JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פרישת ביידן היא שעת המבחן של הדמוקרטים | זמן ישראל

פרישת ביידן היא שעת המבחן של הדמוקרטים

הנשיא האחרון שפרש לפני הבחירות היה לינדון ג'ונסון ב־1968 ● רוברט קנדי עמד לנצח אז בפריימריז, אך נרצח כמה שבועות לפני הוועידה הדמוקרטית בשיקגו ● ההיסטוריה מתעקשת לצחוק לכולם בפנים כי גם השנה הוועידה הדמוקרטית תתקיים בשיקגו ● ביידן ינסה לאחד את הדמוקרטים מאחורי האריס, שעומדת בפני מטרה כמעט בלתי אפשרית ● פרשנות

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, 13 ביולי 2024 (צילום: SAMUEL CORUM / AFP)
SAMUEL CORUM / AFP
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, 13 ביולי 2024

כל האירועים הבאים התרחשו בפרק זמן של 4.5 שבועות: באמצע מאי 2024 ג'ו ביידן הפתיע את דונלד טראמפ והזמין אותו לעימות מוקדם מהרגיל. שבועיים לאחר מכן טראמפ הורשע בפרשת דמי השתיקה לכוכבת הפורנו סטורמי דניאלס בבית המשפט הפלילי בניו יורק.

בעקבות ההרשעה גיוס התרומות שלו זינק מעלה והסקרים הראו שהוא התייצב בהובלה על ביידן בכל מדינות המפתח. לקראת סוף יוני התקיים העימות הנשיאותי הראשון ועל אף שביידן התכונן לעימות עם יועציו, הוא קרס בעימות, נראה מבולבל, עייף וחסר יכולות הנהגה.

ב־1 ביולי הודיע בית המשפט העליון כי טראמפ זכאי לחסינות חלקית על מעשיו כנשיא בכל הקשור למהומות הקפיטול ודרש מבית משפט בערכאה נמוכה יותר לקבוע אילו מהפעולות של טראמפ בגינן הועמד לדין נחשבות פרטיות ואילו ביצע מכוח המשרה, דבר המעכב הליכים פליליים נוספים נגדו.

עד לאחרונה ההנחה הייתה שמדובר בעוד מערכת בחירות בין שני מועמדים לא פופולריים, שניים שכבר התמודדו – חזרה מתישה על קמפיין 2020

ב־13 ביולי, במהלך עצרת בחירות בפנסילבניה, טראמפ נורה מגג מבנה סמוך ונפצע באוזנו. הוא היה כפסע מפגיעת כדור המתנקש בראשו. ב־15 ביולי הוועידה הרפובליקאית נפתחה וטראמפ הודיע על מינוי סגנו – ג'יי. די. ואנס. ב־21 ביולי, שלושה ימים לאחר הוועידה, הנשיא ביידן הודיע כי לא יתמודד בבחירות בשנת 2024 והעביר את תמיכתו לקמלה האריס.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן עוזב את האולם באטלנטה בסיום העימות הנשיאותי הראשון שלו מול דונלד טראמפ, 28 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Gerald Herbert)
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן עוזב את האולם באטלנטה בסיום העימות הנשיאותי הראשון שלו מול דונלד טראמפ, 28 ביוני 2024 (צילום: AP Photo/Gerald Herbert)

עד לפני כחצי שנה ההנחה הייתה שמדובר בעוד מערכת בחירות בין שני מועמדים לא פופולריים, שלא זוכים להערכת הציבור, שניים שכבר התמודדו – חזרה מתישה על קמפיין 2020: אותם עלבונות, אותן קטטות, ויכוחים על זיופים בקלפיות וספירת קולות מייאשת.

אבל קמפיין 2024 לא דומה לאף קמפיין נשיאותי אי פעם. הנשיא האחרון שפרש לפני הבחירות היה לינדון ג'ונסון ב־31 במרץ 1968 אחרי שרשרת של כלשונות צבאיים בווייטנאם, הפגנות רחבות ובזמן שהתובע הכללי רוברט קנדי – אחיו של הנשיא ג'ון קנדי, שנרצח כמה שנים קודם לכן – מוביל בסקרים.

ההיסטוריה מתעקשת לצחוק לכולם בפנים כי השנה ועידת המפלגה הדמוקרטית נקבעה להתקיים בשיקגו – תזכורת לוועידה ההיא, רצופת ההפגנות והאירועים החריגים

קנדי עמד לנצח בפריימריז, אך נרצח במלון בלוס אנג'לס ביוני 1968, כמה שבועות לפני הוועידה הדמוקרטית. הרוצח היה סירחאן סירחאן – פלסטיני יליד שכונת מוסררה בירושלים, שזעם על תמיכת הנשיא האח קנדי בישראל.

את סערות קמפיין 2024 ניתן להשוות במידה מסוימת לקמפיין המטלטל של 1968. ההיסטוריה מתעקשת לצחוק לכולם בפנים כי השנה ועידת המפלגה הדמוקרטית נקבעה להתקיים בשיקגו – תזכורת לוועידה ההיא, רצופת ההפגנות, האלימות והאירועים החריגים.

לינדון ג'ונסון מושבע לנשיא ארצות הברית כשג'קי קנדי לצידו, מייד אחרי ההתנקשות בחיו של ג'ון קנדי בדאלאס, טקסס, ב-22 בנובמבר 1963 (צילום: Cecil Stoughton/The White House via AP)
לינדון ג'ונסון מושבע לנשיא ארצות הברית כשג'קי קנדי לצידו, מייד אחרי ההתנקשות בחייו של ג'ון קנדי בדאלאס, טקסס, 22 בנובמבר 1963 (צילום: Cecil Stoughton/The White House via AP)

56 שנים חלפו מאז ואולי כדאי למפלגה הדמוקרטית להימנע מלקיים שם את הוועידה, שכן במורשת הדמוקרטית הפנימית העיר הזו מסמלת לא רק כאוס, אלא גם שחיתות פוליטית.

הודעת הנשיא ביידן אתמול, שפורסמה ברשת החברתית X קצת לפני השעה 14:00 בצוהריים שעון ארה"ב, הייתה על השולחן בשבועות האחרונים ובכל זאת הגיעה בהפתעה גמורה. שעות הצוהריים בימי ראשון הן שעות הנמנום של כלי התקשורת, של היועצים הפוליטיים, של המקורבים.

מהלכי הימים הקרובים עדיין מבלבלים. ביידן הודיע כי יישא נאום לאומה בימים הקרובים. טרם נקבע יום ושעה לנאום. הכול תלוי במועד החלמתו מקורונה

עוד התברר כי הצוות הבכיר של ביידן לא היה בסוד העניינים – ואף אחד מהעיתונאים הבכירים לא קיבל טיפ על הכוונה לפרסם את ההודעה. ברשת X הייתה רתיחה רבתית ולשדרנים באולפנים לקח כ־15 דקות כדי להפסיק לשדר תכנים שהוקלטו מראש ולהעלות לשידור את הבכירים.

מהלכי הימים הקרובים עדיין מבלבלים. ביידן הודיע כי יישא נאום לאומה בימים הקרובים. טרם נקבע יום ושעה לנאום. הכול תלוי במועד החלמתו מקורונה. סביר כי הנאום ייקבע לשעה 20:00 בערב שעון ארה"ב. ייתכן שזה יקרה ביום שלישי או ביום רביעי. כך או כך זה יאפיל על נאום נתניהו בפני שני בתי הקונגרס.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס בוושינגטון, 14 ביולי 2024 (צילום: Mandel NGAN / AFP)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס בוושינגטון, 14 ביולי 2024 (צילום: Mandel NGAN / AFP)

לאף אחד שם אין ראש להתרכז במסרים של נתניהו נגד איראן, תימן, עיראק, חזבאללה וחמאס. אם כי זה היה נכון גם לפני הודעת ביידן על פרישה – וממילא מבחינת נתניהו הוא במסע להצלת המנדטים בישראל.

כמי שמתפאר בכך שהוא מכיר את אמריקה, הוא ידע מזמן שבשלב כה מתקדם בקמפיין הבחירות לנשיאות, אף אחד בארה"ב לא יתעניין בשלום הקואליציה הקיצונית שלו או בטילים שחוטפים הישראלים על הראש בוקר וערב.

משום שהקמפיין מתחיל עכשיו והם נמצאים במינוס משמעותי, שאלת המפתח היא האם צמרת המפלגה הדמוקרטית תצליח להעביר את תמיכת צירי הוועידה להאריס בלי להיגרר למריבות פנימיות

מטרת נסיעתו היא פנים־ישראלית. הוא שואף להיפגש עם ביידן ובתוכנית המקורית אמור היה גם להיפגש עם האריס, אם כי ייתכן שהלו"ז שלה ישתנה מהקצה אל הקצה. באשר לטראמפ, עדיין מוקדם להבין אם נקבעה להם פגישה.

בחזרה לביידן והאריס. משום שהקמפיין מתחיל עכשיו והם נמצאים במינוס משמעותי, שאלת המפתח היא האם צמרת המפלגה הדמוקרטית תצליח להעביר את תמיכת צירי הוועידה להאריס בלי להיגרר למריבות פנימיות.

המפלגה הרפובליקאית מחפשת (ובצדק מבחינתם) כל סדק קטן כדי לייצר קמפיין נגטיבי על האריס, ביידן, ומי שיהיה סגן הנשיא. אם הציבור האמריקאי יראה קרבות אגרוף בשיקגו, הדמוקרטים יאבדו כל סיכוי לנצח בבחירות.

אתמול בערב ובמהלך היממה הקרובה יתקיים דיון פרוצדורלי בשאלה האם אפשר להגיע לוועידה עם העברת צירים סדורה מביידן להאריס, או שמא צריך יהיה לקיים "הצבעת התמודדות" במליאת הוועידה בשיקגו החל מ־19 באוגוסט.

אחרי העימות הכושל, המפלגה הדמוקרטית הפנימה שההפסד בבחירות ודאי ובכירי המפלגה כפו על ביידן את הפרישה. ההחלטה ללכת על האריס כמועמדת המפלגה לא פשוטה

הצירים הם אנשים בשר ודם שמונו במדינות הפריימריז השונות כדי לתמוך בביידן. הם מחויבים אליו אך ברגע שהודיע על פרישה, הם כבר לא חייבים לעשות כל דבר שביידן מבקש. אולם במידה שכל אותם אנשים יראו את צמרת המפלגה מתייצבת מאחורי האריס, סיכוייה יגברו.

בשנים האחרונות המפלגה הדמוקרטית הייתה הרבה יותר מאוחדת מהרפובליקאית. תקופת נשיאותו הקודמת של טראמפ יצרה קרע גדול במפלגה השמרנית וההסתערות על הקונגרס ב־6 בינואר 2021 החריפה את השסע.

דונלד טראמפ נואם בוועידה הרפובליקאית הלאומית במילווקי שבוויסקונסין, 18 ביולי 2024 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
דונלד טראמפ נואם בוועידה הרפובליקאית הלאומית במילווקי שבוויסקונסין, 18 ביולי 2024 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

בבית הנבחרים, שם לרפובליקאים יש רוב זעום, הם קרעו לגזרים זה את זה ואת כל מועמדיהם לתפקיד יו"ר הקונגרס. בפריימריז הציבור ראה התמודדות על צמרת המפלגה, אף שטראמפ הוביל בסקרים ובמספר הצירים התומכים בו רוב הזמן.

אולם בחודש האחרון חל היפוך מוחלט. עם ניצחון טראמפ בתוך המפלגה, פסקו המריבות, הסקרים היטיבו והרפובליקאים החלו להריח את השלטון בחזרה. הם נטשו את הוויכוחים הפנימיים, ושבוע הוועידה שלהם היה מופע האחדות הגדול ביותר שלהם בעשור האחרון.

האריס מתחילה ממקום נמוך מאוד וסיכוייה קלושים – מעולם לא ישבה נשיאה בבית הלבן והציבור האמריקאי טרם הוכיח שהוא מסוגל להתגבר על סטריאוטיפים ולהצביע לאישה

ניסיון ההתנקשות בטראמפ חיזק את השורות עוד יותר. בצד השני, המפלגה הדמוקרטית נראתה בפשיטת רגל. העימות חשף את מה שדווח בעיתונות – ומה שהציבור השיב בסקרים באופן עקבי: ביידן מבוגר מדי, מבולבל מדי ונתפס בלתי כשיר.

אחרי העימות הכושל, המפלגה הדמוקרטית הפנימה שההפסד בבחירות ודאי ובכירי המפלגה כפו על ביידן את הפרישה. ההחלטה ללכת על האריס כמועמדת המפלגה לא פשוטה. סקרים ראשוניים מראים שהיא לא פופולרית בציבור הרחב. תקופת סגנותה נתפסת כאפורה, משמימה.

שלטי תמיכה בקמלה האריס בוושיגנטון הבירה, 21 ביולי 2024 (צילום: Daniel SLIM / AFP)
שלטי תמיכה בקמלה האריס בוושיגנטון הבירה, 21 ביולי 2024 (צילום: Daniel SLIM / AFP)

אבל למועמדות שלה – אישה שחורה, שהוריה היגרו מהודו וג'מייקה, נשואה ליהודי – יש פוטנציאל להוציא מהבית ציבורים שמאסו בביידן ובטראמפ. היא מתחילה ממקום נמוך מאוד וסיכוייה קלושים –מעולם לא ישבה נשיאה בבית הלבן והציבור האמריקאי טרם הוכיח שהוא מסוגל להתגבר על סטריאוטיפים ולהצביע לאישה.

על כן, מעתה ועד נובמבר 2024, רכבת ההרים האמריקאית מובטחת.

עוד 1,073 מילים
סגירה