המוסד הישראלי תקף בהצלחה מתחם צבאי גדול בעיר איספהאן באיראן, שבו יש מתקנים לייצור טילים וייתכן שגם מתקנים הקשורים לפרוייקט הגרעין האיראני. ממשלת נתניהו משגרת מסר ברור לממשל ביידן לגבי האופן שבו היא מתכוונת לטפל בסוגיית הגרעין האיראני.
שוב הגיע תורה של איראן שתוקפת את שכנותיה הערביות סעודיה, עיראק ואיחוד האמירויות באמצעות מל"טים מתאבדים, להרגיש על בשרה את נחת זרועם של המל"טים המתאבדים של ישראל.
שוב הגיע תורה של איראן שתוקפת את שכנותיה הערביות סעודיה, עיראק ואיחוד האמירויות באמצעות מל"טים מתאבדים, להרגיש על בשרה את נחת זרועם של המל"טים המתאבדים של ישראל
העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי המוסד הישראלי תקף ב-28 בינואר באמצעות מל"טים מתאבדים את המתחם הצבאי הגדול במרכז העיר איספהאן. גורמים ביטחוניים בישראל אישרו את הדיווח.
גורמים אמריקנים: המוסד ביצע את מתקפת המל"טים באיראן
הגורמים ציינו בפני ה"ניו יורק טיימס" כי לא ידוע היקף הנזק שנגרם למתקן באיספהאן, מדובר באתר מרכזי לייצור, מחקר ופיתוח של טילים. לדבריהם, התקיפה נבעה מ"החששות של ישראל לגבי ביטחונה", ולא בעקבות הדאגה מכך שטהרן תשלח טילים למוסקבה pic.twitter.com/NDwa09zjdv— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) January 30, 2023
המתחם הצבאי הזה כולל אתר מרכזי לייצור, מחקר ופיתוח של טילים עבור "משמרות המהפכה" האיראניים, שבו גם מורכבים טילי "שהאב" לטווח בינוני שיכולים להגיע לישראל.
על פי גורמים אמריקאים, לתקיפה הישראלית לא היה שום קשר לעובדה שאיראן מייצאת באחרונה לרוסיה טילים ומל"טים לצורך המלחמה באוקראינה.
על פי מקורות איראניים, התקיפה הישראלית בוצעה באמצעות מל"טים מסוג "קוואד-קופטר", בעלי ארבעה מדחפים כל אחד, שתקפו את המתחם. האיראניים טוענים כי כל המל"טים הופלו על ידי מערכות ההגנה האווירית שלהם.
איראן טוענת שסיכלה התקפת מל"טים על מתקן צבאי באיספהאן
Iran 'foils drone attack' on military facility in Isfahan –
BBC News https://t.co/d4PAi72IrZ דרך @YouTube— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) January 30, 2023
הטלוויזיה האיראנית שידרה תמונות שבהן נראים השרידים של המל"טים שבאמצעותם בוצעה ההתקפה וטענה כי ההתקפה נכשלה וכי פעולת המתקן נמשכת באופן שגרתי, לעומת זאת, גורמים ביטחוניים ישראליים אמרו כי התקיפה הייתה מוצלחת מאוד וכי היו לה תוצאות טובות.
הטלוויזיה האיראנית שידרה תמונות המראות שרידים של המל"טים וטענה כי ההתקפה נכשלה וכי פעולת המתקן נמשכת באופן שגרתי. לעומתה, גורמים ביטחוניים ישראליים אמרו כי התקיפה הייתה מוצלחת מאוד
מסר ישראלי
ההתקפה של המוסד הישראלי על המתחם הצבאי באיספהאן בזמן שראש ה-CIA וויליאם ברנס מבקר בישראל ויומיים לפני ביקורו של שר החוץ טוני בלינקן בישראל, היא מסר ברור של ממשלת נתניהו לממשל ביידן לגבי האופן שבו היא מתכוונת לטפל בסוגיית הגרעין האיראני.
גורמים מדיניים מסרו כי ישראל ממשיכה להיות מודאגת מאפשרות חזרת ממשל ביידן לשיחות הגרעין וכי הנושא הזה עמד במרכז השיחות של ראש הממשלה נתניהו עם ראש ה-CIA ברנס בביקורו בישראל ויעמוד גם במרכז פגישותיו עם שר החוץ טוני בלינקן ועם הנשיא ביידן בחודש הבא בוושינגטון.
בירושלים מודאגים מהפגישה החשאית של השליח האמריקאי רוב מאלי עם שגריר איראן באו"ם. ערוץ "איראן אינטרנשיונל" דיווח כי רוב מאלי קיים מספר פגישות עם השגריר האיראני סעיד אירוואני.
דובר מחלקת המדינה נד פרייס לא הכחיש את הדיווח ואמר "יש לנו את האמצעים להעביר מסרים ספציפיים לאיראן כאשר זה האינטרס של אמריקה לעשות זאת".
על פי דברים שאמר רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ב-27 בינואר, "לאיראן יש מספיק חומרים לייצר כמה כלי נשק גרעיניים למרות שכרגע אין לה נשק כזה".
הוא הדגיש כי "על המערב לעשות מאמץ דיפלומטי למנוע מטהראן נשק גרעיני".
בדברים שאמר גרוסי בפני וועדה של הפרלמנט האירופי הוא גילה כי לאיראן יש 70 ק"ג של אורניום מעושר ברמה של 60 אחוזים ועוד אלף ק"ג של אורניום מעושר ברמה של 20 אחוזים.
לדברי גרוסי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, "לאיראן יש מספיק חומרים לייצר כמה כלי נשק גרעיניים למרות שכרגע אין לה כאלה". הוא הדגיש כי "על המערב לעשות מאמץ דיפלומטי למנוע מטהראן נשק גרעיני"
ממשלת נתניהו ממשיכה באותה האסטרטגיה של הממשלות הקודמות – להכות בראש התמנון האיראני בתוך איראן עצמו ולא להסתפק רק בהתקפות על הזרועות של אותו תמנון בלבנון, סוריה, עיראק ורצועת עזה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד עם ראש המוסד דוד ברנע ואישר שורה של מבצעים שהמוסד תכנן לבצע על אדמת איראן והמתינו לאישור הדרג המדיני החדש בישראל.
שיטת הפעולה של התקיפה של המתחם הצבאי באיספהאן על ידי המוסד הישראלי דומה מאוד לשיטת הפעולה בתקיפת מפעל TESA לייצור צנטרפוגות באזור כראג' באיראן ביוני 2021 ולשיטת התקיפה של מפעל ייצור המל"טים האיראניים בכרמאנשה במערב איראן בחודש פברואר בשנה שעברה. בשתי התקיפות האלה נעשה שימוש במל"טים מתאבדים מסוג "קוואד-קופטר".
גורמי השלטון באיראן מעריכים כי המל"טים המתאבדים שוגרו משטח איראן עצמה או משטח אייזרביג'אן. מבצעים מהסוג הזה מחייבים פריסת תשתית נרחבת של סוכנים של המוסד בתוך איראן.
פרשנים במערב מעריכים כי בהחלט ייתכן כי התקיפה הישראלית נועדה לפגוע בניסיון של איראן לפתח טילים היפר סוניים שנעים במהירות של לפחות פי 5 ממהירות הקול, מדובר בנשק שובר שוויון שיכול לחדור את ההגנה האווירית הישראלית. רק לרוסיה ולסין יש את הטכנולוגיה הזו.
פרשנים במערב מעריכים שהתקיפה הישראלית כנראה נועדה לפגוע בניסיון האיראני לפתח טילים היפרסוניים. זהו נשק שובר שוויון שיכול לחדור את ההגנה האווירית הישראלית ומצוי רק ברשות רוסיה וסין
לא מן הנמנע גם שהמתקן שהותקף היה קשור לתוכנית הנשק הגרעיני של איראן, כפי שאולי נרמז בתגובתו של שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבד אללהיאן שאמר: "התקפת מל"ט פחדנית על אתר צבאי במרכז איראן לא תשפיע על מדעני הגרעין שלנו ועל שאיפותינו להגיע לאנרגיה גרעינית למטרות שלום".
שר החוץ של איראן, חוסיין אמיר עבדוללהיאן: "התקפת מל"ט פחדנית על אתר צבאי במרכז איראן לא תשפיע על מדעני הגרעין שלנו ועל שאיפותינו להגיע לאנרגיה גרעינית למטרות שלום". pic.twitter.com/Be6Dq0ETLD
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) January 30, 2023
הממשלה החדשה בישראל ממשיכה באסטרטגיה של הממשלות הקודמות וזו רק ההתחלה למה שצפוי, נוכח העובדה שלאיראן יש כבר את כמות האורניום הנדרשת לייצור כמה פצצות גרעיניות.
ההמשך יבוא ולמוסד הישראלי יש חלק גדול בו.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם