ג'ייקוב מגיד
הזמן של
ג'ייקוב מגיד

כתב שטחים, The Times of Israel

קטאר לא רוצה לסייע בשיקום עזה לאחר המלחמה בשל היחס הישראלי

ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן בן ג'אסם אאל ת'אני, אמר לראש המוסד דוד ברנע בפגישה לאחרונה כי דוחה לא נוטה להיענות לבקשות ישראליות לסייע בשיקום עזה, לאור היחס של ירושלים לקטאר לאורך כל המלחמה, כך אמרו לזמן ישראל שני גורמים שמכירים את הנושא.

הצהרתו של אאל ת'אני מצמצמת עוד יותר את רשימת המדינות המוכנות לסייע בייצובה של עזה לאחר המלחמה, מה שעלול להותיר את ירושלים ללא שותפים למאמץ.

כזכור, ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירים ישראלים אחרים דיברו על מעורבות ערבית בחיזוק הביטחון והכלכלה של הרצועה. אבל אאל ת'אני אמר לברנע בדצמבר כי קטאר תשתתף בשיקום עזה לאחר המלחמה רק אם היא תהיה חלק מיוזמה רחבה יותר שתוביל בסופו של דבר לפתרון שתי המדינות, כך לדברי שני הגורמים, שדיברו בתנאי אנונימיות.

עמדה זו עולה בקנה אחד עם העמדה של סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים וירדן, שטענו כי הן אינן רוצות להיקרא שוב לממן את שיקום הרצועה לאחר המלחמה הבאה בעזה ומתעקשות שבצמרת העדיפויות חייבת להיות יצירת אופק מדיני לסיים את הסכסוך לחלוטין.

אאל ת'אני אמר לברנע כי קטאר גם רוצה לראות שינוי משמעותי בהתנהגותה של ישראל מול קטאר, והצביע על מספר מקרים במהלך המלחמה בהם טען כי התשתית שהוקמה במימון דוחה בעזה הייתה "מטרה לא נכונה". אלו כללו בית חולים שתחתיו טען צה"ל כי חשף מנהרה ובית ספר בדרום עזה.

בשני המקרים אמר אאל ת'אני שצה"ל הביע חרטה באופן פרטי והבטיח לפרסם התנצלות פומבית, אך מעולם לא עשה זאת. מצה"ל לא נמסרה תגובה.

אל-ת'אני גם העלה את דאגתו בפני ברנע בגלל קביעה שהשמיע נתניהו מספר פעמים בחודשים האחרונים, לפיה קטאר לא הצליחה ללחוץ מספיק על חמאס בשיחות לשחרור חטופים – טענה שדוחה דוחה.

ראש ממשלת קטאר אמר את הדברים לברנע במהלך פסגה של שרי החוץ הערבים בוושינגטון בדצמבר, וחזר עליהם שוב במהלך ביקור של משלחת של מחוקקים דמוקרטים בקטאר לאחרונה, כך על פי דיפלומט ערבי בכיר ומחוקק אמריקאי שנכחו בכל אחת מהישיבות.

דובר לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, האחראי על המוסד, לא הגיב לבקשות להגיב.

עוד 307 מילים

חל שיפור בהכנסת הסיוע, אך ישראל מציבה מכשולים

המתאם ההומניטרי של האו"ם בעזה ובגדה המערבית טוען כי ישראל עדיין מגבילה את הסיוע - אם כי חל שיפור מתון ● הוא מצביע על עיכובים משמעותיים בצד הישראלי, בהם בדיקות חוזרות של הסיוע על ידי צה"ל וסגירת מעבר הסחורות בכרם שלום בגלל השבת ● בשיחה עם זמן ישראל הוא מזהיר מפני ההשלכות של פלישה אפשרית לרפיח

עוד 1,608 מילים

ארה״ב תציג למשלחת לוושינגטון תוכניות חלופיות למבצע ברפיח

ארה"ב תציג תוכניות חלופיות כיצד ישראל תוכל להמשיך להילחם בחמאס מבלי לפתוח במבצע קרקעי גדול ברפיח במהלך פגישה קרובה עם משלחת ישראלית שמבקרת בוושינגטון, כך אמרו שני בכירים אמריקאים לזמן ישראל.

