מהי ועדת חקירה אמיתית? מכתב פתוח לראש הממשלה

בנימין נתניהו מגיע למסור עדות בוועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון, 21 ביולי 2022 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
יונתן זינדל, פלאש90
בנימין נתניהו מגיע למסור עדות בוועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון, 21 ביולי 2022

שלום אדוני ראש הממשלה בנימין נתניהו,

יוזמת הפשרה של הנשיא יצחק הרצוג (שוב הוא יוזם פשרות במקום לעמוד על עקרונות) נענתה בספין שקרי רגיל ומתועב שלך. אתה לא מסכים שהשופט יצחק עמית נשיא ביהמ"ש העליון והשופט נעם סולברג, המשנה לנשיא העליון – יתייעצו ביניהם ויקימו את ועדת החקירה הממלכתית.

נתניהו, שלחת תגובה לפיה אתה רוצה ועדה "אמיתית" ש"תחקור את כולם". כלומר, מבחינתך גם שופטי העליון צריכים להיחקר.

המצאת ספין שעיקרו חוסר אמון בשופטי העליון, ועכשיו אתה מנסה להנדס תודעה על גוף אחר, שכלל לא קיים, שבו יהיה לכאורה אמון של רוב הציבור.

שלחת תגובה לפיה אתה רוצה ועדה "אמיתית" ש"תחקור את כולם". המצאת ספין שעיקרו חוסר אמון בשופטי העליון, ועכשיו אתה מצביע על גוף אחר, שכלל לא קיים, בו יהיה לכאורה אמון רוב הציבור

אתה הרי יודע היטב שלא סתם קבע המחוקק כי הקמת ועדת חקירה ממלכתית תיעשה בידי נשיא העליון. במדינת חוק, המילה האחרונה, הפסיקה האחרונה בכל ויכוח על חוק או נושא השנוי במחלוקת חריפה, היא של ביהמ"ש העליון.

אין מוסד אמיתי אחר שזוכה לאמון רוב הציבור כמו ביהמ"ש העליון. כולנו מחויבים לציות לחוק. גם אתה. אבל אתה הרי מנסה לשנות את חוקי המדינה ולכן אתה ושריך טופלים האשמות שווא על שופטי העליון ובכך פוטרים את עצמכם מציות לחוק.

נניח רגע, לצורך הדיון, את השאלה מדוע עד היום, שנה וחצי מאז המחדל והטבח הנורא ביותר מאז השואה, לא הקמת "ועדה אמיתית שתחקור את כולם". מדוע לא מינית  לה אנשים שמקובלים על רוב הציבור והפקדת בידיה סמכויות חקירה על פי חוק ועדות החקירה. כולנו מבינים שמדובר בעוד שקר שלך, מר נתניהו, שקר שמטרתו למנוע חקירה אמיתית ולשאת בתוצאותיה ומסקנותיה.

*  *  *

אבל, בוא נדבר רגע על ועדת חקירה ממלכתית אמיתית. מה פירוש הביטוי "ועדת חקירה ממלכתית", ומה פירוש "אמיתית".

ובכן, ראשית מר נתניהו, הדברים מכוונים אליך כנאשם בפלילים. יש הבדל בין חקירה משפטית בעניין פלילי לבין חקירה של ועדת חקירה ממלכתית. החקירה היא הליך טכני שנועד לברר את העובדות ויכול לשרת כל מיני הליכים. הליך משפטי בודק את העבר ומחפש אשמים.

ועדת חקירה בודקת את האירועים כדי להפיק לקחים ומביטה על העתיד כדי למנוע מקרים דומים. ועדת חקירה לא פועלת במישור המשפטי, למרות שיש לה כלים משפטיים כמו לזמן עדים או להמליץ על מסקנות לגורמים משפטיים.

אין מוסד אמיתי אחר שזוכה לאמון רוב הציבור כמו ביהמ"ש העליון. כולנו מחויבים לציות לחוק. גם אתה. אבל אתה מנסה לשנות את חוקי המדינה ולכן אתה ושריך טופלים האשמות שווא על שופטי העליון

ועדת חקירה ממלכתית פועלת על מנת להפיק לקחים במערכות הנבדקות על כל מורכבותן ואחריותן לאירוע. זה לא רק תחקיר צה"ל על מבצעים או כשלי קרבות, לא רק תחקיר המודיעין על קונספט והפתעה, לא רק תחקיר שב"כ על הפעלת סוכנים והונאה והפספוס של התקפה כוללת המונית. לא. חקירה מערכתית חוקרת את כל מערכות המדינה, גם את המערכת המדינית. גם את ההחלטות ההנחיות המבצעיות והפוליטיות שהובילו בסופו של יום למחדל.

מיד נדבר על אחריות. חשוב להדגיש כאן, אדוני רה"מ הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, כי ועדת חקירה ממלכתית לא פועלת לפי סדרי הדין הפלילי אלא לפי נורמות. נורמות ציבוריות, מוסריות, חברתיות. נורמות של מדינה.

*  *  *

מהי אם כן האחריות?
אחריות ציבורית היא מושג נורמטיבי.
אסור לקבל שוחד או מותר לקבל שוחד – זה במישור הפלילי.
אבל הנורמות של חברה מוסרית מחייבות לדבר על מה שראוי או לא ראוי.
האם זה ראוי שאתה, אדוני, תקבל מתנות בשווי מאות אלפי שקלים מאיש עסקים? כן או לא? בלי שנדע מה נתת לו. בלי שבדקנו אם זה חוקי או לא. האם זה ראוי?

ועוד צריך להסביר לאנשי הספינים מבית מדרשך מר נתניהו – למערכת המשפט יש סמכות אכיפה, לוועדת חקירה אין. ביהמ"ש יכול לכפות עליך גם כרה"מ הנאשם, אם להעיד בפניו שלוש פעמים בשבוע או פעמיים ויכול ביהמ"ש השלום לחייב את אותו רה"מ התובע במשפט דיבה, להגיש את תיקו הרפואי המלא לביהמ"ש.

מהי אם כן האחריות? אחריות ציבורית היא מושג נורמטיבי. אסור לקבל שוחד או מותר לקבל שוחד – זה במישור הפלילי. אבל הנורמות של חברה מוסרית מחייבות לדבר על מה שראוי או לא ראוי

זה לא אומר שאין לוועדת חקירה שיניים. היא יכולה לחייב על פי הדין למסור לה כל מסמך, הקלטה או פרוטוקול ואף לחייב עדים להופיע בפניה. אבל, את החלטות ביהמ"ש שהרשיע את הנאשם חייבים לקיים על פי חוק. את המלצות ועדת חקירה ממלכתית לא. לא חייבים.

הנה, את המלצות ועדת החקירה שבדקה את אסון המירון וקבעה מי אחראי אישית (בין היתר – אתה) אפילו לא הבאת לדיון בממשלה אם לקבל או לדחות. הממשלה שלך פשוט מתעלמת מהן עד היום.

הממשלה רשאית לקבל או לדחות מסקנות והמלצות ועדת חקירה ממלכתית ולמעשה רק הציבור יכול  ללחוץ לקבלתן בהפגנות ומחאות. אך גם לציבור אין כוח לכפות אותן על פי חוק.

לממשלה, כפי שאתה יודע מר נתניהו, יש כוח רב – היא שמנסחת את כתב האמנה של ועדת החקירה, והיא זו שיכולה לקבוע מה ייחקר ומה לא. ועדת אגרנט, למשל, חקרה רק עד 8 באוקטובר. המשך המלחמה ביום הכיפורים 1973 לא נחקר. האם תוכל לקבוע שוועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר 2023 תחקור רק עד 8 באוקטובר? בוודאי. תוכל גם לקבוע בסמכויות שתיתן לה שתחקור רק בין 6:29 בבוקר ל-6:30.

אתה גם יודע שנשיא ביהמ"ש העליון ממנה את כל חברי הוועדה. במהלך המינוי בודקים שאין לאיש מהם ניגוד עניינים. לא רק התאמה מקצועית. גם הנושא הזה נתון לפיקוח ציבורי ובוודאי שממשלת הבלהות ומכונת הרעל שלך יבדקו כל חבר עד שורשי שערו. אז ממה אתה חושש אדוני?

האם תוכל לקבוע שוועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר 2023 תחקור רק עד 8 באוקטובר? בוודאי. תוכל גם לקבוע בסמכויות שתיתן לה שתחקור רק בין 6:29 בבוקר ל-6:30. אז ממה אתה חושש אדוני?

סעיף 15 בחוק ועדות חקירה ממלכתיות מדבר על כך, שמי שהוזהר כי הוא עלול להיפגע, יכול לקחת עו"ד אם הוא עלול להיפגע.

זוכר, מר נתניהו, שוועדת החקירה הממלכתית בנושא הצוללות שלחה לך מכתב אזהרה וקבעה כי סיכנת את ביטחון המדינה והאינטרסים הכלכליים שלה? והנה, עדיין אתה רה"מ, ולמרות האזהרה, לא נפגע מעמדך. וסביר שכאשר יגיעו ההמלצות תנהג בהן כמו שנהגת בהמלצות ועדת המירון.
אז ממה אתה פוחד?
שריטה לא נגרמה לך פיזית או פוליטית למרות שהוועדה קבעה שאתה אחראי אישית למותם של 45 הנספים באסון.

אם אתה תוהה מה פירוש "להיפגע", מדובר על אפשרות של קנס כספי (אפשר להניח שחבריך המיליארדרים יכסו מיד את הקנס), או פגיעה בשמו הטוב של הנפגע (נדמה לך שעוד יש לך שם טוב?), ויש חשש להליך פלילי נגדך (נו, בזה אתה הרי מתמחה). או אז מתנהל בעצם הליך פלילי לפני הוועדה. זה לוקח זמן ועלול לדחות את פרסום מסקנותיה והמלצותיה, ואתה הרי מומחה כאמור במריחת זמן מול ועדות ובתי משפט.

עכשיו הבה ניגש רגע אל עניין הנורמות. בספטמבר 1982 נוצרים טבחו מוסלמים בלבנון, ו-400 אלף מפגינים דרשו בכיכר בתל אביב הקמת ועדת חקירה ממלכתית. גם נשיא המדינה דאז יצחק נבון פעל מיידית ולא עשה קומבינות ופשרות כמו הרצוג של ימינו. הוועדה קמה בתוך פחות מחודש.

והנה, ב-2023 חמאס טבח ביהודים ויותר מ-1200 נשים, ילדים, מבוגרים וחיילים ישראלים נרצחו ביום אחד, ואין ועדת חקירה ממלכתית וגם אין לצערנו 400 אלף בכיכר.

זוכר, מר נתניהו, שוועדת החקירה הממלכתית בנושא הצוללות שלחה לך מכתב אזהרה וקבעה כי סיכנת את ביטחון המדינה והאינטרסים הכלכליים שלה? והנה, עדיין אתה רה"מ, ולמרות האזהרה, לא נפגע מעמדך

אז מי אחראי? לא סביר בעיניך שהטבח הזה והגורמים לו ייחקר במהירות?
אפשר לשאול בכאב למה לא יצאו 4 מיליון איש לכיכר, אבל בזה הוועדה לא עוסקת.

אבל ברור שניצלת את פרוץ המלחמה, את מאות הנופלים בקרבות, ואת 251 החטופים – כדי למרוח את הדרישה לוועדת חקירה ממלכתית למועד כלשהו "אחרי המלחמה". "כולם יצטרכו לתת תשובות, גם אני", דפקת על חזך וצקצקת במסיבת העיתונאים.

והיום אתה מונע תשובות. לחצת על הרמטכ"ל להתפטר, פיטרת את שר הביטחון,  אתה לוחץ כיום על ראש שב"כ להתפטר – ורק אתה מסרב לתת תשובות. מסרב ללכת לבחירות ואין מה לדבר איתך על התפטרות.

דבר אחרון אדוני לעניין שהעלית: "ועדה אמיתית". ובכן, מהי ועדה אמיתית?
המלצות ועדת החקירה הן מערכתיות ואישיות.

האחריות הפלילית היא אחריות על מה שעשית. האחריות הציבורית – מורכבת: יש לך, כראש ממשלה ונושא משרה ציבורית, חובה לפעול למען הציבור, חובה לעשות, אך מדיניות פסיבית מעשייה היא לא מחדל (למרבה הצער). אבל היא גם לא לגיטימית. אתה הרי הבטחת כבר ב-2009 ש"אנחנו נחסל את שלטון חמאס" ולא פעלת עד 2023, עד שחמאס חיסל את יישובי עוטף עזה ואת בסיסי צה"ל שם.

ובכן, הפסיביות שלך היא אולי חוקית אבל לא לגיטימית. נושא אחריות ציבורית חייב להנחות, לקבל החלטות, למנות אישים ראויים, לפקח ולהעריך סיכונים. יש לך חובות יסוד ויש לך חובת נאמנות וחובת זהירות.

הפסיביות שלך היא אולי חוקית אבל לא לגיטימית. נושא אחריות ציבורית חייב להנחות, לקבל החלטות, למנות אישים ראויים, לפקח ולהעריך סיכונים. יש לך חובות יסוד ויש לך חובת נאמנות וחובת זהירות

כשאתה מאשר כסף קטארי לחמאס, האם אתה זהיר? האם שקלת את הסיכונים למשפחת ביבס? למי אתה נאמן? וכשאתה מקבל שוב ושוב אזהרות חמורות מראשי השב"כ (יורם כהן, נדב ארגמן ורונן בר) על כך שהכסף משמש להתעצמות צבאית, ואינך פועל וממשיך לנקוט במדיניות פסיבית, מונע חיסול ראשי חמאס, טוען שחמאס הוא נכס ומסכן במודע את תושבי העוטף – אתה אולי פועל במסגרת סמכותך החוקית לכאורה, אבל זה בוודאי פסיביות שמובילה לאסון ידוע מראש והיא אינה לגיטימית. על כך עלולה ועדת חקירה ממלכתית להצביע.

מר נתניהו, אתה לא נושא באחריות. האחריות מוטלת על כתפיך ברגע שקיבלת את תפקיד ראש הממשלה. זה לא אבק שאפשר לנער מהכתפיים.
אתה אחראי למחדל.

ועכשיו נשאל מהי אשמה? ובכן תחושת האשמה נמצאת בתחום הנורמות והמוסר והערכים. זהו רגש פנימי. אתה מרגיש שלא עמדת במערכת הערכים של עצמך. ואם אתה לא מרגיש תחושת אשמה, אולי אינך בן אדם. או אין לך לב ולא מצפון. אולי אתה רובוט או בוט. בוודאי אינך ישראלי או יהודי בנשמתך.

כשמישהו אומר שהוא אחראי אבל לא אשם, הוא פשוט לא בעסקי הנהגה. ואתה כך מתברר יומיום, לא מנהיג.

לסיום מר נתניהו. אנחנו לא חיים ביום יום לפי חוקים. לא כולנו עורכי דין. לא כולנו עמית חדד. אנחנו חיים לפי נורמות.

ערך החיים הוא ערך עליון בחברה שלנו, כי ככה פעלו אבותינו מאז ומעולם וככה אנחנו רוצים ופועלים ומנחילים לילדינו. חמאס מקדש את המוות. אנחנו מקדשים חיים. לא שלטון. חיים.

אנחנו לא חיים ביום יום לפי חוקים. לא כולנו עורכי דין. לא כולנו עמית חדד. אנחנו חיים לפי נורמות. ערך החיים הוא ערך עליון בחברה שלנו. חמאס מקדש את המוות. אנחנו מקדשים חיים. לא שלטון. חיים

ואנחנו דורשים ועדת חקירה ממלכתית כדי להגן על החיים בעתיד. לא על השלטון. בעיקר לא על שלטון שכשל והוביל לאסון נורא כל כך.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2
עוד 1,622 מילים ו-2 תגובות
סגירה