ממשל טראמפ הכריז על ארגון "אנצאר אללה" בתימן כארגון טרור והטיל סנקציות על מנהיגיו. האו"ם וארגוני זכויות האדם חוששים שהסנקציות יפגעו קשות בתימן ויביאו את תושביה למצב של רעב גדול. ממשל ביידן מבטיח כבר לבחון מחדש את ההחלטה, מדובר בארגון הנתמך על ידי איראן, שתוקף את סעודיה ומאיים בטרור על ישראל.
יום לפני שהנשיא טראמפ עזב את הבית הלבן, הכריז משרד האוצר האמריקאי על ארגון "אנצאר אללה" של המורדים החו'תים בתימן כארגון טרור והודיע על הטלת סנקציות על המנהיג העליון עבד אלמאלכ אלחות'י ועל שני בכירים נוספים: עבד אלח'אלק אלחו'תי ועבד אללה יחיא אלחאכם.
יום לפני שהנשיא טראמפ עזב את הבית הלבן, הכריז משרד האוצר האמריקאי על ארגון "אנצאר אללה" של המורדים החו'תים בתימן כארגון טרור והודיע על הטלת סנקציות על המנהיג העליון ובכירים נוספים
נוכח התנגדות האו"ם, גרמניה, שבדיה וארגוני זכויות האדם למהלך האמריקאי, החריג ממשל טראמפ את ארגוני זכויות האדם וגופי הסיוע הבינלאומיים מהסנקציות, והם יוכלו להמשיך ולסייע לתושבים בתימן. ארה"ב תאפשר גם לאו"ם ולארגון הצלב האדום להמשיך בסיוע ההומניטרי ובסיוע בתחום האזרחי לתימן.
המלחמה בתימן נמשכת כבר כ-7 שנים והיא גרמה למותם של 233 אלף בני אדם מתוך אוכלוסיה של 30 מיליון איש. על פי נתוני האו"ם, המשבר ההומניטרי בתימן הוא המשבר החמור ביותר בעולם.
קואליציה צבאית בראשות סעודיה התערבה במלחמה ב-2015 כדי לסייע לממשלה החוקית בתימן. המורדים החות'ים הם שיעים הנאמנים לאיראן ונתמכים על ידה, תימן נחשבת ל"חצר האחורית" של סעודיה, החוששת מההתפשטות האיראנית. המורדים החות'ים שולטים בצפון תימן שיש בו צפיפות אוכלוסין גדולה ועל נמל חודידה הראשי.
בעקבות ההודעה האמריקאית החלה בהלה של קניית מוצרי מזון בתימן והמחירים האמירו, החשש הגדול הוא שהסנקציות האמריקאיות יפגעו במגזר המסחרי, שמייבא את מצרכי המזון הבסיסי לתימן. ארגוני זכויות האדם מזהירים כי סכנת רעב גדול מאיימת על תימן והיא עלולה להגיע למצב הרעב שבו הייתה אתיופיה בשנות השמונים.
על פי נתוני האו"ם כ-80 אחוזים מהאוכלוסיה בתימן זקוקים לסיוע הומניטרי של מזון ותרופות.
המורדים החות'ים גינו את ההחלטה של ממשל טראמפ ואמרו כי:
"היא מבטאת את העוינות האמריקאית כלפי תימן והחופשיים בעולם",
הם האשימו את ארה"ב ב:
"ביצוע פשעים נגד אזרחי תימן באופן ישיר או דרך הסוכנים האזוריים שלה".
המלחמה בתימן נמשכת כבר כ-7 שנים והיא גרמה למותם של 233 אלף בני אדם מתוך אוכלוסיה של 30 מיליון איש. על פי נתוני האו"ם, המשבר ההומניטרי בתימן הוא המשבר החמור ביותר בעולם
המנהיג העליון של החות'ים מוחמד עלי אלחות'י קרא לתומכיו לצאת ביום ה-25 בינואר להפגנות המוניות נגד ההחלטה האמריקאית.
האם ממשל ביידן יבטל את ההחלטה?
בעקבות הביקורת הבינלאומית על החלטת ממשל טראמפ, הודיע אנטוני בלינקן, מזכיר המדינה החדש של ממשל ביידן, כי הממשל יבחן מחדש את ההחלטה כדי לראות שהיא איננה פוגעת בסיוע ההומניטרי לאזרחי תימן.
פרשנים ערבים טוענים כי ממשל טראמפ הכריז על ארגון "אנצאר אללה" כארגון טרור, כדי לסייע לסעודיה ולישראל במלחמה נגד הסכנה האיראנית. הגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח "קודס", של "משמרות המהפכה" הוא שחימש וצייד את המורדים החות'ים בטילים בליסטים ומל"טים מדוייקים, שבאמצעותם הם תוקפים את סעודיה ומאיימים לתקוף גם את ישראל.
ב-14 בספטמבר 2019 תקפו המורדים החות'ים בטילים בליסטיים ובמלט"ים מדוייקים את מתקני הנפט של חברת "ארמקו" באלבקיק שבסעודיה וגרמו נזק גדול.
במחצית חודש אוקטובר 2020 הגיע לצנעא שבתימן קצין בכיר של כוח "קודס" ב"משמרות המהפכה" בשם חסן אירלו, אשר מונה להיות "השגריר" של איראן אצל המורדים החות'ים בתימן. מהלך שיש לו משמעות צבאית ומדינית, מעין הכרה איראנית ב"מדינה" של המורדים החות'ים בתימן.
מדובר בשלב חדש בפעילות האיראנית אחרי חיסולו של קאסם סולימאני, שבו מנסה איראן להגביר את השליטה בצפון תימן באמצעות פיקוח מקרוב על-ידי "השגריר" החדש שלה שמתמחה בייצור טילים בליסטיים ושיגורם ובייצור טילים נגד מטוסים.
באוקטובר 2020 הגיע לצנעא קצין בכיר מכוח "קודס" ב"משמרות המהפכה", כ"שגריר" איראן אצל המורדים החות'ים בתימן. מהלך בעל משמעות צבאית ומדינית, מעין הכרה איראנית ב"מדינת" המורדים החות'ים בתימן
הנוכחות והפעילות שלו בצפון תימן מהווים סכנה לסעודיה ולישראל, לכן הזדרז ממשל טראמפ והודיע בדצמבר 2020 על הכללתו של הגנרל חסן אירלו ברשימת פעילי הטרור.
ה"שגריר" האיראני החדש בתימן מקיים פעילות אינטנסיבית בתימן. הוא מקיים דיונים עם ראשי המורדים החות'ים ואף משתתף בטקסים רשמיים שלהם. ב-2 בינואר הוא השתתף בטקס גדול בצנעא לזכרו של קאסם סולימאני ובנאום שנשא הוא אמר:
"תימן היא הלב הפועם של חזית ההתנגדות והיד העליונה של ציר המתנגדים והתקווה של העולם. תימן הכשילה בעקשנותה ועמידת האיתנה בפני האויבים והמצור את התוכניות של האימפריאליזם והציונות".
הצבת "שגריר" אירני אצל המורדים החות'ים בתימן היא הפרה של האמנות הבינלאומיות. המהלך האיראני הזה מעיד על הניסיון של איראן להתאושש מחיסולו של קאסם סולימאני ולהגביר את פעילות הטרור שלה במזרח התיכון. היא מיחסת חשיבות רבה לחזית בתימן ורוצה לפקח ישירות על ניהול הקרבות ועל המשא-ומתן המדיני שמנהל שליח האו"ם לתימן, וגם על המגעים החשאים של ממשלת תימן עם סעודיה.
הגנרל חסן אירלו, המתמחה בייצור טילים בליסטיים מדויקים, זכה כבר לתואר "המושל האיראני של צנעא". הוא אמור גם לתכנן ולהוציא אל הפועל, על-פי הוראה מאיראן, התקפות על יעדים ישראלים במידת הצורך. לכן הפעילות שלו היא מסוכנת גם עבור ישראל.
הנשיא ביידן הודיע כבר במהלך קמפיין הבחירות שלו כי הוא נגד המשך המלחמה בתימן וכי יפעל להפסקתה. המשא ומתן בין סעודיה למורדים החות'ים בתימן באמצעות שליחים שונים לא הביא עד כה לתוצאות חיוביות והפסקת הלחימה. אולם עכשיו, כשהממשל החדש מעוניין בפתיחת דיאלוג עם איראן, חזרה להסכם הגרעין וביטול הסנקציות, נוצרה אפשרות גם להרחבת העסקה ולכלול בה גם את הפסקת המלחמה בתימן.
הגנרל אירלו, המתמחה בייצור טילים בליסטיים מדויקים, מכונה "המושל האיראני של צנעא". הוא אמור גם לתכנן ולהוציא אל הפועל, עפ"י הוראה מאיראן, התקפות על יעדים ישראלים. לכן פעילותו מסוכנת גם עבור ישראל
האם זה יקרה? נצטרך להמתין ולראות כיצד ינהג הנשיא ביידן. הדילמה שלו בהתנהלות מול איראן ושלוחותיה היא קשה ומורכבת ואמורה להיות בנויה על איזונים.
פרשנים בארה"ב טוענים כי ממשל טראמפ הכריז ברגע האחרון על המורדים החותי'ם כארגון טרור כדי לסבך את ממשל ביידן ולהקשות עליו ולפגוע במאמציו לייצב את המזרח התיכון ולהוכיח כי הוא חלש מול איראן.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
רישום פטנטים וסימני מסחר הוא תחום ותיק שנמצא בליבה של תעשיית ההייטק. הפטנטים הראשונים ניתנו כבר ברפובליקה של ונציה ב-1416 ופירנצה ב-1421, וכיום כמעט בכל מדינה בעולם יש רשות פטנטים וחוקים לרישום והגנה על הקניין הרוחני של ממציאים וחברות. עריכת פטנטים היא מקצוע הדורש רישיון של משרד המשפטים, ועורכי פטנטים נדרשים להיות בעלי השכלה מדעית וטכנולוגית. בישראל ישנם כ-500 עורכי פטנטים פעילים במשרדים ובחברות. יושבת ראש אגודת עורכי הפטנטים בישראל בשנים האחרונות היא עורכת דין ועורכת הפטנטים עינב זילבר.
כחמישית מעורכי הפטנטים בישראל הן נשים במגוון תחומי הטכנולוגיה. ישנן נשים שהן שותפות בכירות ומנהיגות של משרדים, מנהלות קניין רוחני ויועצות משפטיות בתפקידים בכירים בחברות. עינב זילבר טוענת ששני המינים יכולים למצוא את עצמם במקצוע הזה:
"המקצוע משלב תחומי ידע שונים – טכנולוגיה, משפט וחשיבה עסקית. התקשורת עם ממציאים ומנהלים היא חשובה ונשים יכולות לבוא לידי ביטוי במקצוע הזה באופן מלא. אם זאת, יכולתי לראות הבדלים בגישה ובהקשבה לי כיועצת שהיא אשה בין תרבויות שונות בהן עבדתי – ישראל, ארה"ב, גרמניה והודו, למשל".
המצאות בולטות של נשים
נשים המציאו לא מעט המצאות מרשימות בעלות עומק מדעי וטכנולוגי. מארי אנדרסון המציאה כבר ב-1903 את המתקן לניקוי חלונות של כלי רכב (המגבים). קתרין בור בלוגט, בעלת תואר דוקטור לכימיה, התמחתה בציפויים דקים בעוביים מזעריים של מספר מולקולות, והמציאה ב-1938 שכבת ציפוי דקה שמנעה החזרה של קרני אור מזכוכית. גרייס הופר, בעלת תואר דוקטור למתמטיקה וקולונל בצבא האמריקאי, המציאה את הקומפיילר הראשון למחשב ואת שפת המחשב העלית הראשונה אחרי מלחמת העולם השנייה, שנמצאת בשימוש עד היום. ויש עוד דוגמאות רבות.
מה שחשוב זה הכשרון הטכנולוגי
באנגלית – טלנט. זה הענין, זה מה שחשוב, זה מה שמקדם את תעשית ההייטק בעולם ובישראל. אנחנו צריכים את הטלנטים שימציאו לנו המצאות חדשות, שיפורים טכנולוגיים, מכשירים חדשים, טובים יותר, חכמים יותר, מהירים יותר, צורכי הספק נמוך יותר, וגם לפעמים זולים יותר, התעשיה הרי תחרותית. הכשרון להמציא לא ניתן רק לגברים. יותר נכון להניח שהוא מתפלג שווה בשווה בין נשים וגברים. לכן לוותר על קידום נשים בתעשיית ההייטק משמעו לוותר על 50% מהפוטנציאל האנושי שלנו, מהקנין הרוחני, מפוטנציאל ההמצאות האפשרי. איזה מנהל או מנהלת בהייטק היה מוותר על 50% מהפוטנציאל של החברה שלו להצליח?
הכשרון להמציא לא ניתן רק לגברים. יותר נכון להניח שמתפלג שווה בשווה בין המינים. לכן ויתור על קידום נשים בתעשיית ההייטק משמעו לוותר על 50% מהפוטנציאל האנושי, מהקניין הרוחני, מפוטנציאל ההמצאות
עו"ד חן בן דורי-אלקן כותבת – יותר נשים ממציאות פטנטים, אך לא מספיק:
"כמחצית מסך הבקשות לפטנט הבינלאומיות שמקורן בקוריאה ובסין, צוינה לפחות אישה אחת כממציאה. ישראל נמצאת במקום העשירי, עם שיעור של כרבע מהבקשות לפטנט הבינלאומיות. נראה, כי בשנים האחרונות ישראל אף שיפרה את מיקומה ביחס למדינות האחרות. ביחס לישראל, במדינות כמו הודו, ארה"ב ובלגיה נמצאו שיעורים גבוהים יותר של בקשות בינלאומיות בהן צוינו נשים ואילו באוסטרליה, יפן, גרמניה, איטליה ואוסטריה נמצאו שיעורים נמוכים יותר".
גיוון משפר ביצועים
עינב טוענת שעל פי מחקרים, גיוון משפר ביצועים של חברות:
"לכן, חברות רבות משקיעות בתוכניות שמשפרות את הגיוון בחברה. ויש תוצאות בשטח – אפשר להיכנס למעלית בחברת טכנולוגיה ושכולן יהיו נשים. זה לא היה בעבר וזה בהחלט משמח. אבל בתחום ההמצאות, הנוכחות של נשים עוד לא גבוהה. שילוב נשים בצוותי פיתוח מהווה מרכיב שהולך וגובר בחשיבותו, אבל המצאות טכנולוגיות מתבססות על רקע טכנולוגי ופה יש עדיין הבדלים במספרים בין נשים לגברים, לצערי".
כיצד אפשר לשנות מציאות זו? על פי עינב:
"מפתח אחד להצלחה הוא, לעודד המצאות של נשים שכבר נמצאות בחברות. מפתח אחר הוא, לעודד תלמידות בתיכון ובאוניברסיטה ללמוד מקצועות טכנולוגיים ומדעיים".
עידוד המצאות של נשים בתעשיה
ישנן חברות שמקדמות פרוייקטים לעידוד, קידום ושילוב נשים ואוכלוסיות תת-מיוצגות בחברה. קידום המצאות של נשים יכול להיות חלק מפרוייקטים כאלה, וישנן חברות שכבר מיישמות תוכניות לקידום המצאות של נשים.
תוכניות כאלו כוללות, בין השאר: בחירת דוברות נשים בכנסים טכנולוגיים פנים-חברתיים, הוקרה לנשים ממציאות, הוקרה למנהיגות טכנולוגית נשית, וקביעת מדדי ביצוע כמותיים כגון מספר ההמצאות של נשים מהנדסות בחברה. בתהליכי עבודה כמו בחירת נושאים לפטנטים – הרכבת צוותי עבודה בייצוג שוויוני לנשים וגברים.
גם בחברה שבה אני עובד כעורך פטנטים, ווסטרן דיגיטל, מחלקת הפטנטים יזמה השנה פרוייקט קידום המצאות של נשים, במטרה להכפיל את כמות ההמצאות של מהנדסות החברה. החברה מקדמת פרויקטים של גיוון ושילוב אוכלוסיות תת-מיוצגות, כמו למשל שילוב של מתכנתות חרדיות עם עמותת קמא-טק.
כשיהיו בחיל האויר גם טייסות חרדיות ובתעשיית ההייטק מאות ממציאות נדע, שאנחנו חיים במדינה שיוויונית, שמטפחת ומשלבת גם את ההון האנושי של האוכלוסיות התת-מיוצגות בחברה.
רמי רום הוא דוקטור לכימיה פיזיקלית, עורך פטנטים וחוקר עצמאי של מלחמת יום כיפור. מתמקד בעיקר בהשפעת הערוץ המדיני החשאי של קיסינג'ר ואיסמעאיל על המלחמה ובהתנהלות של שר הבטחון משה דיין במלחמה. פרסום קודם - תעלומת המפגש החשאי השלישי של קיסינג'ר ואיסמעאיל בספטמבר 1973, מערכות, גיליון נובמבר 2018: http://maarachot.idf.il/PDF/FILES/5/114325.pdf
היי את, יא אלופה, בלי ששמת לב – שוב הגיע יום האישה. עוד שנה חלפה והנה אותו היום בו את זוכה להרים כוסית בעבודה על ש"עשה אותך אישה", להתכבד בשוקולד לב ליד המקלדת, להיכנס להרצאה, בלעדית כמובן, עם ההיא ששיחקה אותה בענק מעבר לים. בדרך הביתה, תעצרי בסניף הפארם, ודיילות הביוטי ירדפו אחרייך (אפילו יותר מבדרך-כלל) עם דוגמיות לבושם החדש שבדיוק במבצע, כי את הרי "חייבת לפרגן לעצמך, דווקא עכשיו". במרכז המסחרי ליד מוכר הפרחים תגלי תור ארוך של גברים מבולבלים עם ורדים אדומים (מותק, בשבילי פרחי שדה צהובים, תודה), ובשלטי חוצות ועל שערי העיתונים – שוב אותה המנכ"לית, שהיא, הפעם באמת, יחידה בדורה.
הנה היום בו את זוכה להרים כוסית בעבודה על ש"עשה אותך אישה", להתכבד בשוקולד לב ליד המקלדת. בדרך הביתה, תעצרי בסניף הפארם ודיילות הביוטי ירדפו אחרייך (אפילו יותר מבד"כ) עם דוגמיות לבושם החדש
אז נכון שזכיתי בבן-זוג מפרגן שאוהב לראות אותי מאושרת ונאמנה לדרכי, והתמזל מזלי שיש לי את האוויר הדרוש כדי להשקיע זמן ומשאבים בפיתוח עסק משלי – ובכל זאת, אני מבקשת לקחת רגע להתלונן (בפולנית).
להתלונן על הבחירה הקלה והמרתיחה שבלחגוג את היום של היפות, המצליחות, העשירות, מגשימות החלומות, בעוד רבות-רבות שקועות באפור היומיומי; כלואות עדיין, בין אם מטאפורית או פיזית, בתוך קירות ביתן, בגין העבודות השקופות שהן מחויבות להן. לרוב, אלו שקשורות לילדים.
אז אם מושט לי לרגע המיקרופון מעל בימת הטקסט הזאת, אני מבקשת להציע תיקון ליום האישה, ולהגיש הפעם את זר הפרחים, שוקולד הלב וכוס היין המשובח – לאלו שאולי מרגישות יותר מכל נשים פחות מוצלחות ואמהות פחות טובות. אלו הן האמהות לילדים עם צרכים מיוחדים.
כן, אלו שמוצאות עצמן כמעט כל אחר-צהריים בדרכים. תמיד באיחור של עשר דקות לקלינאית התקשורת, המרפאה בעיסוק או המטפלת הרגשית. אלו שרגילות כבר למבטים השופטים או המרחמים בסופר או בגינה, ומשתדלות לענות בחיוך שמסתיר חץ ישיר. אלו שקורעות את הכיס הפרטי ולעיתים גם כיסים נוספים כדי לממן את המשלבת, כיסא הגלגלים או את הבייביסיטר לילדים ה"רגילים", וממש מנסות להספיק תוך כדי לעבוד לפחות 8 שעות ביום ולחוש טיפהל'ה של הגשמה עצמית. אלו הן אנחנו. גם אני.
גם אני, כמו אמהות מיוחדות רבות, ישבתי לפני 8 שנים אצל המאבחנת ושמעתי את המילים "אוטיזם" ו"אורי" במשפט אחד.
גם אני חוויתי לא מעט רגעים של פחד, חרדה, דיכאון וכעס. גם אני עושה הכל למען הילד שלי, למען ההתקדמות, האמונה העצמית, ההשתלבות, הכבוד, ההכלה והקבלה. כמוהן, חושבת דבר ראשון בבוקר על הילד וגם דבר אחרון לפני השינה. גם אני חשתי אינסוף רגשות אשמה, אבל עם השנים והלימודים שהתחלתי כאמא והפכו למקצוע, לשליחות ולעסק עבור משפחות כמונו – למדתי לחיות הרבה יותר בפרופורציה, להיות אישה חזקה, אמיתית, לוחמת ומנצחת. ברגע שהסכמתי וקיבלתי את האבחנה של אורי שלי, שלא הכחשתי, שדיברתי על כך גלוי בכל סביבה – התחלתי להרגיש יכולה. לא פחות מזאת שבפרסומת מלמעלה.
אני מבקשת רגע להתלונן על הבחירה הקלה והמרתיחה שבלחגוג את יום היפות והמצליחות, בעוד רבות-רבות שקועות באפור היומיומי; כלואות בין קירות ביתן בעבודותיהן השקופות, לרוב אלו שקשורות לילדים
אמהות מיוחדות מתפתחות יחד עם המיוחד או המיוחדת שלהן והופכות לנינג'ות, מנכ"ליות, מורות, פסיכולוגיות, קלינאיות ודוקטוריות לאותה האבחנה; משנות סדרי עולם, מנהיגות, שגרירות ומהפכניות – ומי אם לא להן מגיע יום האישה.
לכן, אמא מיוחדת, קחי את היד החזקה וטפחי לעצמך היטב על השכם; עצרי ושבי לשתות את כוס היין ולנגוס בהנאה בשוקולד. כי את בתוכך יודעת שלנהל אופרציה של יציאה מהבית עם ילד מיוחד – לעיתים מאתגרת יותר מלנהל 300 עובדים ברחבי היבשת ותוך כדי מגיפה עולמית, רחמנא לצלן. והאמת, בשנת 2021, הגיע סוף-סוף הזמן שלפחות היום ולפחות הפעם – יזכרו זאת גם השאר.
רויטל אלרון-כץ הנה אם לילד בן 10 על הרצף האוטיסטי (ושניים נוספים, בגילאי 19 ו-15), יזמת חברתית, מנחת הורים ותכניות קידום לילדים ובוגרים בעלי צרכים מיוחדים. מייסדת ומנהלת את "אופטיזם" - מרכז ידע, ליווי והדרכה אופטימי למשפחות עם צרכים מיוחדים (צילום: יפעת פאר). תוכלו לעקוב אחריה ואחר פעילות אופטיזם כאן: https://www.optism.co.il/
הבעיה של ארז דריגס
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם