאה" (Magnificent Seven).
מודלים אופטימיים
השוריים מתעלמים ממדדים פיננסיים סטנדרטיים להערכת הפוטנציאל של טסלה, בטענה כי מאסק הוא האדם היחיד המסוגל להוביל מהפכה בתחבורה. לטענתו של מאסק, מוניות רובוטיות ורובוטים יהפכו את טסלה ל"חברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם – בפער עצום".
בריאן מאלברי, מנהל תיקי לקוחות בחברת ההשקעות Zacks Investment Management שמחזיקה במניות טסלה, אומר כי מאסק "תמיד מצליח להוציא לפועל את הטכנולוגיה", למרות החששות ארוכי השנים בנוגע ל"אישיותו המדענית-המטורפת".
רוב מודלי האנליסטים שבחנה "רויטרס" נותרו שוריים. מודלים כאלה בדרך כלל מצדיקים את שווי השוק של טסלה על ידי חלוקתו למספר תחומים:
- עסקי הרכב שלה, כולל שירותים כמו טעינה (כיום 90% מההכנסות);
- עסק האנרגיה והאחסון שלה (10% מההכנסות);
- ושלושה תחומים עובריים: מוניות רובוטיות, רישיונות או מנויים לטכנולוגיית נהיגה עצמאית, ורובוטים דמויי אדם בשם Optimus.
שלושה מודלים שנסקרו בינואר דירגו את מכירות הרכב החשמלי כגורם משני יחסית בצמיחה הצפויה של טסלה. Truist Securities ייחסו רק 9% משווי טסלה למכירת רכבים, 21% לשירותי טכנולוגיה לנהיגה אוטונומית, 17% למוניות רובוטיות ו-34% לרובוטים.
מודל של Bank of America ייחס כ-50% משווי טסלה למוניות רובוטיות ו-28% למנויים לתוכנות נהיגה אוטונומית. Morgan Stanley ייחסו 21% למוניות רובוטיות ו-39% למנויים לטכנולוגיה אוטונומית ולשירותים אחרים
מודל של Bank of America ייחס כ-50% משווי טסלה למוניות רובוטיות ו-28% למנויים לתוכנות נהיגה אוטונומית. Morgan Stanley ייחסו 21% למוניות רובוטיות ו-39% למנויים לטכנולוגיה אוטונומית ולשירותים אחרים.
חברת Ark Investment Management, שמשקיעה בטסלה, צופה כי מחיר המניה יגיע ל-2,600 דולר עד 2029, כאשר מוניות רובוטיות יהוו 88% משווי החברה. Ark חוזה כי עד אז תייצר טסלה מיליוני מוניות רובוטיות, שיניבו כ-760 מיליארד דולר בהכנסות שנתיות – יותר מהכנסות "וולמארט", החברה הגדולה בעולם לפי הכנסות.
טשה קיני, מנהלת ניתוח השקעות ואסטרטגיות מוסדיות ב-Ark, אמרה כי היא מאמינה שטסלה תשיג צמיחה כזו על ידי הפחתת העלות לקילומטר בנסיעות שיתופיות, מה שייתר את הצורך בנהגים אנושיים. "זה יהיה יותר זול מלנהוג ברכב הפרטי שלך", אמרה. "אולי אנשים פשוט יפסיקו לנהוג".
"הטכנולוגיה של טסלה אינה פועלת בבטחה"
טראמפ עשוי לפנות את הדרך למכוניות אוטונומיות לחלוטין, ללא הגה או דוושות, משום שהממשל הפדרלי מפקח על בטיחות עיצובי כלי רכב. באוקטובר האחרון חשף מאסק דגם קונספט כזה, ה-Cybercab, רכב דו-מושבי שצפוי להיכנס לייצור ב-2026.
אולם המדינות בארה"ב קובעות את הכללים לנסיעת רכבים אוטונומיים בכבישים ציבוריים, מה שמגביל את השפעת טראמפ. במדינות מסוימות, כמו טקסס, יש מעט מאוד תקנות. קליפורניה, שוק הרכב הגדול ביותר של טסלה בארה"ב, דורשת בדיקות מחמירות בפיקוח המדינה לפני מתן אישור למוניות רובוטיות.
מהלך של טראמפ להקל על הרגולציה למוניות רובוטיות עשוי להועיל לכל המתחרות, ולא רק לטסלה. תעשיית המוניות הרובוטיות בארה"ב, שעדיין קטנה, נשלטת כעת על ידי Waymo, חברת הבת של אלפבית, המפעילה מאות מוניות ללא נהג בערים כמו לוס אנג'לס, קליפורניה, ופניקס, אריזונה.
תעשיית המוניות הרובוטיות בארה"ב, שעדיין קטנה, נשלטת כעת על ידי Waymo, חברת הבת של אלפבית, המפעילה מאות מוניות ללא נהג בערים כמו לוס אנג'לס, ופניקס
Waymo ורוב המפתחות האחרות לטכנולוגיה אוטונומית שואפות להבטיח בטיחות באמצעות שילוב של טכנולוגיות שונות, כולל בינה מלאכותית, מכ"ם ולידאר. טסלה שואפת לפתח מוניות רובוטיות זולות בהרבה, תוך הסתמכות אך ורק על מצלמות ובינה מלאכותית.
חלק מהמשקיעים ספקנים לגבי הגישה של טסלה. מארק שפיגל, מנהל השקעות ב-Stanphyl Capital Partners, מהמר נגד מניית טסלה. "הגישה של טסלה למוניות רובוטיות אינה בטוחה ולעולם לא תעבוד ללא מכ"ם ולידאר", אמר.
מארק שפיגל, מנהל השקעות ב-Stanphyl Capital Partners, מהמר נגד מניית טסלה: "הגישה של טסלה למוניות רובוטיות אינה בטוחה ולעולם לא תעבוד ללא מכ"ם ולידאר"
הכתבה הוכנה על ידי עיתונאי "רויטרס" כריס קירקהאם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם