סעודיה מכשירה את הדרך לנורמליזציה

צילום מסך מראיון עם בנדר בן סולטן
צילום מסך מראיון עם בנדר בן סולטן

הנסיך הסעודי בנדר בן סולטאן מעריך כי יהיה קשה לפתור את הבעיה הפלסטינית, מכיוון שאי אפשר לבטוח בהנהגה הפלסטינית הנוכחית. סעודיה מכשירה את דעת הקהל הערבית לנורמליזציה עם ישראל ומסבירה את עקרונות הביטחון הלאומי שלה ואת חששה מאיראן וטורקיה.

העולם הערבי, ובמיוחד הפלסטינים, ממשיכים לעקוב אחרי סדרת הראיונות שהעניק הנסיך הסעודי בנדר בן סולטאן, ראש המודיעין הסעודי לשעבר, לערוץ "אל-ערביה" הסעודי, בהם חשף את מחדלי ההנהגה הפלסטינית לדורותיה בכל הקשור לפתרון הבעיה הפלסטינית והשגת הסכם שלום מלא עם ישראל.

העולם הערבי ממשיך לעקוב אחרי סדרת הראיונות שהעניק הנסיך הסעודי בנדר בן סולטאן לערוץ "אל-ערביה" הסעודי, שם חשף את מחדלי ההנהגה הפלסטינית לדורותיה בפתרון הבעיה הפלסטינית

בחלק השני של הראיון עם הנסיך בנדר ששודר ב-6 באוקטובר הוא אמר כי:

"ההנהגה הפלסטינית החמיצה הזדמנות לפתור את הבעיה הפלסטינית וכי הנפגע העיקרי מכך הוא העם הפלסטיני", וגילה ש"יאסר ערפאת העדיף בעשרת מונים את הסכמי קמפ דיוויד על הסכמי אוסלו, הוא ביקש להכניס סעיפים מהסכמי קמפ דיוויד לתוך הסכם אוסלו אך בקשתו נדחתה".

בחלק השלישי והאחרון של הראיון ששודר ב-7 באוקטובר החריף הנסיך בנדר את הביקורת על ההנהגה הפלסטינית והסביר את עמדת סעודיה ומדינות המפרץ:

  1. אי אפשר לבטוח במנהיגי הפלסטינים, אין להם הכרת הטוב ולכן יהיה קשה להתקדם בפתרון הבעיה הפלסטינית עם ההנהגה הנוכחית,קשה לעשות משהו עבור פלסטין כל עוד הם נמצאים אך הדבר לא ישפיע על תמיכתנו בבעיה הפלסטינית.
  2. הפלסטינים הפסידו הזדמנות לשנות את המפה כאשר דחו את תוכנית השלום של הנשיא קלינטון בשנת 2000. מישהו שיכנע אותם שהם יקבלו יותר מהנשיא בוש שהוא ידיד של סעודיה. קלינטון אמר שיאסר ערפאת הוא "שקרן".
  3. למדינות המפרץ והאזור יש ביטחון לאומי ואינטרסים ואנו חייבים לשמור עליהם.

איראן וטורקיה התערבו בבעיה הפלסטינית. ההנהגה הפלסטינית סבורה שהן יותר חשובות מסעודיה, כווית, אבו דאבי, ירדן, עומאן, מצרים ובחריין.

הרש"פ ותנועת חמאס ממשיכות בשתיקה רועמת ואינן מגיבות על סדרת הראיונות של הנסיך הסעודי. הן חוששות להתעמת עם סעודיה שמנסה עכשיו לצרוב את דעת הקהל הערבית והפלסטינית בכל הקשור למחדלי ההנהגות הפלסטיניות ולהכשיר את הלבבות לקבלת עיקרון הנורמליציה עם ישראל עוד בטרם נפתרה הבעיה הפלסטינית.

הרש"פ וחמאס מגיבות בשתיקה רועמת לסדרת הראיונות של הנסיך הסעודי, מחשש להתעמת עם סעודיה שמנסה לצרוב את דעת הקהל הערבית והפלסטינית לגבי מחדלי ההנהגות הפלסטיניות ולהכשרת הלבבות לנורמליציה עם ישראל

מי שכן תוקף את סעודיה והראיונות של הנסיך בנדר בן סולטאן הן אמצעי התקשורת של קטאר, אויבתה המסורתית, ותנועת "האחים המוסלמים" אשר מאשימים את סעודיה במתן לגיטימציה לתהליך הנורמליזציה עם ישראל והכפשת ההנהגה הפלסטינית.

סעודיה הקפידה, מאז חתימת הסכמי הנורמליזציה בין איחוד האמירויות ובחריין לבין ישראל, שלא להגיב רשמית על הנושא והעיתונות הסעודית מתעלמת ממנו. זאת למרות שברור בעולם הערבי כי ללא "אור ירוק" סעודי, איחוד האמירויות ובחריין לא היו הולכות על המהלך הזה. סעודיה היא מנהיגת המפרץ והמחנה הסוני.

עכשיו מתחילים הסעודים לשחרר אט אט את החבל בכל הקשור לעיצוב דעת הקהל הערבית בנושא הנורמליזציה עם ישראל.

הנסיך בנדר בן סולטאן איננו הראשון, הנסיך התורכי אלפייצל, ראש המודיעין הסעודי לשעבר, פירסם מאמר ב-21 באוגוסט שבו כתב כי:

"תיקון הבית הפלסטיני הוא הבסיס לפתרון הבעיה הפלסטינית" וכי "כל מדינה ערבית שרוצה להצטרף לאיחוד האמירויות בתהליך הנורמליזציה עם ישראל צריכה לקחת בחשבון כי בתמורה היא צריכה לקבל מחיר יקר".

מדוע נבחר הנסיך בנדר בן סולטאן למשימת ההסברה הסעודית?

הנסיך בנדר איננו ממלא שום תפקיד רשמי כיום, יש לו ניסיון מדיני וביטחוני רב שאותו רכש בתפקידיו כראש המודיעין הסעודי והשגריר הסעודי בוושינגטון. הוא דמות מוכרת ואמינה ומכובדת מאוד בסעודיה ובעולם הערבי. במשך כל השנים הוא היה מקורב למלכי סעודיה השונים, ובניגוד לנסיכים אחרים בארמון המלוכה הוא איננו נגוע במעשי שחיתות.

בתו רימא משמשת בתפקיד השגרירה הסעודי בוושינגטון ובנו ח'אלד הינו השגריר הסעודי בלונדון.

הפעם האחרונה שבה הוא הופיע באמצעי התקשורת הייתה ב-25 בפברואר 2018, אז הוא נתן הרצאה היסטורית על ביטחון ופוליטיקה בפני המרכז למחקרים ותקשורת של ארמון המלוכה הסעודי בראשות של היועץ סעוד אלקחטאני שהיה מעורב בפרשת רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י.

סעודיה הקפידה שלא להגיב רשמית על הנושא, למרות שברור בעולם הערבי כי ללא "אור ירוק" סעודי, איחוד האמירויות ובחריין לא היו הולכות על המהלך הזה. סעודיה היא מנהיגת המפרץ והמחנה הסוני

נראה כי ההתקפה התקשורתית של הנסיך בנדר בן סולטאן תוכננה היטב מראש והיא נועדה להשיג את המטרות הבאות של בית המלוכה הסעודי:

  • לקבע את תהליך הנורמליזציה בין ישראל ומדינות ערב בתודעה הסעודית, הערבית והפלסטינית תוך הצגתה כחלק מהמאבק בסכנה האיראנית ובתנועת "האחים המוסלמים" שפועלת לזעזע את היציבות של המשטרים הערביים המתונים.
  • העברת המסר כי נורמליזציה עם ישראל איננה "בגידה בבעיה הפלסטינית", אלא אינטרס ערבי שמגביר את הסיכויים שלום במזה"ת.
  • הסברת תפיסת הביטחון הלאומי והאינטרסים של סעודיה ומדינות המפרץ מול איראן וטורקיה שהנורמליזציה עם ישראל היא חלק ממנה.
  • חשיפת הסרבנות הפלסטינית וכישלון ההנהגות הפלסטיניות לדורותיהן בטיפול בבעיה הפלסטינית.
  • העברת מסר לממשל טראמפ כי סעודיה עומדת בהתחייבות שלה לקדם את תוכנית "עסקת המאה" ואת הנורמליזציה עם ישראל במגבלות שלה, והעברת מסר לממשל הבא כי הנסיך בנדר בן סולטאן הינו דמות שארמון המלוכה סומך עליה ושיתכן כי יהיה לה תפקיד חשוב בעתיד בממשל הסעודי.

ככל הידוע, הדעות בארמון המלוכה הסעודי חלוקות בקשר לעיתוי הנורמליזציה עם ישראל. המלך סלמאן מחזיק בדעה השמרנית והמסורתית כי נורמליזציה בין סעודיה לישראל תתאפשר רק לאחר הקמת מדינה פלסטינית, ואילו בנו, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, הנחשב ל"איש החזק" והיורש העתידי, גורס כי יש כבר עתה ללכת להסכם נורמליזציה גלוי ופומבי עם ישראל.

למרות זאת, בית המלוכה הסעודי מבין היטב את חשיבות השמירה על מומנטום הנורמליזציה עם ישראל ואת הצורך לצרף מדינות נוספות לתהליך ולא להשאיר את איחוד האמירויות ובחריין לבדן. נראה כי הוא רוצה להתקדם בהדרגה לקראת נורמליזציה עם ישראל. לכן, סדרת הראיונות של הנסיך בנדר בן סולטאן הינה בבחינת "רוח גבית חשובה" לתהליך הנורמליזציה, שמבשרת את המשך התמיכה הסעודית בתהליך.

למרות זאת, בית המלוכה הסעודי מבין היטב את חשיבות השמירה על מומנטום הנורמליזציה עם ישראל ואת הצורך לצרף מדינות נוספות לתהליך ולא להשאיר את איחוד האמירויות ובחריין לבדן

הנסיך בנדר בן סולטאן גלגל את כדור האשמה למגרש של ההנהגה הפלסטינית. זוהי התפתחות חשובה מאוד שדמות במעמדו בעולם הערבי תומכת בנרטיב הישראלי. כי ההנהגות הפלסטיניות מסוכסכות ביניהן, מסרבות לכל פשרה ומנסות להשיג הישגים דימיוניים שאינם עומדים במבחן המציאות המזרח תיכונית על חשבון סבלו של העם הפלסטיני.

יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 952 מילים ו-2 תגובות
סגירה