השבוע ציינו באיראן את ראש השנה הפרסי. המחווה של השלטונות לאזרחים לקראת השנה החדשה הייתה משמעותית: הגדלה של 50% בסכומי המטבע הניתנים למשיכה ממכשירי הכספומט במדינה – מ-2 מיליון ריאל ל-3 מיליון ריאל ביממה.
אלא שתרגום הסכומים הללו ליוקר המחיה ברפובליקה האסלאמית ממחיש את מצבה הכלכלי הקודר: מ-2.3 דולר ל-3.19 דולר ליום, וזה כאשר משק בית ממוצע באיראן מוציא כ-500 דולר בחודש.
ולמרות זאת, המשטר בטהרן ממשיך בסירובו להיכנס למשא ומתן עם ארצות הברית, שמטילה בחודשיים האחרונים סנקציות חריפות על הכלכלה האיראנית שהולכת ומצטמקת בכל מדד.
בעוד איראן הרשמית הכחישה את הפרסום על המכתב ששלח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי – ובו דרישה חד-משמעית להתחיל בשיחות כדי להסיג את תכנית הגרעין של איראן לאחור – שורה של תגובות במדינה דווקא מאשרות למעשה את קיומו של המכתב.
בעוד איראן הרשמית הכחישה את הפרסום על המכתב ששלח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, שורה של תגובות במדינה דווקא מאשרות למעשה את קיומו של המכתב
שר החוץ עבאס עראקצ'י היה אתמול (רביעי) הכי קרוב לאשר זאת, כאשר אמר כי מדינה ערבית שלישית כנראה תעביר את המכתב בימים הקרובים.
בהודעה שפרסם בתחילת השבוע השגריר האיראני באו"ם אמיר סעיד אירוואני, נאמר כי איראן תהיה מוכנה להיכנס עם ארצות הברית לשיחות רק כדי לשכנע אותה כי פניה לא לתוכנית גרעין צבאית.
מה שמשתמע מההודעה הזו הוא כי איראן לא תהיה מוכנה לגלגל לאחור את היכולות שהושגו עד כה, שזו למעשה דרישת בסיס של ארצות הברית, המתואמת עם ישראל.
מה שמשתמע מההודעה הזו הוא כי איראן לא תהיה מוכנה לגלגל לאחור את היכולות שהושגו עד כה, שזו למעשה דרישת בסיס של ארצות הברית, המתואמת עם ישראל
בינתיים באיראן עצמה מתנהל ויכוח פנימי האם ארה"ב רצינית באיומים המרומזים שלה לגבי תקיפה צבאית, או שמא מדובר באיומי סרק.
שגריר איראן לשעבר בריאד מוחמד חוסייני טען השבוע כי תקיפה ישראלית-אמריקאית צפויה להתרחש בטווח הזמן המיידי, בעוד יושב ראש ועדת החוץ לשעבר בפרלמנט האיראני כינה את האיומים של הנשיא האמריקאי "מומצאים" והצהיר כי זה לא הזמן של איראן "לדבר" עם ארצות הברית.
ייתכן שהדגש על ארצות הברית אינו מקרי והתוכנית האיראנית האלטרנטיבית היא להאיץ את המגעים עם אירופה, ובכך למעשה ליצור ציר עוקף טראמפ. ספק, אגב, אם הממשל האמריקאי יקבל הסכמות אירופאיות-איראניות כבסיס להסרת סנקציות.
במאמר שפורסם בשבוע שעבר במסגרת המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ניתח ד"ר רז צימט את השיח הפנימי באיראן, בעניין האיום האמריקאי. הוויכוח, לטענת צימט, מחדד את השונות בין המחנה הרפורמיסטי באיראן לזה השמרני, לנוכח ההתפתחויות האחרונות בחזית האוקראינית.
המחנה השמרני, שלא שוכח לנשיא טראמפ את היציאה החד-צדדית מהסכם הגרעין, טוען כי ההתנכרות של טראמפ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מול המצלמות, היא בדיוק הסיבה לדבוק בברית עם רוסיה וסין ולא לוותר בעניין הגרעין כנכס אסטרטגי.
לעומת זאת, במחנה הרפורמיסטי טוענים כי ההתקרבות הרוסית לארצות הברית והחשש כי פוטין "יקריב" את איראן תמורת הישגים קרקעיים באוקראינה, מחזקות את הצורך המיידי להיכנס לשיחות עם וושינגטון.
בינתיים, במישור הצבאי, איראן עושה שרירים עם תרגיל ימי בינלאומי גדול עם כוחות סיניים ורוסיים באזור מצר הורמוז. אמנם מדובר בתרגיל שנתי קבוע, אלא שהפעם הוא נופל בעיתוי רגיש מאוד מבחינה איראנית
בינתיים, במישור הצבאי, איראן עושה שרירים עם תרגיל ימי בינלאומי גדול עם כוחות סיניים ורוסיים באזור מצר הורמוז. אמנם מדובר בתרגיל שנתי קבוע, אלא שהפעם הוא נופל בעיתוי רגיש מאוד מבחינה איראנית, עם איום צבאי ממשי על תכנית הגרעין שלה.
רוסיה בעניין הזה משחקת גם היא משחק כפול: מצד אחד יש כנראה מאחורי הקלעים רצון להתקדם לפתרון באוקראינה שיבטיח לנשיא ולדימיר פוטין הישג, ומצד שני איתות כי פוטין לא יוותר לאמריקאים לפני שיהיה בטוח במהלך.
אתמול פורסם כי רוסיה תכנס במוסקבה סבב שיחות עם סין ואיראן סביב פרויקט הגרעין האיראני. את ההודעה הזו ניתן לפרש כמסר לשאר החברות שחתומות על הסכם הגרעין של 2015, שרוסיה וסין הן עדיין משקל נגד למדינות E3 – גרמניה, צרפת ובריטניה.
שלישיית המדינות מאיימות להפעיל ב-25 באוקטובר הקרוב את מנגנון הסנקציות החמורות (snap back) שמחייב גם את סין ורוסיה.
מבחן מעניין ליחסים הללו אמור להיות הלילה בדיון סגור של מועצת הביטחון של האו"ם בעניין הגרעין האיראני. הדיון – שכונס לבקשת ארצות הברית, קוריאה הדרומית, יוון ובריטניה – אמור לעסוק בחוסר השקיפות האיראנית כלפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), והחשש כי איראן נמצאת בחודשים האחרונים במאמץ אינטנסיבי להסתיר כמה שיותר יכולות גרעין.
על עובדה אחת אין עוררין: ההסתרה משרתת את איראן, בין אם פניה להסכם ובין אם לקראת תקיפה ישראלית-אמריקאית. בשני המקרים, יכולת גרעינית בסיסית שתיוותר במחשכים ישאירו את טהרן על הגלגל.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם