הסערה סביב העלייה להר הבית של השר איתמר בן-גביר השכיחה מעט דרמות אחרות שמתרחשות במוקדים אחרים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני בשטחים.
בכל יום אחר, הדרך לביטול חוק ההתנתקות – אחד החוקים המדיניים החשובים בתולדות המדינה – והכשרה פוטנציאלית של ארבעת ההתנחלויות שמהן נסוגה ישראל ב-2005 – חומש, גנים, כדים ושא נור – היו גוררים את מרב הכותרות.
הממשלה השישית של בנימין נתניהו מעמידה באור חדש גם את העתיד של התנחלויות ומאחזים נוספים שנויים במחלוקת, סביבם התנהלו מאבקי דמים לאורך שנים, דוגמת המאחז אביתר.
לזמן ישראל נודע כי אלף מתנחלים צפויים לעלות לאביתר ועוד 500 לישיבה בחומש בליל הסדר הקרוב, ב-5 באפריל. המתנחלים מתכוונים לממש בעצמם את קווי היסוד של הממשלה, ולא לעזוב את שני היישובים. מאחורי המבצע הזה עומד צבי סוכות, אחת הדמויות הידועות ממשבר אביתר, לשעבר מנכ"ל עוצמה יהודית.
המתנחלים מתכוונים לממש בעצמם את קווי היסוד של הממשלה, ולא לעזוב את שני היישובים. מאחורי המבצע הזה עומד צבי סוכות, אחת הדמויות הידועות ממשבר אביתר, לשעבר מנכ"ל עוצמה יהודית
"זה יהיה המבחן האמיתי, בשטח, של הממשלה החדשה", אומר אחד המארגנים של המבצע הענק בפסח שיש מי שמכנים אותו 'סדר חדש'. "זה כבר לא הסכמים קואליציוניים והצהרות לבג"ץ. אלפים מאיתנו יעלו מחדש להתנחלויות, כדת וכדין, בידיעה שלא יפנו אותנו יותר".
ביום שני הודיעה המדינה לבג"ץ, שדן בעתיד הישיבה בחומש, כי בכוונתה לשנות את חוק ההתנתקות, כך שהמאחז חומש לא יפונה. את העמדה הממשלתית ניסחו שר הביטחון יואב גלנט, השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' ושר המשפטים יריב לוין.
העמדה החדשה, המשך להסכמים הקואליציוניים ולקווי היסוד של הממשלה, מעוררת התלהבות גדולה בקרב המתנחלים, שמרגישים כבר את השינוי. "הבית הבא שלי יהיה ביישוב שא נור", מתחייב כבר יוסי דגן, יו"ר מועצת יהודה ושומרון.
העמדה החדשה, המשך להסכמים הקואליציוניים ולקווי היסוד של הממשלה, מעוררת התלהבות גדולה בקרב המתנחלים, שמרגישים כבר את השינוי. "הבית הבא שלי יהיה ביישוב שא נור", מתחייב כבר יוסי דגן
דגן, איש הליכוד, שוחח שלשום עם שר הביטחון גלנט ואחר כך אמר לזמן ישראל: "כל עוד נשמה באפי, אפעל כדי לתקן את החרפה הלאומית הזו של ההתנתקות".
"החלטת הממשלה לא אומרת שאפשר לבנות מחר את כל היישובים מחדש, אבל זו קריאת כיוון ערכית מוסרית וציונית", ממשיך דגן. "זה מאפשר להסדיר את ישיבת חומש, ולתת לעניין הזה פתרון. אנחנו נבנה את יישובי צפון השומרון מחדש ונתקן את הפשע המוסרי של עקירת יהודים מבתיהם לחינם".
דגן וחבריו חשים כבר כמו בעלי הבית החדשים. היום (רביעי) יגיע לישיבה בחומש הרב הראשי דוד לאו וייתן שם שיעור תורה לזכרו של יהודה דימנטמן, שנרצח בפיגוע בחומש לפני שנתיים בדיוק. לפני שנה אסר שר הביטחון הקודם בני גנץ על הרב הראשי להגיע לחומש.
היום יגיע לישיבה בחומש הרב הראשי דוד לאו וייתן שם שיעור תורה לזכרו של יהודה דימנטמן, שנרצח בפיגוע בחומש לפני שנתיים בדיוק. לפני שנה אסר שר הביטחון הקודם בני גנץ על הרב הראשי להגיע לחומש
הישיבה בחומש הוקמה ופונתה פעמים רבות מאז ההתנתקות, בידי ממשלות הימין בראשות נתניהו. מבחינת המתנחלים האירוע היום הוא נקודת מפנה של ממש.
גם השיח בשטח משתנה, בהתאם להתפתחויות הפוליטיות. ביום שני הרס המנהל האזרחי כרם ענבים שניטע שלא כחוק, ליד ההתנחלות יצהר. צבי סוכות טוען כי "מישהו במנהל החליט לתקוע אצבע בעין של הממשלה החדשה. צריך להעיף אותו". סוכות אמור להיכנס לכנסת בזמן הקרוב ברשימת הציונות הדתית במסגרת החוק הנורווגי.
במקביל, גם רשימת המתקרנפים הולכת ומתארכת. שר החקלאות אבי דיכטר, ששולב אתמול בקבינט, הגן על המתנחלים שמבקשים לחזור לחומש, וסירב לומר אם הוא תומך בחזרה גם לשלוש ההתנחלויות האחרות שפונו ביהודה ושומרון. "יהיה דיון בממשלה", התחמק דיכטר בראיון לרשת ב' בתחילת השבוע.
דיכטר הגן על המתנחלים שמבקשים לחזור לחומש, וסירב לומר אם הוא תומך בחזרה גם לשלוש ההתנחלויות האחרות שפונו ביהודה ושומרון. "יהיה דיון בממשלה", התחמק דיכטר
דיכטר טען כי הוא הסתייג מתוכנית ההתנתקות, אבל ב-2006 הוא נבחר לכנסת ברשימת קדימה בראשות אהוד אולמרט שרצה בבחירות ההן תחת הדגל של תכנית ההתכנסות, המשך ישיר של תכנית ההתנתקות. היום דיכטר משנה גרסה יחד עם הפוזיציה החדשה שלו בליכוד ובממשלת הימין.
באביתר המצב פשוט יותר מבחינת המתנחלים. ביוני 2021 המאחז הקטן שהיה במקום הלך והתרחב בעקבות הרצח של בנימין גואטה בן ה-19 בצומת תפוח. לאירוע ההמונים הראשון שהתקיים במקום הגיעו שרי הממשלה של היום, שהיו אז בדרכם לאופוזיציה – ביניהם סמוטריץ', שלמה קרעי, עמיחי שיקלי, אורית סטרוק, אריה דרעי ועמיחי אליהו.
בתחילת יולי 2021 פונתה אביתר בהסכם שנחתם בין שר הביטחון גנץ והמתנחלים, עד שיתברר מעמד המקום. באוקטובר 2021 נמצא כי 60 דונמים מהמקום הם אכן אדמות מדינה.
בפברואר 2022, ימים ספורים לפני שעזב את תפקידו, אישר היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט את המתווה הזה ואפשר הקמה מחדש של ישיבה ויישוב חוקי במקום. מאז לא קרה דבר.
"אביתר הוקמה בחטא ולא כדין ולכן פונתה", אמר גנץ בזמנו לזמן ישראל. "אני שמח שלא פינינו את המקום בכוח. הישארות במקום תקרה רק אם זה חוקי ואם זה יתאפשר".
ביום שני שוחח כאמור יו"ר המועצה דגן עם שר הביטחון גלנט, אבל לא ידוע אם נושא אביתר עלה בשיחה.
"חתמנו הסכם עם המדינה", אומר דגן. "את המתווה שחתמנו אישר בשעתו הרב חיים דרוקמן. ישבנו שמונה שעות אצלו בבית לפני החתימה. דיברנו כל יום. בושה שהממשלה הקודמת לא קיימה את ההסכם. צריך לקיים את ההסכם בחודשים הקרובים. זה כתוב בקווי היסוד של הממשלה".
"את המתווה שחתמנו אישר בשעתו הרב חיים דרוקמן. ישבנו שמונה שעות אצלו בבית לפני החתימה. דיברנו כל יום. בושה שהממשלה הקודמת לא קיימה את ההסכם. צריך לקיים את ההסכם בחודשים הקרובים"
ובכל זאת, למרות מה שכתוב בקווי היסוד, עיקר החשש בקרב ראשי המתנחלים הוא מנתניהו.
במהלך עשרות השנים האחרונות למדו נתניהו והמתנחלים לכבד וגם לחשוד זה בזה. המתנחלים לא סומכים על ראש הממשלה ומכירים לדבריהם את הרגע שבו הוא יאמר להם שהביטחון והסכנה המדינית יותר דחופים.
רבים מבין המתנחלים מאמינים שנתניהו מכר את יהודה ושומרון כבר ב"דיל המאה" של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ בינואר 2020, אז הסכים נתניהו להקמתה של מדינה פלסטינית.
השאלה היא מה יקרה ברגע האמת, כאשר המתנחלים יחזרו בפסח לאביתר – איך יגיבו נתניהו וגלנט, ומה יאמר סמוטריץ'. בינתיים הכיוון הוא חדש, ומבחינת המתנחלים אפילו היסטורי. אתמול הר הבית, מחר אביתר, חומש ושא-נור.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם