קמלה האריס וג'ו ביידן (צילום: AP Photo/Carolyn Kaster)
AP Photo/Carolyn Kaster

כל מה שישראלים ויהודים צריכים לדעת על קמלה האריס

היא מקורבת לארגונים היהודיים החזקים באמריקה ● היא מתנגדת להטלת סנקציות על ישראל באו"ם ולהתניית הסיוע הצבאי בהשפעה על המדיניות הישראלית ● אבל גם לסיפוח חד-צדדי, ולמדיניות האמריקאית הנוכחית בנוגע לאיראן ● קמלה האריס, המועמדת החדשה לסגנות נשיאות ארצות הברית, עשויה להפוך בקרוב לאחד הנשים החזקות בעולם ● ואלה עמדותיה בנוגע לישראל ולקהילה היהודית בארה"ב

עכשיו זה רשמי: קמלה האריס היא בחירתו של ג'ו ביידן כמועמדת לסגנות הנשיא. הסנאטורית מקליפורניה, שעשתה היסטוריה כשהייתה לאישה השחורה הראשונה שרצה לסגנות הנשיא, נמצאת עדיין בעיצומה של כהונתה הראשונה בסנאט. אך במהלך שנותיה בתפקידים ציבוריים ובקמפיין שלה לנשיאות, דעותיה עוררו לא פעם עניין (ולעתים גם מחלוקת) בקרב בוחרים יהודים.

האריס, 55 נשואה לעורך הדין היהודי דאגלס אמהוף שיהפוך לבעל היהודי הראשון של סגן נשיא ארצות הברית, אם ביידן והאריס אכן ינצחו בנובמבר.

כסנאטורית, היא יישרה קו עם דעותיו של ביידן בנושא ישראל: להאריס קשרים הדוקים עם איפא"ק, הלובי הפרו-ישראלי הגדול בארה"ב, ובניגוד לדמוקרטים אחרים, היא מתנגדת להתניית הסיוע האמריקני לישראל בהשפעה על מדיניותה.

במהלך הקמפיין שלה לנשיאות, האריס בידלה עצמה לא רק מהאגף השמאלי במפלגה שלה, אלא גם מדמוקרטים מתונים, כאשר התנגדה בתוקף לכל ניסיון להצביע נגד ישראל באו"ם או אפילו למתוח ביקורת ציבורית נוקבת נגד הצהרות או מעשים של ממשלת ישראל.

ג'יי סטריט, השדולה הפרו-ישראלית הליברלית יותר, נמנעה מלתמוך בהאריס כאשר התמודדה לסנאט, זאת למרות שהשדולה תומכת בכמחצית מהסנאטורים הדמוקרטיים ואף בג'ו ביידן, אשר מחזיק גם הוא בעמדות מתונות כלפי ישראל. ביידן הצהיר לא פעם כי אינו מאמין שיש מקום לפערים כלשהם בין ארצות הברית וישראל בנושאים דיפלומטיים.

קמלה האריס עם בעלה ואחייניתה, 2019 (צילום: AP Photo/Tony Avelar)
קמלה האריס עם בעלה ואחייניתה, 2019 (צילום: AP Photo/Tony Avelar)

בכל הנוגע לאיראן, הקו של האריס זהה לזה של כל הדמוקרטים – היא תומכת בחזרה לעסקת הגרעין עם איראן, הסכם שיהודים שמרנים רבים בארצות הברית רואים כשורש כל רע ומאמינים שהוא יאפשר לאיראן להצטייד בנשק גרעיני. בעניין זה אין כל פער בינה לבין ביידן, אשר היה חלק מממשל אובמה אשר הוביל לחתימה על עסקת הגרעין ב-2015, למרות התנגדות נחרצת מצד ישראל.

"עסקת הגרעין אינה מושלמת, אבל היא בהחלט הכלי הטוב ביותר שיש לנו כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני ולמנוע סכסוך צבאי הרה אסון במזרח התיכון", כתבה האריס בשנת 2018, לאחר שטראמפ הכריז על פרישתה של ארצות הברית מהעסקה. "כפי שהקהילה הבינלאומית והצוות לביטחון לאומי של הממשל אישרו מספר פעמים, איראן עדיין עומדת בתנאי ההסכם. כל עוד אין הפרה איראנית, תהיה זו פזיזות לבטל את ההסכם מבלי להציג תכנית כלשהי כיצד להתקדם".

קמלה האריס, המועמדת הדמוקרטית לסגנות הנשיא (צילום: טום וויליאמס/CQ Roll Call via Getty Images)
קמלה האריס, המועמדת הדמוקרטית לסגנות הנשיא (צילום: טום וויליאמס/CQ Roll Call via Getty Images)

בדומה למחוקקים דמוקרטים רבים אחרים, האריס מתנגדת לסיפוח חד-צדדי בגדה המערבית. היא כתבה ביוני לטראמפ, כי הסיפוח "יפגע בסיכויים להשגת פתרון של שתי מדינות באמצעות משא ומתן". עם זאת, היא לא הצטרפה למכתב שעליו חתמו סנאטורים אחרים, אשר קבע כי סיפוח יפגע ביחסי ישראל-ארה"ב.

האריס, אשר שימשה בעבר כתובעת הכללית של קליפורניה, מתארת את עצמה כפרוגרסיבית אך ידועה בגישתה הקשוחה בענייני פשיעה. גישה זו אמנם הקשתה עליה לזכות בתמיכת בוחרים פרוגרסיביים, אך עשויה להיתפס כיתרון אצל יהודים אמריקנים המודאגים מסדרת המתקפות האנטישמיות של השנים האחרונות, לרבות הירי בבית הכנסת בפיטסבורג, שבו נהרגו 11 אנשים ב-2018.

קמלה האריס בתחילת דרכה הציבורית ב-2004 (צילום: AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
קמלה האריס בתחילת דרכה הציבורית ב-2004 (צילום: AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

כתובעת המחוזית של סן פרנסיסקו, האריס הקימה יחידה נגד פשעי שנאה, וכתובעת הכללית של קליפורניה היא דיווחה בשנת 2012 שפשעי שנאה נגד יהודים היו פשע השנאה על בסיס דתי הנפוץ ביותר במדינה.

בסנאט, קראה האריס ליצירת מנגנון דיווח יעיל יותר למעקב אחר פשעי שנאה ועזרה להעביר החלטה שנקבה במוסדות דתיים כיעדים אפשריים לפשעי שנאה.

מחוץ לחיים הפוליטיים, לבעלה דאגלס אמהוף יש שני ילדים יהודים מנישואים קודמים. אמהוף הוא מגדולי התומכים באשתו, בעיקר בזירת הקרבות של טוויטר.

עוד 482 מילים
סגירה