האם השגריר הסעודי לפלסטין נתפס כאיום על המרחב הירדני-פלסטיני?

השגריר הסעודי בירדן, נאיף בן בנדר א־סדירי מוסר ליועצו של אבו מאזן מג'די אל־חלידי כתב אמנה, 12 באוגוסט 2023 (צילום: שגרירות סעודיה בירדן)
שגרירות סעודיה בירדן
השגריר הסעודי בירדן, נאיף בן בנדר א־סדירי מוסר ליועצו של אבו מאזן מג'די אל־חלידי כתב אמנה, 12 באוגוסט 2023

אחת ההפתעות אחרי הודעת סעודיה כי מינתה שגריר לפלסטין נאיף בן בנדאר א-סודיירי (שמקום מושבו ברבת עמון ויהיה גם הקונסול בירושלים) – היא שההודעה שאמורה להיות דרמטית – התקבלה בעצימות נמוכה גם ברבת עמון וגם ברמאללה.

ידיעה כזו הייתה צריכה לפתוח את המהדורה, מלווה בהתייחסות של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וחילופי דברים עם מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, ובתגובות אזוריות נוספות. זה לא קרה.

ידיעה כזו הייתה צריכה לפתוח את המהדורה, מלווה בהתייחסות של אבו מאזן, חילופי דברים עם מוחמד בן סלמאן, ובתגובות אזוריות נוספות. זה לא קרה. גם ברשות וגם בירדן שררה שתיקה

ממש לקראת סיום מהדורת החדשות של רדיו פלסטין, הופיע ריאיון של שגריר פלסטין בריאד, והוא התרכז בירושלים. הוא נשמע כמי שמרגיע חששות, ואמר כי סעודיה מחויבת לשרת את העניין הפלסטיני בירושלים. הוא לא אמר מילה על התנחלויות וכדומה.

בירדן המצב היה גרוע אפילו יותר. הודעת סעודיה פורסמה בעיתוני ירדן במדור "ידיעות מקומיות". בכל החלק המדיני של התקשורת – גם ברשות וגם בירדן – שתיקה.

יתר על כן, לא אבו מאזן קיבל את כתב האמנתו של השגריר החדש, אלא יועצו המדיני מג'די חאלדי, בטקס צנוע בשגרירות פלסטין בבירת ירדן.

מה שנראה ממבט ראשון כצעד לקראת הסכמה משולשת סעודית-ירדנית-פלסטינית לקראת נרמול יחסי סעודיה עם ישראל, נראה כאיום סעודי של חדירה למרחב הירדני פלסטיני. בעיקר אתגור ההסכמות הירדניות-פלסטיניות לגבי מסגד אל-אקצא.

לפני כמה שנים, כאשר ניגבתי בעיר העתיקה את החומוס המשובח של אבו כאמל, נכנס למסעדה איש שהוצג לפני כאיש הווקף. נכנסנו לשיחה, והוא הפתיע אותי בשאלה – האם ישראל תכניס את סעודיה לרחבת המסגדים. לא ידעתי עד אז שיש בכלל שאיפות סעודיות בכיוון הזה.

בעסקה של דונלד טראמפ דובר על שינוי מעמדה המיוחד של ירדן במועצת אפוטרופסות כלל ערבית-מוסלמית, שבה לסעודיה תפקיד ראשי. מינוי קונסול סעודי לירושלים הוא בהקשר הזה איום יותר מאשר עידוד, כי תהיה כתובת לישראל לסכם עם סעודיה צעדים בירושלים.

מה שנראה ממבט ראשון כצעד לקראת הסכמה משולשת סעודית-ירדנית-פלסטינית לקראת נרמול יחסי סעודיה עם ישראל, נראה כאיום סעודי של חדירה למרחב הירדני פלסטיני

בעוד ששום בכיר ירדני או פלסטיני לא יצא מייד לריאד כדי לקדם את הצעד הסעודי – שר החוץ של ירדן, אימן ספדי, יצא לקטאר, והמלך עבדאללה מירדן, יחד עם אבו מאזן, יצאו לא-סיסי במצרים כדי לקיים פסגה משולשת. פסגה של מה שנראה כגיבוש חזית מול מה שנדמה להם כמו חדירה סעודית למרחב שלהם.

האם בכל זאת הנסתר רב על הגלוי, ובכל זאת סעודיה תגבש גיבוי פלסטיני ירדני למהלכים עם ישראל? ימים יגידו.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על בבעיה הפלסטינית. הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 381 מילים
סגירה