בשנה הקרובה צפויים כמה תהליכים חשובים באיראן שישפיעו על עתידה, בראש סדר היום עומדים נושא הסכם הגרעין והסרת הסנקציות הכלכליות. ישראל חייבת ליזום לאלתר דיאלוג מדיני מהיר עם הממשל החדש בארה"ב כדי שלא ימהר להסיר את הסנקציות ויתחשב בעמדותיה בכל הקשור להסכם הגרעין.
שנת 2021 היא שנה שתכריע את עתידה של איראן בכמה תחומים חשובים הקשורים למעמדה האזורי והבינלאומי, מצבה הכלכלי, סוגיית הגרעין ושאלת הירושה. השינויים שיקרו במהלך השנה הזו אמורים לעצב את דמותה בשנים הבאות.
שנת 2021 היא שנת הכרעה לעתיד איראן ולעיצוב דמותה בשנים הבאות, בתחומים חשובים הקשורים למעמדה האזורי והבינלאומי, מצבה הכלכלי, סוגיית הגרעין ושאלת הירושה
איראן תתחיל להתמודד כבר בשבועות הקרובים עם ממשל חדש בארה"ב שאמור להיות ממשל נוח יותר מבחינתה, לעומת ממשל טראמפ שמעוניין בדיאלוג מדיני כדי להפחית את החיכוך ביחסים בין 2 המדינות שהיה בתקופת הממשל הקודם.
הנשיא החדש ג'ו ביידן הודיע כבר על רצונו לשוב להסכם הגרעין עם איראן, שממנו נסוג הנשיא טראמפ לפני כשנתיים, ועל נכונותו להסיר את הסנקציות שהוטלו עליה. הנשיא ביידן מתכוון, על פי הצהרותיו בתקשורת, לנהל משא ומתן על הסכם חדש עם איראן, שיכלול 2 נושאים חשובים אשר לא נכללו בהסכם משנת 2015: פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן ומגמות ההתפשטות שלה במזה"ת.
בפני ישראל ניצבת משימה חשובה מאוד לקראת כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן והיא לשכנע אותו ואת צוותו כי איראן מסתירה את כוונותיה האמיתיות, שהן לייצר פצצה גרעינית, וכי לכן יש להטיל הגבלות חמורות על פעילותה בתחום הגרעין כדי למנוע ממנה להגשים את מטרותיה, המסוכנות לעולם כולו.
המשימה הזו מוטלת בחודשים הראשונים של השנה החדשה על הדרג מדיני-ביטחוני בישראל: על ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל ראש המוסד יוסי כהן. זאת בעוד ישראל מתמודדת עם מגיפת הקורונה ועם מערכת הבחירות לכנסת.
ישראל תצטרך לשכנע את ממשל ביידן בצדקת עמדתה באמצעות החומרים המודיעיניים שברשותה, במיוחד אלה שהובאו מארכיון הגרעין בטהרן בינואר 2018.
בשטח קרו גם כמה התפתחויות נוספות:
- איראן החלה להעשיר אורניום לרמה של 20 אחוזים, ההחלטה הזו התקבלה בעקבות חיסולו של מדען הגרעין מוחסן פח'רי זאדה.
- איראן החלה בבניית מתקן גרעיני תת קרקעי שבו יועשר האורניום כדי שהתהליך לא יפגע, וזאת בעקבות הפיצוץ במתקן הצנרפוגות המתקדם בנתנז ביולי 2020 שעיכב את הפרוייקט לתקופה שבין שנה לשנתיים והמיוחס למוסד הישראלי.
- איראן הפרה את הסכם הגרעין וברשות הסוכנות לאנרגיה אטומית מצוי כל המידע על ההפרות האיראניות.
- בקיץ הקרוב יתקיימו בחירות לנשיאות באיראן.
- על פי כמה מקורות, מצבו הבריאותי של שליט איראן עלי ח'מינאי התערער בשנה האחרונה, ובצמרת האיראנית מדברים כבר על הצורך במציאת יורש.
לקראת כניסת ביידן לבית הלבן, על ישראל לשכנע אותו ואת צוותו כי איראן מסתירה את כוונותיה האמיתיות, ייצור פצצה גרעינית, וכי יש להטיל הגבלות חמורות על פעילותה בתחום הגרעין, המסכנת את העולם כולו
מקורות איראניים טוענים כי מחנה השמרנים התחזק באיראן בעקבות נסיגת ממשל טראמפ מהסכם הגרעין וחיסולם של קאסם סולימאני ומדען הגרעין פח'רי זאדה. דבר זה ישפיע, לשיטתם, על בחירת היורש לתפקיד השליט העליון של איראן במקרה שעלי ח'מינאי יאלץ לרדת מהבמה הפוליטית ועל הבחירות לנשיאות בקיץ הקרוב.
איראן כבר מפגינה כעת עמדה נוקשה מול הממשל החדש, לפיה היא איננה מוכנה לנהל משא ומתן על הסכם הגרעין. המנהיג העליון עלי ח'מינאי אמר ב-8 בינואר כי איראן איננה ממהרת לכך שארה"ב תחזור להסכם הגרעין והיא דורשת ש"קודם יוסרו הסנקציות שחונקות את איראן".
להערכת גורמים מדיניים בירושלים, יקשה על הנשיא ג'ו ביידן להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן לפני הבחירות לנשיאות באיראן. מערכת הבחירות אמורה להקשיח את העמדות של המתמודדים בכל הקשור להסכם הגרעין.
ישראל חייבת להיות צד פעיל בכל הקשור למשא ומתן על הסכם גרעין חדש, לאחר שמודרה על ידי הנשיא ברק אובמה מפרטי הסכם הגרעין, כדי שתוכל להשפיע על תוכנו של ההסכם החדש. בעקבות מידורה של ישראל מהמשא ומתן לא נכללו בהסכם הגרעין נושאים חשובים כמו פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן והפעילות שלה לתמיכה בטרור.
גם במדינות המפרץ ובראשן סעודיה כבר נשמעים קולות הדורשים מארה"ב לתת להן אפשרות להשפיע על המשא ומתן המתוכנן עם איראן. השאלה היא כיצד ינהג הנשיא ביידן בסוגיה והאם יפיק לקחים מהטעויות שעשה הנשיא אובמה.
ישראל חייבת להיות צד פעיל במו"מ על הסכם גרעין חדש, לאחר שמודרה ע"י אובמה מפרטי ההסכם, כדי שתוכל להשפיע על תוכנו. בשל מידורה לא נכללו בו נושאים חשובים כמו פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן ותמיכתה בטרור
שאלת הירושה
בשבועות האחרונים שוב עלתה באמצעי התקשורת בעולם שאלת הירושה, לאחר גל של שמועות כי מצב בריאותו של השליט העליון עלי ח'מינאי בן ה-82 התרופף מאוד. איראן הכחישה בתוקף את השמועות, אך העיתונאי המתנגד למשטר מוחמד אהווז טען בחודש שעבר כי ח'מינאי כבר החליט להעביר את השלטון לבנו מוג'תבא ח'מינאי בן ה-51, המשתייך למחנה השמרנים הרדיקלים.
ח'מינאי שרד בעבר ניתוח בערמונית ואף ניצל מניסיון התנקשות באמצעות מכשיר הקלטה ממולכד.
למרות ההכחשות הרשמיות, יש המעריכים במערב כי נושא הירושה יהפוך לנושא מרכזי במהלך השנה הקרובה.
ח'מינאי עצמו התיייחס ב-2019 לסוגיית הירושה והודיע ביום השנה ה-40 למהפכה הח'ומיינסטית כי:
"ארבעת העשורים הבאים ברפובליקה האסלאמית חייבים להסתמך על הגיל הצעיר הדתי של האיראנים שהם הדוגמה העליונה של המהפכה האסלאמית".
על פי החוקה האיראנית, "מועצת המומחים" היא זו שאמורה לבחור את המנהיג העליון הבא. המועצה מונה 88 חברים מקרב חכמי הדת שנבחרים כל 8 שנים.
יורשו של עלי' ח'מינאי חייב להיות דמות מקובלת על הכוחות הבולטים באיראן, כך שתשמור על איזון בין כל הכוחות הפליטיים הפועלים בזירה.
גורמי מודיעין במערב מעריכים כי "משמרות המהפכה" ינסו לכפות מועמד המזוהה עמם במסגרת מאבק הירושה.
סביר להניח כי המנהיג העליון יתמוך ביורש מחזיק בעמדות הדומות לעמדותיו. בכל מקרה, לבחירה של מנהיג חדש יש השפעה רבה על עתידה של איראן.
על פי סעיף 110 של החוקה האיראנית – למנהיג העליון יש סמכויות רבות ורחבות בכל הקשור למדיניות החוץ ולכוחה הצבאי של איראן, כולל בעניין תוכנית הגרעין שלה.
על פי סעיף 110 של החוקה האיראנית – למנהיג העליון יש סמכויות רבות ורחבות בכל הקשור למדיניות החוץ ולכוחה הצבאי של איראן, כולל בעניין תוכנית הגרעין שלה
איראן נכנסת לשנה חשובה מאוד מבחינתה, בעודה נאנקת תחת עול הסנקציות הכבדות שהטיל עליה הנשיא טראמפ. זוהי המשימה העיקרית שלה בטווח הקצר: להביא להסרת הסנקציות החונקות אותה. לכן ישראל צריכה לפעול במהירות מבחינה מדינית ולפתוח לאלתר בדיאלוג מדיני עם ממשל ביידן כדי שלא ימהר להסיר את הסנקציות לפני שיקבל את כל המידע הדרוש על תוכניותיה הגרעיניות של איראן. חשוב מאוד שישראל תיטול לידיה את היוזמה, כדי שממשל ביידן לא יקבל החלטות בנושא איראן שעלולות להשפיע על ביטחונה הלאומי של ישראל מבלי להתייעץ עמה.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
טוענים בתקשורת שהבחירות הקרובות תתקיימנה "במעמד ימין בלבד", וכי האלטרנטיבה לבנימין נתניהו היא שילוב כלשהו של גדעון סער ונפתלי בנט.
זהו עיוות המציאות. אין שום סיבה שאלטרנטיבה לא יכולה לבוא מהמרכז-שמאל. ואין שום סיבה שהמועמד לא יהיה יאיר לפיד, למרות תעמולת העתונאים.
טוענים שהבחירות הקרובות תתקיימנה "במעמד ימין בלבד", וכי האלטרנטיבה היא שילוב של סער ובנט. זהו עיוות המציאות. אין סיבה שאלטרנטיבה לא תבוא מהמרכז-שמאל ושהמועמד לא יהיה לפיד
מה שנדרש זה בהירות, מסרים נכונים וסדרת איחודים חיוניים שישנו את התמונה.
בגלל בעיותיה הענקיות ופילוגיה החברתיים הרב שכבתיים, המציאות הישראלית מבלבלת את הבריות. במצב כזה, גם בעידן המדיה החברתית וחוכמת הקהל, לשומרי הסף התקשורתיים, ובמיוחד אלה בתקשורת המשודרת, יש השפעה אדירה על האווירה והדיסקורס. והם משתמשים בהשפעה זו לטובת הימין. כן, כן.
זה היה ניכר עד כאב בליל הבחירות ב-2015. הליכוד במפתיע הוביל על המחנה הציוני, והתקשורת מיד הכתירה את נתניהו כמנצח; יונית לוי קפצה כמעט מכסאה מרוב התרגשות. ונאום נתניהו הזחוח היה בהתאם.
למה? נתניהו לא ניצח בכלום בלי מפלגת "כולנו" של משה כחלון. בסופו של דבר המרכז-שמאל זכה ב-53 מנדטים ושילוב הימין-דתיים ב-57, כאשר כחלון לשון מאזניים. הוא קיבל קולות רבים משמאל על סמך ההנחה שיחבור ליצחק הרצוג לאחר הבחירות ועל סמך זה שאינו חלק מהימין. כמובן שהוא עבד על בוחריו ומאז נמחק כגמולו – אבל למה התקשורת התנהלה כך? האם המפלגה הגדולה פתאום הפכה לחשובה מהגוש?
למרות שלתקשורת יש מוניטין של שמאלנות, היא עוזרת שוב ושוב לימין. נכון שרוב העיתונאים הרציניים אינם בימין – למרות שמכעיס לשמוע, זה המצב עם רוב החילונים המשכילים בכלל. אך מעסיקיהם גורמים להם להתכופף ולהתקרנף בגלל התחושה שהציבור נוטה ימינה. צריך רייטינג, צריך פרסומת והשוק קובע.
הנחת היסוד נכונה אם מסתכלים על ההצבעה המפלגתית של האוכלוסייה היהודית בישראל. אך אם התקשורת הייתה פחות שטחית, היא הייתה גם מגלה שהציבור למעשה אינו נוטה ימינה בדעותיו. אין בישראל רוב בעד מדינה דו-לאומית, לבניית התנחלויות בגדה המערבית, להדתה הזוחלת ולהשתוללות החרדים.
אם התקשורת הייתה פחות שטחית, היא הייתה מגלה שהציבור למעשה אינו נוטה ימינה בדעותיו. אין בישראל רוב למדינה דו-לאומית, לבניית התנחלויות בגדה המערבית, להדתה הזוחלת ולהשתוללות החרדים
אבל זה עמוק מדי עבור התקשורת, והיא ממשיכה בשלה.
והגלגול הנוכחי לכך הוא ההתעקשות שרק לסער יש סיכוי להחליף את נתניהו. זה גורם לכל מיני אנשים מבולבלים מאוד, שאינם מבינים את השיטה, לתמוך בסער. כך התבלבל רוגל אלפר ב"הארץ "השבוע.
זה קשור לכך שהתקשורת גורסת כי לפיד לא נתפס בציבור כראש ממשלה פוטנציאלי. חלק מזה הוא הרוויח במאמציו השגויים להתחפש לימין. אך בעיקר אשמה התקשורת שמפחיתה באופן קבוע מערכו של האיש.
אז חייבים לומר:
- לפיד הוא חרוץ וממוקד להפליא, ומבין מה זה סדרי עדיפות.
- לפיד בנה ללא ספק את התשתית המפלגתית המרשימה ביותר במרכז-שמאל, והיא מוכנה ומסוגלת להשתלט על התשתית האלקטורלית של מפלגת העבודה ז"ל. זה קריטי ביום הבחירות.
- לפיד די מאמין בדברים הנכונים מנקודת המבט של המרכז-שמאל הישראלי. נשים בצד את הטריקים והשטיקים, ונראה אדם שבאמת לא רוצה מדינה דו-לאומית, באמת אכפת לו ממדיניות לא מוסרית, ובאמת מבין את הסכנות שבתיאוקרטיה הזוחלת. אי אפשר לטעות בזה.
- לפיד יודע להעביר מסר. הוא בקלות המועמד הכי רהוט ומהיר חשיבה כיום בשמאל-מרכז. רק אהוד ברק שאינו פעיל כרגע משתווה אליו. עופר שלח וכמה דמויות ממרצ נותנים פייט אבל לא באמת רלוונטיים. על טוענים לכתר דוגמת בני גנץ כבד הדיבור וגם על רון חולדאי הנרגן תדיר אין מה לדבר. כנ"ל ליברמן ויעלון. זה יהיה חשוב כשהוא עומד מול נתניהו החלקלק.
- לפיד רחוק מלהיות אדם שטחי. הוא היה מחבר אחד הטורים המעניינים ביותר בישראל וכתב רומנים מרתקים למדי. אני יודע מניסיון כמה הדברים קשים, ואפילו לא ניסיתי לכתוב שירים. להשוות אותו לאספסוף שמהווה את רוב הכנסת זה אבסורד.
אם לוקחים בחשבון גם את הרצוי וגם את המצוי, אין טוב ממנו כרגע. גנץ מרוח בזפת ונוצות, ונראה שהוא מבין את זה סוף סוף. ברק לצערי הרב שרוף. שלח וחולדאי לא באמת ממריאים, והציבור לא ייתן למרצ את הבכורה.
אם לוקחים בחשבון גם את הרצוי וגם את המצוי, אין טוב ממנו כרגע. גנץ מרוח בזפת ונוצות, ונראה שהוא מבין את זה סוף סוף. ברק לצערי הרב שרוף. עופר שלח וחולדאי לא באמת ממריאים, והציבור לא ייתן למרצ את הבכורה
ככל שזה נשמע שטחי, הדרך למנוע מהתקשורת להמשיך ולהתעלם מלפיד עוברת דרך הסקרים. הם לא מדויקים ולא אמינים, אנשים רבים לא עונים וחלק משקרים – אבל עם זאת הם די עקביים והם קובעים את הנרטיב בתקשורת השטחית. לפיד צריך לעבור את סער בצורה נחרצת בסקרים.
זה יקרה, כפי שיודע השבוע כל ילד וגם כל פרשן, כתוצאה ממיזוגים.
לפיד צריך להחזיר את גנץ (מה רע? התחלפו הרי) ולהזמין בכבוד רב אליו את חולדאי ואולי גם את יאיר גולן שקצת טעה בדרך. מרצ צריכה להתאחד עם העבודה ועם זליכה ועם כל מה שנשאר. ויש לקוות שליברמן יתאחד עם יעלון. יש לזה בסיס רעיוני: מרכז מכאן, שמאל משם, וקשוחים לקינוח.
יש יסוד סביר להניח שזה יעביר את לפיד מעבר ל-20 מנדטים בסקרים, ואפילו בקלות. מאותו רגע אי אפשר יהיה לדבר על סער בתור החלופה. הוא יהפוך למה שהוא אמור היה להיות מראש: משענת, כמו ליברמן.
או אז המבולבלים השמאלנים שתומכים כרגע בסער כ"אלטרנטיבה יחידה" יעברו ללפיד. אם סער יתאחד עם בנט בכדי לצמוח בסקרים בעצמו, הוא עלול לגלות שזה מרתיע חלק מהמבולבלים. גם בבלבולם, שמאלנים לא מתים על בנט גם אם סמוטריץ' הפשיסט יגורש מעל פניו. ברור שמפלגת סער ובנט תשמח לחבור לליכוד פוסט-נתניהו (אולי בתרחיש של נשיאות לנאשם?) והרי לכם שלטון לאומני לעילא ולעילא. עוד יתגעגעו בשינקין לנתניהו.
אם בבחירות גוש נתניהו לא מגיע ל-60 ולפיד עומד בראש המפלגה הגדולה ביותר בצד השני, זה בהחלט עשוי להפוך את לפיד לראש הממשלה.
הזוי? אני אגיד לכם מה הזוי: שמאלנים שמצביעים לימני גמור כמו סער זה הזוי; וראש ממשלה העומד למשפט שוחד זה הזוי ביותר.
יש יסוד סביר להניח שמיזוגים יעבירו את לפיד מעבר ל-20 מנדטים, ואפילו בקלות. באותו רגע אי אפשר יהיה לדבר על סער בתור החלופה. הוא יהפוך למה שהוא אמור היה להיות מראש: משענת, כמו ליברמן
אנו חיים בעולם בו עיתונאי לשעבר כמו בוריס ג'ונסון, מוכר רהיטים לשעבר כמו נתניהו, וליצן מרושע בהווה כמו דונלד טראמפ הם ראשי ממשלה. אז גם לפיד יכול וגם לפיד הוא סביר. לא צריך גנרל ולא פוליטיקאי "מקצועי" – דהיינו שרלטן. לעיתונאים, לפחות הרציניים שבהם, יש מינימום נדרש של סקרנות אינטלקטואלית, התבוננות עצמית וכבוד לאמת.
זה יהיה יותר מאשר סביר: זה יהיה בריא לחברה, וזה יהיה טוב לישראלים.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות אי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://twitter.com/perry_dan
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם