באופן מאוד לא מפתיע נחשף לפני שבועיים – עוד לפני התרסקות המסוק שבה נהרגו נשיא איראן ושר החוץ שלה – כי ארצות הברית ואיראן שוב מנהלות מגעים חשאיים.
גם מקום השיחות לא מפתיע: שוב סולטנות עומאן, שם גם התנהל המו"מ הסודי לקראת הסכם הגרעין ב-2014, מתחת לאפה של ישראל. נציג איראן אז היה שר החוץ חוסיין אמיר עבדולחיאן המנוח.
על פי פרסום של ברק רביד באתר "אקסיוס", מנהלים כיום את המגעים השליח האמריקאי המיוחד למזרח התיכון ברט מקגרק והשליח המיוחד לאיראן אברם פיילי. לא ברור האם השניים נפגשו ישירות עם גורמים איראנים או רק העבירו מסרים למתווכים מעומאן.
בכל מקרה, המסר האמריקאי פייסני: ארצות הברית רוצה להימנע ממלחמה אזורית ולכן מבקשת מאיראן להוריד את המתח במזרח התיכון ככל הניתן. איראן מצידה נכנסה לתקופת אבל וחישוב מסלול מחדש של מבנה ההנהגה, ולא ברורה ההשפעה המיידית של האירוע הזה על הפעילות האזורית.
המסר האמריקאי פייסני: ארצות הברית רוצה להימנע ממלחמה אזורית ולכן מבקשת מאיראן להוריד את המתח במזרח התיכון ככל הניתן. איראן מצידה נכנסה לתקופת אבל וחישוב מסלול מחדש של מבנה ההנהגה
חיזוק לקו הפייסני – יש שיגידו הססני – הביא אתמול (שני) ה"וול סטריט ג'ורנל", שציטט גורמים דיפלומטים שטענו כי ארצות הברית מבקשת ממדינות ה-E3 (גרמניה, צרפת ובריטניה) שלא להטיל סנקציות על איראן במפגש הקרוב של הסוכנות לאנרגיה אטומית. על פי אותם דיפלומטים, ארצות הברית מבקשת שלא לדחוק את איראן לפינה בתקופה הרגישה הזו של זעזוע שלטוני.
גורמים אמריקאים הכחישו את הדברים ומתחו ביקורת על אירופה שלא עושה מספיק נגד הפעילות הכלכלית של משמרות המהפכה. הדרישה האמריקאית הייתה להגביל כל פעילות בנקאית של חברות וגופים שקשורים בארגון.
בחזרה למגעים החשאיים בעומאן. אלו נערכו חודש אחרי שהמתקפה האיראנית על ישראל – שכללה שיגור של מאות כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים – נבלמה בין השאר על ידי כוחות אמריקאיים. גורמים במשלחת האיראנית לאו"ם אישרו את חידוש המגעים עם ארצות הברית, והגדירו אותם "תהליך מתמשך" – מה שמלמד שהאיראנים מרגישים בנוח עם החיזור החדש לפתחם.
גורמים במשלחת האיראנית לאו"ם אישרו את חידוש המגעים עם ארצות הברית, והגדירו אותם "תהליך מתמשך" – מה שמלמד שהאיראנים מרגישים בנוח עם החיזור החדש
ההערכה היא שארצות הברית מבקשת להרגיע כמה שיותר חזיתות בחודשים הקרובים כדי שלא להפריע לקמפיין הבחירות המורכב של הנשיא ג'ו ביידן. הנחת המוצא האמריקאית היא כי המלחמה בין ישראל לחמאס תיגרר עמוק לתוך השנה הנוכחית ולכן צריך לגדר אותה באופן כזה שלא תגלוש למלחמה אזורית.
מעבר לכך, סביר להניח שארה"ב העלתה בפגישות שוב את פעילות המיליציות השיעיות שמופעלות על ידי איראן נגד מטרות אמריקאיות באזור. מתחילת המלחמה בעזה הותקפו יותר ממאתיים מטרות אמריקאיות, בחלקן נפגעו חיילים אמריקאים.
מאז הפגיעה במוצב האמריקאי בירדן אשר גרמה למותם של שלושה חיילים, איראן ריסנה חלק גדול מפעילות המיליציות – אם כי לאחרונה הריסון הזה התרופף, וזה בהחלט מטריד את האמריקאים.
שיקול נוסף לפניה של וושינגטון לטהרן יכול להיות העובדה שאיראן נמצאת כיום קרוב מאוד ליכולת גרעינית. כל מתיחות או איום אפשרי עליה, יכולים להביא את המנהיג העליון להורות על פריצה לפצצה. אף אחד לא רוצה להגיע למצב הזה, והאיראנים מודעים לכך היטב לחשש הזה במערב.
על פי דיווח באתר "איראן אינטרנשיונל", עניין הגרעין עלה במגעים הנוכחיים מצד האמריקאים, אבל לא ברור מה הייתה התשובה האיראנית. בחודש הבא אמורה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפרסם את הדוח הרבעוני שלה, ואז תתבררנה כמויות האורניום המועשר שמחזיקה איראן, כאשר המיקוד יהיה במאגרי ה-60%.
בחודש הבא אמורה הסוכנות לאנרגיה אטומית לפרסם את הדוח הרבעוני שלה, ואז תתבררנה כמויות האורניום המועשר שמחזיקה איראן, כאשר המיקוד יהיה במאגרי ה-60%
אבל לצד ניהול המערכה הנוכחית, במפלגה הדמוקרטית כבר מתחילים לדבר על מדיניות חדשה כלפי טהרן – אם, כמובן, ביידן ייבחר לכהונה שנייה.
בראיון שהעניק לפני שבועיים ראש מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון, ד"ר רוברט סטלוף, לאתר "איראן אינטנרשיונל" הוא טען כי ארצות הברית תוריד את הכפפות מול טהרן אחרי הבחירות בנובמבר.
"לכולם ברור שעימות כזה או אחר עם המילציות השיעיות באזור לא ממש יעיל מול איראן", אמר סטלוף, "טהרן היא בירת ברית הטרור האזורית ולכן בשלב מסויים נהיה חייבים לגבות ממנה מחיר ישיר".
גורם בכיר הבקיא בפרטים אישר בשיחה עם זמן ישראל כי הדברים הללו של ד"ר סטלוף מייצגים את התכניות העתידיות של הנשיא ביידן. "מדובר בעיקר בלחץ שמפעיל מחנה הקלינטונים במפלגה הדמוקרטית", הוא מספר. "צריך לזכור שגם הנשיא ביל קלינטון וגם הנשיא ברק אובמה הצהירו כי במשמרת שלהם איראן לא תהיה גרעינית.
"בהנחה שאנחנו נמצאים בישורת האחרונה לקראת פצצה איראנית – וזה רק עניין של החלטה איראנית ולא של יכולת – ההצהרה האמריקאית הזו של שני נשיאים קודמים מגיעה למבחן המציאות".
"בהנחה שאנחנו נמצאים בישורת האחרונה לקראת פצצה איראנית – וזה רק עניין של החלטה איראנית ולא של יכולת – ההצהרה האמריקאית הזו של שני נשיאים קודמים מגיעה למבחן המציאות"
גם בראייה ישראלית, הדברים הללו ללא ספק משנים את התמונה. אם אכן הריאיון של סטלוף משקף את התכנון האמריקאי, הרי שבפעם הראשונה מדובר כאן על הנחת אופציה צבאית אמיתית על השולחן מול תכנית הגרעין האיראנית.
הדגש הוא מול תכנית הגרעין, ולא בהקשר של המעורבות האזורית של איראן ושלוחותיה השונות בלבנון, עיראק, סוריה ותימן. מול אלו, ארצות הברית כבר הניחה בתחילת אוקטובר 2023 איום ממשי, עם קידום מערך כוחות חסר תקדים לאזור.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם