כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית בעיר שכם, 5 בינואר 2025 (צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90)
Nasser Ishtayeh/Flash90

ארה"ב מקשיחה הטון נגד הרשות הפלסטינית, אך המימון לכוחות הביטחון שלה נמשך

לאחר שקידמה בברכה את הצו של עבאס לביטול תשלומים לאסירים ביטחוניים ומשפחות מחבלים, מחלקת המדינה דורשת "מעשים" ולא רק הצהרות ● אולם בינתיים, ה-CIA ממשיך להעביר כספים לכוחות הביטחון, וממשל טראמפ מבטיח לרשות הפלסטינית כי יתרת הסיוע תועבר לרמאללה בזמן הקרוב

ממשל טראמפ הקשיח את הטון כלפי הרשות הפלסטינית אך ממשיך לממן את כוחות הביטחון שלה בגדה המערבית, כך אמרו לזמן ישראל בכיר אמריקאי ובכיר פלסטיני.

ב-12 בפברואר, מחלקת המדינה של ארה"ב בירכה על הצו הנשיאותי של יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן), שביטל את החקיקה שהתנתה קצבאות סוציאליות לאסירים ביטחוניים פלסטינים באורך מאסרם בבתי הכלא בישראל.

הצהרת וושינגטון ציינה כי המהלך של עבאס, הקובע את התשלומים לכל הפלסטינים אך ורק על בסיס צורך כלכלי, "נראה כמהלך חיובי וניצחון גדול עבור הממשל".

אך בהצהרה מעודכנת שנמסרה לזמן ישראל בשבוע שעבר, נקטה מחלקת המדינה קו תקיף בהרבה: "יש להפסיק את הנוהג המתועב הזה עכשיו. אנו רוצים לראות מעשים – לא מילים", הוסיפה מחלקת המדינה. "נעקוב מקרוב אחר יישום מלא של החוק וניוועץ עם הרשות הפלסטינית וממשלת ישראל לגבי ההתפתחויות".

"יש להפסיק את הנוהג המתועב הזה עכשיו. אנו רוצים לראות מעשים – לא מילים. נעקוב מקרוב אחר יישום מלא של החוק וניוועץ עם הרשות הפלסטינית וממשלת ישראל לגבי ההתפתחויות"

כשנשאל מדוע שונתה הגישה, דובר מחלקת המדינה סירב להגיב.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס בבית לחם, 23 במאי 2017 (צילום: Evan Vucci, AP)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ונשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס בבית לחם, 23 במאי 2017 (צילום: Evan Vucci, AP)

בעוד שוושינגטון נראית כמאבדת סבלנות כלפי רמאללה, הבכיר האמריקאי והבכיר הפלסטיני ששוחחו עם זמן ישראל חשפו כי המימון האמריקאי לכוחות הביטחון של הרשות נמשך גם תחת הממשל החדש. לדברי השניים, הכספים מגיעים מסוכנות הביון המרכזית (CIA), אך הם סירבו לחשוף את הסכום.

קטגוריית מימון נפרדת, המנוהלת על ידי הלשכה לבקרת סמים ואכיפת החוק הבינלאומית (INCLE) של מחלקת המדינה, הוקפאה, אך הדבר נעשה כחלק מהקפאת הסיוע הזר הגלובלית של הממשל, שהחריג ממנה רק שתי מדינות – מצרים וישראל.

שני הבכירים אמרו לזמן ישראל כי וושינגטון הבטיחה לרמאללה שכספי INCLE – המיועדים להסתכם ב-47 מיליון דולר לשנת הכספים 2025 – ישוחררו בעוד חודש, עם סיום הבדיקה בת 90 הימים של כלל תוכניות הסיוע הזר של הממשל.

שני הבכירים אמרו לזמן ישראל כי וושינגטון הבטיחה לרמאללה שכספי INCLE – המיועדים להסתכם ב-47 מיליון דולר לשנת הכספים 2025 – ישוחררו בעוד חודש

בינתיים, אמר הבכיר הפלסטיני, מספר מדינות אירופיות הגבירו לאחרונה את הסיוע לכוחות הביטחון של הרשות כדי לפצות על הקפאת המימון האמריקאי.

מימון ה-CIA ותקציבי INCLE לכוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית הם הסיוע היחיד שארה"ב מעניקה ישירות לממשלה ברמאללה, זאת לאחר שחוקי הקונגרס שנחקקו במהלך כהונתו הראשונה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אסרו על סיוע מסוג זה, בשל מערכת התשלומים של הרשות לאסירים ביטחוניים – מה שמבקריה כינו "תשלום תמורת דם".

אסירים פלסטינים ששוחררו במסגרת עסקת החטופים בין ישראל לחמאס מגיעים לעיר ביתוניא שבגדה המערבית, 25 בינואר 2025 (צילום: פלאש90)
אסירים פלסטינים ששוחררו במסגרת עסקת החטופים בין ישראל לחמאס מגיעים לעיר ביתוניא שבגדה המערבית, 25 בינואר 2025 (צילום: פלאש90)

ממשלי טראמפ, אובמה וביידן החריגו את הרשות ואפשרו להעביר סיוע לכוחות הביטחון שלה – לעיתים קרובות לבקשת ישראל – בשל תפקידם בלחימה בטרור ובשמירה על היציבות בגדה המערבית.

בתחילת השנה, עבאס הורה לכוחות הביטחון של הרשות לפתוח במבצע חסר תקדים בצפון הגדה כדי לדכא קבוצות חמושות שביצעו פיגועים נגד חיילים ואזרחים ישראלים. מאות פלסטינים נעצרו, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו ראה בכך מהלך בלתי מספק והורה לצה"ל לצאת למבצע משלו בכמה ערים ומחנות פליטים בצפון ובמרכז הגדה.

המבצע הוביל לעקירת עשרות אלפי פלסטינים מבתיהם, ובעוד שישראל טוענת כי זה היה הכרחי להשבת הביטחון, הבכיר הפלסטיני ששוחח עם זמן ישראל האשים את נתניהו כי אישר את המבצע כדי להבטיח ששר האוצר הימני הקיצוני בצלאל סמוטריץ' יישאר בממשלה, לאחר שהסכים בינואר לעסקת הפסקת אש ושחרור חטופים עם חמאס – עסקה שסמוטריץ' התנגד לה.

תשלומי הקצבאות נמשכים

בינתיים, שני מקורות פלסטיניים המעורים ישירות בנושא אמרו לזמן ישראל כי תשלומי הקצבאות למשפחות אסירים ביטחוניים ולמשפחות מחבלים פצועים והרוגים בוצעו פעמיים מאז שעבאס חתם על הצו ב-10 בפברואר.

שני מקורות פלסטיניים המעורים ישירות בנושא אמרו לזמן ישראל כי תשלומי הקצבאות למשפחות אסירים ביטחוניים ולמשפחות מחבלים פצועים והרוגים בוצעו פעמיים מאז שעבאס חתם על הצו ב-10 בפברואר

הבכיר הפלסטיני הסביר כי הדבר נובע מכך שהתשלומים מתייחסים לחודשים שלפני החתימה על הצו. בשל מצוקה תקציבית חמורה, שנגרמה בין היתר מהקפאת מאות מיליוני שקלים של כספי מיסים בידי ישראל, הרשות הצליחה להעביר את הקצבאות עבור חודש דצמבר רק בפברואר, ואילו התשלומים לינואר התקבלו בתחילת החודש.

שקי קמח של ארגון הסיוע העולמי של ארצות הברית שנשלחו לגדה המערבית לסייע לפלסטינים במחנות הפליטים (צילום: AP Photo/Mohammed Ballas)
שקי קמח של ארגון הסיוע העולמי של ארצות הברית שנשלחו לגדה המערבית לסייע לפלסטינים במחנות הפליטים (צילום: AP Photo/Mohammed Ballas)

בהתאם לכך, הבכיר העריך כי ייקח חודש או חודשיים נוספים עד שהמדיניות החדשה תיושם במלואה.

לדבריו, השינוי בגישת הממשל האמריקאי כלפי הרפורמה נבע ככל הנראה מציפייה ראשונית לכך שהמדיניות החדשה תיושם מוקדם יותר. "אנחנו עדיין מתכוונים ליישם את הצו שנחתם", אמר הבכיר הפלסטיני.

ציפיות שהתבדו

היחסים בין הממשל לרמאללה נפתחו בתחושה חיובית, כאשר טראמפ ועבאס קיימו שיחת טלפון שלפי גורמים שמעורים בפרטים הייתה "חמימה", ימים לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות בנובמבר. בנוסף, שליח ארה"ב למזרח התיכון סטיב ויטקוף נפגש עם בכיר הרשות חוסיין א-שייח' בריאד זמן קצר לאחר שטראמפ נכנס לתפקיד בינואר.

ימים ספורים לאחר מכן, טראמפ הכריז על תוכניתו להשתלט על עזה ולהעביר ממנה את כל תושביה. למרות זאת, עבאס חתם על הצו לרפורמה במערכת הרווחה של הרשות פחות משבוע לאחר מכן.

הצו העביר את כל תשלומי הרווחה – לאסירים ביטחוניים ולאחרים – מידי הרשות הפלסטינית לידי גוף לא ממשלתי חדש בשם "הקרן הפלסטינית להעצמה כלכלית לאומית", שבראשה עומד שר הרווחה לשעבר מג'דלאני

הצו העביר את כל תשלומי הרווחה – לאסירים ביטחוניים ולאחרים – מידי הרשות הפלסטינית לידי גוף לא ממשלתי חדש בשם "הקרן הפלסטינית להעצמה כלכלית לאומית", שבראשה עומד שר הרווחה לשעבר אחמד מג'דלאני, מקורבו הוותיק של עבאס.

אחמד מג'דלאני בקהיר, 8 בפברואר 2021 (צילום: Egypt State Information Service / AFP)
אחמד מג'דלאני בקהיר, 8 בפברואר 2021 (צילום: Egypt State Information Service / AFP)

בראיון לזמן ישראל בתחילת החודש, קרא מג'דלאני לקהילה הבינלאומית לספק מימון למערכת החדשה, תוך שהוא מודה כי היא אינה זוכה לפופולריות בקרב הציבור הפלסטיני וכי רמאללה תעמוד בפני תגובה חריפה אם לא תוכל לממן את התוכנית.

מג'דלאני גם תקף בחריפות את תוכניתו של טראמפ להשתלטות על עזה, והזהיר כי הרשות תנתק את קשריה עם וושינגטון אם הממשל יקדם את היוזמה.

בכירים פלסטינים אחרים נזהרו יותר מלהעביר ביקורת גלויה על טראמפ, במטרה להימנע מהתדרדרות ביחסים כפי שקרה במהלך כהונתו הראשונה.

עם זאת, עבאס טרם קיבל שיחת טלפון מטראמפ מאז כניסתו לתפקיד, שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו נמנע מלבקר ברמאללה במהלך ביקורו באזור בחודש שעבר, ו-ויטקוף הסכים לפגוש את א-שייח' רק בנוכחות שרי חוץ ערבים נוספים.

עבאס טרם קיבל שיחת טלפון מטראמפ מאז כניסתו לתפקיד, שר החוץ מרקו רוביו נמנע מלבקר ברמאללה במהלך ביקורו באזור, ו-ויטקוף הסכים לפגוש את א-שייח' רק בנוכחות שרי חוץ ערבים נוספים

"ציפינו שהרפורמה הזו תתקבל בחום רב יותר בוושינגטון, אבל אנחנו עדיין מחכים", אמר הבכיר הפלסטיני.

עוד 929 מילים
סגירה