סימני האזהרה של כת פוגענית

נפגעי כת, אילוסטרציה (צילום: iStock / Credit:SvetaZi)
iStock / Credit:SvetaZi
נפגעי כת, אילוסטרציה

בסוף השבוע האחרון התקיים יום המודעות לשבי בכתות. כתות פוגעניות נחשבת לתופעה חברתית קשה ומושתקת, שרוב נפגעותיה נשים. צעירים בגילי 25-16 ואנשים במצבי משבר בחיים הם בקבוצת סיכון. פעמים רבות שבי בכת מסתיים באובדן חיי אדם. אם מכירים את סימני האזהרה, ניתן להינצל מכתות פוגעניות, ולפעמים ניתן להציל אדם כבר בשלב ההתחלתי. אז מהם סימני האזהרה?

כתות פוגעניות נחשבת לתופעה חברתית קשה ומושתקת. על פי הנתונים של המרכז לנפגעי כתות מלפני שנתיים קיימות יותר מ-150 כתות ידועות, כש-60 אחוז ממי שנפגעים בכתות הן נשים.

כתות פוגעניות נחשבת לתופעה חברתית קשה ומושתקת. על פי הנתונים של המרכז לנפגעי כתות מלפני שנתיים קיימות יותר מ-150 כתות ידועות, כש-60 אחוז מהנפגעים בכתות הן נשים

קיימות בארץ גם כתות גדולות ממדים, כולל כאלה שבהן פעילים 30,000-10,000 בני אדם. כתות רבות הן בינלאומיות, ולפעמים כת "מהגרת" לארץ אחרת או שנפתח שם "סניף" של הכת, דבר שמקשה מאוד על הטיפול בתופעה זו.

פעמים רבות מסתיים שבי בכת באובדן חיי אדם – בין אם מדובר ברצח, המתה או התאבדות כפויה או אנשים שמתאבדים בעקבות מצוקה נפשית הנובעת ממניעת טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי.

כיום, אם לא מדובר ברצח כפי ההגדרה הקיימת כרגע בחוק עבירות המתה, אי אפשר להעמיד לדין מנהיג כת (או גורם סמכות אחר – במצבים שבהם היו החזקה בתנאי עבדות או ניצול לרעה של יחסי מרות) שגרם למוות של בני אדם. לכן תיקון בחוק עבירות המתה נחוץ מאוד.

לא ייתכן שלאנשים, שגרמו למוות בתכנון מראש ובכוונה להמית, לא תהיה אחריות פלילית. לכן חייבים לתקן את העוול הזה. אני מנסה לקדם את התיקון בחוק, כולל סיוע של קליניקה משפטית במכללה למנהל בניהולה של עו"ד מרים זלקינד העוסקת בקידום נושא חשוב זה.

שבי בכת יכול לקרות לכל אדם – ללא קשר לגיל, למצב סוציו-אקונומי או לנסיבות חיים. כמובן שצעירים בגילאי 25-16 ואנשים במצבי משבר בחיים הם בקבוצת סיכון.

פעמים רבות מסתיים שבי בכת באובדן חיי אדם – בין אם מדובר ברצח, המתה או התאבדות כפויה או אנשים שמתאבדים בעקבות מצוקה נפשית הנובעת ממניעת טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי

אם יש לכם בן או בת משפחה הפעיל/ה בכת, חשוב מאוד לא להתעצבן עליהם ולהבין שהם בשבי ונאלצים למלא פקודות, אחרת יענישו אותם. חשוב מאוד להעביר לו/ה מסר שהוא/היא רצוי/ה, אהוב/ה ושמקבלים אותו/אותה כפי שהיא/הוא עם שונותו/ה. לפעמים עצם הידיעה של בן או בת המשפחה שהוא/היא רצוי/ה ואהוב/ה תעזור להם לברוח מהכת.

אם מכירים את סימני האזהרה, ניתן להינצל מכתות פוגעניות ולפעמים ניתן להציל כבר בשלב ההתחלתי אדם יקר לנו. זו אחת הסיבות המרכזיות לקיומו של יום המודעות ב-22.12.

אני ממליצה להיות עירניים ובמידת הצורך לפנות לקו החם של המרכז לנפגעי כתות: טל' 03-6708811.

מהם סימני האזהרה – למי שעלול להצטרף לכת?

1

אם מישהו/מישהי אומר/ת לך שיש לו/לה את ה"דרך" או ה"אמת" או ה"טיפול" או "השיטה" הבלעדיים ושרק אם תעשו מה שהוא/היא אומר/ת – תגיעו ליעד המיוחל: קשר עם האל, החלמה מבעיה רפואית, הצלחה עסקית וכדומה.

אם מכירים את סימני האזהרה, ניתן להינצל מכתות פוגעניות ולפעמים ניתן להציל כבר בשלב ההתחלתי אדם יקר לנו. זו אחת הסיבות המרכזיות לקיומו של יום המודעות לשבי בכתות שחל החודש

2

"הפגזת אהבה" – בהתחלה עוטפים אותך וגורמים לך להרגיש שאת/ה רצוי/ה ואהוב/ה מאוד, מתעניינים בך וכל הזמן רוצים את חברתך. או שמישהו המציג את עצמו כבן זוג משקיע בך וקונה לך מתנות ורק מאוחר יותר מתברר לך שאת לא האישה היחידה (כמו במקרים של גואל רצון ואולי גם דניאל אמבש). יש כתות שבהן מציעים דברים בחינם כמו: שיעור, סדנה, ארוחה או הופעה מסוג כלשהו, זאת במטרה "לגייס" אותך לכת.

3

אם הוא או היא דורש/ת ממך לעזוב מקום לימודים או עבודה לטובת הקהילה, הקבוצה או השיטה החדשה.

4

אם הוא או היא דורש/ת ממך לשנות אורח חיים, הרגלי תזונה, לבוש ועוד.

5

אם הוא או היא דורש/ת ממך "לתרום" כספים או רכוש למנהיג או לקהילה, לקנות מוצר/ים כלשהם (בדומה לשיווק רשתי).

6

אם הוא או היא דורש/ת ממך להתרחק מבני המשפחה או מהחברים.

7

אם את/ה רק הכרת את האיש/ה או את הקבוצה – אל תחכו: כשעדיין אפשר להימנע מקשר עם המנהיג או עם הקבוצה או להתרחק מהשיטה האמורה – נתק/י את הקשר. אחר כך זה כבר יהיה כמעט בלתי אפשרי.

בין הסימנים: "הפגזת אהבה" – בהתחלה עוטפים אותך וגורמים לך להרגיש שאת/ה רצוי/ה ואהוב/ה מאוד, מתעניינים בך ורוצים בחברתך. או שמישהו המציג את עצמו כבן זוג משקיע בך וקונה לך מתנות

אם כבר היית תקופה ארוכה בקשר עם הקבוצה או תרגלת שיטה והבנת שהיית בכת – כדאי להיפרד מהקהילה, מהקבוצה או ממתרגלי השיטה, וזאת בעזרת ליווי מקצועי מתאים.

מהם סימני אזהרה לבני משפחה או לחברים של מי שהצטרף לכת?

1

אם היא/הוא משנה באופן מהיר יחסית את אורח החיים: לבוש, תזונה וכדומה.

2

הוא/היא מדבר/ת בהתלהבות גדולה על המנהיג/ה החדש/ה, על הקבוצה, על הקהילה או על השיטה החדשה.

3

הוא/היא נמנע/ת מקשר אתכם, מגיע/ה רק לעתים רחוקות, או מוצא/ת תירוצים להימנע ממפגשים משפחתיים אתך. הוא/היא גם מתרחק/ת מהחברים שהיו להם עד אז, ושומר/ת קשר רק עם ה"חברים" החדשים.

4

שינוי בדרך הדיבור או בהתנהגות. למשל, מישהי שהייתה דברנית וכעת שותקת הרבה, מישהו שהיה ספונטני ועכשיו אומר שהוא "יחשוב על זה" או "יחזיר תשובה בקרוב".

5

הוא/היא מסתיר/ה ממכם פרטים על הקבוצה או על המנהיג שלה.

6

הוא/היא בא/ה בדרישות לעזרה כספית או להעברת רכוש על שמו/שמה. כל כסף או רכוש כזה מועבר ישירות למנהיג/ת הכת. לכן עדיף לתת לו/לה מתנה שרק הוא/היא יוכל/תוכל להשתמש בה ואינה ניתנת להעברה לאדם אחר. אם אתם כבר נותנים לו/לה כסף – נסו לוודא שהכסף ישמש אך ורק למטרה שלשמה נתתם אותו. כך למשל, אם הכסף נועד לקניית תרופות, ודאו שהיא/הוא אכן קנה/קנתה את התרופות והוא/היא זה/זאת שלוקח/ת אותן ולא אדם אחר בכת.

7

הוא/היא עוזב/ת בבת אחת לימודים או מקום עבודה או עובר/ת בפתאומיות לגור בעיר אחרת.

בין סימני האזהרה לקרובים: דרישות לעזרה כספית או להעברת רכוש על שמו/שמה, המועברים ישירות למנהיג/ת הכת. לכן עדיף לתת לו/לה מתנה שרק הוא/היא יוכל/תוכל להשתמש בה

חשוב לציין שכל אחד מסימני האזהרה כשהוא בפני עצמו לא בהכרח מעיד על תהליך כניסה לכת, אבל מקבץ של כמה מסימני האזהרה חייב להדליק נורות אדומות.

נושא הכתות הפוגעניות חייב להיות בסדר היום הציבורי בכל ההיבטים: בריאות, חינוך, מעמד האישה, זכויות הילד, עבודה ורווחה ועוד ושנפגעי כתות יפסיקו להיות שקופים! הם ובני משפחותיהם אוכלוסייה גדולה שמצריכה התייחסות רצינית אליה. מעגלי הפגיעה לא מסתכמים בא/נשים שבתוך הכת, אלא גם בבני משפחה שמחוץ לכת, חברים ועמיתים לעבודה.

למרבה הצער, הנושא של כתות פוגעניות מושתק, ואין חוק המגדיר מהי כת פוגענית (הצעת החוק שהוגשה בנושא נתקעה בוועדת חוקה בכנסת בשנת 2018), ההמלצות של הוועדות המקצועיות שהתקיימו בנושא אינן מיושמות (הוועדה בראשות ח"כ מרים תעסה גלזר בשנת 1987 והוועדה של משרד הרווחה בשנת 2011).

קודם כל צריך לבחון מה מאותן המלצות רלוונטי בהווה ולדאוג ליישומן. בעיניי חשוב מאוד גם התיקון בחוק עבירות המתה, כי כיום אין מענה למקרי "הרצח השקוף", כמו במקרים שהיו גם בכתות של הרב אליעזר ברלנד, ארקדי וימגוק ועוד.

זה לגמרי בלתי נתפס שמנהיג כת גורם למוות של בני אדם ומסתובב חופשי ללא כל ענישה וללא אחריות פלילית על מעשי זוועה אלו.

חשוב לציין שכל אחד מסימני האזהרה כשהוא בפני עצמו לא בהכרח מעיד על תהליך כניסה לכת, אבל מקבץ של כמה מסימני האזהרה חייב להדליק נורות אדומות

מכיוון שיש כתות שבהן מוחזק נשק חם, דאגתי לצרף את פורום של תקווה לקואליציית "האקדח על שולחן המטבח". בנוסף, פורום של תקווה נמצא גם בקואליציית הארגונים בנושא בריאות נשים על מנת להעלות את הסוגיות הרפואיות הייחודיות לנשים ששבויות בכתות או השתחררו מהן. אני מקווה גם לצרף את פורום של תקווה גם לקואליציה בינלאומית בנושא אלימות כלכלית.

הגיע הזמן שנפגעי ונפגעות כתות בישראל יפסיקו להיות שקופים!

רוחמה גמרמן במיצג לרגל יום נפגעי השבי, דצמבר 2022
רוחמה גמרמן במיצג לרגל יום נפגעי השבי, דצמבר 2022

רוחמה גמרמן, יו"ר פורום של תקווה ולשעבר נפגעת כת, המקדמת תיקון בחוק עבירות המתה, להעמדה לדין של מנהיגי כתות וגורמי סמכות אחרים שגרמו במכוון למותם של בני אדם. הוציאה לאור את "הדג תמים" - ספר ילדים שכתבה ואיירה (בהוצאת "אוריון") ו"האור שבלב" שבו כתבה שירים לזכר אומה וגם שירים המתעדים את מה שעברה בכת. ציורים שציירה השתתפו בתערוכות רבות ובהן: תערוכה שהוצגה בבית הנשיא וגם בסוף חודש נובמבר השנה במכללת תל חי בתערוכה "קול הנרצחות" באירוע ליום המאבק באלימות נגד נשים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,150 מילים
סגירה