חתונה ממבט ראשון פוגשת את מגילת אסתר

אסתר נופלת בפני אחשוורוש, ציור של יעקובו טינטורטו, 1547-1548 (צילום: יעקובו טינטורטו, ויקיפדיה)
יעקובו טינטורטו, ויקיפדיה
אסתר נופלת בפני אחשוורוש, ציור של יעקובו טינטורטו, 1547-1548

פורים חלף ממש בימים אלה, אחרי שכולנו התלבטנו והחלטנו איזו תחפושת לבחור. אבל האמת היא שבחירות בחיים הן לא תמיד חופשיות, ולא תמיד הן שלנו. מספיק להסתכל על שתי נשים ממגילת אסתר – ושתי ואסתר – כדי להבין את זה.

כל אחת משתי גיבורות המגילה מצאה את עצמה בתוך מערכת זוגית שלא היא בחרה, כל אחת מהן שילמה מחיר כבד על הציפיות החברתיות ממנה, וכל אחת מהן מספרת לנו סיפור שמוכר עד כאב גם היום.

כל אחת משתי גיבורות המגילה מצאה את עצמה בתוך מערכת זוגית שלא היא בחרה, כל אחת מהן שילמה מחיר כבד על הציפיות החברתיות ממנה, וכל אחת מהן מספרת לנו סיפור שמוכר עד כאב גם היום

אם היינו מציבים את ושתי ואסתר מול המצלמות של חתונה ממבט ראשון, התוצאה הייתה מהממת אותנו. ושתי הייתה הכלה שסירבה להשתתף בטקס המשפיל שהפיקו עבורה.

ושתי הייתה הכלה שמודיעה על עזיבה מיד אחרי פרק הפיילוט, ואז המומחים היו נוזפים בה שהיא לא מספיק מתחשבת בפרטנר שלה. אולי הם היו אומרים לה שהיא פשוט לא נותנת צ'אנס, שהיא לא גמישה מספיק, שהיא צריכה לעבוד על עצמה. בתגובה, היא הייתה נענשת – והרי כך בדיוק קרה לה: כשהעזה לסרב, המלך וחבר יועציו דאגו להוציא צו שיבטיח שאף אישה לא תעשה את זה שוב. "להיות כל איש שורר בביתו", כך קבעו (אסתר א', כב'). האם אנחנו רחוקים משם היום?

ואסתר? היא הייתה הכלה המושלמת. זו שמקבלת את כללי המשחק, שמבינה ש"צריך לנסות", שמדחיקה את מי שהיא באמת כדי להתאים את עצמה לפרטנר שנכפה עליה. היא הייתה יושבת מול המצלמות ואומרת שזה קשה לה, אבל שזה כנראה שווה את זה. שהיא פשוט צריכה ללמוד להיפתח. שהמלך – סליחה, הבעל – מתייחס אליה יפה רוב הזמן. שאם היא רק תתנהג נכון, הכול יסתדר.

וכאן בדיוק טמון המלכוד: לא רק אז, אלא גם היום, הסיפור שאנחנו מספרות לעצמנו על "נישואים טובים" מעוצב פעמים רבות על ידי תפיסות חברתיות שמכתיבות לנשים איך עליהן להרגיש, לחשוב, ולהתנהג.

ושתי הייתה הכלה שמודיעה על עזיבה מיד אחרי פרק הפיילוט, ואז המומחים היו נוזפים בה שהיא לא מספיק מתחשבת בפרטנר שלה. אסתר הייתה זו שמדחיקה את מי שהיא בכדי להתאים עצמה לפרטנר שנכפה עליה

כמה נשים נשארות בזוגיות פוגענית כי אמרו להן ש"אהבה דורשת הקרבה"? כמה מרגישות שהן נכשלו, רק כי לא הצליחו "להתאים את עצמן" לציפיות של הסביבה? החברה מעדיפה את אסתר – את האישה שמקבלת את מה שיש, שלא עושה יותר מדי רעש, שמבינה ש"אלה החיים". אבל האם אלה באמת החיים שאנחנו רוצות?

ושוב, האם אנחנו באמת רחוקים משם?

מגילת אסתר היא אולי מגילה עתיקה, אבל היא לא סיפור מהעבר. היא מתארת בדיוק את הדינמיקה שאנחנו מזהות שוב ושוב – שליטה, מחיקת זהות, אלימות שמתחפשת לאהבה.

מגילת אסתר מזכירה לנו, שכשאנחנו רואות אישה שלא מצליחה "לצאת מזה", לא בטוח שהיא בכלל יודעת שאפשר לצאת. וכשאנחנו רואות אישה ש"מסרבת לשתף פעולה", לא בטוח שיש לה באמת ברירה.

בפורים הבא אולי מוטב שלא נתחפש. בואו נדבר על איך באמת נראית זוגיות מיטיבה. על איך לזהות את הסימנים הראשונים שמהווים נורות אדומות במערכות היחסים סביבנו, ולהפסיק לשפוט נשים שנמצאות במערכות יחסים אלימות.

אם יש צורך, אולי מוטב להתייעץ איך לפנות אליהן נכון ומכבד, ואז לפנות אליהן כדי לתת להן מרחב אמיתי לבחור – לא רק בטלוויזיה, אלא בחיים.

אז שתמיד יהיה לכולנו חופש אמיתי לבחור.

החברה מעדיפה את אסתר – שלא עושה רעש. מגילת אסתר היא אולי מגילה עתיקה, אבל לא סיפור מהעבר. היא מתארת את הדינמיקה שאנחנו מזהות שוב ושוב – שליטה, מחיקת זהות, אלימות שמתחפשת לאהבה

ואם אתם או מישהו סביבכם מתמודדים עם אלימות בזוגיות, מוזמנים להתקשר לקו הסיוע 118 ולהתייעץ – גם באנונימיות. אל תישארו עם זה לבד!

פייני סוקניק היא מנהלת שותפויות ביוזמת "קוים אדומים" למניעת אלימות בזוגיות מבית שיתופים

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 563 מילים
סגירה