"אנחנו לא רק אנחנו אומרים, 'לא, אתם לא יכול לעשות את זה'. אנחנו אומרים שאנחנו מוכנים לעבוד על חלופות אפשריות שעדיין עוזרות לכם להשיג את המטרות", אמר אחד מהבכירים.

לשכת ראש הממשלה הודיעה אתמול שהשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר ואת ראש המטה לביטחון לאומי צחי הנגבי ייסעו לארצות הברית "לטובת המשך הלחימה ובעקבות בקשת נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן". אליהם יצטרף נציג מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים. משלחת נוספת ברשות שר הביטחון גלנט תגיע גם.

עוד 104 מילים

פרסום ראשון: אמיר קטאר הציע לגרש את בכירי חמאס בפגישה עם בלינקן, ימים לאחר ה-7 באוקטובר

האמיר של קטאר, תמים בן חמד אל תאני, הציע לגרש את מנהיגי חמאס מדוחא במהלך פגישה עם שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן, ימים לאחר ההתקפה של ארגון הטרור ב-7 באוקטובר, כך אמרו שני גורמים הבקיאים בנושא לזמן ישראל.

לדבריהם, ההצעה הועלתה בצורה מעט עקיפה במהלך דברי הפתיחה של האמיר בפגישה בדלתיים סגורות עם בלינקן שנערכה בדוחא ב-13 באוקטובר. תאני פתח את הפגישה בביטוי זעזוע מהתקפת חמאס שבה נטבחו כ-1,200 בני אדם בישראל ועוד 253 נחטפו לעזה. לאחר מכן הוא שאל אם הגיע הזמן שארה"ב תבקש מקטאר לגרש את מנהיגי חמאס, כך אמרו שני הגורמים בעילום שם.
כאשר פתח

בלינקן בתגובה לא הגיב ישירות להצעת האמיר, אבל כן אמר כי לדעתו עדיף שקטאר תשתמש במגעים שלה עם חמאס כדי לתווך מולה במטרה להבטיח עסקת חטופים, שחזרו הגורמים. הם הוסיפו כי גם שר החוץ האמריקאי הבהיר כי זה לא יהיה "עסקים כרגיל" עבור חמאס בקטאר לאחר סיום המלחמה.

משרד החוץ האמריקאי סירב להגיב על הידיעה.

עוד 151 מילים

בשבועות הקרובים יטיל ממשל ביידן סנקציות על עוד מתנחלים

ממשל ביידן מתכונן להצאת סבב שני של סנקציות בשבועות הקרובים נגד מתנחלים ישראלים שביצעו מעשי אלימות בגדה המערבית, כך אמרו השבוע לזמן ישראל גורם אמריקאי ומקור שני שמכיר את הנושא. על פי המקורות המתנחלים הפעם יהיו בכירים יותר אך לא מדובר בגורמים ממשלתיים.

בתחילת החודש חתם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על הצו שמטיל עיצומים כלכליים והגבלות אשרה על ארבעה מתנחלים שהשתתפו באירועי אלימות כלפי פלסטינים: דוד חי חסדאי, עינן טנג'יל, שלום זיכרמן וינון לוי.

לפי משרד החוץ של ארה"ב, בין השאר, חסדאי יזם והוביל לפני שנה את הפרעות בעיירה חווארה, טנג'יל, הודה והורשע כחלק מהסדר טיעון בכך שיידה אבנים והכה באלה פעילי שמאל ופצע אותם, זיכרמן הואשם ב-2022 בפציעה בנסיבות מחמירות ובתקיפה של פעילי שמאל בזמן שהיו ברכבם, ולוי עומד בראש קבוצה של מתנחלים שיוצרת אווירה של פחד ותוקפת שוב ושוב קהילות פלסטיניות.

עוד 152 מילים

המועצה האזורית הר חברון עשויה לספוג סנקציות, כי חתמה על חוזה עם מתנחל שארה"ב הטילה עליו עיצומים

החברה לפיתוח הר חברון, שנתונה ברובה בבעלות המועצה האזורית הר חברון, חתמה על חוזה עם ינון לוי, שארצות הברית הטילה עליו סנקציות – דבר העלול להביא לנקיטת עיצומים נגד החברה.

ב-2021 החברה חתמה עם לוי על חוזה להקמה של מאחז לא חוקי בשטח הגדה. המאחז, שנקרא חוות מיתרים, הוקם על אדמות מדינה, אולם מבנים שהוקמו במקום, בהתאם לחוזה שנחתם בין החברה לבין לוי, מנוגדים לתוכנית המתאר של הקרקע – דבר ההופך אותם לבלתי חוקיים. בין היתר נכתב בחוזה שלוי משתמש ב"עבודה עברית", דהיינו מועסקים על ידו רק יהודים.

לוי הוא אחד מארבעה ישראלים שארצות הברית הטילה עליהם עיצומים בשל מעורבות המיוחסת להם בתקיפת פלסטינים. לפי ההודעה של משרד החוץ האמריקאי, לוי הוביל באופן קבוע מתנחלים שתקפו פלסטינים ובדואים, איימו לפעול מולם באלימות, שרפו את שדותיהם והרסו את רכושם. לוי הכחיש את הטענות שפעל באלימות.

בשיחה עם זמן ישראל אישר לוי שחתם עם החברה לפיתוח הר חברון על חוזה להקמת חוות מיתרים.

• לגרסה באנגלית של הידיעה

עוד 152 מילים

סעודיה תארח היום כינוס שרים לקידום עמדה ערבית מאוחדת לעזה שלאחר המלחמה

סעודיה מארחת היום פסגה של שרי חוץ מחמש מדינות באזור במטרה לקדם עמדה ערבית מאוחדת בנוגע למלחמה בעזה וכן יוזמות פוליטיות למתי יסתיימו הלחימה, כך חשפו שני דיפלומטים ערבים בכירים לטיימס אוף ישראל.

השרים הערבים אמורים לדון במאמצים להרחיב את הלחץ להפסקת אש בעזה, תוך מינוף נכונותם לקחת חלק בשיקום הרצועה לאחר המלחמה בנוסף להמשך שילוב ישראל באזור, בתנאי שירושלים תסכים לנקוט בצעדים ליצירת נתיב בלתי הפיך למדינה פלסטינית בסופו של דבר, אמרו הדיפלומטים.

בפגישה – שטרם פורסמה – ישתתף גם חוסיין א-שייח', סיוע מוביל לנשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס; בעוד ריאד ממשיכה להרחיב את שיתוף הפעולה שלה עם רמאללה, תוך שחרור החששות שסעודיה תנטוש את המטרה הפלסטינית בעודה פועלת לחיזוק מעמדה האזורי והעולמי, אמרו שני הדיפלומטים.

על פי הדיפלומטים יצטרפו לשר החוץ הסעודי הנסיך פייסל בן פרחאן ולשייח' הדיפלומטים הבכירים ממצרים, ירדן, איחוד האמירויות הערביות וקטאר.

עוד 134 מילים

בארה"ב מודאגים שבן גביר ינסה לעורר מתיחות בהר הבית במהלך הרמדאן

ממשל ביידן מודאג מאוד מכך שהשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, ינסה לעורר מתיחות בהר הבית במהלך הרמדאן בחודש הבא, מה שעלול לגרור את ירושלים לסכסוך המתמשך במזרח התיכון שאותו ארה"ב מבקשת להכיל, כך מסרו פקיד אמריקאי ובכיר ישראלי אמרו ל"טיימס אוף ישראל".

ארה"ב חוששת שבן גביר יבקר שוב בהר הבית במהלך הרמדאן, שמתחיל בסביבות ה-10 במרץ, אמרו הגורמים בעילום שם.

כשר הממונה על המשטרה, בן גביר ממלא תפקיד קריטי באכיפת החוק במקום, וקיים חשש בוושינגטון וגם במערכת הביטחון הישראלית כי הנחיה מלמעלה לתקוף חזק מדי או להיכנס לשטח מסגד אל אקצא במהלך העימותים עלולה לעורר אלימות בירושלים, בגדה המערבית ומחוצה לה, אמר הגורם הישראלי.

גורמים אמריקאים וישראלים ששוחחו עם ה"טיימס אוף ישראל" הביעו דאגה שהפעם יהיה קשה יותר לשכנע את השר לביטחון לאומי להימנע מהגעה למקום. חששות כאלה הם חלק מהסיבה שממשל ביידן מעוניין להבטיח הפסקה הומניטרית ממושכת בעזה לפני תחילת הרמדאן בחודש הבא, הסביר הפקיד האמריקאי.

"אם לא העניין לא ייסגר עד אז, נסתכל על תמונה מסוכנת עוד יותר", אמר הבכיר, והוסיף כי בלינקן בוודאי יעלה את הנושא עם מנהיגי ישראל במהלך פגישותיו בארץ היום.

לשכת בן גביר סירבה לבקשה להגיב בנושא.

עוד 179 מילים

ישראל מתנגדת לסגירה מיידית של אונר"א בעזה

למרות ראיות כי מאות עובדי הסוכנות בעזה פעילים או קשורים לחמאס וכי תריסר מהעובדים אף השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר, ישראל לא מעוניינת לראות את אונר"א נסגרת כל עוד המלחמה נמשכת ● "זה ייצור קטסטרופה הומניטרית שתכריח את ישראל לעצור את הלחימה", אומר הבכיר לזמן ישראל, "זה לא האינטרס שלנו ולא אמור להיות האינטרס של בעלות בריתנו"

עוד 624 מילים ו-1 תגובות

בכיר באמירויות לזמן ישראל: היחסים עם ישראל עלולים להתקרר עקב המלחמה

בלעדי: בכיר באיחוד האמירויות הערביות הזהיר אמש (רביעי) כי מלחמה ממושכת בעזה עלולה להפוך את הנורמליזציה בין אבו דאבי לירושלים ל"שלום קר".

"ככל שזה יימשך, ישראל תהיה יותר מבודדת. אפילו שלום חם יכול בסופו של דבר להפוך לשלום קר", אמר לזמן ישראל אותו בכיר, שביקש להישאר בעילום שם.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ (במרכז), עם שר החוץ הבחרייני עבד אל-לטיף אל-זיאני (משמאל), ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ של איחוד האמירויות הערביות עבדאללה בן זאיד אל-נהיאן, בטקס החתימה על הסכמי אברהם במדשאה הדרומית בבית הלבן בוושינגטון, 15 בספטמבר 2020 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ (במרכז), עם שר החוץ הבחרייני עבד אל-לטיף אל-זיאני (משמאל), ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ של איחוד האמירויות הערביות עבדאללה בן זאיד אל-נהיאן, בטקס החתימה על הסכמי אברהם במדשאה הדרומית בבית הלבן בוושינגטון, 15 בספטמבר 2020 (צילום: AP Photo/Alex Brandon)

זוהי האזהרה החמורה ביותר שהופנתה כלפי ישראל מאז פרוץ המלחמה מצד אחת משותפותיה להסכמי אברהם שנחמתו לפני פחות מארבע שנים. ההתבטאויות האלו מעידות כי איחוד האמירויות לא שוקלת לנתק את קשריה עם ישראל, אבל היחסים עלולים להיראות כמו אלה שבין ישראל לירדן ומצרים.

זוהי האזהרה החמורה ביותר שהופנתה כלפי ישראל מאז פרוץ המלחמה מצד אחת משותפותיה להסכמי אברהם שנחמתו לפני פחות מארבע שנים

ירדן ומצרים חתמו על הסכמי שלום עם ישראל לפני כמה עשרות שנים, אבל הקשרים הללו מתקיימים בעיקר ברמת הממשלות, ועמאן וקהיר לרוב מעדיפות לשמור עליהם בפרופיל נמוך ככל שהסכסוך הישראלי–פלסטיני מתרחק מפתרון.

הנורמליזציה עם מדינות "הסכמי אברהם" – בייחוד איחוד האמירויות הערביות – הייתה עמוקה הרבה יותר מאז תחילתה; יותר ממיליון ישראלים ביקרו באמירויות, והמסחר בין שתי המדינות הגיע להיקף של יותר מחמישה מיליארד דולר.

נשיא איחוד האמירויות השייח' מוחמד בן זאיד בפגישה עם נשיא טורקיה ארדואן באנקרה, 24 בנובמבר 2021 (צילום: AP Photo/Burhan Ozbilici)
נשיא איחוד האמירויות השייח' מוחמד בן זאיד בפגישה עם נשיא טורקיה ארדואן באנקרה, 24 בנובמבר 2021 (צילום: AP Photo/Burhan Ozbilici)

מאז הקמת ממשלת הימין של בנימין נתניהו בדצמבר 2022 כבר חלה נסיגה בקשרים הממשלתיים רמי הדרג בין המדינות, אבל הם כמעט נעצרו עם פרוץ המלחמה. ישראל ממשיכה להפעיל את השגרירות שלה באבו דאבי, אבל פגישות ואירועים ציבוריים הצטמצמו.

מאז 7 באוקטובר נתניהו שוחח כמה פעמים עם נשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד, אבל בשיחה האחרונה ראש הממשלה לחץ על המנהיג האמירתי לשלם קצבאות אבטלה לפועלים הפלסטינים, אשר ירושלים אסרה עליהם לחזור לעבודותיהם בישראל. כך אמר גורם ישראלי לאתר Axios. לפי הדיווח, השייח' מוחמד דחה את הרעיון מכול וכול, המום מהחוצפה שבבקשה הישראלית.

הנשיא יצחק הרצוג בביקורו הרשמי באבו דאבי עם יורש העצר, השייח' מוחמד בן זאיד. 30 בינואר 2022 (צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ)
הנשיא יצחק הרצוג בביקורו הרשמי באבו דאבי עם יורש העצר, השייח' מוחמד בן זאיד. 30 בינואר 2022 (צילום: עמוס בן גרשום/ לע"מ)

עם זאת, יועצו של הנשיא, אנוואר גרגאש, דחה החודש את הרעיון של ניתוק היחסים עם ישראל בגלל המלחמה, והסביר כי כינון היחסים היה מלכתחילה "החלטה אסטרטגית" לטווח ארוך, מתוך הבנה שיהיו מהמורות במהלך המלחמה.

באותו ביטוי, "החלטה אסטרטגית", נקטו גם גורמים ירדנים, מצרים, בחריינים ומרוקאים ששוחחו עם זמן ישראל בשבועות האחרונים, מה שמעיד כי נרמול היחסים עם ירושלים הוא חלק מגישה אזורית רחבה יותר שהם אינם מעוניינים לזנוח.

עם זאת, שני גורמים רשמיים מהמדינות הללו הבהירו כי ניסיון של ישראל לדחוק את הפלסטינים להגר בהמוניהם מעזה תשנה את המשוואה הזו.

עוד 348 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה