המשרד הראשי של ה-GDSE, שירותי הביון של צרפת (צילום: Martin BUREAU / AFP)
Martin BUREAU / AFP

אירופה תוהה האם ניתן לבטוח בטראמפ בנוגע למודיעין

בכירים באירופה משלימים במידה מסוימת עם ההתדרדרות ביחסים הטרנס-אטלנטיים תחת שלטון טראמפ ● חלקם אף מנסים לראות בכך הזדמנות חיובית – כמו סוף התלות המוגזמת בארצות הברית בכל הנוגע לביטחון ● אבל לא רק נאט"ו וההתנגדות המשותפת לאימפריאליזם הרוסי עומדים בפני סכנה – אלא גם אחת הבריתות המודיעיניות הארוכות והמצליחות ביותר בהיסטוריה

FPמוקדם להעריך את הנזק ארוך הטווח שנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וסגנו ג'יי די ואנס גרמו לברית הטרנס-אטלנטית בהתנהלות הכוחנית שלהם מול נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. בעלי הברית האירופאיים מנסים לשמור על חזות איתנה בעוד הם ניצבים בפני משבר של ממש.

בכירים באירופה משלימים במידה מסוימת עם ההתדרדרות ביחסים הטרנס-אטלנטיים תחת שלטון טראמפ. חלקם אף מנסים לראות בכך הזדמנות חיובית, כמו סוף התלות המוגזמת בארצות הברית בכל הנוגע לביטחון.

אך לא רק נאט"ו וההתנגדות המשותפת לאימפריאליזם הרוסי עומדים בפני סכנה, אלא גם אחת הבריתות המודיעיניות הארוכות והמצליחות ביותר בהיסטוריה.

לא רק נאט"ו וההתנגדות המשותפת לאימפריאליזם הרוסי עומדים בפני סכנה, אלא גם אחת הבריתות המודיעיניות הארוכות והמצליחות ביותר בהיסטוריה

שיתוף הפעולה המודיעיני הזה היה מועיל הן לארצות הברית והן לאירופה לאורך השנים. ארצות הברית עוקבת מקרוב אחר אזורים שונים בעולם, מסין ועד המזרח התיכון.

האירופים, מצדם, תרמו להבנת המניעים של הקרמלין במזרח אירופה. בריטניה – באמצעות ברית "חמש העיניים" הכוללת אותה, את ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה וניו זילנד – חולקת מידע על פענוח צפנים ומודיעין יירוט עוד מלפני סיום המלחמה הקרה.

סגן נשיא ארה"ב ג'יי די ואנס, נשיא ארה"ב דונלד טראמם ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בפגישה סוערת בבית הלבן, 28 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/ Mystyslav Chernov)
סגן נשיא ארה"ב ג'יי די ואנס, נשיא ארה"ב דונלד טראמם ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בפגישה סוערת בבית הלבן, 28 בפברואר 2025 (צילום: AP Photo/ Mystyslav Chernov)

כעת, טראמפ כבר עושה שימוש פוליטי בשיתוף המודיעין, למשל כשניתק את שיתוף הפעולה עם אוקראינה במטרה להפעיל לחץ על ממשלתה.

גורמי ביטחון מערביים חוששים כי שחיקת האמון בין שני צדי האוקיינוס האטלנטי עלולה להוביל לצמצום שיתוף המידע המודיעיני בין אירופה לארצות הברית. לדבריהם, ישנן מדינות שכבר מגבילות את היקף המודיעין שהן משתפות עם בעלות בריתן, ובמקום זאת מאמצות גישה דו-צדדית וזהירה יותר לכל העברת מידע.

החשש המיידי הוא שטראמפ, שלו היסטוריה של חשיפת מידע רגיש ומסווג, עתיד להיפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וגורמים בכירים בקרמלין – ללא נוכחותם של בעלי ברית נוספים בחדר.

החשש המיידי הוא שטראמפ, שלו היסטוריה של חשיפת מידע רגיש ומסווג, עתיד להיפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וגורמים בכירים בקרמלין – ללא נוכחותם של בעלי ברית נוספים בחדר

"כמובן שתהיה הרבה פחות נכונות לחלוק מידע כאשר קיים סיכון ממשי שהוא יגיע למוסקבה או לאנשי MAGA שלא ניתן לבטוח בהם", אומר גורם במודיעין המערבי.

כהונתו השנייה של טראמפ כבר מעוררת שאלות קשות בקרב בעלי הברית האירופים, כולל בנאט"ו, בנוגע לעמדותיו ולנאמנויותיו בזירה הבינלאומית.

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, במרכז, מארח את מנהיגי אירופה בדיון על אוקראינה בלונדון, 2 במרץ 2025 (צילום: Justin Tallis/Pool via AP)
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, במרכז, מארח את מנהיגי אירופה בדיון על אוקראינה בלונדון, 2 במרץ 2025 (צילום: Justin Tallis/Pool via AP)

"אנחנו חייבים לשפוט את טראמפ על פי מעשיו ומילותיו גם יחד", מסביר מקור ביטחוני אירופי. "הוא רוצה להוציא את קנדה מ'חמש העיניים'. הוא מינה את טולסי גאברד לראש המודיעין הלאומי ואת קאש פאטל לראש ה-FBI. ברור שמדובר בשינוי משמעותי בנורמות, וזה בהכרח גורם לנו לחשוב פעמיים".

"הוא רוצה להוציא את קנדה מ'חמש העיניים'. הוא מינה את טולסי גאברד לראש המודיעין הלאומי ואת קאש פאטל לראש ה-FBI. ברור שמדובר בשינוי משמעותי בנורמות, וזה בהכרח גורם לנו לחשוב פעמיים"

נושא האמון – או היעדרו – חזר שוב ושוב בכל הקשור לטראמפ.

"האמון בתוך נאט"ו נבנה במשך עשרות שנים, מאז 1949", אומר מקור מודיעיני בריטי. "הוא נבנה דרך התמודדות עם איומים משותפים כמו ברית המועצות והטרור הגלובלי. אבל זה מסוג הדברים שקשה לבנות וקל מאוד לפרק".

כמובן, וושינגטון ובירות אירופה כבר היו חלוקות בעבר. משבר סואץ ב-1956, שבו ארצות הברית הפעילה לחץ על צרפת ובריטניה לסגת ממצרים, הוא דוגמה לכך. אך שירותי מודיעין נוהגים להבין שבעוד שפוליטיקאים באים והולכים, המוסדות נותרים על כנם במשך עשרות שנים.

"מה שעלול להיות שונה אצל טראמפ הוא התמיכה הגלויה לכאורה בדיקטטור רוסי בפועל והפוליטיזציה הקיצונית של סוכנויות ממשלתיות", אומר המקור המודיעיני הבריטי. "והעובדה היא שעברנו רק קצת יותר מחודש מתוך ארבע שנים. עדיין יש הרבה מאוד זמן לנזק ארוך טווח".

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה במהלך פסגת ה-G20 באוסאקה, יפן, 28 ביוני 2019 (צילום: AP Photo/Susan Walsh)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה במהלך פסגת ה-G20 באוסאקה, יפן, 28 ביוני 2019 (צילום: AP Photo/Susan Walsh)

גורמים בנאט"ו חוששים שאם מגמת השחיקה באמון בין בעלי הברית תימשך, היא תקשה משמעותית על יכולת ההגנה על גבולות הברית. "זה אומר שאנחנו מקבלים פחות מידע רגיש ושימושי באופן מרכזי", אומר גורם בנאט"ו.

האמון, כמובן, הוא עניין דו-כיווני. הקרע של טראמפ עם אירופה מוביל להנחה שבתגובה לעוינות הנשיא, כמות המודיעין שממשלת ארצות הברית תשתף עם בעלי בריתה האירופים תפחת.

האמון, כמובן, הוא עניין דו-כיווני. הקרע של טראמפ עם אירופה מוביל להנחה שבתגובה לעוינות הנשיא, כמות המודיעין שממשלת ארצות הברית תשתף עם בעלי בריתה האירופים תפחת

מספר גורמי ביטחון הדגישו כי אם בעלי הברית יגיעו למצב שבו הם מקבלים פחות מודיעין, הם יאבדו מידע יקר ערך על פעילות יריביהם. אם הם יקבלו פחות מודיעין על תצפיות, סיורים ורכישת מטרות, יכולת ההגנה שלהם מפני אויבים תיפגע.

בשבוע שעבר, לפי דיווחים, שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' הורה להקפיא מתקפות סייבר על רוסיה (הפנטגון הכחיש זאת לאחר מכן). עבור רבים באירופה, זהו סימן ראשון למגמה מדאיגה.

המהלך מפנה מקום לרוסיה ולשלוחי הקרמלין לחזק את אחיזתם במרחב המידע. הוא גם משדר מסר מוושינגטון למוסקבה כי ארצות הברית אינה רואה בהשגחה או בשיבוש פעילות הסייבר של הקרמלין כמשימה בעלת חשיבות.

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' בפגישה עם מקבילו הבריטי ג'ון הילי בפנטגון, 6 במרץ 2025 (צילום: AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)
שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' בפגישה עם מקבילו הבריטי ג'ון הילי בפנטגון, 6 במרץ 2025 (צילום: AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

איש אינו יודע לאן זה יוביל בסופו של דבר. טראמפ והרפובליקאים הרבה פחות מתעניינים בהתמודדות מול רוסיה בהשוואה לנושאים גאופוליטיים (ופנימיים) אחרים, כמו מלחמות סחר והתחרות עם סין על פיתוח טכנולוגיות מודרניות. יש להם גם סדרי עדיפויות אידיאולוגיים משותפים עם מוסקבה, כמו החזרת השליטה הפטריארכלית ושנאה לפעילים פרוגרסיביים.

צוותו של טראמפ, ובמיוחד סגנו ואנס, מביעים בגלוי את עמדתם שהדרך הטובה ביותר להביא שלום באוקראינה אינה באמצעות כוח צבאי קונבנציונלי, אלא באמצעות הסדרים כלכליים שהם למעשה נצלניים.

צוותו של טראמפ, ובמיוחד סגנו ואנס, מביעים בגלוי את עמדתם שהדרך הטובה ביותר להביא שלום באוקראינה אינה באמצעות כוח צבאי קונבנציונלי, אלא באמצעות הסדרים כלכליים שהם למעשה נצלניים

מעבר לכך, תהליכי הפירוק של מנגנוני הממשל בארה"ב, המובלים על ידי המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE), יחד עם המתקפה המקיפה על שירותי הביון כמו ה-FBI – שסופג את זעמו של טראמפ על כך שהעמיד לדין את מתפרעי ה-6 בינואר 2021 – רומזים כי ארצות הברית לא רק שלא תשאף לאסוף מודיעין ברמות שהיו מאז סוף המלחמה הקרה, אלא שגם לא תהיה מסוגלת לכך. אי אפשר לחלוק מידע שאין.

בתרחיש הטוב ביותר, האירופים יחרקו שיניים ויחזיקו מעמד בארבע השנים הבאות, בתקווה שטראמפ לא ישתף מידע רגיש עם יריבים או ישאיר את האירופאים בחשכה.

מרכז שירותי הביון של ארצות הברית בפורט מיד (צילום: AP Photo/Patrick Semansky)
מרכז שירותי הביון של ארצות הברית בפורט מיד (צילום: AP Photo/Patrick Semansky)

בתרחיש הגרוע ביותר, אירופה תיתפס לא מוכנה מול אירוע שארצות הברית – בעלת הברית הקרובה ביותר שלה – הייתה יכלה להזהיר אותה מפניו, כמו הסלמה רוסית בלתי צפויה.

בתרחיש הגרוע ביותר, אירופה תיתפס לא מוכנה מול אירוע שארה"ב – בעלת הברית הקרובה ביותר שלה – הייתה יכלה להזהיר אותה מפניו, כמו הסלמה רוסית בלתי צפויה

כך או כך, מדובר בעוד מכל דלק הנשפך על האש שמאיימת לכלות את הגשר הטרנס-אטלנטי. גם אם נעבור את הקדנציה השנייה של טראמפ ללא פגע משמעותי, אין כל ערובה שהגשר הזה ייבנה אי פעם מחדש.

לוק מגי הוא עיתונאי זוכה פרס האמי המסקר את הדיפלומטיה האירופית. בעבר שימש כעורך מדיניות אירופה של CNN.

עוד 995 מילים
סגירה